Ultima oră
Știri
La Alba Iulia
Clădirea fostei secţii ORL- incendiată de necunoscuţi
     Pompierii militari din Alba Iulia au intervenit ieri dimineaţă, ora 4,38, la stingerea unui incendiu izbucnit într-o clădire dezafectată, aparţinând Spitalului Judeţean Alba, în care a funcţionat secţia ORL. Pompierii au localizat şi stins incendiul care a distrus în mare parte doar hârtii şi două uşi din brad. Potrivit anchetei pompierilor, focul a fost provocat intenţionat de o persoană rămasă necunoscută, care a dat foc deşeurilor de hârtie.
     Deoarece clădirea este lăsată în paragină şi este neasigurată, nu este exclus ca focul să fi fost provocat de boschetarii care-şi fac veacul prin zonă. (N.T.)
România poate primi cel mai mare sprijin financiar din istoria UE
     Comisarul european pentru extindere Günther Verheugen a reafirmat sprijinul UE pentru integrarea României în organizaţie la începutul anului 2007, adăugând că, dacă ţara noastră va termina negocierile la timp şi va reuşi să facă reformele legislative, va primi cel mai mare sprijin financiar din istoria UE. Comisarul european l-a felicitat pe premierul Adrian Năstase, declarând că acesta conduce primul guvern capabil de integrare şi că procesul de extindere al UE nu este finalizat până când România nu intră în Uniune. (T.I.)
4,4 miliarde de lei pentru Centrele de consultanţă agricolă
     Delegaţia Permanentă a CJ Alba a propus modificarea hotărârii nr. 134/2002 privind echilibrarea bugetelor locale. Consilierii doresc modificarea art. 9, în sensul acordării sumei de 4,4 miliarde de lei pentru finanţarea Centrului judeţean şi a centrelor locale de consultanţă agricolă. (F.R.)
Constituirea comisiei juridice a PNL Alba
     Joi, 20 februarie 2003, la nivelul organizaţiei PNL Alba s-a constituit o Comisie juridică, compusă din avocaţi şi jurişti, care îşi propune să monitorizeze activitatea din domeniul juridic, să sesizeze Biroul Permanent Teritorial în legătură cu neregulile constatate şi să asigure consultanţa juridică atât organismelor de conducere ale partidului cât şi membrilor PNL. De asemenea, comisia va discuta şi va propune amendamente privind legislaţia din domeniul juridic. Preşedinte al acestei comisii a fost aleasă d-ra avocat Meda Potra. (N.T.)
Doi jandarmi albaiulieni în Kosovo
     În data de 20 februarie a.c., prima parte a Detaşamentului de menţinere a ordinii şi liniştii publice şi restabilire a acesteia în cazul tulburării, detaşament aparţinând Jandarmeriei Române a făcut deplasarea în Kosovo, unde va acţiona sub egida ONU pentru următoarele 12 luni. În urma participării la un curs care s-a desfăşurat la Bucureşti şi în urma susţinerii unor teste şi examene care au vizat legislaţia internaţională, pregătirea specifică, pregătirea fizică, cunoaşterea limbii engleze, din CJJ Alba au fost selecţionaţi, în cadrul detaşamentului doi subofiţeri. Aceştia sunt: plt. Dănuţ Stancu şi plt. Claudiu Raica. Misiune uşoară! (N.T.)
Ziua Cercetaşilor la Alba Iulia
     Sâmbătă, 22 februarie, 60 de milioane de membri ai Mişcării Scout/ Cercetăşie din întreaga lume celebrează Ziua Cercetaşilor. În România, Organizaţia Naţională Cercetaşii României are tradiţii interbelice, iar la ora actuală numără câteva mii de aderenţi grupaţi în centre locale care au diverse protocoale de colaborare cu mai multe ministere şi autorităţi locale. Cercetaşii din Alba, Centrul Local "Axente Sever", sărbătoresc Ziua Naţională a Mişcării Scout în stilul specific, prin organizarea unui traseu de orientare prin oraş cu probe şi puncte de staţie, după principiile programului de scouting bazat pe joacă şi pe viaţa de tabără în aer liber. (T.I.)
Case de tip familial
     Consiliul Judeţean Alba va aproba probabil în şedinţa din 27 februarie a.c. funcţionarea Caselor de tip familial achiziţionate în cadrul Proiectului AB004/B, cu finanţare Phare, începând din data de 15 aprilie a.c. Este vorba despre şapte case de tip familial, din care trei la Abrud şi câte una la Alba Iulia, Aiud, Cîmpeni şi Baia de Arieş. La propunerea DGPDC Alba, Centrul de plasament Stremţ se va reorganiza în casă de tip familial. (F.R.)
ISJ Alba a primit calificativul "Foarte bine"
     În ultimele două săptămâni o echipă a Ministerului Educaţiei şi Cercetării, condusă de inspectorul general Gheorghe Felea, a controlat în cele mai mici amănunte activitatea Inspectoratului şcolar judeţean Alba. Controlul a urmărit în primul rând evaluarea instituţională a ISJ Alba, dar nu au lipsit discuţiile cu directorii de unităţi de învăţământ şi cu inspectorii şcolari, precum şi vizitarea a 65 de unităţi de învăţământ. Calificativul pe care l-a primit ISJ Alba în urma controlului este "Foarte bine", chiar dacă mai există unele probleme. Ele sunt legate de faptul că datorită încadrării inspectorilor şcolari doar cu jumătate de normă, apar decalaje între proiecţia activităţilor şi realizarea lor efectivă în termenele stabilite; unele disfuncţionalităţi în privinţa diagnozei unităţilor şcolare în urma inspecţiilor efectuate. Controlul efectuat acum la ISJ Alba va fi urmat de un altul care va avea ca tematică inspecţia şcolară. Toate inspectoratele şcolare judeţene vor trece până la sfârşitul lunii mai prin "sita" MEC.
Anca DINICĂ

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Războiul bate la porţile Irakului
Bază militară a Armatei SUA pe Aeroportul Internaţional ''Mihail Kogălniceanu'' din Constanţa
     Trei aeronave militare americane de transport şi un elicopter, care au aterizat în seara de joi, 20 februarie, la Constanţa, începând cu ora 20:45, au debarcat pe platformele Aeroportului Internaţional ''Mihail Ko­găl­ni­ceanu'' primele echipamente şi personalul necesar instalării unei Baze militare de rezervă, în eventualitatea declanşării războiului în Irak. Surse militare şi civile au confirmat că primii 240 de militari americani sosiţi pe Aeroportul ''Mihail Kogălniceanu'' au fost cazaţi atât la Baza Aeriană, cât şi la hotelul aeroportului. De asemenea, în următoarele trei zile se aşteaptă să aterizeze la Constanţa alte şapte avioane de transport C 130 Hercules, care aduc de la bazele americane din Europa atât echipament logistic cât şi militari. Un oficial guvernamental a declarat, că, la solicitarea SUA, Aeroportul Internaţional ''Mihail Kogălniceanu'' va fi folosit deocamdată ca punct temporar de tranzit pentru armata americană şi nu ca bază militară de prima linie, urmând ca luni, 24 februarie, cele 11 aeronave militare de transport, împreună cu echipamentul şi militarii să decoleze către Turcia, după ce Parlamentul acestei ţări îşi va da acordul. (T.I.)
Premierul bulgar chemat la discuţii la Casa Albă
Se pregăteşte Adrian Năstase
     Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, premierul Bulgariei, se va întâlni marţi, 25 februarie, cu preşedintele american, George W. Bush, la Casa Albă. Surse diplomatice afirmă că vizita premierului bulgar la Washington este legată de posibila începere a războiului din Irak, în acest sens urmând a fi invitat pentru "discuţii", în capitala americană şi premierul român, Adrian Năstase. (T.I.)
SUA pregătesc o nouă rezoluţie la Consiliul de Securitate
     SUA va prezenta săptămâna viitoare în cadrul Consiliului de Securitate al ONU o nouă rezoluţie americană privind Irakul, document care va autoriza o intervenţie militară în această ţară. Şansele de succes ale acestei noi iniţiative americane sunt însă mici, ministrul rus de Externe, Igor Ivanov, afirmând că Rusia nu exclude posibilitatea de a recurge la dreptul său de veto ca măsură extremă în cazul acestei noi rezoluţii ONU. (T.I.)
Mesagerul frumuseţii la Bagdad
Miss Germania 2003 vrea să se întâlnească cu Saddam
     Alexandra Vodjanikova, Miss Germania 2003, se află de miercuri la Bagdad unde va rămâne o săptămână în speranţa că-l va întâlni pe preşedintele Saddam Hussein. Regina frumuseţii doreşte să-i ceară lui Saddam să coopereze cu ONU: "Aş vrea să discut cu preşedintele Saddam despre pericolul pe care îl reprezintă armele biologice şi să-i cer să-i lase pe inspectorii ONU cu dezarmarea să-şi facă treaba", a afirmat tânăra de 19 ani din München. (T.I.)
Războiul din Irak poate bloca exporturile Bega UPS Ocna Mureş
     Iminentul război din Irak produce pagube şi firmelor din judeţul Alba care derulează activităţi comerciale în zona Golfului. De teama unui conflict militar, bancherii din zonă au cam oprit plăţile spre clienţii din Europa de Est, iar operaţiunile bancare, tot mai puţine la număr, se desfăşoară cu mare greutate. Nu numai bancherii se tem de război ci şi transportatorii. Vapoarele circulă cu dificultate în zonă, şefii de nave fiind obligaţi să apeleze la asigurări uriaşe pentru marfă. Poate cea mai afectată unitate economică din judeţul Alba afectată de acest context nefavorabil este SC Bega UPS Ocna Mureş, care exportă în Arabia Saudită şi Iran circa 15-20 la sută din producţia destinată exporturilor. Directorul general, Ioan Bogdan, ne-a declarat că această stare de fapt generează deja greutăţi.
     Pe de altă parte, conducerea UPS Ocna Mureş are de rezolvat litigiul cu sindicatele care cer salarii mai bune. "Le-am oferit încă trei tichete pe lună şi aşa ajung la 20 în total şi un salariu mediu net de 3,6 milioane lei. Cu tichete, se ajunge la un venit mediu net de 4,6 milioane de lei. Eu zic că este o creştere reală şi corectă", a spus Bogdan. Rămâne de văzut care va fi şi părerea sindicatelor, susţinute de liderii lor din industria chimiei, care s-au deplasat ieri pentru negocieri la Ocna Mureş.
Florin ROMAN

Alternative liberale pentru ieşirea agriculturii din criză
     La sediul PNL Alba s-a desfăşurat ieri o conferinţă de presă la care au participat Dan Motreanu, preşedintele TNL, dr. Liana Bogdan, preşedinta Comisiei de Sănătate a PNL Alba, dr. Aron Popa, preşedintele PNL Aiud şi Dorin Iacob, vicepreşedintele PNL Aiud. În cadrul conferinţei a continuat prezentarea "Cărţii negre a guvernării PSD", Dan Motreanu oprindu-se asupra capitolului "Falimentarea agriculturii". "În campania electorală din 2000, PSD promitea ţăranilor că nu va impozita proprietatea, că va subvenţiona desfacerea produselor agricole la preţuri de piaţă, că va scădea TVA la produsele alimentare de bază. După doi ani de guvernare, toate aceste promisiuni se dovedesc a fi doar vorbe în vânt", a precizat Motreanu. În contrapondere, preşedintele TNL a prezentat măsurile concrete ale liberalilor pentru ieşirea din criză, bazate pe politica de subvenţionare a gospodăriilor ţărăneşti, nu doar a marilor exploataţii agricole prin adoptarea Legii Creditului Agricol. "Pe baza acestei legi, toţi producătorii agricoli, fermieri şi proprietarii de teren vor avea posibilitatea să acceadă la credite agricole, nefiind restricţionaţi de criteriul dimensional al exploataţiei", a precizat Motreanu.
     În cadrul conferinţei, liberalii au luat poziţie şi împotriva "taxei pe televizor şi radio", impusă de "Guvernul Sărăciei, Frigului, Foamei şi Taxelor, condus de premierul minune Adrian Năstase", considerând că aceasta "accentuează mediul neloial şi anticoncurenţial de pe piaţa audio-vizualului".
     Dr. Aron Popa a prezentat un material redactat de dr. Călin Crişan, vicepreşedintele PNL Alba, în care este condamnat "neocentralismul şi politica de subfinanţare a sănătăţii". În comunicat se precizează că "pe fondul de incapacitate managerială şi politică din domeniul sanitar, principala preocupare a reprezentat-o spolierea bugetului de asigurări de sănătate pentru a acoperi deficitul bugetar, manifestat în special în sistemul public de pensii".
     Dr. Liana Bogdan a apreciat că "semnalul de alarmă tras de PNL - privind plata testărilor virusologice, hepatice şi HIV/SIDA, care ar trebui să fie gratuite - a fost rezolvat prompt, chiar dacă liberalii nu sunt la guvernare". "M-aş bucura dacă a doua problemă ridicată de mine, cea referitoare la medicamentele gratuite şi compensate, s-ar rezolva la fel de prompt. Păcat că sunt mulţi laşi printre noi. Se face atâta caz de corupţie şi de corupţi dar nu se încearcă măcar să se lămurească dacă există sau nu manevre meschine şi în problema medicamentelor", a spus dr. Bogdan.
Nicoleta TOMUŢA

Poziţia PNţCD Alba faţă de "Acţiunea Populară"
Comunicat de presă
     Faţă de unele speculaţii apărute în mass-media, privitoare la "unirea dreptei creştin-democrate", Biroul de presă al PNŢCD Alba este împuternicit să declare că: Organizaţia Judeţeană a PNŢCD Alba este fidelă doctrinei PNŢCD şi militează pentru întărirea şi consolidarea acestei formaţiuni politice.
     Deschişi fiind dialogului cu orice partener politic ce se plasează pe eşicherul politic în zona centru-dreapta, organizaţia Judeţeană a PNŢCD Alba precizează că în raport cu iniţiativa "Acţiunea Populară" va adopta o relaţie identică cu cea pe care o are cu Alianţa Civică - dacă aceasta va rămâne organizaţie civică, iar dacă se va transforma în partid politic îi va oferi soluţia de a se integra în PNŢCD, partid în jurul căruia dorim coagularea tuturor forţelor politice ale dreptei unite. (Biroul de presă al PNŢCD Alba)
Deşi, teoretic, era un om liber
Viorel Oniga a fost judecat cu cătuşele pe mâini
Instanţa i-a prelungit ex-directorului de la Arieş Min mandatul de arestare cu încă 30 de zile
     Ieri, la Judecătoria Alba Iulia instanţa a prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arestare preventivă a ex-directorului ArieşMin Baia de Arieş, Viorel Oniga, judecat pentru cerere şi luare de mită. În speţă, instanţa a analizat plângerea formulată de apărătorul lui Oniga prin care se arăta că acesta, din data de 17 februarie este deţinut ilegal la Penitenciarul Aiud. Procedural, plângerea a fost absolut reală, deoarece în 17 februarie, la ora 24.00, mandatul de arestare a lui Oniga a expirat iar acesta trebuia pus în libertate deoarece instanţa nu a solicitat o prelungire a măsurii de arestare preventivă. Deşi teoretic Oniga a fost ieri, până în jurul amiezii, un om liber, el a fost adus totuşi la judecătorie în duba penitenciarului iar pe toată durata procesului a rămas cu cătuşele la mâini, în ciuda solicitărilor repetate ale avocatului său de a fi descătuşat. În urma deliberărilor, instanţa a decis prelungirea mandatului de arestare preventivă cu 30 de zile, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 10 martie.
     Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, procurorul Olivian Oană a declarat că "odată sesizată instanţa, nici un procuror nu mai are obligaţia să ceară prelungirea arestării, aceasta fiind deja atributul instanţei". Procurorul Oană a recunoscut că "măsura arestării preventive în cazul Oniga a încetat de drept la ora 24.00 a zilei de 17 februarie 2003 şi din cauza unor chestiuni de ordin administrativ, nu a fost prelungit la momentul potrivit, temeiurile de drept care au dus la instituirea ei continuând însă să existe."
     Avocatul lui Oniga, Victor Bleahu, a declarat că degringolada din acest caz nu va rămâne nesancţionată şi intenţionează să depună în acest sens o plângere penală împotriva conducerii Penitenciarului Aiud, pentru deţinerea nelegală a clientului său.
     Viorel Oniga a fost surprins în flagrant delict, în decembrie 2002, la Baia de Arieş, de procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie, în timp ce primea o şpagă de 100 de milioane de lei pentru a-şi exercita atribuţiuni care reveneau în sarcinile sale de serviciu.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.