Ultima oră
Știri
Ungaria vrea un dialog intens cu România
     Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Afaceri Externe al Ungariei, Tomas Toth, consideră că 2003 va marca intensificarea dialogului cu România. În opinia diplomatului maghiar, anul trecut a reprezentat o curbă favorabilă în dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre cele două state, normalizarea relaţiilor dintre Bucureşti - Budapesta reprezentând o condiţie de bază înainte de integrarea în UE: Ungaria în 2004 şi România în 2007. (T.I.)
Premierul Adrian Năstase la Forumul Economic Mondial de la Davos
     Prim-ministrul Adrian Năstase participă, începând de ieri, timp de două zile, la lucrările Forumului Economic Mondial ce are loc în oraşul Davos din Elveţia. Pe lângă întâlnirile oficiale, premierul va participa la Geneva la inaugurarea Salonului Românesc de la Palatul Naţiunilor şi va avea o întrevedere cu Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Sergio Veira de Mello. (T.I.)
Delegaţie militară română la Comandamentul Forţelor Aliate
     O delegaţie militară condusă de locţiitorul şefului Statului Major General al Armatei României, gen. dr. Mircea Mureşan, participă la Napoli, în Italia, între 25-28 ianuarie la conferinţa la nivel înalt cu titlul "Noi membri, noi încercări" organizată de AFSOUTH Comandamentul Forţelor Aliate din Sudul Europei". Pe agenda conferinţei figurează chestiuni referitoare la modul de implementare a deciziilor adoptate la summit-ul de la Praga, reformele din industria de apărare, dar şi probleme punctuale ale războiului împotriva terorismului, precum şi schimbările din structura de comandă a NATO. (T.I.)
Reuniune aniversară masonică
     Vineri, 24 ianuarie a.c., în Bucureşti, la Casa Vernescu, în prezenţa primului ales Mare Maestru Venerabil Nicu Filip şi a Marelui Maestru M.L.N.R. Viorel Dănacu, s-a desfăşurat reuniunea aniversară masonică, prilejuită de împlinirea a 144 ani de la Unirea Principatelor Române şi 10 ani de la crearea primei Mare Lojă Naţională Regulară Română, postrevoluţionară. Dacă deschiderea festivităţilor, sub semnul credinţei faţă de Marele Arhitect al Universului, a însemnat transmiterea luminii masonice din aproape în aproape între fraţii masoni, închiderea reuniunii a fost marcată de crearea cordonului masonic cu accent pe cele trei precepte fundamental masonice: LIBERTATE (de opinie şi acţiune în cadrul bunului simţ), EGALITATE (în faţa legilor) şi FRATERNITATE (spre binele tuturor) - discuţiile (subliniate frecvent de către participanţi prin multiple baterii masonice) au reliefat cum la 24 ianuarie 1859 s-au pus bazele statului naţional unitar român, act desăvârşit în 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, rol decisiv având în acest sens, francmasoneria română prin iluştrii săi înaintaşi. (T.L.G.)
Nereguli la comercializarea produselor zaharoase
OJPC Alba a aplicat în două zile amenzi de 40 de milioane de lei
     În decursul a două zile Oficiul judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba a verificat 23 de agenţi economici din judeţ, pe linia respectării calităţii produselor zaharoase şi de ciocolată, comercializate. Au fost controlate 1350 kg de asemenea produse, diversele nereguli constatate conducând la aplicarea unor amenzi în valoare de 40 de milioane de lei. Deficienţe constatate: depăşirea termenului de valabilitate; lipsa inscripţionării pe ambalaj a denumirii producătorului, a elementelor de identificare şi a termenului de valabilitate; nu sunt precizate condiţiile de păstrare; nu este indicat preţul produsului; nu există traduceri în limba română. De menţionat faptul că această acţiune a fost organizată cu precădere în oraşele Alba Iulia, Sebeş, Blaj, Aiud şi Abrud. (R.J.)
Constituirea Autorităţii
Teritoriale de Ordine Publică Alba
     Săptămâna trecută, a fost convocată şedinţa de constituire a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Alba care va fi validată în regim de urgenţă la proxima şedinţă în plen a CJ din 30 ianuarie. ATOP Alba şi-a stabilit deja comisiile de lucru precum şi atribuţiile aferente, după cum urmează: Comisia de coordonare, situaţii de urgenţă şi pentru petiţii, condusă de vicepreşedintele CJ, Ioan Florea, va monitoriza activităţile poliţiei, Comisia de planificare, stabilire şi evaluare a indicatorilor minimali, condusă de subprefectul Ioan Maier, va elabora raportul anual asupra eficienţei poliţiei, iar Comisia pentru probleme sociale, standarde profesionale, consultanţă şi drepturile omului, condusă de consilierul judeţean Ştefan Cristea, va primi sesizările referitoare la încălcarea drepturilor omului pe care le va prezenta organelor de poliţie. (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În cadrul emisiunii de obligaţiuni municipale
Primăria Alba Iulia plăteşte cel de-al doilea cupon şi rambursează prima rată
     După cum ne-a declarat d-l Mircea Hava, în perioada 30 ianuarie - 7 februarie 2003, prin unităţile BRD-Groupe Société Générale, Primăria Alba Iulia plăteşte cel de-al doilea cupon şi rambursează prima rată în cadrul emisiunii de obligaţiuni municipale. Dobânda aferentă celei de a doua perioade de plată, respectiv 30 octombrie 2002 - 29 ianuarie 2003, este de 23 la sută pe an, rezultând, astfel, pentru cel de-al doilea cupon o valoare de 57.943 lei/obligaţiune. În conformitate cu calendarul plăţilor din prospectul de ofertă publică, în această perioadă va avea loc şi rambursarea primei rate a împrumutului în valoarea de 250.000 lei/obligaţiune. Beneficiarii acestor plăţi sunt toţi deţinătorii de obligaţiuni înscrişi în Registrul BVB până la data de 23 ianuarie 2003.
     Pentru persoanele fizice/juridice care deţin obligaţiuni cumpărate în cadrul ofertei primare de obligaţiuni, plata se va face în numerar la unităţile de subscriere iniţiale sau prin virament în contul indicat pe cererea de subscriere. Pentru persoanele fizice/juridice care au cumpărat obligaţiuni prin intermediul BVB, urmare a tranzacţionării acestora pe piaţa secundară, plata se poate realiza prin virament bancar în contul bancar indicat pe formularul de cerere de plată a dobânzii/principalului, prin virament în contul bancar preluat în sistemul BVB la cumpărarea de obligaţiuni, sau în numerar la unitatea BRD din judeţul de domiciliu al investitorului. Sumele neridicate de investitori în perioada 30 ianuarie - 7 februarie 2003 vor putea fi solicitate direct Primăriei Municipiului Alba Iulia, str. I.C. Brătianu nr. 1-3, Alba Iulia, tel. 0258/819462, până la expirarea termenului legal de prescriere. Comisioanele la plata dobânzii, în conformitate cu prospectul de ofertă publică, în valoare de 0,5 la sută din suma de plată vor fi suportate de către deţinătorii de obligaţiuni.
Anca DINICĂ

De azi
Şi străinii au nevoie de vize pentru România
Cetăţenii SUA şi ai ţărilor din UE nu au nevoie de viză de lungă şedere pentru a face afaceri în România
     De azi intră în vigoare OUG 194 din 27.12.2002 privind regimul străinilor în România, fiind abrogate Legea 123/2001 şi HG 476/2001. Prin această ordonanţă se înfiinţează Autoritatea pentru străini aflată în subordinea Ministerului de Interne.
     În acest act normativ apare noţiunea de "Viză de scurtă şedere" care permite străinilor să stea în România (şedere neîntreruptă sau mai multe şederi a căror durată totală să nu depăşească 90 de zile în decurs de 6 luni). Acest drept nu poate fi prelungit iar încălcarea legii se pedepseşte cu amenzi de la 4 până la 12 milioane de lei, în funcţie de depăşirea termenului de şedere.
     În ordonanţă sunt prevăzute baremuri mai drastice pentru obţinerea unei autorizaţii din partea Agenţiei Române pentru Investiţii Străine, în cazul în care un investitor străin intenţionează să deruleze o afacere pe teritoriul României. Printre altele, străinii au nevoie de un capital de cel puţin 100.000 euro, au nevoie de acte care să ateste că au pregătirea necesară şi experienţa (dobândită în ţara de origine) în domeniul în care investesc în România şi afacerea lor trebuie să fie neapărat benefică pentru economia noastră naţională. Străinii care doresc să pornească o afacere ca persoane fizice sau în asociaţii familiale au nevoie de "vize de şedere de lungă durată", baremurile impuse fiind similare (atestate profesionale, experienţă în domeniu şi bani).
Nicoleta TOMUŢA

O "înghionteală" la Penitenciarul Aiud soldată cu o operaţie pe creier
     La sfârşitul săptămânii trecute, un deţinut din cadrul Penitenciarului Aiud a fost adus la serviciul Urgenţe al Spitalului Judeţean Alba cu traumatism cranio-cerebral acut închis şi hematom intracranian. Acesta a fost internat pe secţia de Neurochirurgie, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru înlăturarea hematomului de pe creier.
     Directorul Penitenciarului Aiud, magistratul Viorel Comăniţă, ne-a declarat că deţinutul - Ioan Albu, de 38 de ani, din judeţul Sibiu - s-a ales cu această leziune la nivelul capului în timpul programului de plimbare. Potrivit magistratului Comăniţă, în celula în care era încarcerat Ioan Albu se mai aflau încă 4 sau 5 deţinuţi, toţi condamnaţi pentru omor şi toţi provenind din aceeaşi comună din judeţul Sibiu. În timpul programului de relaxare prin plimbare în aer liber, Ioan Albu a fost înghiontit de un coleg de celulă, a alunecat şi a căzut, izbindu-se cu capul de gheaţă. Căzătura a fost însă cu urmări mai grave, deoarece Albu este un tip mai robust şi mai greu.
     Ioan Albu a rămas internat, sub pază şi tratament, la Spitalul Judeţean Alba. În funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale şi de sechelele cu care va rămâne în urma accidentului, vinovatul va fi tras la răspundere. (N.T., F.R.)
Angajaţii DGPDC Alba vor fi dezbăraţi de "gândirea pe verticală"!
Pentru eficientizare, sistemul de protecţie a copilului din judeţul Alba va fi "saturat" de psihologi şi asistenţi sociali
     În cadrul unei discuţii recente, purtată cu directoarea DGPDC Alba, d-na Lenica Bucur, aceasta a afirmat că va încerca să-i "dezbare" pe angajaţii Direcţiei de "gândirea pe verticală". Cu alte cuvinte, acestora li se va cere în primul rând să-şi demonstreze capacitatea de a gestiona singuri problemele, cazurile în dificultate, devenind responsabili de deciziile pe care le iau şi colaborând din proprie iniţiativă cu "omologii" lor care funcţionează în alte structuri (Poliţie, Primărie etc.). Angajaţilor nu li se va cere să-şi raporteze întreaga activitate la nivel superior, făcându-şi şeful responsabil de orice decizie, ci vor comunica rezultatul muncii duse la bun sfârşit. "Astfel, ne-a declarat d-na Bucur, vom descentraliza şi responsabilitatea, şi nu vom mai avea situaţii în care toate evaluările ies bine, angajaţii funcţionează în conformitate cu atribuţiile din fişa postului, toate lucrurile sunt superbe... dar rezultatele întârzie, nu există capacitate de gestionare şi... mereu şefu-i de vină, pentru orice greşeală. A venit momentul să nu mai lucrăm doar cu calificative maxime şi aprecieri, ci să recurgem şi la mustrări, avertismente şi sancţiuni de ordin financiar..."
     De asemenea, după cum afirmă directoarea DGPDC, pentru eficientizare, sistemul de protecţie a copilului din judeţul Alba va fi saturat de psihologi şi asistenţi sociali cât mai aproape de comunitatea locală. Şi pentru că nu se prea găsesc psihologi disponibili, se va recurge eventual la cei din sistemul de învăţământ, în baza unor convenţii de colaborare. (I.H.)
Întinerirea organizaţiilor PSD
     Sâmbătă, 25 ianuarie, Delegaţia Permanentă a PSD Alba a continuat acţiunea de evaluare a modului în care consilierii, viceprimarii şi primarii PSD din zonele Aiud, Ocna Mureş şi comunele învecinate s-au implicat în rezolvarea problemelor comunităţilor care i-au ales. Desigur a fost analizată şi maniera în care organizaţiile locale ale partidului au susţinut efortul aleşilor PSD de a transpune în practică programul de guvernare.
     La Ocna Mureş a avut loc şi Conferinţa organizaţiei orăşeneşti care, prin prisma rezultatelor nu tocmai promiţătoare obţinute în anul 2002, a decis alegerea unui nou Birou Executiv alcătuit în bună parte din tineri între 30-35 ani, toţi cu studii superioare. În unanimitate ca preşedinte al organizaţiei a fost ales tânărul jr. Mircea Ioan Leahu. Ceilalţi componenţi ai Biroului sunt Tiberiu Procopciuc, Marius Marcu, Viorel Negru, Florentina Ionescu, Maria Romitan, vicepreşedinţi, Pavel Podariu, secretar, Cornelia Pojar, trezorier, Ciprian Munich, Mircea Goga, Maria Aron, Gligor Oltean, Gheorghe Gabor, Nicolae Costin, Vasile Arinar, Aurel Bugnar, Ioan Marton, membri.
     Ţinta principală pentru perioada imediat următoare a noului Birou Executiv este elaborarea şi aplicarea unei strategii capabile să conducă la câştigarea postului de primar al oraşului. Trebuie subliniat că întinerirea organizaţiilor de partid, inclusiv la nivelul conducerii acestora, reprezintă dominanta principală a deciziei privind sporirea semnificativă a dinamismului activităţii politice. În următoarele două luni procesul de desfăşurare a Conferinţelor de alegeri se va încheia. (Biroul de presă al PSD)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.