Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Furtună într-un pahar cu apă
     În acest ianuarie cu nămeţi, cu drumuri îngheţate, cu turişti înghiţiţi de avalanşele de zăpadă, cu mulţi degeraţi de frig şi o prelungire a mahmurelii generate de mesele copioase ocazionate de sărbătorile de iarnă, lumea românească, opinia publică intra şi extra carpatică este frisonată de un subiect pe care ziarele n-au ezitat să-l comenteze în fel şi chip: duelul dintre cele două palate - Victoria şi Cotroceni privind anticipatele sau remanierea guvernului. S-a ajuns la o adevărată psihoză naţională din care românul nu mai înţelege nimic sau probabil că înţelege dar i se face lehamite. S-au vehiculat nume, liste de demnitari şi prefecţi ce vor fi schimbaţi şi trimişi ambasadori în ţări bananiere. În această ipotetică sarabandă a schimbărilor a intrat atât în presa scrisă cât şi în rostirea orală, mai pe şleau spus cancanuri la colţ de stradă sau chiar în birouri capitonate cu pluş şi descăunarea prefectului de Alba, Ioan Rus. Unii jubilează, evident inamicii, că cine este iubit de toată lumea, alţii privesc cu îngrijorare şi amărăciune această schimbare trâmbiţată, obsesiv şi persuasiv de unele ziare, puternice formatoare de opinie. S-a iscat la un moment dat o adevărată isterie, zbârnăiau telefoanele se cereau confirmări, lămuriri, explicaţii. A existat o perioadă când prefectul de Alba şi familia sa au fost ţinta unor atacuri vitriolante, mai ales din partea ziarului Ziua de Ardeal, care-i vedeau numărate zilele de şef al administraţiei judeţene. Criticile concertate din toate direcţiile s-au dovedit a fi de rea credinţă, denigratoare, calomnioase, de natură a-i leza demnitatea, statutul de om politic şi cel de gestionar şef al intereselor publice ale comunităţii judeţene.
     Că lucrurile nu stau deloc aşa o atestă faptele d-lui Ioan Rus, calităţile politice şi profesionale, capacitatea managerială de a conduce pe un drum bun destinele unui judeţ. Domnia sa se bucură de o largă notorietate nu numai pe plan local dar şi naţional. Se poate spune fără teama de a greşi că este cel mai bun organizator, lider local al PSD-ului din perioada post-decembristă pe care l-a avut judeţul şi unul dintre cei mai apreciaţi prefecţi din ţară. Este un om deschis dialogului de orice fel şi comunică zilnic cu oamenii care vin să-şi spună păsurile, necazurile, sugestiile şi criticile aduse unor instituţii care se fac vinovate de lentoarea şi tărăgănarea cu care rezolvă doleanţele cetăţeanului, găsind pentru fiecare tonul şi echilibrul potrivit pentru a se face înţeles şi a-i ajuta pe oameni. Este un moţ în care rectitudinea morală şi politică este arhicunoscută şi care se interesează de viaţa concetăţenilor săi. A ştiut să atragă şi să susţină importante investiţii străine pentru judeţul Alba, s-a implicat cu responsabilitatea-i caracteristică în crearea Parcului industrial Cugir, a detensionat numeroase conflicte sindicale, a obţinut rezultate foarte bune în aplicarea legii fondului funciar şi în general a politicii economice a judeţului. S-a declarat şi a acţionat cu o accentuată fervoare pentru ecologizarea Văii Arieşului, oprirea jefuirii pădurilor din Munţii Apuseni. S-a aflat aproape de fiecare dată în postura de iniţiator al unor activităţi cultural artistice şi patriotice, de valorificare a bogatelor noastre tradiţii populare. A fost animatorul principal al serbărilor de pe Muntele Găina, a Zilei Naţionale a României, a întreprins pentru prima oară în judeţ gestul de a premia pe cei mai valoroşi oameni de artă şi cultură profesionişti ai scrisului literar şi gazetăresc, profesând un autentic mecenat cultural şi artistic. Şi-a făcut timp să coaguleze toţi factorii, toate energiile în jurul echipei de fotbal FC Unirea care iată se află pe onorantul loc 1, cu posibilităţi mari de accedere în primul eşalon al fotbalului românesc.
     Ca un corolar al tuturor acestor calităţi, domnia sa a fost desemnat în urma unui sondaj de opinie organizat de ziarul "Unirea" omul politic şi demnitarul nr. 1 al judeţului nostru în anul recent încheiat, la fel cum s-a întâmplat şi în anul 2001. Să mai adăugăm un fapt deloc lipsit de semnificaţie, că sub conducerea şi îndrumarea domniei sale PSD Alba a ajuns una dintre cele mai puternice filiale din ţară, ea întărindu-se de la un an la altul, nu aşa cum s-a întâmplat, bunăoară, cu PNŢCD cu ApR sau alte partide care au capotat lamentabil. Ar fi în folosul şi beneficiul judeţului nostru ca toţi liderii de partide, parlamentari să aibă aceeaşi verticalitate, anvergură şi pricepere ca prefectul Ioan Rus în a-şi exercita misiunea cu care a fost investit. Aşadar, un om destoinic, un moţ de cremene, un politician abil şi de forţă. I-am sugera că brazii se îndoaie sub tumultul furtunii, dar nu se rup niciodată!
Gheorghe JURCĂ