Ultima oră
Știri
Medicii se revoltă
     Camera Federativă a Medicilor îşi exprimă consternarea faţă de noul impozit pus pe actul de consultaţie, gest ce va conduce la închiderea multor unităţi de sănătate, a declarat Dan Pereţianu, preşedintele acestei organizaţii sindicale afiliată la CNS Cartel Alfa. Reprezentanţii Sindicatului Medicilor au abordat şi subiecte legate de acţiunile antiprivatizare ale Ministerului Sănătăţii şi Familiei, blocarea reformei proprietăţii în sistemul ambulatoriu. Esenţa sistemului de asigurări sociale de sănătate constă în faptul că banii asiguraţilor sunt bani privaţi şi ei constituie fonduri mutuale şi nu fonduri publice ca să permită statului ingerinţe în administrarea lui. (F.R.)
Radicalii din UDMR cer dublă cetăţenie pentru maghiarii din România
     Blocul Reformist din cadrul UDMR, condus de Toro I. Tibor, a propus ca, la modificarea Legii statutului maghiarilor în parlamentul ungar, să se adopte "modelul românesc al dublei cetăţenii". Astfel, într-o declaraţie remisă ieri, 13 ianuarie presei de limbă română din Miercurea Ciuc, Blocul Reformist îşi susţine propunerea prin argumentul că autorităţile române acordă dublă cetăţenie pentru mai multe sute de mii de români care trăiesc în afara graniţelor României, situaţie care nu a atras până acum critici din partea forurilor europene. (T.I.)
Întâlnirea asistenţilor sociali din judeţ
     Întâlnirea asistenţilor sociali din judeţul Alba, organizată de Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul DGMSS Alba, luni, 13 ianuarie a.c. la sediul Prefecturii, s-a bucurat de un larg interes în rândurile specialiştilor în domeniu. Prezenţi în număr neaşteptat de mare, cei peste 70 de asistenţi sociali, cărora li s-au adăugat în jur de alte 50 de persoane cu atribuţii în domeniu au avut prilejul de a participa la o discuţie deschisă şi deosebit de utilă, legată de problemele existente în sistemul de protecţie socială din judeţ. La această întâlnire, au luat parte, pe lângă conducătorii principalelor instituţii publice judeţene implicate, prefectul Ioan Rus, preşedintele CJ Alba, Eugen Popa şi senatorul Cornel Filipescu. La încheierea întâlnirii a fost numită o comisie judeţeană formată din specialişti, care în următoarele săptămâni se vor întruni pentru a elabora strategia locală de intervenţie în sprijinul persoanelor aflate în nevoie din judeţul Alba.(R.J.)
La Romtelecom
930 - Serviciu gratuit
     SNTC ROMTELECOM SA, prin SERVICIUL GRATUIT 930, vine în întâmpinarea clienţilor persoane fizice sau juridice printr-o nouă modalitate de preluare cereri servicii şi lucrări de telecomunicaţii telefonic. Se întâmpină astfel cerinţele clienţilor, care nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze pentru o simplă informaţie sau să depună o cerere, la Biroul de Relaţii cu Publicul sau la ghişeele comerciale. Se primesc telefonic orice cereri de servicii şi lucrări de telecomunicaţii, mai puţin SNR (schimbare de nume şi responsabilitate asupra postului telefonic).
     De asemenea, clienţii ROMTELECOM pot obţine toate informaţiile referitoare la serviciile de telecomunicaţii, apelând acest serviciu gratuit. La 930 se vor furniza informaţii referitoare la: * oficiile comerciale cu programele de funcţionare, cabine, telefon-fax; * tarife noi; * modalităţi de plată a facturii telefonice (cont curent); * INTERNET prin ARTELECOM; * servicii noi oferite de centralele digitale: ISDN, VOCES, VOCESPRO, CLIP, EVRIKARD, VOCENET, TEL VERDE; * informaţii privind produsele şi serviciile COSMOROM. Folosiţi cu încredere acest serviciu cu orar de lucru permanent.
Din pricina timpului nefavorabil
Concertul Filarmonicii din Arad se amână
     Ieri anunţam că, dacă vor fi rezolvate problemele financiare, în data de 17 ianuarie (vineri, la sfârşitul acestei săptămâni), la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia ar putea avea loc un concert al Filarmonicii din Arad. Impresarul artistic al Filarmonicii, dl. Nicolae Ţenţ, care ne-a informat despre acest eveniment cultural, ne-a trimis chiar şi un model de afiş, afirmând că deja s-a discutat cu Constantin Sârbu pentru închirierea sălii Casei de cultură a sindicatelor şi că se intenţionează solicitarea unui sprijin din partea prefectului Ioan Rus. Ulterior am avut însă surpriza de a fi anunţat că, deşi dificultăţile materiale au fost depăşite, concertul nu va avea loc din pricina timpului nefavorabil, neputându-se asigura transportul artiştilor în bune condiţii pe şoselele înzăpezite. Şi că nu s-a discutat nici cu d-l Sârbu, nici cu d-l Rus. (I.H.)
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate are un nou director general
     Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) are un nou director general în persoana colonelului dr.Cristian CELEA, medic oftalmolog, director al Spitalului SRI "Prof. dr. Ionescu Agipa". Pentru ocuparea acestui post a fost organizat un concurs, care a avut loc în primele zile ale săptămânii.
     Alături de noul director al CNAS, la concurs s-au înscris directorul Direcţiei Generale de Coordonare Internaţională, Integrare Europeană şi Politici de Dezvoltare din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Familiei (MSF), dr. Ioan Buraga, precum şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Aurel Nechita, care, în ziua concursului, nu s-a mai prezentat.(F.R.)
Piaţa muncii din străinătate - şansa unui câştig mai bun
     * Nigeria - ingineri constructori: cunoştinţe de limba engleză, vârsta 25-40 ani, salariul 1.500 de dolari pe lună; bărbaţi.
     * Ungaria *menajere: cunoaşterea limbii maghiare, vârsta 30-35 ani, salariul 600 de dolari pe lună; femei; *construcţii (dulgheri, zidari, fierar-betonişti, faianţari); cunoştinţe de limba maghiară, vârsta 25-50 ani, salariul 800-1.200 de dolari; bărbaţi; *psihologi.
     * Scoţia - tâmplari şi maiştri finisori mobilier; durata contractului un an, limba engleză.
     Relaţii suplimentare - tel: 021-610.25.50; 021-310.43.14.
Romii din Blaj au un nou preşedinte
     La finele săptămânii trecute în municipiul Blaj a avut loc o şedinţă de reorganizare a subfilialei locale a Partidei Romilor Social Democrată din judeţul Alba. Dl. Ilie Petre, preşedintele PRSD Alba, ne-a precizat faptul că s-a acceptat cu acest prilej revenirea în rândurile partidului a romilor care în 2001 au trecut la Centrul Creştin al Romilor. De asemenea, au fost constituite atât organizaţii de tineret cât şi de femei în cadrul PRSD Blaj. Nu în cele din urmă, au avut loc şi alegeri ale organelor de conducere, în urma cărora a fost desemnat ca preşedinte dl. Viorel Mărginean, cel care va îndeplini în plus şi rolul de consilier pe problemele romilor pe lângă Primăria municipiului Blaj. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Harta sărăciei în judeţul Alba
7824 de familii beneficază de venitul minim garantat, iar şomajul real a atins cote îngrijorătoare
     La nivelul judeţului Alba se înregistrează un număr total de 7824 de familii care beneficiază de venitul minim garantat. Localităţile cu cei mai mulţi beneficiari sunt: Blaj (672), Alba Iulia (358), Jidvei (322), Sebeş (283), Crăciunelu de Jos (279), Zlatna (254), Scărişoara (234), Cugir (232), Teiuş (207) şi Albac (206). Cât priveşte ponderea şomajului, raportat la populaţia activă, situaţia se prezintă astfel: Teiuş- 18,1%, Abrud-17,7%, Ocna Mureş-17,7%, Câmpeni-16,7%, Blaj-16%, Scărişoara-15,8%, Zlatna-13,3%, Sebeş-11,3%, Baia de Arieş-12,9%, Cugir-10,9%, Săsciori-10,4% etc.
     Realitatea dovedeşte însă că numărul şomerilor din judeţ este mult mai ridicat, dar aceştia nu sunt înregistraţi în evidenţele AJOFM, datorită faptului că nu au beneficiat de ajutor de şomaj conform legii, se află în şomaj de mai mult timp, nu mai beneficiază de sprijin financiar, practică diferite munci ocazionale şi nu sunt monitorizaţi. La Cugir, de pildă, şomajul real este de cca 70%. (I.H.)
Focar de trichineloză la Blaj
     În data de 14 ianuarie 2003, DSV Alba a fost informată despre apariţia unui focar de trichineloză la om în localitatea Blaj. Inspectorii de specialitate din cadrul DSV Alba s-au deplasat în localitatea respectivă unde s-au constatat următoarele: *în spitalul de boli infecto-contagioase din localitatea Blaj erau internate un număr de 4 persoane; la 7 persoane s-au efectuat analizele pentru confirmarea infestaţiei cu Trichinella spiralis (aceste persoane aveau semne clinice) urmând să fie internate în spital în cursul zilei de astăzi; *din ancheta efectuată s-a constatat că îmbolnăvirea s-a datorat consumului de carne de porc domestic la care nu a fost efectuat examenul trichineloscopic, proprietarul Ion Geleriu din localitatea Blaj, str. Iuliu Maniu nr. 60, neglijând acest aspect; *11 persoane au consumat carne de porc care nu a fost examinată trichineloscopic. Din probele recoltate s-a confirmat infestaţia masivă cu Trichinella spiralis. S-a confiscat cantitatea de 60 kg de carne de porc de la proprietarul în cauză, care a fost distrusă prin incinerare. Porcul a fost cumpărat de la târgul de animale din localitatea Blaj fără acte sanitare veterinare. "Inspectorii de specialitate din cadrul DSV Alba vor continua ancheta epizootologică până la clarificarea tuturor aspectelor", ne-a informat directorul DSV Alba, dr. Ioan Dârzu.
Florin ROMAN

Recensământul General Agricol în judeţul Alba
Cetăţenii rămaşi neînregistraţi sunt rugaţi să se adreseze comisiilor locale de recensământ
Refuzul sau furnizarea de date eronate se pedepseşte cu amendă
     Lucrările din teren ale Recensământului General Agricol, cercetare statistică complexă, de mare amploare, pentru care s-au făcut eforturi financiare şi umane considerabile, se apropie de finalizare, ultima zi de înregistrare fiind 20 ianuarie 2003. Cu toate eforturile depuse de personalul participant la acţiune pentru realizarea unor lucrări de calitate, este posibil ca unii utilizatori de terenuri şi/sau deţinători de animale din judeţul Alba, absenţi de la domiciliu în momentul vizitei recenzorilor, să fi rămas neînregistraţi.
     În acest sens, Comisia judeţeană de recensământ se adresează tuturor cetăţenilor din judeţul Alba care ştiu că deţin sau utilizează animale şi/sau suprafeţe agricole şi care nu au fost vizitaţi de recenzori, cu rugămintea să ia legătura cu recenzorii de sectoare, iar dacă acest lucru nu este posibil, să se adreseze direct comisiilor de recensământ constituite la nivelul fiecărei localităţi pentru a putea fi înregistraţi. Sediul comisiilor locale se află la aceeaşi adresă cu cea a consiliilor locale. De asemenea, în apelul adresat în acest scop populaţiei, se mai menţionează şi faptul că refuzul de a oferi date, constituie contravenţie, amenda fiind de 10 milioane de lei.
Răzvan JURCĂ

Masivă desfăşurare de forţe americane în zona Golfului
Războiul contra Irakului se apropie
     Un fapt mai puţin cunoscut este că, la 6 zile după evenimentele de la 11 septembrie 2001, preşedintele SUA, George W. Bush, a semnat un document secret care prezenta planul de război împotriva Afganistanului, cu o notă de subsol ce includea un ordin ca Pentagonul să evalueze şi opţiunile militare pentru o invazie în Irak. Cu toate acestea, ameninţarea irakiană a fost menţionată în public abia în ianuarie 2002, când preşedintele american a adus în atenţie pentru prima oară aşa-numita "axă a răului", formată din organizaţiile teroriste internaţionale şi state ca Irak, Iran şi Coreea de Nord, formula fiind consacrată de presă drept dată de referinţă în pregătirea ofensivei militare, iar dezbaterile vizavi de înlăturarea de la putere a liderului irakian au căpătat un accentuat caracter public în lunile următoare. Tot presa a identificat şi data posibilă a declanşării ofensivei contrairakiene: 21 februarie a.c., iar în această perioadă au loc în regiunea Golfului Persic impresionante desfăşurări de forţe americane. Ministrul Apărării al SUA, Donald Rumsfeld, a semnat în 10 ianuarie ordinul de mobilizare a 62.000 de trupe care vor dubla mărimea forţei militare prezente până acum în Golf, sursele indicând că efectivul final de forţe desfăşurate în regiune ar putea ajunge la 200.000 - 250.000 de soldaţi. În timp ce SUA continuă consolidarea efectivului militar în Golful Persic, reprezentanţii ONU avertizează că inspecţia ar putea dura până la un an, deoarece până acum inspectorii nu au găsit nimic palpabil în legătură cu dezvoltarea de către statul irakian a programelor de arme de distrugere în masă. Acţiunea americană ne îndreptăţeşte însă să credem că războiul este foarte aproape: mobilizări de trupe, raiduri aeriene aliate în zona neutră de la sud la Bagdad, deplasarea unei nave spital şi a mai multor portavioane americane, precum şi solicitarea săptămâna trecută, de sprijin militar făcută Cehiei de către SUA, statul ceh fiind recunoscut în cadrul NATO pentru potenţialul său de luptă împotriva atacurilor cu arme biologice. Aportul român la acţiunea militară contrairakiană, în cazul în care i se va solicita sprijinul de către partea americană, este evaluat de NATO ca reprezentativ în ceea ce priveşte trupele de pregătire specială de genul vânătorilor de munte, însă este puţin probabil ca României să i se solicitate altceva, în faza incipientă a conflictului din Golf, cu excepţia dreptului de survol al spaţiului aerian, Statul irakian îşi păstrează datoria de 1,8 miliarde de dolari în faţa României, aşa că interesele ţării noastre trebuie foarte atent protejate în acest moment, în limita posibilităţilor. Singura ambiguitate de moment în ceea ce priveşte iminenţa războiului din Golf este atitudinea Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (IAEA) care împinge data finalizării evaluării inspecţiei din Irak înspre un an, astfel că inspectorii ONU trimişi în scopul construirii unui drum scurt către legitimarea unui conflict par acum a fi cei care îl amână. Această afirmaţie surpriză vine doar cu două săptămâni înaintea prezentării raportului pe 27 ianuarie la Consiliul de Securitate al ONU de către inspectorii însărcinaţi cu verificarea capacităţii irakiene de a dezvolta programe de arme de distrugere în masă. În proaspătul declanşat război al declaraţiilor, rolurile principale în chestiunea irakiană revin premierului Tony Blair: "Orice se va întâmpla, Saddam va fi dezarmat!", purtătorului de cuvânt al IAEA: "Este o opţiune mai bună să aşteptăm înainte de a recurge la război" şi preşedintelui egiptean Hosni Mubarak: "Nici o ţară din lume nu poate împiedica SUA să lovească Irakul pentru că SUA este cel mai puternic stat din lume, dar putem vorbi despre consecinţe şi să avertizăm asupra a ceea ce ar putea ieşi din aceasta". Piaţa petrolului, foarte volatilă în acest moment, este un punct în plus pentru ca SUA să nu bifeze acum declanşarea războiului cu Irak, cel de al doilea rezervor de petrol al lumii după Arabia Saudită. 10 din 11 state membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au căzut de acord duminică, 12 ianuarie, să mărească producţia mondială cu 1,5 milioane de barili pe zi pentru a substitui pierderea a 2 milioane de barili pe zi cauzată de criza venezueleană, declarând că, în cazul declanşării conflictului militar în Golf, vor trebui să suplimenteze cu încă 4 milioane de barili pe zi producţia mondială. Deşi viitorul operaţiunii militare în Golf pare incert, datorită ultimelor evoluţii în atitudinea unor instituţii internaţionale şi lideri politici, oficialităţile de la Pentagon se află practic în prima fază a invaziei în Irak prin masiva desfăşurare de forţe, autentificând faptul că administraţia americană face acum paşii finali privind înlăturarea lui Saddam Hussein.
Teodora ILINCA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.