Știri |
OTD Alba sprijină elevii nevoiaşi
Moş Nicolae le-a adus prin intermediul membrilor OTD Alba cadouri câtorva elevi nevoiaşi. În număr de 66 ei învaţă la Şcoala generală din satul Pirita (Zlatna), Grădiniţa din acelaşi sat şi Grădiniţa din satul Deal (Câlnic). Secretarul executiv al PD Alba - Geanina Potra a declarat că beneficiarii cadourilor au fost aleşi special pentru situaţia materială grea cu care se confruntă familiile lor. Cadourile au constat, pentru elevi, în dulciuri şi rechizite şcolare, iar cele pentru copiii de grădiniţă în dulciuri. Acţiunea tinerilor PD a fost sprijinită de vicepreşdintele CJ Alba - Doru Cetean şi de SC Alfitrans Alba Iulia. Astfel de acţiuni vor mai avea loc în această lună a cadourilor. (A.D.)
CNSLR Frăţia nu mai semnează acordul social pe 2003
Biroul operativ al CNSLR Frăţia, cea mai mare confederaţie sindicală din România, a decis să propună Consiliului Naţional care se va întruni luni, 9 decembrie, la Bucureşti, să nu mai semneze un nou acord social pentru anul 2003 cu Guvernul, a anunţat preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, într-o conferinţă de presă.
CNSLR Frăţia este una din confederaţiile sindicale care a semnat an de an acordul social cu executivul şi patronatele. Totodată, CNSLR Frăţia are şi un raport privilegiat cu PSD-ul prin protocolul de colaborare semnat cu acest partid. Cei mai mulţi sindicalişti parlamentari provin din această confederaţie care este de orientare social-democrată.
Decizia Consiliului Naţional al CNSLR Frăţia va pune în balanţă pacea socială din 2003, au declarat sindicaliştii. Liderii sindicali au anunţat ample mişcări de stradă pentru primul trimestru al anului 2003, fiind nemulţumiţi de neîndeplinirea, în mare parte, a prevederilor acordului din 2002. (F.R)
|
Mita în prag de îngheţ
În România schimbarea vine peste noapte şi are darul de a se produce în momente istorice, de sărbătoare sau atunci când, în mod sincer şi resemnat, nu se mai aşteaptă nimic nou pe frontul modificărilor de tehnică aplicată la chestiunea democraţiei postdecembriste şi limita sa cea mai vizibila: corupţia. Arestarea spectaculoasă pentru luare de mită a şefului RADET Bucureşti este una din schimbările de macaz în abordarea problemei corupţiei, modificare ce a avut darul de a se produce sub toate cele trei auspicii enumerate, demonstrându-ne că firele ţesute de PNA în jurul corupţiei nu sunt capete de aţă albă, ci începutul unei cruciade care a depăşit faza incipientă de tatonare şi muşcă din trupul corupţiei. Actorul principal în arestarea care a făcut vâlvă şi a tulburat apele RADET în prag de îngheţ este un reprezentant al unei instituţii de maximă importanţă, ofiţerul SRI Valentin Carali pentru care eliberarea din funcţie şi rămânerea sa în arest sunt o condamnare de facto, cât timp daunele de imagine făcute instituţiei SRI prin acuzaţia de complicitate la luare de mită ating negativ autoritatea statului. Informaţiile care curg în continuare referitoare la dubla arestare a directorului RADET şi ofiţerului SRI aruncă adânc în problemă şi alţi posibili intermediari: directorul Direcţiei Energie din Ministerul Industriilor, Ioan Fătu şi Marian Fătu, administratorul unei societăţi comerciale bucureştene. Ofiţerul SRI, alături de Marian Fătu, deja reţinuţi sub acuzaţia de complicitate la luare de mită, au lansat la apă speculaţiile aferente acestor arestări de senzaţie, neaşteptate.
Potrivit PNA, ofiţerul SRI a primit de la Marian Fătu în tranşe 150.000 de euro de la reprezentanţii unei societăţi germane, promiţând că suma primită o va da unor persoane din fruntea RADET pentru a fi acordate facilităţi la încheierea unor contracte în valoare de 20 de milioane de mărci germane. Realizarea de excepţie a PNA-ului are marele merit de a scoate la suprafaţă gradat peştii corupţiei pentru care, chiar dacă apele se liniştesc şi se pot retrage din nou pe fundul apei, există riscul de a cădea în plasa fin întinsă de această instituţie care luptă la singular contra curentului. În altă ordine de idei, ieri a avut loc o descindere lângă Bacău a forţelor poliţiei pentru a reţine o serie de urmăriţi generali, misiune care s-a trasformat ad-hoc într-o bătălie cu săbii ninja şi focuri de armă care s-au soldat cu rănirea unor politişti şi uciderea a doi dintre atacatorii forţelor de ordine. Evenimentul, deosebit de grav nu doar prin perspectiva pierderilor de vieţi omeneşti şi a vătămărilor corporale este un semn de întrebare în privinţa coeficientului de autoritate cu care este creditată poliţia română. Dacă, numai şi izolat, o alternativă posibilă pentru infractori devine atacarea forţelor de ordine cu arme, poliţia are nevoie de ceva mai mult decât noi uniforme croite conform standardelor UE.
În lumea occidentală, poliţistul este figura publică de neatins pentru că el reprezintă imaginea statului care nu poate fi ameninţat sau atacat şi posibilele derogări de la linie sunt aspru sancţionate. Poliţistul este statul aşa cum îl percepe cetăţeanul care are nevoie să fie apărat şi protejat de autoritate, în România, paradoxal, Parchetul General se arată depăşit de numărul mare de infracţiuni săvârşite de politişti. Cu toţii ştim că peştele de la cap începe să putrezească, care este însă timpul în care se va petrece acelaşi lucru şi cu restul corpului şi cât timp se va simţi corupţia la fel ca peştele în apă în ţara noastră nu se ştie, dar devine cert că prin uniformele noi ale poliţiei de 1 Decembrie haina păstrătorilor de ordine trebuie să se înnoiască mai mult în interior decât în exterior pentru că este vorba de imaginea statului care trebuie să-şi recâştige autoritatea: fără ofiţeri de informaţii transformaţi în traficanţi de influenţă, fără politişti aflaţi pe statele de plată ale Parchetului şi mai ales, fără forţe de ordine atacate şi nevoite să se apere în faţa infractorilor ucigând pentru a supravieţui.
Teodora ILINCA
|
|