Plecându-mi capul, strig astăzi către Tine: "Doamne, fie voia Ta!" Asemenea, ca şi oarecând dreptul Iov la vestea morţii fiilor şi a fiicelor sale, cu umilinţă grăiesc şi mărturisesc: "Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat". Zdrobit de durere, dar cu neclintită credinţă în Tine şi în tainele cele nepătrunse, cer în această clipă milostivirea şi îndurarea Ta, Doamne.
Amin.
Sfântul Apostol Andrei, cel dintÂi chemat (ocrotitorul României)

Astăzi, pe 30 noiembrie, drept credincioşii creştini săvârşesc pomenirea şi cinstirea sfântului apostol Andrei, cel dintâi chemat. Iată viaţa şi deosebita vrednicie a acestui mare sfânt pentru noi, românii.
S-a născut în localitatea Betsaida de pe malul lacului Ghenizaret din ţinutul Galileii. Avea ca frate pe Simon, ajuns, mai târziu marele apostol Petru. Se ocupa cu pescuitul ca şi fratele său. Plin de credinţă în Dumnezeu, aflând de sfântul Ioan Botezătorul, chemătorul la pocăinţă, s-a dus la el şi a devenit ucenic al acestuia. A urmat apoi lui Hristos, fiind cel dintâi chemat la apostoleasca misiune.
Apostol al Domnului ajungând, plin de râvnă pentru dumnezeiescul său stăpân şi pentru propovăduirea Sfintei Sale învăţături, apostolul Andrei, asemenea confraţilor săi apostoli, a fost nedespărţit, strâns legat de Fiul lui Dumnezeu, martor la marile şi multele minuni săvârşite de Hristos Domnul. A fost prezent la patimile şi moartea pe cruce a Mântuitorului şi a săltat de bucurie în ziua Slăvitei Învieri şi plin de Duhul Sfânt în ziua Rusaliilor, Sfântul Apostol Andrei a purces cu neprecupeţit zel să cutreiere meleagurile din jurul Mării Negre, semănând sămânţa cuvântului creştin.
Spune sfânta tradiţie a bisericii noastre că sfântul apostol şi-a purtat binecuvântaţii paşi şi prin Sciţia Minor, astăzi Dobrogea noastră, deci neîndoielnic poate fi ctitor al ortodoxiei noastre şi socotit pe drept "Ocrotitorul României".
Se mai spune în vechile cărţi bisericeşti că Sfântul Apostol Andrei ar fi coborât spre unele ţinuturi greceşti, convertind pe mulţi păgâni la creştinism.
În peregrinările sale de răspândire a învăţăturii Domnului Hristos, sfântul nostru a îndurat nu puţine chinuri, "a fost bătut cu lemne şi pietre, undeva sălbaticii îl muşcau cu dinţii şi multe alte scârbe a răbdat, a cunoscut şi închisori, toate, însă, le-a suferit cu neclintită credinţă şi dragoste faţă de Domnul Iisus. În cele din urmă, şi-a sfârşit viaţa muceniceşte: păgânii, necredincioşii chinuindu-l, pe cruce l-au pironit cu capul în jos".
Pr. Ioan SUCIU
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Andrei cel Întâichemat; Sf. Frumentie episcopul
Catolic: Sf. Andrei, Apostol