Prima pagină Ediția din: 21.1.2003
Știri
Astăzi se decide soarta taxei pentru internare în Spitalul judeţean Alba
     Aşa cum v-am mai informat, Ministerul Sănătăţii a decis sistemul de co-plată la internare pentru pacienţi, pentru a reduce numărul internărilor, decizie ce ar urma să fie aplicată de săptămâna viitoare. Cuantumul acestei taxe a fost stabilit între 50.000 şi 100.000 de lei.
     Instituirea taxei de internare va fi decisă astăzi la nivelul Spitalului judeţean Alba, în cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie. Este posibil ca urgenţele provenite din accidente rutiere să fie scutite de la plata acestei taxe. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ministrul de Interne Ioan Rus "ordonă" comandă de armament poliţienesc pentru uzinele din Cugir
     Ca urmare a întrevederii pe care directorul general al SC Uzina Mecanica Cugir SA, ec. Cornel DÎRJAN, a avut-o în dimineaţa zilei de ieri, 20 ianuarie 2003, la sediul Prefecturii Alba, cu d-nul ministru de Interne, Ioan Rus, întrevedere cu ocazia căreia a fost analizată situaţia deosebită cu care se confruntă întreprinderea din Cugir, au fost primite asigurări din partea d-lui ministru de Interne că acest minister va apela în continuare la dotarea cu produse militare executate la Cugir, sens în care, în cel mai scurt timp, va fi emisă o comandă de execuţie. Menţionăm că pentru Ministerul de Interne au fost executate şi livrate produse similare şi în ultimele luni ale anului 2002. Această comandă constituie un "balon de oxigen" pentru întreprinderea din Cugir, deoarece conduce la diminuarea cifrei de personal care urmează a fi disponibilizat în baza OUG nr. 95/2002 cu modificările şi completările ulterioare, de la aproape 1.400 de salariaţi la 877 de persoane.
     Anexăm şi scrisoarea înaintată, cu această ocazie, d-nului ministru de Interne, scrisoare care a stat la baza analizei efectuate cu ocazia întrevederii.
Scrisoare adresată de directorul general al SC Cugir SA, Cornel Dârjan, ministrului de Interne, Ioan Rus
Stimate Domnule Ministru,
     Vă rog să-mi permiteţi ca, în primul rând, să vă adresez sincerele noastre mulţumiri pentru sprijinul nemijlocit pe care Dumneavoastră l-aţi acordat societăţii noastre prin încheierea şi derularea în cursul anului 2002 a contractului de armanent uşor pentru dotarea trupelor din cadrul ministerului pe care cu onoare îl conduceţi.
     Trebuie să remarc, de asemenea, seriozitatea şi operativitatea de care au dat dovadă compartimentele de specialitate din subordinea Dumneavoastră, în analizarea ofertei noastre de asemenea produse şi în derularea fără probleme a acestui contract. Din păcate nu am întâlnit aceeaşi abordare şi în cadrul celorlalte departamente şi ministere din cadrul sistemului naţional de securitate, deşi societatea noastră este un furnizor tradiţional al acestor sisteme. În acest moment întreprinderea din Cugir parcurge o perioadă de profunde restructurări organizaţionale, necesare în contextul aderării noastre la tratatul NATO, fiind totuşi capabilă să producă, să dezvolte şi să ofere produse de tehnică militară (în special armament uşor) compatibile cu sistemele din dotarea trupelor tratatului nord atlantic, la o calitate şi la performanţe de excepţie.
     Pe de altă parte, restructurările organizaţionale sus-amintite sunt însoţite de disponibilizări masive de personal cu un impact socio-economic deosebit asupra angajaţilor noştri şi asupra unui oraş monoindustrial cum este oraşul Cugir. În dorinţa noastră de a atenua pe cât posibil acest impact, precum şi în ideea menţinerii unui număr de specialişti valoroşi din domeniul proiectării şi realizării produselor de tehnică militară, dorim să vă supunem atenţiei şi analizei posibilitatea încheierii unui nou contract de produse militare pentru dotarea trupelor din cadrul Ministerului de Interne. De asemenea, dorim să propunem o serie de întâlniri cu specialişti din cadrul ministerului în vederea dezvoltării acestor relaţii de bună colaborare, prin proiectarea, asimilarea şi realizarea unor noi produse pe care strategia de dezvoltare a sectorului le impune.
     În acest sens, şi în contextul în care produsele livrate deja de către societatea noastră satisfac exigenţele impuse unor astfel de produse, pemiteţi-ne să considerăm că lansarea unei noi comenzi de minimum 1.000 bucăţi pistoale ar fi benefică ambelor părţi. Pentru societatea noastră iniţierea şi derularea unui nou contract ar avea un puternic impact, atât sub aspectul motivaţiei celor care participă la realizarea sa şi care vor percepe pozitiv faptul că nu sunt abandonaţi de beneficiarii tradiţionali, cât şi sub aspect socio-uman deoarece ar determina salvarea unui număr de circa 500 salariaţi de la disponibilizare.
     În încheiere aş dori să vă mulţumesc încă o dată pentru înţelegerea de care Dumneavoastră personal aţi dat dovadă în abordarea acestei probleme în cursul anului 2002 şi sper ca propunerile noastre să fie tratate cu aceeaşi înţelepciune şi în continuare.
     Cu deosebită stimă şi consideraţie,
ec. Cornel DÂRJAN, director general

Îndemnurile (vitezomane) ale ministrului de Interne către poliţiştii din Alba
     Ieri, la sediul IPJ Alba, s-a desfăşurat bilanţul de activitate al unităţilor din structura MI din judeţul Alba. La bilanţ au participat ministrul de Interne, Ioan Rus, prim-adjunctul şefului IGP - chestorul principal de poliţie, Dumitru Sorescu, şeful grupului de control al MI - chestorul principal de poliţie Nicolae Neagu, şeful Comandamentului Protecţiei Civile - col. Viorel Liviu Nemeş, şeful Corpului Pompierilor Militari - gen. Constantin Zamfir, şeful IPJ Alba- comisarul şef Marin Aron, prefectul de Alba - av. Ioan Rus, preşedintele Consiliului judeţean Alba, Eugen Popa.
     Ministrul de Interne a precizat că prezenţa acestei delegaţii în judeţul Alba face parte dintr-un periplu derulat la nivel naţional destinat în primul rând analizării problemelor din teritoriu şi oferirii de soluţii prompte, în măsura disponibilităţilor existente. "Tocmai din acest motiv au fost invitaţi şi reprezentanţii Prefecturii şi ai Consiliului Judeţean Alba. Există interese comune ale acestor instituţii - prefectură, consiliul judeţean, structurile MI - pentru respectarea legii, în interesul cetăţeanului", a precizat ministrul. O a doua explicaţie oferită de ministrul Rus a fost aceea că delegaţia ministerială a preferat să transmită în mod direct, în teritoriu, exigenţele şi priorităţile programului de guvernare, atât reprezentanţilor administraţiei publice cât şi celor din structurile MI.
     În cadrul unei conferinţe de presă, ministrul de Interne a precizat că nu poate evalua activitatea IPJ Alba în context naţional, deoarece bilanţul general pe MI nu s-a desfăşurat încă. În consecinţă, ministrul a precizat că nu poate preciza dacă la nivelul IPJ Alba sunt necesare schimbări în structurile de comandă, în domeniile unde s-a înregistrat o activitate mai slabă. Subliniind că scopul vizitelor sale în teritoriu nu este de a schimba şefi, ministrul Rus a afirmat că şi această metodă este una la îndemâna sa pentru a îmbunătăţi activitatea în unele inspectorate. Referindu-se la bilanţul de activitate pe 2002 al structurilor MI din Alba, ministrul de Interne a opinat că există "un trend ascendent, în general". "Se impune însă o mărire a vitezei şi va trebui ca dl. Aron Marin, cu echipa lui, să schimbe din a treia în a patra...să meargă cu viteză mai mare şi să vadă unde are probleme, să găsească soluţii mai bune decât până acum", a apreciat ministrul Rus.
     Continuând ideea lansată zilele trecute la Cluj, la reuniunea cu şefii administraţiilor judeţene din regiunea Transilvania, ministrul Ioan Rus a afirmat că reforma administrativă este absolut necesară deoarece în raportul de ţară noi purtăm încă stigmatul unei "slabe capacităţi legislative", aceasta fiind explicată printr-o slabă capacitate de a aplica legea deja existentă. "Există încă o sumedenie de lipsuri în aplicarea legilor" a subliniat ministrul. "Se pune problema întăririi autorităţii statului, a instituţiilor care aplică legea. Printre variantele existente, a fost lansată ideea de a uni Ministerul de Interne cu Ministerul Administraţiei Publice Locale", a spus ministrul. Acesta a precizat că nu este o idee românească ci este un model oferit de societatea occidentală. "Este o variantă prin care se întăreşte autoritatea prefectului şi în paralel cu acest lucru se promovează descentralizarea, atât a deciziilor cât şi a resurselor" a menţionat ministrul. El a precizat că, în varianta infirmată a alegerilor anticipate din 2003, contopirea celor două ministere s-ar fi realizat în acest an. Deoarece varianta anticipatelor a căzut, termenul pentru reforma administrativă realizată prin unirea celor două ministere a fot "împins" până în anul 2004. Ministrul a precizat însă că, "de probă" şi "pe bucăţi", descentralizarea din MI funcţionează: a început procesul de transfer al pompierilor militari, a protecţiei civile, iar evidenţa informatizată a persoanei se află în proces de transfer la administraţia publică locală.
Nicoleta TOMUŢA

Prefecturile - motorul integrării comunitare
     Aşa după cum se cunoaşte, la sfârşitul săptămânii trecute prefectul Ioan Rus, preşedintele CJ Alba Eugen Popa, subprefectul Ioan Maier şi deputatul Constantin Selagea au participat la Cluj-Napoca la manifestările politico-administrative desfăşurate sub egida "Zilele Clujului". În cadrul conferinţei "Dezvoltarea capacităţii administrative-obiectiv central al României în procesul de integrare europeană" desfăşurată cu acest prilej şi la care au participat preşedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Năstase, miniştri, secretari de stat, prefecţi, preşedinţi de consilii judeţene şi alţi specialişti, au fost dezbătute probleme legate de perfecţionarea activităţii organelor administraţiei teritoriale respectiv de la nivelul judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor. "Aceste organe au obligativitatea ca, în raport cu competenţele şi atribuţiile legale, să acţioneze pentru implementarea pe plan local a legislaţiei României, armonizată cu aquis-ul comunitar. Atât organele administraţiei publice alese cât şi cele numite trebuie să acţioneze pe plan local pentru implementarea legislaţiei pentru că aderarea României la UE nu poate fi realizată doar prin legi şi alte măsuri luate la nivel naţional" a precizat prefectul Ioan Rus în ton cu ceilalţi participanţi care au subliniat faptul că integrarea europeană nu poate fi înfăptuită decât cu funcţionari publici foarte bine pregătiţi profesional, oneşti şi responsabili în înfăptuirea sarcinilor ce le revin.
     De menţionat faptul că, în cadrul conferinţei, prefectul Ioan Rus a avut două intervenţii (imediat după speech-ul lui Ion Iliescu) în care a accentuat nevoia îmbunătăţirii relaţiilor dintre prefecturi şi serviciile descentralizate din judeţe precum şi nevoia creşterii responsabilităţilor prefecturilor în controlarea modului de utilizare a fondurilor acordate de UE pentru integrare cum ar fi PHARE, SAPARD sau ISPA. Totodată şeful administraţiei publice judeţene a marşat şi pe ideea întăririi relaţiilor de colaborare dintre conducerile agenţiilor regionale de dezvoltare şi prefecturi, respectiv consilii judeţene, pentru a se permite accesarea mai substanţială a fondurilor comunitare.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.