Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sărbătoare fără iz politic
     "...În ziua aceea am cunoscut ce înseamnă entuziasmul naţional, sincer şi spontan, irezistibil, organic, masiv " - spunea Lucian Blaga rememorând, mulţi ani mai târziu, ziua de 1 Decembrie 1918. Recrearea acestei atmosfere ne-am dorit-o aici în fiecare an. Din păcate nu a fost întotdeauna aşa. Şi nu din vina românului de rând. Trăită la Alba Iulia, sărbătoarea Unirii celei Mari, devenită după 1989 Ziua Naţională a României, avea să trezească bucurie şi patimă, mândrie şi uneori, paradoxal, tristeţe. A fost subiect de dispute politice, un adevărat "câmp de bătălie" între politicienii care nu ştiau care mai de care cum să-şi afirme legătura strânsă cu norodul votant. Au fost ani în care aceste eforturi de a confisca sărbătoarea Marii Uniri în beneficiu propriu au plasat în plan secund importanţa evenimentului istoric aniversat. Ani în care unitatea tuturor românilor în graniţele aceluiaşi stat a fost dublată de exprimarea unei dezbinări politice atât de adânci încât nici în astfel de momente nu putea fi uitată.
     În acest an n-a mai fost aşa. Lideri importanţi ai opoziţiei: Theodor Stolojan - preşedintele PNL, Petre Roman - senator PD, Paul Păcurariu - vicepreşedinte PNL, deputatul PD - Emil Boc şi alţii au stat alături de reprezentanţii Puterii: preşedintele Camerei Deputaţilor Valer Dorneanu, consilierul prezidenţial Victor Opaschi, ministrul IMM - Silvia Ciornei, preşedintele PUR - Dan Voiculescu, Alexandru Lăpuşan - chestorul Camerei Deputaţilor. Împreună, decent, respectând valoarea de simbol a momentului au participat la depunerea de coroane de flori la statuia întâiului unificator al românilor - Voievodul Mihai Viteazul, la TE DEUM-ul oficiat de ÎPS Andrei la Catedrala Reîntregirii Neamului. Au fost împreună chiar dacă au existat şi unele nemulţumiri faţă de programul oferit de organizatori, care au decalat cu o zi ceremonia depunerii coroanelor de flori la statuile a doi dintre făuritorii Unirii - Ion I.C. Brătianu şi Iuliu Maniu. În acest an dorinţa organizatorilor de a face din aniversarea Zilei Naţionale a României la Alba Iulia o mare sărbătoare populară şi-au atins scopul. Le-a venit în sprijin şi vremea foarte bună, care a facilitat participarea a mii de români, din Alba Iulia, dar şi mai de departe, din ţară şi din străinătate, la programele artistice oferite din care cel mai gustat a fost de departe focul de artificii. Ne-am apropiat astfel de atmosfera evocată de Lucian Blaga.
     Au existat desigur şi murmure dezaprobatoare faţă de absenţa la 1 Decembrie la Alba Iulia a premierului Adrian Năstase - care a participat în 28 noiembrie la ceremonia deschiderii Serbărilor Unirii, dar care apoi a plecat în vizită oficială în Ungaria - sau faţă de absenţa preşedintelui Ion Iliescu. Dacă prezenţa preşedintelui Iliescu la ceremoniile din capitala ţării a fost mai uşor acceptată nu la fel s-au întâmplat lucrurile cu Adrian Năstase. Înţelegând că românii, mai ales transilvănenii nu sunt încă pregătiţi ca premierul lor să sărbătorească Marea Unire la Budapesta, Adrian Năstase şi-a întrerupt pentru câteva ore vizita oficială şi a participat într-un adevărat tur de forţă la ceremoniile organizate la Cluj-Napoca. Şi astfel la 1 Decembrie România a fost patria noastră a tuturor.
Anca DINICĂ