Prima pagină Ediția din: 7.3.2003
Știri
Nevăzătorii protestează la Bucureşti
     În data de 14 martie, de la orele 10,00, Asociaţia Ne­vă­ză­to­rilor din România va organiza la Bucureşti, cu avizul Primăriei municipiului Bucureşti, un miting de protest. Preşedintele A­so­ci­a­ţi­ei Nevăzătorilor - Filiala Alba-Hunedoara, Ioan Popa, ne-a informat că cei ce doresc să participe la acest miting pot lua legătura cu reprezentanţii a­so­ci­a­ţi­ei din Alba Iulia (telefon- 811838), Hunedoara (telefon-714687), Petroşani (telefon-543094). (A.D.T.)
"Doctoranzii şi Istoria"
     Sub acest titlu astăzi de la ora 10.00 în Aula Magna a Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia va avea loc o dezbatere interesantă publică. Vor participa două mari personalităţi din acest domeniu: prof. Keith Hitchins de la Universitatea Illinois (Michigan - SUA) şi acad. prof. Alexandru Zub de la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" Iaşi. (A.D.)
Frig de Ziua Femeii
     Vremea s-a răcit brusc, după ce câteva zile soarele i-a desfătat pe locuitorii judeţului cu razele sale. Până luni, 10 martie inclusiv, temperaturile se vor menţine relativ scăzute, minimele prog­no­za­te fiind de minus 8 grade Celsius. Se vor înregistra ninsori slabe în special în zona de munte, şi se va semnala ceaţă, brumă şi izolat polei. (F.R.)
De 8 martie, la Aiud
Poetul George Ţărnea va susţine un recital
     Sâmbătă, 8 martie a.c., Biblioteca "Liviu Rebreanu", din Aiud, va fi gazda unui eveniment cultural deosebit, dedicat săr­bă­to­ri­rii Zilei internaţionale a femeii. Este vorba de un recital de poezie susţinut de poetul George Ţărnea, alături de care va interpreta câteva piese proprii tânărul solist albaiulian de muzică folk Claudiu Voic, participant şi premiat la mai multe festivaluri naţionale. Cu acest prilej, binecunoscutul poet va dona unor şcoli şi instituţii de cultură din localitate mai multe volume din ultimele sale două apariţii editoriale. Organizatorii ma­ni­fes­tă­rii sunt Primăria şi Organizaţia PSD din Aiud. (I.H.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Agresiunea sexuală şi violenţa în familie
Marea dramă a vieţii femeii moderne
     După cum ştiţi, astăzi (7 martie 2003), la Alba Iulia vor avea loc mai multe manifestări ce se înscriu în calendarul campaniei împotriva violenţei în familie, campanie organizată de Liga studenţilor de la Universitatea "1 Decembrie 1918", având drept partenere mai multe instituţii şi organizaţii neguvernamentale locale. Printre manifestări se află şi un "Marş al tăcerii", despre care s-a consemnat deja în paginile ziarului nostru. Pentru a dovedi utilitatea acestei campanii, redăm mai jos câteva date statistice cu privire la violenţa domestică, puse la dispoziţia noastră prin intermediul Serviciului de promovare a sănătăţii, din cadrul DSP Alba, date furnizate de Fundaţia "Şanse egale pentru femei" (informaţii suplimentare la http://www.sef.ro). Potrivit statisticilor, violenţa domestică deţine 25% din totalul infracţiunilor violente; *doar 5% din atacurile violente asupra femeilor sunt raportate la Poliţie, şi mai puţin de 1% sunt pedepsite; *violenţa domestică e mult mai des întâlnită decât violenţa pe stradă sau la locul de muncă; *peste 90% dintre agresori sunt bărbaţi; *82% dintre abuzatori sunt cunoscuţi ai victimei, iar 19% sunt chiar rude; *85% dintre violatori sunt bărbaţi, cunoscuţi ai victimelor; *61% dintre violuri sunt comise în locuinţa cuiva, de regulă a victimei; *1 din 7 femei sunt violate de către soţii lor; *78% din cazurile de viol sunt achitate; *70% dintre femei au fost hărţuite sexual într-un anumit moment al vieţii lor; * 1 din 11 femei au fost violate, iar o treime dintre acestea... chiar de la prima întâlnire; *1 din 2 fete vor fi victimele unei forme de abuz sexual înainte de a împlini 18 ani; *în SUA, la fiecare 6 minute o femeie este agresată sexual, iar în Canada... la fiecare 4 minute; * în Europa, prevalenţa violenţei domestice, între celelalte forme de infracţiuni ale căror victime sunt femeile, este de 14% în Moldova şi de 58% în Turcia etc. Un studiu întocmit de Banca Mondială arată că 20% din totalul bolilor de care suferă femeile şi fetele cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani se datorează violenţei domestice.
     Şi iată rezultatele violenţei domestice în România, în anul 1998 când se pare că s-a înregistrat un "vârf" din acest punct de vedere, (din 1996 până în 1998 numărul de femei victime ale violenţei domestice în ţara noastră a crescut de 5 ori!): *13% dintre femeile victime ale violenţei domestice au murit; *74% dintre femeile victime au fost agresate de către soţi; *4% dintre victime au fost agresate de concubini; *7% au fost agresate de către foştii soţi iar 15% de alte rude.
     Ne oprim aici, încercând să ignorăm aceste statistici, cu atât mai mult cu cât se apropie Ziua Femeii şi trebuie să le privim pe reprezentantele sexului frumos aşa cum se cuvine: ca pe apele dătătoare de viaţă, ca pe ogoarele roditoare, ca pe florile înmiresmate ce conţin "promisiunea roadelor", ca pe nişte fiinţe fără de care viaţa noastră nu ar fi completă. De fapt, nu ar fi deloc... (I.H.)
Poliţia Abrud concluzionează:
Primarul din Ciuruleasa a creat în mod artificial un conflict social
     În urma evenimentelor înregistrate marţi, 4 martie, la Ciuruleasa, poliţiştii din Abrud au întreprins în zonă o anchetă pentru a stabili motivele generatoare de conflict şi eventualele soluţii pentru dezamorsarea acestuia. În raportul poliţiei Abrud, dat publicităţii de Biroul de Presă al IPJ Alba, se concluzionează că: "Primarul comunei Ciuruleasa, Ioan Mihalachi, a creat în mod artificial un conflict social" în legătură cu distrugerea drumului de către utilajele unei firme care exploatează masă lemnoasă în satul Buninginea. Poliţiştii abrudeni au constatat că primarul Mihalachi i-a chemat pe oameni pe DC 115 Buninginea-Cheduleşti "în scop publicitar, pentru a demonstra în faţa reprezentanţilor mass-media" fără a exista însă "un conflict real".
     Aceiaşi poliţişti au participat miercuri, 5 martie, la şedinţa consiliului local Ciuruleasa, pentru a le prezenta aleşilor locali legile şi ordonanţele Guvernului în legătură cu organizarea şi desfăşurarea mişcărilor de protest sau a mitingurilor populare. Această muncă de prevenire a poliţiştilor a constituit şi un avertisment în legătură cu amenzile de care sunt pasibili cetăţenii în cazurile unor viitoare mişcări de protest neautorizate.
     În aceeaşi şedinţă de consiliu s-a hotărât instituirea unei taxe pe mijloacele de transport care tranzitează DC 115. La încheierea activităţii firmei care exploatează lemn în zonă, din banii de taxe, instituite pe utilajele de tonaj greu, se va reamenaja drumul.
Nicoleta TOMUŢA

400 de unităţi din judeţul Alba controlate la sânge
Amenzi de 4,7 miliarde de lei pentru contravenienţi
     În luna februarie 2003, inspectorii de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare Alba au controlat un număr de 518 obiective supuse controlului sanitar veterinar. S-au controlat următoarele obiective: circumscripţii sanitare veterinare concesionate - 65; puncte farmaceutice - 12; depozite medicamente - 1; ferme pentru creşterea animalelor - 20; ferme de carantină - 1; târguri de animale - 14; unităţi de industrie alimentară - 71; depozite pentru produse de origine animală - 20; unităţi care valorifică produse de origine animală - 115; unităţi de alimentaţie publică - 30; hale şi pieţe agroalimentare - 36; alte unităţi - 30.
     Conform HG 1247/2002 au fost aplicate 9 amenzi contravenţionale în valoare de 83 milioane de lei. Valoarea estimativă a produselor confiscate este de 4,7 miliarde de lei. Au fost confiscate următoarele produse alimentare de origine animală: carne - 0,013 to; produse din carne - 0,2 to; peşte - 0,007to; lapte 0,4 hl; produse lactate - 0,006hl; ouă - 0,022 mii bucăţi; alte produse - 0,07to.
     "Principalele deficienţe constatate în acţiunile de control sunt: neexecutarea de către medicul veterinar oficial, în condiţiile prevăzute de Programul de supraveghere, profilaxie şi combatere a bolilor de la animale la om şi de protecţie a mediului, a acţiunilor şi operaţiunilor de specialitate curente în unitatea sau teritoriul în care activează; manipularea produselor de origine animală cu încălcarea normelor sanitare veterinare; nerespectarea condiţiilor sanitare veterinare de întreţinere a spaţiilor de prelucrare, depozitare şi valorificare a produselor de origine animală; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea produselor de origine animală", ne-a informat purtătorul de cuvânt al DSV Alba, dr. Ioan Tătucu.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.