Mafia "gulerelor albe" loveşte şi în judeţul Alba
Sodă de peste o jumătate de miliard de lei a fost rulată prin trei societăţi pentru a i se pierde urma
Dumitru Sidor (36 de ani, din Bucureşti) administratorul SC Robac SRL Bucureşti este cercetat în stare de arest preventiv de ofiţerii Serviciului Cercetări Penale din IPJ Alba pentru înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, în sarcina acestuia fiind reţinut un prejudiciu de peste o jumătate de miliard de lei. De fapt, Sidor a fost dat în urmărire generală încă din 2002, fiind prins şi cercetat în mai multe dosare de înşelăciune, fals şi uz de fals instrumentate de Poliţia Capitalei.
Prejudiciul de peste o jumătate de miliard de lei, în dauna SC Bega UPSOM Ocna Mureş, a fost produs printr-o metodă nouă în România, dar repede asimilată în rândul "gulerelor albe", spun poliţiştii. Metoda este destul de încurcată, dând mult de furcă anchetatorilor: de obicei, trei "ţepari", administratori de societăţi comerciale care la suprafaţă nu au nici o legătură una cu alta, rulează o anumită cantitate de marfă căreia la un moment dat i se pierde urma. În cazul de faţă, după o anchetă minuţioasă, poliţiştii au stabilit în amănunt următorul traseu al infracţiunilor: *În mod absolut legal, SC Bega UPSOM livrează 1000 de tone de sodă calcinată firmei SC Virag Rm. Vâlcea; *Marfa ajunge în depozitele firmei SC Virag Rm. Vâlcea; * La rândul său, firma caută potenţiali clienţi, găsind la un moment dat destinaţia Bacău, o importantă firmă producătoare de hârtie; *În acest răstimp, un intermediar din Primăria Capitalei îl contactează pe Sidor, cerându-i să se intereseze de alţi potenţiali clienţi. Sidor acceptă, cu condiţia ca marfa să fie rulată prin firma lui. Pentru a-şi putea întocmi facturile, Sidor capătă de la intermediar trei fotocopii ale facturilor prin care SC Bega UPSOM Ocna Mureş a livrat marfă către SC Virag RM Vâlcea; *Administratorul SC Robac Bucureşti, Dumitru Sidor întocmeşte alte trei facturi, în fals, din care reiese că el a primit direct de la Ocna Mureş soda calcinată şi o livrează către o anume SC Aprodes Bacău cu... 491 milioane de lei; *Pentru marfa livrată, Sidor nu încasează bani deoarece o consideră o compensare a unor datorii mai vechi avute la firma băcăuană; * SC Virag Rm. Vâlcea nu se sesizează, considerând că Aprodes este o societate intermediară a firmei de producţie hârtie din Bacău şi îşi va achita contravaloarea mărfii direct către SC Bega UPSOM Ocna Mureş.
Lanţul slăbiciunilor a început să se destrame în momentul în care SC Bega UPSOM Ocna Mureş nu şi-a încasat în intervalul prevăzut de lege banii pentru marfa livrată. Administratorul SC Virag Rm. Vâlcea şi intermediarul de la Primăria Capitalei, luaţi la întrebări de poliţie, au indicat ca următoarea verigă firma lui Sidor, SC Robac. Cei doi au fost scoşi de sub urmărire penală, considerându-se că nu au o implicare intenţionată în această afacere. De la SC Robac Bucureşti s-a ajuns la SC Aprodes Bacău unde a fost găsită marfa. Pe societatea şi bunurile lui Dumitru Sidor a fost instituit sechestrul judiciar în vederea recuperării prejudiciului. Paguba creată de acesta la nivel naţional, prin aceeaşi metodă, se ridică la câteva miliarde de lei. În continuare, ancheta va fi derulată de Poliţia Capitalei.
Nicoleta TOMUŢA
Soluţie-şoc pentru plata facturilor la întreţinere
Membrii PSD să plătească dublu!
O soluţie liberală şi foarte originală pentru rezolvarea scandalului facturilor uriaşe la întreţinere a propus recent preşedintele Tineretului Naţional Liberal, Dan Motreanu. Considerând că vinovat de situaţia creată este guvernul PSD, Dan Motreanu propune în nume personal ca cei care la alegerile din 2000 au propulsat acest partid la guvernare să-şi afirme o dată în plus ataşamentul faţă de valorile social-democraţiei plătind un preţ dublu pentru gigacalorie şi kilowatt/oră decât restul populaţiei. Principalii vizaţi sunt membrii PSD, dar măsura se poate extinde şi asupra simpatizanţilor. Ca o indulgenţă, Dan Motreanu spune că măsura propusă se va aplica numai pe lunile noiembrie-martie. Surplusul astfel rezultat va fi folosit pentru acoperirea facturilor pensionarilor şi ale celor cu venituri foarte mici. Ea poate fi promovată de guvern prin Ordonanţă de Urgenţă. Promovarea unei asemenea măsuri ar putea avea şi efecte "perverse" pentru partidul de guvernământ. Pe de o parte l-ar ajuta în aplicarea politicilor de protecţie socială care se află printre priorităţile guvernării PSD şi în anul 2003, dar ar putea duce la o reducere drastică a numărului de membri ai PSD estimaţi acum la circa 500.000. Şi astfel vom avea o imagine reală a susţinerii de care se bucură PSD.
Anca DINICĂ
"Morfină" de milioane de dolari injectată pentru supravieţuire în corpul muribund al mineritului românesc
Ziarul "Unirea" a intrat în posesia unei sinteze a strategiei în sectorul minier, pe care actualul guvern o discută cu reprezentanţii Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în vederea implementării ei. Potrivit documentului amintit, strategia de dezvoltare a industriei miniere promovată înainte de 1989 avea la bază conceptul "autosusţinerii economice" în asigurarea cu resurse minerale. Rezultatul acesteia a constat în dezvoltarea unui sector minier mai mult decât ar fi permis potenţialul de resurse minerale solide de care dispune ţara, ocupând direct peste 350.000 persoane şi indirect alte 700.000 de persoane. În perioada 1990-1996, statul a cheltuit pentru susţinerea sectorului minier suma de 4273,3 milioane de dolari, din care mai bine de 60 la sută reprezintă subvenţii.
La această sumă se adaugă pentru perioada respectivă şi o pierdere de exploatare în valoare de 666,1 milioane dolari. În perioada 1997-2000, sectorul minier cunoaşte o nouă scădere a activităţii din cauza restructurărilor masive şi a lipsei programelor pentru ocuparea forţei de muncă. Toate acestea au dus la creşterea cheltuielilor făcute de stat pentru susţinerea sectorului minier. În perioada 1997-2002, statul a cheltuit în acest sens 731,8 milioane dolari, pierderile din activitatea de exploatare s-au cifrat la 461,4 milioane USD, datoriile la bugetul de stat, bugetele fondurilor speciale şi bugetele locale au ajuns la 1060,8 milioane USD iar dotările la furnizori au atins 131,7 milioane de dolari. În doar câteva cuvinte am încercat să prezentăm o situaţie a mineritului românesc, iar cifrele, sunt, credem noi, edificatoare.
Florin ROMAN