Poliţiştii din Alba au anihilat o importantă reţea de colectare a minereurilor aurifere de la Roşia Montană
Cei 10 tineri implicaţi în afacere sunt cercetaţi în stare de libertate
Poliţiştii din Roşia Montană au dat o grea lovitură celor care colectează, prelucrează şi comercializează minereuri aurifere, în mod clandestin, la Roşia Montană. Din informaţiile noastre rezultă că în reţeaua anihilată au fost identificate 10 persoane, în special tineri, dar şi un subofiţer de la Jandarmerie. Tinerii adunau minereul din vechile galerii, după care îl transportau la casa Elenei Szekely, bunica lui Florin Onisie, de 17 ani, elev la o şcoală din Câmpeni. Sursele noastre ne-au precizat că doi tineri, Mihai Lepedean şi Călin Şandor, de 16 ani, respectiv 15 ani, au fost surprinşi în flagrant în subsolul casei amintite, în timp ce efectuau activităţi de zdrobire şi măcinare a minereului aurifer. Următoarea etapă consta în obţinerea amalgamului, în procesul tehnologiic fiind necesar şi mercurul. Cei implicaţi în această afacere erau bine organizaţi: o parte dintre ei mergeau în galerii după minereu, alţii se ocupau de măcinare şi zdrobire. Minereul obţinut după amalgamare era comercializat jandarmului cu 160000 de lei per gram. Se pare că numai în ultimele două săptămâni au fost vândute circa 70 de grame din acest zăcământ.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a decis ca acest caz să fie declinat Parchetului Militar Cluj Napoca, întrucât printre cei cercetaţi este şi un subofiţer. Mai mult, procurorii militari urmează să stabilească cui îi vindea jandarmul amalgamul aurifer, cine procura mercurul şi până unde se întind tentaculele acestei reţele. Cele 10 persoane identificate ca făcând parte din reţeaua ce acţiona la Roşia Montană sunt cercetate în stare de libertate, dar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei implicaţi riscă să fie amendaţi sau chiar să încaseze între 3 şi 15 ani de închisoare, în funcţie de gravitatea faptei.
(B.I.U.)
Prima persoană suspectă de pneumonie atipică din România
Prima persoană suspectă de pneumonie atipică din România este o bucureşteancă, ce s-a întors recent de la Beijing. Femeia a fost internată la Institutul de boli infecţioase din Capitală. Primele rezultate ale analizelor arată că simptomele se potrivesc cu descrierea făcută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Până în prezent pneumonia atipică a ucis cel puţin patru persoane, în Asia şi Canada, în timp ce în lume au fost semnalate aproximativ 200 de cazuri.
(F.R.)