O afacere înfloritoare la început de an
Comerţul neortodox cu calendare... ortodoxe contrafăcute
De mai mulţi ani, Biserica Ortodoxă Română se luptă să oprească invazia de calendare bisericeşti false de pe piaţa românească. Conform legii, BOR este singura instituţie care are dreptul să producă şi să vândă aceste calendare. De-a lungul vremii, Biserica a încercat să ia tot felul de măsuri împotriva falsificatorilor, dar aceştia găsesc de fiecare dată o nouă cale pentru a umple pieţele, gările CFR, staţiile de autobuz cu produse falsificate. Chiar dacă sunt mai ieftine, calendarele false sunt imprimate pe hârtie proastă, dar ce este mai grav e că ele conţin foarte multe greşeli.
Preţul unui calendar fals este de 10.000 de lei, iar unul bun costă dublu, adică 20.000 de lei. Din preţul fixat de Biserică, mai bine de jumătate sunt bani pentru opera filantropică a Bisericii şi sunt destinaţi să ajungă la săraci şi orfani. Pentru că oamenii preferă să cumpere un calendar mai ieftin, chiar dacă este mai prost tipărit şi cu informaţii eronate, Biserica pierde în fiecare an foarte mulţi bani din cauza calendarelor-pirat. Calendarul ortodox pe anul 2003 a fost tipărit mult mai aproape de sărbătoarea Crăciunului tocmai pentru a împiedica posibilitatea executării unor reproduceri pirat. Din 2002 au fost introduse şi metode moderne de protecţie. Noile calendare folosesc elemente de siguranţă care fac imposibilă reproducerea lor la fotocopiatoare. În cerneala tipografică a fost impregnat un pigment mai special care împiedică o fotocopiere clară. Calendarele falsificate apar cu multe ştersături, umbre şi neclarităţi. Calendarele ortodoxe oficiale pot fi cumpărate numai de la biserici şi mănăstiri, sau de la magazinele bisericeşti.
Cu speranţa că va da lovitura în Ardeal, un distribuitor de calendare ortodoxe contrafăcute a venit din Buzău tocmai în Aiud, în preajma sărbătorilor de iarnă. El a vândut localnicilor din zonă calendare ortodoxe contrafăcute până când poliţiştii aiudeni s-au sesizat şi au intrat pe firul afacerii. Asupra intreprinzătorului venit de prin părţile Buzăului au fost găsite 150 de calendare contrafăcute. Acesta le-a declarat poliţiştilor că a iniţiat "afacerea" de unul singur, solicitând unei tipografii din Buzău să-i tipărească...150 de calendare ortodoxe (?!). Pentru fiecare exemplar, respectivul a solicitat un preţ la jumătate sub cota fixată de Biserică, respectiv 10.000 de lei. Afaceristul a fost amendat cu suma de 50 milioane de lei pentru comiterea unei contravenţii la Legea Cultelor.
Nicoleta TOMUŢA
La Blaj a fost dată în folosinţă
O modernă benzinărie
Cei care trec prin Blaj, venind dinspre Alba Iulia, de când încep să coboare serpentinele, atenţia le este atrasă de o frumoasă construcţie ce s-a ridicat la intrarea în oraş, aceasta reprezentând un nou obiectiv de desfacere a întregii game de carburanţi, uleiuri, cosmeticale auto şi gaze naturale, pentru populaţie.
Este o "benzinărie" modernă al cărei patron este inimosul intreprinzător Ion Munteanu care astfel îşi vede visul împlinit, acela de a da în folosinţă acest obiectiv şi nu în ultimul rând de a da un aspect modern intrării în urbea de la confluenţa celor două Târnave.
Construcţia este de un înalt grad de tehnicitate, în stil modern, satisfăcând cerinţele beneficiarilor din toate punctele de vedere; calitatea produselor este superioară iar condiţiile sociale sunt la cele mai înalte standarde. Nivelul de prezentare a personalului angajat este superior, fiecare beneficiind de spaţii optime de desfăşurare a activităţii, fiind dotaţi cu birouri şi aparatura necesară, astfel ca întreaga activitate să se desfăşoare fluent, iar beneficiarii să fie deserviţi cu cea mai mare promptitudine.
(Aurel ROMAN)