Curier județean
Rugăciunea de azi
    Preasfântă Stăpâna mea, de Dumnezeu Născătoare, cu Sfintele şi preaputernicele tale rugăciuni, alungă de la mine, smeritul şi ticălosul tău rob: deznădăjduirea, uitarea, necunoştinţa, nepurtarea de grijă şi toate gândurile cele necurate, cele reale şi hulitoare de la ticăloasa mea inimă şi de la întunecata mea minte. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior şi Cuv. Eusebiu
Catolic: Sf. Claudiu
Greco-catolic: Sf. ap. Onisim, ucenicul ap. Pavel
Meteo
     * În acest week-end soarele va străluci din belşug deasupra capetelor noastre, dar va fi unul cu... dinţi, pentru că temperatura maximă nu va depăşi -6, -7 grade C. Noaptea va fi geroasă, mercurul termometrelor putând coborî frecvent până la -12, -15 grade C, local chiar mai mult. În zonele joase, dimineaţa se poate produce ceaţă cu depunere de chiciură, iar vântul va sufla slab. Spre sfârşitul intervalului pot să apară şi fulguieli trecătoare.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
La preselecţia pentru muncă în Spania
Doar 15 femei au fost acceptate
     Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba a organizat în zilele de 13 şi 14 februarie preselecţia candidatelor pentru lucru în Spania, aproximativ 3 luni, la cules de căpşuni, zmeură şi citrice. Potrivit informaţiilor primite din partea d-nei Emilia Suciu, purtător de cuvânt al AJOFM Alba, în aceste zile au participat la preselecţie aproape 70 de femei, fiind eliberate doar 15 adeverinţe. Preselecţia va continua şi în zilele de 17, 18, 19, 20 februarie a.c., iar la final agenţia din Alba ar trebui să elibereze adeverinţe unui număr de aproape 200 de femei( care vor participa apoi la selecţia finală ce va avea loc la Bucureşti). Totuşi, majoritatea celor ce au participat la interviu nu au respectat condiţiile impuse de angajatorii spanioli: vârsta participantelor la preselecţie să fie cuprinsă între 20 şi 40 de ani, prezentarea documentele necesare pentru obţinerea adeverinţei - act de identitate valabil minim 6 luni, paşaport valabil minim 1 an, adeverinţă de la medicul de familie din care să rezulte că sunt clinic sănătoase şi nu figurează în evidenţă cu boli cronice, acte doveditoare că deţin pământ şi îl lucreză. Chiar dacă preselecţia se adresează femeilor cu experienţă în agricultură, în situaţia în care nu sunt prezentate toate documentele cerute de angajatorul străin, reprezentanţii AJOFM Alba nu pot elibera adeverinţe unor persoane care apoi să fie respinse din start la selecţia finală. (A.D.T.)
Între Cistei şi Crăciunel
Un bărbat căzut din tren
     Gheorghe V. (38 de ani) s-a rănit grav joi seara după ce a căzut din trenul personal Blaj -Teiuş, între staţiile Cistei şi Crăciunelul de Jos. În urma cercetărilor, poliţiştii de la TF Alba au stabilit că bărbatul, aflat în stare de ebrietate, a căzut din trenul aflat în mişcare în timp ce încerca să traverseze dintr-un vagon într-altul. Victima a fost transportată la secţia ATI a Spitalului Judeţean Alba unde a fost diagnosticat cu fractură de os parietal şi fractură de umăr cu dislocare de claviculă. (F.R.)
Un asistent medical lovit de... un medic la Teiuş
     Joi, 13 februarie, în jurul orei 7.30, în Teiuş s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea gravă a unui bărbat. Încercând să depăşească un biciclist care circula în faţa sa, Monica E. (35 de ani, medic din Teiuş), îl acroşează cu partea lateral-dreapta a Opelului pe care-l conducea.
     În urma accidentului, Sabin N. (52 de ani, asistent medical la Depoul CFR Teiuş) a fost transportat la Spitalul Judeţean Alba unde a fost diagnosticat cu dublă fractură la gamba dreaptă, fractură de os parietal şi fractură cu dislocare la clavicula dreapta. În cauză, poliţia rutieră continuă cercetările. (N.T.)

Nu mor caii când vrea Babiţchi!
     Unul dintre evenimentele urmărite cu plăcere de români pe micile ecrane cred că este "Profeţii despre trecut", moderat de charismaticul redactor ProTV Lucian Mândruţă, care îl are ca invitat permanent pe "Oracolul" din Dămăroaia, domnul profesor Silviu Brucan. Pare-se că succesul asigurat de acest tandem este într-un pericol mare! Un alt "analist" politic autodeclarat şi recunoscut doar de PSD ameninţă poziţia de profet politic a lui Silviu Brucan! El se numeşte Mihai Babiţchi şi are rubrică lunară sau trimestrială în cotidienele locale. Tema preferată a acestui "Pithya din Alba" este viaţa şi viitorul Partidului Democrat! Citind dânsul asiduu din presa centrală şi locală, aduce în faţa cetăţenilor "scenarii pesediste" mobilizatoare, încercând astfel să fie cât mai util "camarilei neocomuniste" aflate la putere vremelnic, uitând gesturile de supuşenie şi pretenţiile cu care bătea la uşa altor partide politice, inclusiv a PD.
     Mai nou nu ne dă nici o şansă de a mai rămâne pe scena politică românească, aşa cum fac de altfel atât marele său maestru Adrian Năstase cât şi unul mai mic - prefectul de Alba, Ioan Rus.
     Sigur că nu putem sta impasibili la acest mod de acţiune politică, reacţiile noastre putând fi calificate chiar şi "supărări"... trecătoare, atunci când vin din partea unor analişti politici, adversari care vor să ne fie "prieteni şi sfătuitori". Am declarat de nenumărate ori că PD pare a fi "un rezervor de cadre capabile" pentru PSD. Şi pentru aducerea aminte exemplificăm cu mai noile şi mai vechile achiziţii umane fost PD-iste: Adrian Severin, Victor Boştinaru, Cristian Dumitrescu, responsabili de seamă şi artizani în acţiunea de penetrare în Internaţionala Socialistă a PSD, Simona Marinescu, Sorin Vornicu - foşti senatori PD, actualmente cu funcţii de răspundere în conducerea PSD central - şi culminând cu ultimii doi - Bogdan Niculescu Duvăz şi Alexandru Sassu, care deja au poziţii de răspundere în cadrul partdului de guvernământ. Ce înseamnă oare această acţiune de racolare şi şantaj practicată de PSD? Există cred un singur răspuns: PSD nu are oameni competenţi şi necesari pentru a-şi asuma răspunderea conducerii treburilor ţării.
     Despre organizaţia judeţeană PD comunicăm "simpaticului" nostru critic că suntem încă bine, avem şi noi aceleaşi probleme pe care le au toţi românii, simpli cetăţeni, suferim frigul PSD-ist şi ne numărăm cu atenţie banii (parcă tot mai puţini dacă ne gândim la ce se întâmplă pe mercurialele din pieţe sau la plata serviciilor publice).
     Un lucru ar mai fi de spus în concluzie, un vechi proverb românesc este potrivit articolului apărut recent sub semnătura lui Mihai Babiţchi: Nu mor caii când vor câinii!
Alexandru PEREŞ, deputat PD de Alba

PSD = PCR
     Revoluţia din 1989 nu a adus foarte multă fericire şi prosperitate românilor. Dar le-a adus anumite drepturi democratice, printre care şi dreptul de a spune liber ce gândesc. Acest drept este consfinţit de Constituţie. El nu ne poate fi luat de comunistul de ieri şi socialistul de astăzi - Eugen Popa.
     Popa este nemulţumit că unii consilieri, reprezentând PNL, PD şi PNŢCD, îl critică şi îi critică activitatea şi se întreabă, retoric, de ce numai aceştia. Am să vă luminez eu, d-le preşedinte. Fiindcă ceilalţi consilieri sunt PSD sau UDMR, adică membrii actualei coaliţii de guvernământ. Ei sunt instruiţi să nu vă critice, îşi muşcă buzele când au ceva de spus şi roşesc când sunt nevoiţi să vă voteze slabele materiale pe care le prezentaţi în Consiliul judeţean. Iar când citiţi câte un cuvânt într-o limbă străină, roşesc şi microfoanele din sala de şedinţă. Numai dumneavoastră nu roşiţi! De ce oare?
     Încercarea de a pune "pumnul în gură" reprezentanţilor opoziţiei, prin limitarea dreptului de a-şi prezenta opiniile la un minut, nu va avea succesul scontat. Noi ştim să prezentăm concis şi clar ceea ce avem de spus, spre deosebire de domnia voastră, pentru care exprimarea coerentă reprezintă un efort extraordinar, care nu întotdeauna se încheie cu succes.
     Îi recomand d-lui Eugen Popa să nu se mai streseze: în ţările democratice toată lumea are dreptul la o opinie, iar cei de la putere au obligaţia să-i asculte şi abia apoi să hotărască.
     D-l preşedinte Popa ar trebui să stea liniştit şi să-şi savureze ultimele 15 luni în fruntea judeţului Alba, unde a ajuns fără să-i vină să creadă şi, în opinia mea, dintr-o gravă greşeală politică.
Teodor ATANASIU - consilier judeţean

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.