Prima pagină Ediția din: 15.1.2003
Știri
La Abrud
Nopţi albe la deszăpeziri
     Primarul oraşului Abrud, Ştefan David, ne-a informat că principala problemă a autorităţilor în aceste zile este degajarea arterelor rutiere de zăpada căzută în cantităţi importante. "S-a lucrat şi noaptea pentru eliberarea drumurilor. Acum acţionăm la lărgirea carosabilului", a declarat primarul Ştefan David. (F.R.)
Mai marii Armatei Române la Alba Iulia
     Ofiţerii superiori din cadrul Statului Major al Armatei Române au sosit la Alba Iulia. Membrii Colegiului Naţional de Apărare se pregătesc în domeniul managementului reusurselor umane şi materiale, pentru mobilizarea populaţiei, economiei şi teritoriului în vederea apărării. Cursanţii îşi vor desfăşura activitatea la Garnizoana Alba Iulia - Brigada V Vânători de munte şi la sediul Centrului Militar Judeţean. (F.R.)
Adunarea eparhială anuală la Alba Iulia
     Sâmbătă, 25 ianuarie a.c., la Arhiepiscopia ortodoxă de Alba Iulia va avea loc şedinţa ordinară a Adunării Eparhiale. ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, ne-a informat că va avea loc o analiză a activităţii pe anul trecut. Înaintea Adunării Eparhiale va avea loc o slujbă religioasă. (F.R.)
Sfinţire la Roşia Montană
     La Roşia Montană a avut loc sfinţirea porţii din lemn de la intrarea în comună dinspre Abrud şi a unei troiţe amplasată la intrarea în localitate dinspre Câmpeni. La frumoasa troiţă a fost amenajat şi un popas unde turiştii se pot odihni la casa memorială a eroului martir Cloşca. De asemenea, a fost reparat clopotul bisericii din Cărpiniş care era fisurat. Primarul Virgil Nariţa ne-a declarat că toate aceste lucrări au fost realizate cu fonduri de la bugetul local şi din sponsorizări. La slujba de sfinţire au participat 7 preoţi şi circa 200 de localnici. (F.R.)
De la 1 martie 2003
Cetăţenii români sunt liberi să muncească în străinătate
     Potrivit noului Cod al Muncii, care este în deplină concordanţă cu normele europene şi de drept internaţional al muncii va intra în vigoare la 1 martie a.c. (urmat de o serie de legi speciale).
     Astfel, cetăţenii români sunt liberi să muncească în străinătate, în statele membre ale Uniunii Europene, dar şi în oricare alt stat, cu respectarea normelor dreptului internaţional al muncii şi tratatelor bilaterale la care România este parte. (A.D.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Lovitură en-gros la Vinoteca din şanţurile Cetăţii
Mii de butelii cu vin vechi furate de sub ochii larg... închişi ai unor militari în termen
Militarilor care au surprins hoţii asupra faptei le-au fost "scoşi ochii" şi închise gurile cu sume infime de bani *Unul dintre militarii audiaţi a "cedat psihic" în timpul interogatoriului, ajungând la spital cu un... traumatism cranio-cerebral acut închis
     Patru militari în termen din cadrul UM 01684, Batalionul 136 "Trecere" din Alba Iulia au fost puşi la dispoziţia poliţiei pentru a da declaraţii în legătură cu un furt comis în cursul verii 2002 din Vinoteca aparţinând SC Itul SRL din Alba Iulia, ne-a informat comandantul UM 01684, lt. col. Niculae Moldovan. Conform unor investigaţii preliminare, se pare că cei patru militari în termen, încorporaţi în seria februarie 2002 ar fi primit bani (în jur de 300.000 lei) pentru a nu reclama autorii unui furt de câteva mii de sticle de vin vechi din Vinoteca situată în şanţurile Cetăţii, prejudiciul fiind estimat la câteva zeci de milioane de lei.
     Potrivit informaţiilor furnizate de lt. col. Moldovan (instalat în funcţie în iulie 2002), militarii în cauză au fost numiţi să păzească tehnica excedentară (autocamioane, excavatoare, autogredere) aparţinând unei baze militare de reparaţii din Sibiu şi care urma să fie predată primăriilor din judeţ, fapt realizat parţial în toamna lui 2002. Militarii din cadrul UM 01684 au fost solicitaţi pentru pază deoarece a existat o perioadă de circa două luni în care tehnica, rămasă nesupravegheată, a fost grav afectată de "intervenţiile" hoţilor.
     În toamna anului 2002 a fost sesizată dispariţia din Vinotecă a unei impresionante cantităţi de vin vechi, hoţii profitând cel mai probabil de faptul că la nivelul conducerii SC Itul SRL au existat pe timpul verii unele probleme care au generat slăbirea controlului în teritoriu. Din cele 6 plantoane care au asigurat serviciul de pază a tehnicii militare din şanţul Cetăţii, în anchetă au rămas doar patru militari în termen, încorporaţi în seria din februarie 2002. Cum ghereta de pază a militarilor era situată la aproximativ 100 de metri de uşa de acces în Vinotecă, pe o porţiune de drum cu vizibilitate maximă, este foarte probabil ca cei care au intrat în Vinotecă să fie văzuţi de militarii care făceau planton. La dispoziţia poliţiei au fost puşi militarii în termen Ioan B. din Târnăveni, Florin Adrian J. din comuna Uihei - Timiş (condamnat anterior, cu suspendare, la 1,6 ani închisoare pentru furt), fratele acestuia, caporalul Daniel J., din Uihei - Timiş şi Ferencz Zoltan T., din Mureş. Din cauză că la finalul interogatoriului prelungit de la poliţie Ferencz T. s-a simţit foarte rău la întoarcerea în unitate, medicul garnizoanei l-a transportat la serviciul de urgenţe a Spitalului Judeţean Alba. Aici nu i s-a descoperit o sursă certă a stării generale de rău însă i-a fost confirmat "afirmativ" diagnosticul de traumatism cranio-cerebral acut închis.
     După toate probabilităţile, la Vinotecă au fost înregistrate mai multe furturi, pe parcursul verii 2002. Se pare că iniţiatorul lor este un militar în termen, din judeţul Caraş-Severin, liberat în iunie 2002 de la UM 01684. Deoarece pe timpul derulării unuia dintre furturi au fost surprinşi de plantonul format din Adrian J. şi Ioan B., hoţul cu eventualii complici le-au oferit militarilor bani (şi se pare că şi butelii cu vin vechi, furat) pentru a-şi ţine gura. Cartoanele cu vin vechi au fost transportate cu o maşină de marfă, cel mai probabil o Dacie Papuc. În cauză, poliţia continuă cercetările urmând ca dosarul să fie preluat de Parchetul Militar Cluj.
     Comandantul Batalionului 136 "Trecere" Alba Iulia ne-a declarat că acest incident nu a fost raportat ca "eveniment deosebit", conform ordinului M133 al ministrului Apărării Naţionale, deoarece deocamdată s-a apreciat că militarii nu au comis o faptă gravă în incinta garnizoanei şi nici faptele lor nu au fost încadrate penal.
Nicoleta TOMUŢA

Semne bune din Capitală pentru Capitala Marii Uniri
Delegaţia judeţului Alba a dat lovitura la Bucureşti * 45 de miliarde de lei alocate de Ministerul Culturii pentru Ziua Naţională a României * Programul Goldstar va fi extins şi în Munţii Sebeşului * Sediul Direcţiei Finanţelor va fi inaugurat în acest an
     În cursul zilei de ieri, o delegaţie a administraţiei publice din judeţul Alba, formată din prefectul Ioan Rus, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Eugen Popa, primarul Mircea Hava, întărită la Bucureşti de deputaţii PSD de Alba, Codrin Ştefănescu şi Ioan Andrei, a făcut un adevărat tur de forţă pe la mai multe ministere. Iar avantajele şi foloasele nu s-au lăsat prea mult aşteptate.
     La Ministerul Culturii şi Cultelor, Răzvan Teodorescu a informat delegaţia judeţului Alba că va aloca suma de 45 de miliarde de lei pentru manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, mai ales că în acest an se împlinesc 85 de ani de la Marea Unire incluzând aici şi banii necesari pentru investiţii şi reparaţii la monumentele Marii Uniri. După întâlnirea cu conducerea Ministerului Comunicaţiilor, reprezentanţii autorităţilor publice din Alba au obţinut extinderea programului de telefonie Goldstar, aplicat cu mare succes în Munţii Apuseni şi pe Valea Sebeşului. Acest lucru va permite scoaterea din izolare a unor sate şi cătune, dar înseamnă şi o şansă în plus pentru dezvoltarea agroturismului în zonă. Nici de la Ministerul Finanţelor oficialii noştri nu au plecat cu mâna goală, ministrul Tănăsescu promiţând că vor fi alocate fondurile necesare finalizării sediului Direcţiei de Finanţe, a cărui inaugurare va avea loc cel mai probabil la sfârşitul acestui an.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.