Curier județean
Rugăciunea de azi
    Dumnezeule, întru tot îndurate, cel ce pe Manase prin rugăciune L-ai slobozit din legături şi din amare închisori, pe robii Tăi, care prin noi acum se roagă, din închisoare slobozeşte-i, din tot răul şi primejdia izbăveşte-i, ca un iubitor de oameni. Ca un izvor al îndurării şi noian al bunătăţii, Hristoase Dumnezeule, nu trece cu vederea pe cei ce sunt în supărări şi în nevoi şi care cu credinţă Te cheamă pe Tine, ci ca un îndurat, miluieşte-i şi din închisoare degrabă slobozeşte-i, ca să cânte Ţie: Aliluia. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mare mc. Teodor Tiron; Sf. Mariamna
Catolic: Sf. Întemeietori ai Ordinului "Slujitorii Sfintei fecioare Maria"
Greco-catolic: Sf. Mare Mc. Teodor Tiron -"Recrutul"
Meteo
     *ASTĂZI: Cerul va fi parţial acoperit de nori existând condiţii pentru ninsori locale. Temperatura diurnă va oscila între -2 şi -4 grade C. Vântul va sufla slab. Ameninţarea precipitaţiilor se menţine şi în cursul nopţii, dar temperatura va coborî până în jurul minimei de -7 grade C.
     *MÂINE: Nu se întrevăd schimbări spectaculoase ale condiţiilor atmosferice, totuşi resimţindu-se o uşoară creştere a temperaturii.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Despăguburi pentru proprietarii de animale
     Direcţia Sanitară Veterinară Alba a transmis către Agenţia Naţională de la Bucureşti, 25 de dosare pentru despăgubirea unor proprietari din judeţ a căror animale au fost sacrificate în urma unor boli incluse în programul naţional de eradicare. Este vorba despre despăgubiri acordate în urma diagnosticării tubeculozei bovine - 5 dosare şi a leucozei enzootice bovine - 19 dosare. În total s-au achitat 24 de dosare de despăgubire cu valoare de 120.218.000 lei, mai rămând de plătit un dosar cu suma de 3,9 milioane lei.(R.J.)
Sebeş
Cursuri de germană pentru personal
     Enunţată cu ceva timp în urmă, ideea primarului Mugurel Sârbu de a-şi multiculturaliza supuşii prin învăţarea limbii germane, este tot mai aproape de realitate. Astfel, în ultima sa şedinţă, Consiliul local al municipiului Sebeş a aprobat închirierea de către Şcoala nr.3 din localitate a trei săli de clasă, după terminarea programului, Societăţii Culturale Româno-Germană Sibiu/Hermannstadt în scopul organizării de cursuri în limba lui Wagner şi Beethoven. Vor participa toţi angajaţii din administraţia publică locală, elevi din învăţământul gimnazial şi liceal, studenţi, precum şi alte persoane care vor dori acest lucru. (R.J.)
Ţeapă în afaceri cu ţiglă
     Poliţiştii din Teiuş au început urmărirea penală împotriva administratorului unei firme din localitatea Deda, judeţul Mureş care a înşelat o fabrică de ţigle din Teiuş cu aproape o sută de milioane de lei. Florin Dumitru P. (34 de ani, din Deda- Mureş) a ridicat în octombrie anul trecut o cantitate impresionantă de ţiglă de la o societate din Teiuş, contravaloarea mărfii - 98,5 milioane de lei - achitând-o cu o filă CEC. Ulterior, societatea vânzătoare a constatat că firma din Deda nu avea lichidităţi în cont şi în consecinţă nu avea de unde să-şi mai încaseze banii pentru ţiglă. În cauză, poliţiştii din Teiuş continuă cercetările. (N.T.)

PNL vrea administraţie publică modernă
     Nemulţumiţi de starea actuală de lucruri din domeniul administraţiei publice, care în opinia lor este un factor generator de corupţie, deputaţii Partidului naţional Liberal au depus în această săptămână la Camera Deputaţilor un pachet de legi pentru o administraţie publică modernă. Principalii iniţiatori sunt deputatul PNL de Alba - Dan Simedru şi deputatul Viorel Cofan. Din "pachet" fac parte proiecte pentru Codul de conduită al aleşilor locali, Codul de conduită al funcţionarilor publici şi Modificări la legea privind statutul funcţionarului public. Primele două sunt de fapt - spune Dan Simedru - coduri ale manierelor elegante în administraţie. "Administraţia publică trebuie să "coboare din copac", iar funcţionarul ţâfnos şi corupt trebuie înlocuit cu funcţionarul amabil şi elegant. Acest Cod este în primul rând în avantajul cetăţenilor, principalii beneficiari ai serviciilor publice şi, în al doilea rând, în avantajul funcţionarilor publici care vor putea dormi liniştiţi, fără frica anchetelor, vor putea fi apreciaţi de cetăţeni şi de conducătorii instituţiilor publice, putând astfel să-şi păstreze timp îndelungat serviciile şi funcţiile." Prin adoptarea acestor legi PNL doreşte recâştigarea încrederii cetăţenilor în administraţie, în acest moment subminată de numeroase scandaluri de corupţie şi transmiterea unui semnal clar către funcţionarii publici de a respecta valorile etice şi interesul public; motivarea funcţionarilor publici; depolitizarea corpului funcţionarilor publici şi asigurarea unei reale stabilităţi a acestora.
     Referindu-se la dorinţa de depolitizare Dan Simedru a amintit că deşi PNL a depus aceste proiecte de legi, ministrul administraţiei publice - Octav Cozmâncă lucrează pe brânci la unul similar pe care doreşte să-l treacă prin legislativ eludând dezbaterea, prin introducerea lui în pachetul de legi anticorupţie pentru care guvernul îşi va asuma în curând răspunderea. În contradicţie cu dorinţa de depolitizare promovată de PNL proiectul lui Cozmâncă doreşte contrariul. De exemplu, una dintre prevederi stipulează că funcţionarii publici vor trebui să fie instruiţi la Institutul Naţional de Administraţie. În opinia deputatului liberal, în contextul actual când majoritatea primăriilor şi consiliilor judeţene sunt în mâna PSD, vor accede la cursurile INA doar funcţionarii publici simpatizanţi ai partidului de guvernământ. Pentru că la admitere se cere o recomandare din partea şefilor... Mai mult, INA nu este o structură de învăţământ în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, fapt ce contravine legislaţiei în vigoare şi creează premisele pentru ca politizarea administraţiei publice să fie un succes PSD.
Anca DINICĂ

Urcându-se la volan "alcoolizat" şi fără permis
Un tânăr a dat bir cu fugiţii după ce a tamponat o maşină
     Joi seara, în jurul orei 21.00, poliţiştii albaiulieni au fost sesizaţi că pe strada Vânătorilor din localitate s-a produs un accident rutier, soldat cu pagube, în urma căruia vinovatul a părăsit locul faptei. Intrând în alertă, poliţiştii au reuşit să-l identifice şi să-l reţină pe şoferul care a fugit de la locul accidentului. Poliţiştii au constatat că Florin Ioan B., de 17 ani, se urcase la volanul autoturismului AB-03-GLP fără a poseda permis de conducere, a tamponat autoturismul AB-01-GFU, după care a părăsit locul faptei. Fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 0.47 mg alcool/ litrul de aer respirat. Florin Ioan B. a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba cu propunere de arestare preventivă însă procurorii au decis că acesta va fi cercetat penal în stare de libertate. (N.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.