Curier județean
Rugăciunea de azi
     Plecându-mi capul, strig astăzi către Tine: "Doamne, fie voia Ta!" Asemenea, ca şi oarecând dreptul Iov la vestea morţii fiilor şi a fiicelor sale, cu umilinţă grăiesc şi mărturisesc: "Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat". Zdrobit de durere, dar cu neclintită credinţă în Tine şi în tainele cele nepătrunse, cer în această clipă milostivirea şi îndurarea Ta, Doamne. Amin.
Sfântul Apostol Andrei, cel dintÂi chemat (ocrotitorul României)
     AndreiAstăzi, pe 30 noiembrie, drept credincioşii creştini săvârşesc pomenirea şi cinstirea sfântului apostol Andrei, cel dintâi chemat. Iată viaţa şi deosebita vrednicie a acestui mare sfânt pentru noi, românii.
     S-a născut în localitatea Betsaida de pe malul lacului Ghenizaret din ţinutul Galileii. Avea ca frate pe Simon, ajuns, mai târziu marele apostol Petru. Se ocupa cu pescuitul ca şi fratele său. Plin de credinţă în Dumnezeu, aflând de sfântul Ioan Botezătorul, chemătorul la pocăinţă, s-a dus la el şi a devenit ucenic al acestuia. A urmat apoi lui Hristos, fiind cel dintâi chemat la apostoleasca misiune.
     Apostol al Domnului ajungând, plin de râvnă pentru dumnezeiescul său stăpân şi pentru propovăduirea Sfintei Sale învăţături, apostolul Andrei, asemenea confraţilor săi apostoli, a fost nedespărţit, strâns legat de Fiul lui Dumnezeu, martor la marile şi multele minuni săvârşite de Hristos Domnul. A fost prezent la patimile şi moartea pe cruce a Mântuitorului şi a săltat de bucurie în ziua Slăvitei Învieri şi plin de Duhul Sfânt în ziua Rusaliilor, Sfântul Apostol Andrei a purces cu neprecupeţit zel să cutreiere meleagurile din jurul Mării Negre, semănând sămânţa cuvântului creştin.
     Spune sfânta tradiţie a bisericii noastre că sfântul apostol şi-a purtat binecuvântaţii paşi şi prin Sciţia Minor, astăzi Dobrogea noastră, deci neîndoielnic poate fi ctitor al ortodoxiei noastre şi socotit pe drept "Ocrotitorul României".
     Se mai spune în vechile cărţi bisericeşti că Sfântul Apostol Andrei ar fi coborât spre unele ţinuturi greceşti, convertind pe mulţi păgâni la creştinism.
     În peregrinările sale de răspândire a învăţăturii Domnului Hristos, sfântul nostru a îndurat nu puţine chinuri, "a fost bătut cu lemne şi pietre, undeva sălbaticii îl muşcau cu dinţii şi multe alte scârbe a răbdat, a cunoscut şi închisori, toate, însă, le-a suferit cu neclintită credinţă şi dragoste faţă de Domnul Iisus. În cele din urmă, şi-a sfârşit viaţa muceniceşte: păgânii, necredincioşii chinuindu-l, pe cruce l-au pironit cu capul în jos".
Pr. Ioan SUCIU

Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Andrei cel Întâichemat; Sf. Frumentie episcopul
Catolic: Sf. Andrei, Apostol
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Tinerii ecologişti din Abrud apreciază proiectul Roşia Montană
     În paginile ziarului "Unirea" am găsit numeroase articole pro şi contra investiţiei de la Roşia Montană. Având în vedere că noi formăm un Cerc de ecologie şi fiind interesaţi de evoluţia investiţiei de la Roşia Montană, ne-am hotărât să ne informăm în legătură cu acest proiect. Zilele trecute, am vizitat Centrul de Informare al SC "Roşia Montană Gold Corporation" SA unde am fost întâmpinaţi de domnul director general adjunct Gabriel Dumitraşcu şi de doamna Magda Oaida, consilier al Centrului de Informare.
     Doamna consilier a făcut o prezentare sumară a vastului material pus la dispoziţia publicului, după care domnul director a discutat cu noi problemele în detaliu. A răspuns, astfel, la numeroase întrebări referitoare la acţiunile de ecologizare ale acestei zone ce urmează a fi întreprinse de SC "Roşia Montană Gold Corporation" SA privind conservarea vestigiilor arheologice şi a explicat celor interesaţi procesul tehnologic care se va derula pentru obţinerea aurului la Roşia Montană. Am putut lua astfel la cunoştinţă de existenţa unui proces tehnologic modern care va respecta normele tehnologice şi de mediu impuse de Uniunea Europeană, inclusiv în domeniul utilizării cianurilor. Explicaţii multiple ne-au fost date şi în privinţa amplasării iazului de decantare, a materialelor ce urmează a fi folosite pentru construcţia acestuia şi a gradului de siguranţă a barajului iazului de decantare. Ar mai fi încă multe de spus, inclusiv chestiuni care se referă la ocuparea forţei de muncă tinere în această companie, dar ne oprim aici în speranţa că acest articol va stârni curiozitatea celor care încă nu au vizitat acest Centru de Informare care funcţionează de aproape două luni. (Membrii Cercului de Ecologie - Grupul Şcolar "H.C.C." Abrud)

SERBĂRILE UNIRII
Programul zilelor de sâmbătă, 30 noiembrie 2002 şi duminică, 1 decembrie 2002
SÂMBĂTĂ, 30 NOIEMBRIE 2002 - ALBA IULIA:
     * ora 9.00:Pelerinaj şi depuneri de coroane şi jerbe de flori la Cimitirul Eroilor şi la statuile lui IC Brătianu şi Iuliu Maniu, la busturile lui Avram Iancu, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Octavian Goga şi la Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan; Moment solemn: "Eroii sunt contemporani cu toţi urmaşii";
     * ora 10.30: Muzeul Unirii - Deschiderea expoziţiilor: "Carte şi publicaţii româneşti", "Pagini de referinţă din bibliografia Albei Iulia şi a Muzeului Unirii", "Restaurare de carte veche în imagini" - Centrul Naţional de Restaurare şi Conservare a Cărţii Vechi;
     * ora 11.00: Casa de Cultură a Studenţilor - Manifestările culturale studenţeşti: "Tinereţe - frumuseţe eternă" (Partea a II-a);
     * ora 11.30: Biblioteca Judeţeană Lucian Blaga - Zilele Bibliotecii Judeţene "Lucian Blaga": "Dialog al civilizaţiilor prin cultură" (Partea a II-a);
     * ora 14.00: Casa de Cultură a Sindicatelor - Congresul spiritualităţii româneşti - Încheierea lucrărilor;
     * ora 16.00: Sala Unirii - "Ambasadorii Unirii" - Primirea soliilor elevilor din judeţele ţării;
     * ora 17.00: Cercul Militar Judeţean - Spectacol al elevilor: "Decembrie sub aripi tricolore";
     * ora 17.00: Galeriile de artă - Vernisajul salonului internaţional de artă;
     * ora 18.30: Casa de Cultură a Sindicatelor - "Festivalul dorului", spectacol al românilor de pretutindeni;
     * ora 20.00: Hotel Transilvania - deschiderea Centrului naţional de presă.
DUMINICĂ, 1 DECEMBRIE 2002:
     * ora 10.00: Statuia ecvestră "Mihai Viteazul" - Depuneri de jerbe şi coroane din partea oficialităţilor, invitaţilor, defilarea militară;
     * ora 11.00: Sala Unirii - Primirea soliilor din cetăţile de scaun ale Unirii: Alba Iulia, Cernăuţi, Chişinău, Iaşi, Târgovişte, Suceava;
     * ora 11.30: Catedrala Reîntregirii Neamului - Te Deum; alocuţiuni ale oficialităţilor;
     * ora 13.00: Cetate, Platoul Romanilor - Spectacol folcloric: "Suntem veşnici doar prin Unire";
     * ora 19.00: Platoul Cetăţii - Focuri de artificii;
     * ora 19.30: Casa de Cultură a Sindicatelor - Spectacol festiv: "Stâlpi de poartă românească" - Ediţia a VII-a;
     * ora 20.00: Platoul Cetăţii - lângă Hotel Cetate - Spectacolul tinereţii;
     * ora 24.00: Închiderea "Serbărilor Unirii".

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.