Prima pagină Ediția din: 14.2.2003
Știri
SUA se răzbună pe Germania şi Franţa
     Membrii Congresului SUA sunt foarte indignaţi de faptul că Germania şi Franţa se opun planurilor de război împotriva Irakului şi iau în considerare măsuri de pedepsire a atitudinii celor două state, inclusiv adoptarea unor sancţiuni economice şi comerciale. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Congresul american a declarat astfel că ar vrea să lovească în cele mai dragi simboluri ale Franţei şi Germaniei: vinul şi apa minerală, şi a propus reducerea drastică a importurilor la aceste produse. Mai mult, doi experţi americani au declarat că vor dezvălui publicului cum produc francezii vestitul lor vin care este "limpezit prin adăugarea sângelui de vită, procedeu interzis după apariţia bolii vacii nebune". (T.I.)
Protest al veterinarilor din Alba
     Preşedintele Sindicatului "Camera veterinară Alba", dr. Ioan Tătucu, a precizat în cursul zilei de ieri faptul că veterinarii din judeţ protestează împotriva Ordonanţei de Urgenţă nr. 192 din decembrie 2002, privind salarizarea funcţionarilor publici. "Prin ordonanţa respectivă s-a omis acordarea sporului de cca. 25% pentru condiţii deosebite, care reveneau salariaţilor din cadrul Direcţiilor Sanitar-Veterinare, incluzând şi Laboratoarele sanitare veterinare de stat. Nesoluţionarea acestei probleme va determina în cel mai scurt timp deschiderea de către membrii sindicatului "Camera veterinară Alba" a conflictului colectiv de muncă cu Agenţia Naţională Sanitară - Veterinară.(R.J.)
Uzinele din Cugir participă la expoziţia mondială de arme de vânătoare şi tir
     Directorul general al SC Cugir SA, ec. Cornel Dîrjan, împreună cu directorul Fabricii de armament, ing. Kudler Francisc au plecat ieri în SUA, unde uzinele din Cugir vor expune 6 tipuri de arme de vânătoare, tir şi sport, la Expoziţia mondială de armament de autoapărare de la Orlando. De asemenea, la Detroit va fi negociat şi un contract de export de armament în valoare de 600 de milioane de dolari. (G.C.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Pentru protecţia noilor miliardari de hoţi şi tâlhari
Roşia Montană a devenit sat poliţienesc
     Odată cu începerea plăţilor către cetăţenii care se vor strămuta din comuna Roşia Montană, Poliţia din Abrud, Postul de Poliţie Roşia Montană, ba chiar toate unităţile de poliţie de pe Valea Arieşului au intrat în alertă de gradul zero. Pentru că în joc sunt sume de ordinul miliardelor, filtrele poliţiei s-au îndesit, patrulările nocturne şi diurne s-au înmulţit, încercându-se astfel să se prevină furturile, tâlhăriile şi înşelăciunile comise de infractorii atraşi de mirajul sacilor cu bani.
     Potrivit informaţiilor furnizate de comisarul Gigel Huţanu, comandantul Poliţiei Abrud, măsurile de prevenire şi pregătire anti-infracţională a cetăţenilor sunt zilnice şi individuale. "Poliţiştii merg din casă în casă, la fiecare om care intră în posesia banilor primiţi de la Gold Corporation SA. I se face un instructaj în urma căruia semnează un proces verbal de pregătire anti-infracţională. Oamenii sunt sfătuiţi să-şi pună măcar banii la loc sigur dacă nu intenţionează să-i depună la bancă şi li se recomandă să nu primească prea mulţi vizitatori", ne-a declarat comisarul Huţanu. De asemenea, pentru creşterea siguranţei în zonă, la intrarea în comuna Roşia Montană a fost instalat un filtru de poliţie fix, care verifică 24 de ore din 24 traficul auto, şi în special al autoturismelor străine, care intră în "comuna miliardarilor". "Au fost voci care la început au insinuat că în Roşia Montană a fost instaurat un . Ulterior şi-au dat seama că aceasta este doar o acţiune de descurajare a infracţionalităţii în zonă", a precizat comandantul Poliţiei Abrud.
     Deşi s-a încercat securizarea transferului de bani către proprietari prin conturi deschise la diverse bănci, operaţiunea s-a soldat cu un eşec parţial, deoarece majoritatea a optat pentru "cash-ul" primit direct în mână. Opţiunea a fost justificată de dorinţa unor cetăţeni de a achiziţiona de pe o zi pe alta imobile sau autoturisme, imediat după încasarea banilor.
     În acest context, poliţia face în continuare apel la cetăţeni pentru a-şi proteja sumele mari de bani şi pentru a colabora cu oamenii legii în depistarea potenţialilor infractori. Şansa sau doar datoria îndeplinită în limita logisticii existente? Până acum nici unul dintre noii miliardari nu a fost ţinta nici măcar a unui furt din buzunare, a ţinut să precizeze comandantul poliţiei Abrud, comisarul Gigel Huţanu.
Nicoleta TOMUŢA

De la 1 martie
Preţul gazelor naturale va creşte cu 9 la sută
     Preţul de comercializare a gazelor naturale va fi majorat, de la 1 martie, conform angajamentelor asumate de autorităţile române cu FMI, de la 82,5 dolari pe o mie de metri cubi, la 90 de dolari (9%) pentru o mie de metri cubi, a declarat în cadrul unui conferinţe de presă Dan Ioan Popescu, ministrul Industriei şi Resurselor. De altfel, în Cartea Albă a guvernării, premierul Adrian Năstase a prezentat câteva informaţii despre ceea ce îi aşteaptă pe români în acest an: o nouă ajustare a preţului la gaz metan, care va ajunge în luna iulie la 100 de dolari pe o mie de metri cubi, o altă ajustare la preţul gigacaloriei şi implicit a energiei termice.
     Ministrul Industriei şi Resurselor nu s-a putut pronunţa dacă trecerea la euro ca monedă de referinţă va determina şi o creştere suplimentară a preţului la gaze. În schimb, Ion Lungu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, a precizat că potrivit acordului cu FMI, ultima ajustare de preţuri la energia electrică ar urma să se facă la 1 aprilie, în funcţie de cursul de schimb leu-dolar, însă reprezentanţii ANRE speră să aibă ocazia să anunţe o ieftinire. (D.M.)
După ce a născut în toaleta de la serviciu
O tânără şi-a aruncat pruncul pe geam, de la etajul I
     Într-o zi închinată declaraţiilor de dragoste, a gesturilor tandre şi romantice, a binelui care se străduieşte din răsputeri să biruie răul, întâmplarea de faţă este una de-a dreptul şocantă. Sau poate e doar una menită să-ndemne la raţiune, în iureşul pasional al iubirii iraţionale... În rezumat, este vorba despre o tânără de 24 de ani care luni, 10 februarie, a născut în toaleta de la serviciu şi şi-a aruncat pruncul, de la etajul I, pe geam. Tânăra, C.S.T., lucra la o firmă privată de prelucrări ceramice, situată pe strada Barbu Lăutaru din municipiul Alba Iulia. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, fata a intrat în travaliu luni dimineaţa, s-a dus în grupul social al firmei şi a născut, neasistată, o fetiţă. Din motive neelucidate încă, tânăra mamă (?!) şi-a aruncat nou-născutul, pe geamul de la toaletă, în grădina unui cetăţean din vecinătate. Tânăra a fost transportată în stare gravă la Spitalul judeţean Alba. La revenirea din starea de şoc, marţi, 11 februarie, a întrebat despre copil. Au fost sesizate Poliţia şi Parchetul, care au demarat cercetările. Nou-născutul a fost găsit şi necropsiat, medicul legist stabilind că fetiţa s-a născut la termen, sănătoasă, însă prezenta traumatism cranian şi leziuni cerebrale provocate de căderea de la înălţime.
     Tânăra, internată în secţia Ginecologie, va fi transferată la secţia de Neuropsihiatrie unde va fi testată pentru a se stabili dacă are discernământ. Fata le-a declarat procurorilor că avea un prieten căruia îi spusese în noaptea de Revelion că este însărcinată, urmând să se căsătorească cu acesta în luna septembrie a acestui an. Oamenii legii au mai aflat că nici unul dintre colegii de serviciu ai tinerei nu ştiau că fata este...însărcinată! Dacă doctorii vor stabili că tânăra a avut discernământ în momentul comiterii faptei, aceasta va răspunde penal pentru pruncucidere.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.