Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, Cel ce te-ai rugat pentru răstignitorii Tăi, Iubitorule de suflete, şi ai poruncit şi robilor Tăi să se roage pentru vrăjmaşi, iartă pe cei ce ne urăsc şi ne apasă pe noi. Îndepărtează-ne de la orice răutate şi vicleşug, îndreptându-ne către viaţa cea cu dragoste frăţească şi lucrătoare de bine. Pentru aceea, cu smerenie ne rugăm şi într-un gând Te slăvim pe Tine, Unule Iubitorule de oameni. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Pr. Sofronie; Cuv. Ioan Sinaitul; Sf. Mc. Agapie
Catolic: Sf. Francisc Xavier
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Premierul Adrian Năstase cumpără sculptura unui albaiulian
     Iubitor şi mai ales cunoscător într-ale artei, premierul Adrian Năstase a poposit, deşi acest punct nu era trecut în programul vizitei de lucru din 28 noiembrie, la Galeriile de artă ale municipiului Alba Iulia. Cu acest prilej a putut admira lucrările expuse în cadrul Salonului Internaţional de Artă - manifestare prin care UAP Alba marchează Ziua Naţională a României - dar şi lucrările unor artişti albaiulieni expuse spre vânzare. Scurta sa vizită - spune preşedintele UAP Alba, dl. Traian Mârza - deschide noi perspective pentru arta şi artiştii albaiulieni. În primul rând este vorba despre susţinerea premierului pentru înfiinţarea unei facultăţi de artă în cadrul Universităţii "1 Decembrie 1918", crearea unui centru cultural de artă est-europeană într-un spaţiu din interiorul Cetăţii Vauban şi înfiinţarea mult doritului Muzeu de artă contemporană pentru care autorităţile publice locale deja strâng lucrări. În discuţia pe care a avut-o cu premierul - Traian Mârza a propus, iar Adrian Năstase a acceptat iniţierea unui program de promovare la nivel naţional a tinerilor artişti. Primul beneficiar va fi chiar un tânăr albaiulian Cosmin Vlad. Sculptura sa în metal "Arcaşul" expusă la Galeriile de artă a atras atenţia lui Adrian Năstase care şi-a exprimat dorinţa de a o achiziţiona pentru "mobilarea" Palatului Parlamentului. Cosmin Vlad a absolvit Liceul de muzică şi arte plastice din Alba Iulia, iar în prezent este asistent universitar la Academia de Arte Vizuale "Ion Andreescu" din Cluj-Napoca.
Anca DINICĂ

Incendiu devastator la Mănăstirea Țeţu
Măicuţele au rămas fără proviziile de iarnă
     În noptea de 1/2 decembrie a.c., la Mănăstirea Ţeţu, situată pe Valea Mirajului, pe raza comunei Săsciori, a izbucnit un incendiu. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, incendiul a izbucnit în jurul orei 3.00, la o anexă din complexul monahal, folosită ca bucătărie şi dormitor pentru oaspeţi. La stingerea incendiului au acţionat cele 7 măicuţe aflate la acea oră în mănăstire, toată noaptea, însă, una dintre măicuţe care dormea în clădirea afectată a observat că a luat foc podul. În timp ce 6 călugăriţe şi 2 măicuţe încercau să stingă focul cu găleţi de apă, o călugăriţă a străbătut pe jos 7 km până în satul Tău ca să anunţe incendiul, fapt petrecut în jurul orei 7 dimineaţa. Pe timpul nopţii au explodat 3 butelii cu gaz, o canistră cu 120 l ulei, aflate în podul clădirii. Până dimineaţa au ars toate proviziile pentru iarnă ale mănăstirii: 1,2 t făină albă, 200 kg mălai, 600 kg porumb, veselă completă pentru 100 persoane, o ladă frigorifică cu alimente, un frigider şi mobilierul din chiliile pentru oaspeţi.
     În acea noapte de calvar, măicuţele au reuşit să salveze biserica, fiind afectat doar un turnuleţ şi o parte din exterior placată cu lemn. Pompierii au plecat spre Mănăstirea Ţeţu cu două autospeciale, însă una dintre acestea (cea de mare tonaj) a fost nevoită să se întoarcă din cauza drumului inaccesibil şi a zăpezii căzută peste noapte. Anexa cuprinsă peste noapte de flăcări a ars până în temelii, însă pompierii au reuşit să stingă incendiul pentru a nu fi afectate chiliile şi biserica. În urma cercetărilor efectuate la faţa locului, pompierii militari au constatat că incendiul s-a produs din cauza unui scurt circuit electric. Maiorul Dorel Sofica, şeful Statului Major al Pompierilor din Alba ne-a declarat că mănăstirea nu avea depusă documentaţia pentru obţinerea avizului PSI.
Nicoleta TOMUŢA

De Ziua Naţională a României
Agenţii de circulaţie au îmbrăcat uniformele noi
     organe in acțiuneDe Ziua Naţională a României, agenţii de circulaţie din judeţul Alba au ieşit pe şosele purtând noua uniformă reprezentativă pentru structurile demilitarizate ale Ministerului de Interne. Poliţiştii din Alba s-au numărat printre primii 1000 de poliţişti din ţară, pe lângă cei din Bucureşti, Sibiu şi Cluj, care au primit uniforme noi. Costurile totale necesare schimbării uniformelor poliţiştilor se ridică la 2.000 miliarde de lei iar acestea vor intra în posesia oamenilor legii treptat, pe parcursul a trei ani. Pentru achiziţionarea vestimentaţiei necesare echipării primelor cadre, cu prilejul Zilei Naţionale a României, Poliţia Română a primit de la buget 36 miliarde de lei. Până la sfârşitul anului 2002, alţi 4.000 de poliţişti vor primi uniforme noi. (N.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.