Curier județean
Rugăciunea de azi
    Doamne Dumnezeul nostru, caută dintru înălţime, ca un bun, asupra inimilor celor care sunt lipsiţi de dragoste şi de unire şi împresuraţi de spinii urii şi ai altor păcate. O picătură din harul Preasfântului Tău Duh coborând peste dânsele, rourează-le bogat, ca să aducă roade bune şi din dragostea cea către Tine să sporească în fapte bune, şi să petreacă în dragoste şi unire. Aşa Doamne, înmulţind dragostea în inimile robilor Tăi, păzeşte-ne de tot răul şi de asuprirea vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi, de sabie, de năvălirea altor neamuri şi de război. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Cuv. Mărturisitor Teofan; Sf. Grigorie Dialogul
Catolic: Sf. Maximilian
Greco-catolic: Pc. pr. Teofan Măr­tu­ri­si­torul, egum Sigrianei
Meteo
     *Azi: Vremea se va încălzi dar din păcate va ploua toată ziua. Temperatura va oscila în intervalul +3, +9 gC.
     *Mâine: Cerul va continua să rămână acoperit, urmând să se degajeze în timpul nopţii. Peste zi, mercurul în termometre va urca până în jurul valorii de +9gC iar noaptea va coborî sub 0gC, respectiv până la -3gC.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Cooperare interregională
     Ministerul Dezvoltării a informat recent că România, Ungaria şi Serbia vor implementa din 2004 primul program de cooperare interregională, Interreg-PHARE CBC. Prima etapă a programului se va derula între 2004 şi 2006, timp în care România va primi 24 de milioane de euro finanţare nerambursabilă de la UE pentru proiecte de infrastructură şi obiective de dezvoltare, aşteptându-se ca fondurile de care România va beneficia pentru programele de tip transfrontalier la graniţa de Vest să crească cu 50%. (T.I.)
Minele din Apuseni au scăpat de deconectare
     În cursul dimineţii de ieri, cele patru subunitaţi miniere din Munţii Apuseni urmau să fie limitate la putere minimă tehnologică din cauza nerespectării graficelor de reeşalonare a plăţilor către SC Electrica-SDFEE Alba. Cu toate acestea, minele au funcţionat normal, deoarece conducerea societăţii a decis să amâne deconectarea rău platnicilor de la reţeaua de electricitate, ne-a informat purtătoarea de cuvânt a SC Electrica SA, d-şoara Mihaela Buda.(F.R.)
În opinia PUR
Distrigazul înfloreşte, cetăţeanul sărăceşte!
     Partidul Umanist îşi exprimă nemulţumirea faţă de practicile păgubitoare prin care Distrigaz Nord, deşi a obţinut în luna ianuarie un profit de 184 de miliarde de lei, anunţă mărirea tarifelor cu 9%, începând cu 1 martie a.c.. În opinia formaţiunii umaniste, acest lucru înseamnă un atentat grav la buzunarul cetăţeanului şi un jaf legiferat sub ochii îngăduitori ai autorităţilor, preşedintele PUR Alba, Nicolae Popa, informându-ne că PUR va solicita Guvernului elaborarea unui act normativ de modificare a criteriilor de performanţă, prin limitarea ratei profitului la maxim 3% din totalul veniturilor. PUR consideră că este imoral şi scandalos ca salariile din regie şi tarifele practicate să crească nejustificat în detrimentul consumatorului, în vreme ce sediile Distrigaz, staţiunile de vacanţă şi vilele somptuoase continuă să răsară, sfidând cele mai elementare reguli de bun simţ. (T.I.)
Prefectul Ioan Rus doreşte să readucă liniştea la Rapel SA
     În ultima şedinţă a Comitetului Operativ Consultativ a fost discutată şi adresa înaintată prefectului Ioan Rus de directorul general al Rapel SA Sebeş, Constantin Cheşculescu, în care se amintea de litigiul existent între Direcţia Regională Vamală Cluj şi firma Rapel SA. De-a lungul anilor, firma din Sebeş a creat 250 noi locuri de muncă, dar şi spaţii moderne de producţie în fostul CAP Răhău; în ultimii ani, Rapel a contribuit la bugetul statului cu peste 10 miliarde lei. Dacă în urma acţiunii în justiţie ce a avut loc anul trecut fabrica ar fi fost închisă, bugetul judeţului s-ar fi diminuat cu 6 miliarde lei, iar numărul şomerilor ar fi crescut cu 250 de persoane. Situaţia în care se află firma Rapel SA a fost discutată în cadrul Comitetului Operativ Consultativ, iar prefectul Ioan Rus a promis că se vor găsi soluţii de rezolvare a diferendului împreună cu factorii responsabili. (A.D.T.)

Aranjarea clienţilor politici
     Ca urmare a articolului "A vorbi degeaba!", apărut în cotidianul "Unirea" din data de 5 martie 2003 sub semnătura Biroului de presă al Consiliului judeţean (Birou care s-a pus la dispoziţia Partidului Social Democrat, atacând consilierii judeţeni) fac următoarele precizări: 1. Conţinutul acestui comunicat a fost determinat de nemulţumirea conducerii judeţene a PSD faţă de următoarele puncte de vedere ale consilierilor judeţeni ai PD, exprimate în şedinţele Consiliului Judeţean din ultimul timp: *consilierii judeţeni ai Partidului Democrat doresc ca, în fruntea societăţilor comerciale la care Consiliul Judeţean este unic acţionar, să fie menţinuţi numai acei conducători care îşi îndeplinesc criteriile de performanţă stabilite prin contract între aceştia şi reprezentantul Consiliului Judeţean; *consilierii judeţeni ai Partidului Democrat nu sunt de acord cu stabilirea unor salarii lipsite de suport economic şi bun simţ pentru conducătorii societăţilor comerciale la care Consiliul Judeţean este acţionar unic; *când drumurile judeţene arată dezastruos nu poţi menţine în fruntea SC DPL SA un client politic care nu îşi face datoria pentru care este plătit cu vârf şi îndesat. 2. Constatăm că pentru PSD cel mai important lucru este "aranjarea" clienţilor politici şi nicidecum rezolvarea problemelor cetăţenilor. 3. Conducătorii PSD nu pot înţelege competiţia politică, sistemul clientelar impus de fostul PCR fiind ceea ce au servit cu ani în urmă şi iată, încearcă să-l introducă din nou în conştiinţa cetăţenilor prin ameninţări şi şantaj. 4. Noi credem că - frica şi teama - nu mai sunt sentimente compatibile cu noua societate românească, iar libertatea de exprimare este deja un drept câştigat. (Consilier judeţean PD, Ion DUMITREL)
Obiectiv "oglindă" de protecţie a copilului la Albac, în valoare de 20.000 de dolari!
     De curând, în comuna Albac a avut loc inaugurarea unui centru de consiliere pentru copii şi familie, rod al unui parteneriat între Asociaţia asistenţilor sociali profesionişti "Prosocial" şi DGPDC Alba, proiect valorând 20.000 de dolari, finanţat de World Learning, prin programul "Child Net". Unul dintre obiectivele proiectului este formarea unui număr de 40 de lucrători sociali (câte 20 în diferite primării din judeţele Alba şi Maramureş), iar cel de-al doilea constă în constituirea, "în oglindă", a două centre de consiliere pentru copil şi familie (unul în localitatea Seini, din Maramureş, iar celălalt în Albac, judeţul Alba).
     La inaugurarea centrului din Albac, organizată de "Prosocial" şi DGPDC Alba a avut un aport important şi primăria din localitate, care a pus la dispoziţie spaţiul în care acesta va funcţiona. Inaugurarea a avut loc în prezenţa reprezentanţilor tuturor instituţiilor implicate (Consiliul judeţean, Prefectura, Inspectoratul şcolar, DGPDC Alba etc.), a finanţatorului ("World Learning") şi a organismului responsabil cu monitorizarea (Fundaţia "Principesa Margareta"). Cât priveşte obiectivul pe termen lung al proiectului, acesta vizează reducerea cu 50% a abandonului copiilor din familiile aflate în dificultate, care locuiesc în zonele "arondate" celor două centre din Seini şi Albac. (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.