România invitată să adere la NATO
Discursul lordului George Robertson
"NATO nu a fost o organizaţie exclusivistă. De la 12 naţiuni am ajuns să fim 14, apoi 15, 16, şi în 1999 am ajuns să fim 19 state. Iar uşile NATO sunt în continuare deschise. În 1999 s-a elaborat un plan de acţiune pentru a ajuta alte state din Europa să se pregătească pentru calitatea de membru. Mai multe ţări au lucrat din răsputeri pentru a-şi moderniza forţele armate şi pentru a îndeplini standardele ridicate ale NATO cu privire la statul de drept şi asigurarea unor instituţii democratice. Am avut de-a face cu decizii dificile dar hotărârea lor politică de a se alătura NATO i-a ajutat să facă progresele necesare. Am hotărât atunci, în 1999, să facem noi invitaţii, de a începe negocieri cu alte ţări pentru NATO. Datorită procesului de reformă intern putem să transformăm această organizaţie care iniţial avea 12 membri să funcţioneze cu de două ori mai mulţi membri. Această cale a extinderii sperăm că va întări şi menţine puterea NATO, coeziunea şi vitalitatea sa, astfel încât NATO să nu se orienteze împotriva intereselor de securitate ale partenerilor. Recent aţi primit un raport cuprinzător despre procesul de extindere. Chiar astăzi vom lua o hotărâre privind invitaţiile pe care le vom adresa unor noi ţări. Aceasta este o decizie crucială, importantă. Consensul între aliaţi s-a format gradat în ultimele luni. Cred însă că acum s-a ajuns la un consens.
Prin urmare cer şefilor de state şi de guverne prezenţi aici să invite următoarele state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia. Cred că sunteţi cu toţii de acord. Mulţumesc foarte mult. Deci Consiliul Nord Atlantic a decis. Având în vedere că am ajuns la această decizie istorică, aş vrea să cer cuvântul membrilor Consiliului NATO, şefilor de state şi de guverne".
Preşedintele Bush declară
Inamicul nu mai este Rusia, inamicul e terorismul global
Vorbind în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său ceh, Vaclav Havel, preşedintele Bush a pus în lumină necesitatea ca NATO să-şi restructureze strategia din perioada războiului rece, ţinta fiind acum lupta împotriva "adevăratelor ameninţări" şi, în primul rând, împotriva "terorismului global". "Inamicul nu mai este Rusia, a spus el, inamicii sunt teroriştii care acţionează pe plan global, care urăsc libertatea, iar nouă ne revine misiunea să înfrângem acest inamic în numele libertăţii". Referindu-se la cele şapte noi state care urmează să fie invitate să se alăture NATO la summitul de joi, de la Praga, descris de oficialităţile atlantice ca "summitul transformărilor", şeful Executivului american a arătat că "istoria le-a învăţat că au nevoie să apere libertatea cu orice preţ". În legătură cu o posibilă acţiune militară impotriva Irakului, preşedintele a afirmat că SUA doar se vor consulta cu aliaţii lor şi că va depinde de fiecare aliat în parte dacă este sau nu cazul să participe la o asemenea acţiune.
În schimb, Vaclav Havel a declarat la conferinţa de presă că NATO trebuie să facă faţă problemei Irakului ca unui organism unic: "Dacă va fi nevoie să se folosească forţa, cred că NATO va trebui să răspundă prompt şi cinstit, în spiritul angajamentelor sale, ca o alianţă militară". În aceeaşi chestiune, Bush a insistat că Saddam Hussein constituie o ameninţare la adresa păcii mondiale şi că este "dorinţa colectivă a întregii lumi" ca el să fie dezarmat.
SUA speră ca NATO să sprijine eforturile americane de dezarmare a Irakului. Membrii Alianţei vor participa însă cu titlu individual, şi nu colectiv la o eventuala coaliţie antiirakiană. Preşedintele SUA, George W. Bush, a declarat, marţi seara, la sosirea sa în capitala cehă, Praga, pentru summitul Alianţei Nord-Atlantice, că speră să-i convingă pe aliaţii Statelor Unite ale Americii să sprijine eforturile depuse de Washington în vederea dezarmării Irakului. George W. Bush a avertizat, într-un interviu acordat televiziunii naţionale cehe, că SUA "vor conduce o coaliţie de state dornice să dezarmeze Irakul", dacă Bagdadul va refuza să respecte Rezoluţia 1441 a ONU, coaliţie din care speră să facă parte "şi prietenii din NATO". "Nu suntem aproape de momentul decisiv, deoarece ne aflăm abia la începutul procesului de a-i acorda preşedintelui irakian Saddam Hussein şansa de a arăta lumii dacă vrea sau nu să se dezarmeze", a declarat, pe de altă parte, preşedintele american, insistând încă o dată că SUA vor recurge la forţa militară împotriva Irakului doar în ultima instanţă. "Azi ne confruntăm cu noi ameninţări şi NATO trebuie să fie restructurată pentru a le face faţă", a mai subliniat George W. Bush, invocând terorismul şi armele de distrugere în masă, care pun în pericol "pacea şi stabilitatea" la nivel internaţional. "Fiecare stat aliat poate contribui cu ceva", a insistat preşedintele SUA. Surse oficiale de la Casa Alba şi Pentagon au explicat ca SUA vor solicita individual sprijinul unor state membre ale NATO, cum ar fi Republica Cehă, a cărei armată are specialişti în armele chimice şi bacteriologice, sau Ungaria, care are ingineri militari renumiţi. România şi Bulgaria, transmite CNN, state candidate la aderare ce se aşteaptă să fie invitate să se alăture NATO cu prilejul summitului de la Praga, au oferit deja SUA baze militare şi acces în spaţiul lor aerian, în cazul lansării unui atac împotriva Irakului. Analiştii politici americani au apreciat că este puţin probabil ca NATO să se implice direct, la nivel colectiv, într-o campanie militară împotriva Irakului, dar este posibil ca statele aliate să participe individual la o coaliţie a SUA pentru dezarmarea Irakului şi ca NATO să preia sarcina menţinerii păcii după un eventual atac împotriva Bagdadului, după cum relatează cotidianul Washington Post. Strobe Talbott, preşedintele Institutului Brookinges, consideră însă că NATO este cel mai bun mecanism pentru un război al SUA împotriva Irakului. Dacă nu i se va acorda Alianţei Nord-Atlantice acest rol, a avertizat expertul, aceasta riscă "să nu-şi mai revină niciodată, de vreme ce NATO trebuie luată în serios de SUA, cel mai puternic membru al său, dacă vrea să fie luată în serios de cineva".
Mesajul preşedintelui Ion Iliescu după primirea invitaţiei de aderare
Am onoarea şi bucuria să salut, împreună cu dumneavoastră, faptul că astăzi ţările membre ale Organizaţiei Atlanticului de Nord, reunite la Praga, la nivel de şefi de stat şi de guvern, au adresat oficial României invitaţia de a deveni membră a NATO.
Doresc să vă mulţumesc dumneavoastră, cetăţenilor României, tuturor forţelor politice româneşti post-decembriste, organizaţiilor societăţii civile, pentru eforturile şi sacrificiile făcute, pentru modul responsabil în care aţi acţionat în aceşti ani pentru modernizarea şi democratizarea ţării.
Alături de noi au crezut şi au luptat pentru realizarea obiectivului integrării în Alianţă, toţi românii din afara graniţelor ţării. Se cuvine să le mulţumim pentru sprijinul lor şi pentru patriotismul de care au dat dovadă.
Trăim cu toţii un moment istoric, care semnifică ruptura totală şi radicală cu trecutul, ca şi ancorarea definitivă a României la spaţiul euro-atlantic. Recunoaştem şi apărăm valorile democraţiei, libertăţii, drepturile cetăţeneşti, domnia legii, justiţia socială. Am creat condiţiile afirmării, păstrării şi consolidării identităţilor naţionale şi culturale ale minorităţilor. Am construit un climat al toleranţei, dialogului şi conlucrării, atât în interiorul ţării, cât şi cu vecinii ei.
Armata română merită recunoştinţa şi aprecierile noastre pentru modul exemplar în care şi-a făcut şi îşi face datoria în condiţii deloc uşoare. Ea a contribuit decisiv la reuşita noastră de astăzi.
Sprijinul dumneavoastră, al întregii populaţii pentru integrarea europeană şi euroatlantică a României a fost esenţial pentru succesul demersurilor noastre. Avem nevoie şi de acum încolo de acest sprijin, pentru că momentul Praga este un nou început. Avem de astăzi un alt statut, care implică noi obligaţii, noi sarcini şi noi misiuni. Să tratăm lucrurile cu luciditate, cu demnitate şi responsabilitate. Problemele noastre nu se vor rezolva de la sine, fără eforturi, fără muncă susţinută şi fără solidaritate naţională.
Avem şansa istorică de a lua parte activă la procesul de reunificare a continentului nostru, de a ne construi liberi viitorul. Să fim la înălţimea acestui moment, să lucrăm împreună pentru binele nostru comun.
Dragi compatrioţi,
Astăzi o parte din idealurile Revoluţiei române din decembrie 1989 s-au împlinit. Cinstind memoria eroilor Revoluţiei române, a celor care s-au jertfit pentru cauza ei, să nu uităm că cel mai bun omagiu pe care îl putem aduce lor este împlinirea şi îndeplinirea tuturor idealurilor care ne-au unit în zilele fierbinţi ale lui decembrie 1989.
Se cuvine să aducem omagiul nostru tuturor celor care au avut de suferit pe de urma regimurilor totalitare care au dominat România secolului XX.
Suntem pe drumul cel bun şi depinde numai de noi cât de repede şi cât de bine ne atingem obiectivele.
Vă felicit şi vă urez multă sănătate, fericire şi prosperitate în noua lume pe care ne-o dorim cu toţii.
Declaraţia primului ministru Adrian Năstase cu ocazia primirii invitaţiei de aderare
Doresc să îmi exprim bucuria pentru adoptarea, astăzi, de către şefii de stat şi de guvern din ţările membre NATO, a deciziei de invitare a României să înceapă negocierile de aderare la NATO.
Această decizie istorică este rezultatul unui efort naţional continuu, o încununare a largului consens naţional pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.
Momentul Praga simbolizează revenirea definitivă a României în familia occidentală, ca aliat respectat şi de încredere.
Se confirmă astăzi aprecierea de către partenerii din Alianţă a saltului important realizat de România în ultimii doi ani în planul reformelor economice, instituţionale, a reformei armatei şi a consolidării capacităţii noastre de acţiune solidară cu Alianţa Nord-Atlantică. România a reuşit mobilizarea energiilor şi a entuziasmului naţional pentru recuperarea întârzierilor şi pentru revenirea în prim-planul mecanismului lărgirii Alianţei. O contribuţie importantă au avut-o acţiunea solidară şi coerentă a tuturor instituţiilor statului, a membrilor Parlamentului, sprijinul forţelor politice din ţara noastră şi bineînţeles al reprezentanţilor societăţii civile.
Decizia de la Praga este şi rezultatul conduitei consecvente a României în ultimii 12 ani în susţinerea obiectivelor NATO, în susţinerea operaţiunilor Alianţei pentru stabilizarea situaţiei din Balcani, România fiind totodată un aliat de încredere în confruntarea cu ameninţările neconvenţionale, în lupta contra terorismului internaţional.
România s-a implicat de-a lungul anilor în acţiunile internaţionale destinate păcii, democraţiei, libertăţii şi securităţii internaţionale.
Decizia de astăzi recunoaşte eforturile armatei române de a se perfecţiona şi de a se moderniza, de a reprezenta cu mândrie şi curaj România în misiunile pe care militarii români le îndeplinesc alături de Aliaţi.
Închidem astăzi un lung şir al rezultatelor amânate şi deschidem împreună o nouă etapă în istoria României.
Deschidem cu speranţă şi optimism calea confirmării ca naţiune demnă şi respectată în familia euro-atlantică.
Suntem recunoscători pentru această decizie istorică partenerului nostru strategic, Statele Unite, viziunii preşedintelui american de a consolida o amplă solidaritate euro-atlantică în promovarea valorilor libertăţii, democraţiei şi prosperităţii. Suntem totodată recunoscători membrilor Alianţei, partenerilor noştri europeni, de care ne leagă nu numai o puternică solidaritate istorică ci însăşi esenţa destinului nostru european.
Dorim ca, alături de contribuţia la extinderea NATO de la Marea Baltică la Marea Neagră, să contribuim la succesul proiectului Europei Unite prin aderarea noastră, cât mai curând posibil la Uniunea Europeană.
Prin aderarea României, NATO dobândeşte un aliat important ca mărime, ca poziţie geostrategică şi ca potenţial militar. Suntem legătura strategică spre Marea Neagră, Caucaz şi Asia Centrală.
Dorim să contribuim la coeziunea euro-atlantică, la consolidarea încrederii în relaţia cu partenerii estici şi să deschidem împreună cu aliaţii noştri din NATO punţile de cooperare şi de promovare pe mai departe a valorilor Alianţei.
Eforturile pentru aderarea deplină în Alianţă nu se opresc la momentul Praga. Ne aşteaptă o perioadă dificilă şi cu activităţi intense, cu o nouă dinamică a demersurilor în plan extern pentru asigurarea succesului ratificării protocolului de aderare de către statele aliate. Ne-am stabilit sarcini precise în aplicarea şi monitorizarea angajamentelor, în preluarea standardelor NATO în plan legislativ şi instituţional, în modul de pregătire a resurselor umane şi a planificării resurselor financiare, toate necesare exercitării calităţii de membru al Alianţei.
Ştim ce avem de îndeplinit, avem voinţa politică pentru a urma planul de acţiune pentru perioada următoare şi traseul până la aderarea deplină în Alianţă.
Deciziile de astăzi închid un ciclu istoric pe care l-aş putea numi "de la Praga la Praga".
În 1991, am participat în calitate de ministru al afacerilor externe, alături de preşedintele Ion Iliescu, la actul final de destrămare a Pactului de la Varşovia. Atunci a fost un moment simbolic. Astăzi, la Praga, am sentimentul că istoria şterge practic ultimele vestigii ale Războiului Rece şi că parcurgem alături de aliaţii noştri un pas hotărâtor spre edificarea noii Europe democratice şi unite. Am parcurs cu toţii un drum de succes de la Praga la Praga.
Doresc în încheiere să adresez mulţumiri celor care au contribuit la obţinerea acestei decizii istorice, tuturor cetăţenilor României, care şi-au păstrat continuu încrederea în această realizare, militarilor noştri, care reprezintă cu cinste şi curaj tricolorul românesc, tuturor celor care au avut şi au încredere în România, ca partener şi aliat.
Vinuri, mâncăruri şi cadouri deosebite pentru înalţii oaspeţi prezenţi la summitul NATO

Pentru toţi cei 46 de şefi ai delegaţiilor prezente la summitul NATO de la Praga au fost pregătite cadouri deosebite, precum diferite obiecte din sticlă de Cehia şi un tradiţional lichior cehesc.
Alegerea darurilor a fost făcută de însăşi soţia preşedintelui ceh, Vaclav Havel, Dagmar Havel, care a pregătit şi programul pentru soţiile şefilor de stat care se află la Praga în aceste zile.
D-na Dagmar Havel a ales obiecte frumoase şi practice - clondire din cristal din colecţia "Argentina" şi seturi de şase pahare pentru lichior din colecţia "Lady Hamilton". După cum relatează RIA Novosti, pentru fabricarea acestor obiecte din sticlă au lucrat timp de trei luni de zile 25 de sticlari şi 7 şlefuitori de la renumita uzină Mozer din Karlovy Vary (în Boemia). Potrivit agenţiei de presă ruse, preţul unui astfel de set de pahare se ridică la 17.000 de coroane.
Preşedinţia cehă s-a preocupat şi de dineul pe care şeful statului ceh l-a oferit, joi, în onoarea înalţilor oaspeţi. Conform unor surse ale cancelariei prezidenţiale de la Praga, în meniul stabilit pentru dineul de rămas bun au intrat mai multe feluri de mâncare tradiţionale cehe. Astfel, liderii Alianţei au putut servi pate din ciuperci cu sos de verdeaţă, supă de peşte cu şofran, raci, supă din spanac, brânză. Felul principal de mâncare a fost friptura de bibilică cu sos tradiţional din muştar şi cu clătite din cartofi. Acei preşedinţi sau premieri care sunt vegetarieni au ales între mai multe salate de legume cu busuioc. S-au băut cele mai bune vinuri din Moravia de sud, precum Sauvignon din producţia anului 2000, Chardonnay şi Cabernet Sauvignon din producţia anului 1999.