Curier județean
Rugăciunea de azi
     Dă-mi, Doamne, lacrimi fierbinţi, ca să-mi plâng păcatele. Darul Tău cel curăţitor, care a spălat picioarele ucenicilor Tăi, să spele şi să curăţească inima mea cea necurată şi sufletul meu, ca aşa, cu vrednicie, cu curăţenie şi cu umilinţă, să mă împărtăşesc cu Sfintele Tale Taine, acum şi în timpul morţii mele, iar în ora despărţirii mele, cu bucurie să se suie sufletul meu împreună cu Tine şi fără de nici o frică, întrebare sau împiedicare să trec vămile văzduhului, intrând în mărirea Ta cea cerească. Ajută-mi, Doamne, ca să Te măresc şi în veci să mă închin Numelui Tău Celui Sfânt. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Emil şi Stratonic
Catolic: Sf. Ilarie, episcop şi înv. al Bisericii
Greco-catolic: Ss. mc. Emil şi Stratonic
Meteo
Pentru începutul acestei săptămâni, vremea se va înscrie în coordonatele cu care ne-am obişnuit în ultima perioadă de timp. În cursul zilei de azi, cerul va fi parţial noros, cu minime de până la minus 4 grade Celsius iar în cursul nopţii, sunt posibile ninsori, mercurul din termometre poate coborî până la minus 20 grade Celsius. Marţi, cerul va fi acoperit iar temperatura va creşte uşor până la 1 grad Celsius; în cursul nopţii se pot înregistra minus 7 grade Celsius.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Deputatul PD Alexandru Pereş acuză PSD
Accelerarea eliberării titlurilor de proprietate funciară - substrat al introducerii impozitului pe terenul agricol
     Una dintre cele mai importante probleme asupra căreia s-a concentrat acţiunea PSD în anul care a trecut a fost accelerarea eliberării titlurilor de proprietate asupra terenurilor agricole şi silvice. Planul de peste 90% a fost atins. Nebănuind de ce se grăbea guvernul aşa, proprietarii au zis "Bogdaproste", mai ales că în anii precedenţi au tot umblat de la Ana la Caiafa. Dar bucuria avea să le fie de scurtă durată pentru că odată cu începutul anului 2003 au aflat că vor plăti impozit pe aceste terenuri. În opinia deputatului PD de Alba, Alexandru Pereş, aceasta este "o măsură cu efecte demolatoare pentru ţăranul român, care şi aşa era lovit de soartă, lipsit aproape de orice posibilitate de a-şi duce zilele." Majoritatea proprietarilor de terenuri au suprafeţe mici (la fel cu veniturile) şi "stăteau liniştiţi având asigurarea guvernanţilor că abia din 2005 se va plăti impozit pe terenul agricol sau silvic dobândit prin retrocedare. Calculele lor au fost însă spulberate de "nevoile Guvernului Năstase" prin adoptarea Normelor metodologice pentru aplicarea OG 36/2002 privind impozitele şi taxele locale." Deşi le impozitează de-acum terenurile, micii proprietari au rămas în afara calculelor Puterii, de vreme ce doar marile exploataţii înfiinţate pe baza Legii 166/2002 şi "deţinute în majoritate de clientela PSD" primesc subvenţii. În plus, spune Alexandru Pereş, ştirea despre plata impozitului pe terenul agricol ajunsă la urechile ţăranilor este în măsură să compromită chiar Recensământul agricol aflat acum în derulare, după aceeaşi metodă după care în perioada interbelică sau până la Colectivizare, ţăranii îi duceau de nas pe cei ce veneau cu "fonciirea". Dar rezultatele recensământului sunt extrem de importante în negocierile pe care România le poartă cu UE asupra capitolului "agricultură", dificil şi rămas în discuţie.
     Revitalizarea necesară a agriculturii nu se poate face, aşa cum vrea PSD, prin reînfiinţarea CAP-urilor şi forţarea ţăranilor spre asociere prin biruri. PD are alte soluţii pentru acest domeniu. Ele vor fi puse în discuţia viitorului Consiliu Naţional de Coordonare al partidului, care va avea loc cel mai probabil în luna martie. În elaborarea lor, PD a pornit de la principiul egalităţii de şanse, de la dorinţa şi necesitatea creării unei clase de mijloc solide în mediul rural, acordarea unei atenţii mărite categoriilor sociale cu nevoi mai mari, creşterea investiţiilor în exploataţiile agricole de tip familial, subvenţionarea preţurilor la tractoare şi maşini agricole din producţia internă, stimularea agriculturii ecologice, scutirea de impozit pe terenurile agricole şi forestiere pentru proprietarii care deţin mai puţin de 10 ha...
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.