Ultima oră
Știri
Partidul Democrat strânge semnături pentru suspendarea impozitului pe terenul agricol
     Deputatul PD de Alba - Alexandru Pereş a declarat într-o conferinţă de presă că Partidul Democrat are în desfăşurare o amplă acţiune de strângere de semnături pentru susţinerea proiectului de modificare a Ordonanţei nr. 36/2002. Prin aceasta, începând din anul 2003 se introduce plata impozitului pe terenul agricol şi pentru păduri. Dar considerând că marea majoritate a deţinătorilor acestor terenuri au o situaţie materială precară şi nu vor putea plăti acest nou bir, PD solicită amânarea introducerii lui până în anul 2007 când este prevăzută aderarea României la UE. Atunci impozitul va deveni obligatoriu ca urmare a armonizării legislaţiei româneşti cu cea europeană. De asemenea, PD este de părere că prin ordonanţa incriminată PSD doreşte să forţeze procesul de concentrare a proprietăţii funciare în mâinile unor îmbogăţiţi gen Triţă Făniţă sau Culiţă Tărâţă. Toţi cei care doresc să susţină iniţiativa legislativă a PD sunt aşteptaţi la sediile PD din localităţile în care locuiesc sau la sediul PD din Alba Iulia. De asemenea, informaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele 818350 sau 811036, până la data de 15 martie.
Anca DINICĂ

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Întreaga planetă se mişcă
Un NU hotărât războiului din Irak
     Mii de persoane au manifestat în cursul dimineţii de sâmbătă, 15 februarie, în întreaga lume împotriva unui război în Irak, organizatorii aşteptându-se în continuare la o participare masivă, comparabilă uriaşelor proteste din anii '70 împotriva războiului din Vietnam. În Australia, după ce 100.000 de persoane au paralizat vineri oraşul Melbourne, sâmbătă au fost observate mobilizări impresionante la Perth, Canberra, Sydney şi în alte oraşe. În Noua Zeelandă, 7.000 de persoane s-au adunat în faţa parlamentului din Wellington, în timp ce un număr echivalent de manifestanţi au defilat pe străzile din Auckland. În Japonia, pichetarea de o lună a ambasadei SUA a continuat şi sâmbătă, cu zeci de manifestanţi purtând pancarte pe care se putea citi "NU" unui război în Irak, în timp ce la Seul, în Coreea de Sud, circa 2.000 de persoane se opuneau ameninţărilor de război asupra Bagdadului şi pentru o soluţionare paşnică a crizei nucleare din Coreea de Nord. În Thailanda, aproximativ 3.000 de manifestanţi s-au îndreptat spre ambasada americană din Bangkok, scandând "Nimic nu justifică un război" şi "Nu vrem război, vrem pace", în timp ce în Malayezia, ţară majoritar musulmană, aproximativ 2.000 de pacifişti s-au grupat în faţa ambasadei SUA în pofida ordinului de interzicere a manifestaţiilor impus, la Kuala Lumpur, de poliţie.
     Pe continentul european, primii manifestanţi soseau sâmbătă dimineaţa la Roma pentru a participa după-amiaza la un marş de proporţii împotriva războiului din Irak, marşul de la Roma fiind perceput drept o provocare la adresa premierului Silvio Berlusconi, considerat de SUA ca unul din susţinătorii lor cei mai fideli din Europa. La Atena, militanţii comunişti au înălţat, sâmbătă dimineaţă, trei banere uriaşe împotriva unui război în Irak deasupra Acropolelui, ca preludiu la uriaşa manifestaţie anti-război de la prânz din capitală. La rândul lor, sute de militanţi comunişti ruşi au desfăşurat drapele roşii şi au strigat lozinci antiamericane în faţa ambasadei SUA din Moscova, cerând înlăturarea pericolului declanşării unui eventual război în Irak. Valul protestelor pacifiste a atins şi România astfel că, tot sâmbătă, 15 februarie, ziua internaţională a luptei împotriva războiului, aproximativ o sută de persoane au participat, pe străzile din centrul Clujului, la o manifestaţie împotriva unei intervenţii militare în Irak, organizată de Institutul Român pentru Acţiune, Instruire şi Cercetare în Domeniul Păcii (PATRIR). (T.I.)
Consilierul Liviu Stoica, paralel cu legile
     Articolul apărut într-un ziar local, joi, 13 februarie 2003, intitulat "Alt scandal face valuri în CJ Alba" este o nouă dovadă că orice momeală aruncată presei apare ca "bombă a zilei" fără minima cerinţă a deontologiei profesionale, a existenţei celor (cel puţin!) două surse de documentare.
     Domnul consilier Liviu Stoica dovedeşte ceea ce preşedintele CJ Alba, d-l Eugen Popa, afirma într-un alt cotidian local (vezi "Unirea" din 13.02.2003) "Despre Stoica ce să vă spun? Este tot timpul pus pe scandal, pe care îl caută cu lumânarea, şi ţipă permanent la mine, aşa cum s-a întâmplat şi în ultima şedinţă... Nu aprofundează aproape deloc materialele, le citeşte pe hol cu puţin timp înainte şi lansează fel de fel de acuzaţii fără nici un suport".
     Şi în ceea ce priveşte acuzaţia că numirea noului direct al Direcţiei generale pentru protecţia drepturilor copilului este o chestie de corupţie la Consiliul judeţean este lipsită de orice suport real.
     Afirmaţia conform căreia concursul prin care d-na Lenica Bucur a fost angajată ca director la Direcţia generală pentru protecţia drepturilor copilului Alba nu a fost legal, se întoarce ca un bumerang împotriva lui Liviu Stoica, dovedind încă o dată în plus că domnul consilier nu cunoaşte legea (deşi datoria lui ca şi consilier este de a fi la zi cu actele normative).
     Specialiştii Consiliului judeţean administrativ dau următorul răspuns domnului Liviu Stoica: "Statul de funcţii aprobat cuprinde funcţia de director general ce presupune o funcţie de execuţie - inspector de specialitate I/A - prevăzută în OUG nr. 24/2000. La data organizării concursului pentru ocuparea postului de director general s-au pus în aplicare prevederile din Statul de funcţii existent, iar concursul s-a desfăşurat cu respectarea prevederilor legale. Potrivit OUG nr. 82/2000, de modificare şi completare a legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, se pot utiliza funcţii publice şi în cadrul DGPDC.
     Procedura prin care se obţine utilizarea funcţiilor publice este următoarea: DGPDC solicită Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici aviz pentru echivalarea funcţiilor prevăzute în OUG nr. 24/2000 cu cele din Anexa la Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu modificările ulterioare. După obţinerea avizului în conformitate cu prevederile art. 104 (1) lit. "b", solicită Consiliului judeţean aprobarea Statului de funcţii cu funcţiile publice pentru care a obţinut aviz. Cum această procedură nu a fost respectată de către DGPDC Alba, nu se putea anunţa concurs pentru un post care nu exista în Statul de funcţii".
     Precizăm că şi domnul consilier Stoica a votat în şedinţa Consiliului judeţean hotărârea prin care doamna Lenica Bucur a fost numită, în urma concursului, director la DGPDC fără să aibă nici o obiecţie.
     Credem că cititorii serioşi, care nu cad în capcana scandalului cu orice preţ, au înţeles citind respectivul articol că, întregul demers al domnului Liviu Stoica se rezumă doar la declaraţiile făcute". (Biroul de presă al Consiliului Judeţean Alba)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.