Prima pagină Ediția din: 22.3.2003
Știri
Ion Iliescu la Bruxelles
      Preşedintele Ion Iliescu a participat vineri, alături de ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoană, şi ministrul Finanţelor Publice, Mihai Tănăsescu, la un dejun de lucru în cadrul Consiliului European de primăvară de la Bruxelles. Liderii UE au reuşit în cele din urmă să lase deoparte diviziunile existente şi au adoptat o declaraţie comună care reafirmă rolul ONU în relaţiile internaţionale şi promit ajutor umanitar din partea UE, solicitând respectarea integrităţii teritoriului irakian. (T.I.)
"Un dar pentru Hristos"
      Asociaţia Filantropia ortodoxă Alba Iulia, Organizaţia Caritas, Arhidioceza romano - catolică Alba Iulia şi societatea de ajutorare Diakonia vor organiza cu ocazia Sfintelor sărbători de Paşte a patra campanie de strângere de fonduri din cadrul programului "Un dar pentru Hristos", intitulată sugestiv "Am rămas chiar singuri?". La acţiunea care va fi lansată luni a aderat şi Asociaţia Caritas Mitropolitan greco - catolic. Principalul obiectiv al campaniei îl reprezintă ajutorarea vârstnicilor bolnavi şi singuri, peste 60 de ani şi cu un venit sub 1,5 milioane de lei pe lună. Campania se desfăşoară în 17 oraşe din judeţele Alba şi Mureş, cu participarea a 150 de voluntari. Vor fi amplasate 120 de urne în magazine şi vor fi lipite 2000 de afişe.(F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Revolta moţilor din Corna
Adversarii proiectului Roşia Montană îşi bagă...coada în treburile bisericii
     Ultimele evenimente petrecute recent în satul Corna ne fac să credem că moţii din comuna Roşia Montană s-au cam săturat de repetatele dezinformări ale militantelor ecologiste Stephanie Roth şi Ştefania Simion, acuzate de unii localnici că încearcă să creeze o imagine negativă a zonei în dorinţa lor de a stopa proiectul din Apuseni al Roşia Montană Gold Corporation. Cele două au stârnit mânia sătenilor din Corna, după ce au încercat prin metode nu tocmai ortodoxe să obţină de la preotul ortodox Avram Sicoe o scrisoare de răspuns adresată de IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, directorului general al RMGC, Andrew Kaczmarek. Moţii s-au adunat în jurul preotului şi le-au cerut ecologistelor să fie lăsaţi în pace, să acţioneze fiecare aşa cum doreşte şi să nu se mai facă presiuni asupra lor. Scandalul ar fi putut degenera dacă femeile n-ar fi şters-o ştrengăreşte, că, vorba aia, fuga-i ruşinoasă, dar e sănătoasă. Sătenii din Corna au reclamat că în afară de bâlci, cele două nu au făcut nimic concret pentru ei şi cu toate acestea, nu de puţine ori îşi permit să vorbească în numele lor. Ei mai spun că nici unul dintre protestatari nu a venit cu o soluţie concretă pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al localnicilor, pe când investitorii le pot asigura locuri de muncă şi o viaţă mai bună, chiar dacă vor fi obligaţi să se strămute.
Transparenţă taxată cu mitocănie
      Tot scandalul a început duminica trecută la Corna, când preotul ortodox Avram a prezentat conţinutul unei scrisori adresate de IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, lui Andrew Kaczmarek, director general al RMGC, în care se face referire la modul prin care cele două părţi au convenit să procedeze la relocarea bisericilor şi mormintelor din Corna şi Roşia Montană. Practic este vorba de mutarea mormintelor în extinderea cimitirului existent în Abrud, cu respectarea tuturor rânduielilor bisericeşti şi civile. În aceeaşi scrisoare se mai precizează că o nouă biserică şi o nouă casă parohială vor fi construite la Roşia Montană - Piatra Albă - drept compensare pentru biserica şi casa parohială aparţinând Parohiei ortodoxe Roşia Montană. Cele două părţi au mai convenit asupra construirii unei biserici şi a unei case parohiale la Miceşti, având în vedere că în această zonă s-au mutat foarte mulţi locuitori din Corna şi Roşia Montană. Arhiepiscopia de Alba Iulia l-a desemnat pe părintele protopop Iosif Gligor să supervizeze respectarea acestor înţelegeri. Mai trebuie menţionat că toate cheltuielile de relocare a mormintelor şi lăcaşurilor de cult, precum şi construirea de noi biserici va fi suportată de RMGC. Toate acestea au fost făcute publice de către preot pentru ca enoriaşii să cunoască exact situaţia. Unii au fost de acord, iar alţii împotrivă, foc pe gaz turnând şi cele două militante prezente la întâlnire. Unul dintre protestatari a reuşit să smulgă scrisoarea din mâna preotului, pe care acesta a recuperat-o după îndelungi parlamentări. Nemulţumite de faptul că documentul le-a scăpat, Roth şi Simion s-au deplasat seara la preot pentru a recupera scrisoarea. La refuzul acestuia, cele două au încercat să-l "stimuleze", însă preotul s-a opus. Între timp câţiva săteni au sărit în sprijinul preotului iar spiritele s-au înfierbântat. Oamenii le-au reproşat ecologistelor că nu fac nimic pentru ei şi au cerut să fie lăsaţi în pace să-şi aleagă singuri drumul. Sesizând tonul mai ridicat şi unele îmbrânceli venite de la săteni, cele două au bătut în retragere cu mâna goală. Preotul din Corna a declarat că intenţiile sale bune în ceea ce priveşte informarea corectă a enoriaşilor au fost răstălmăcite de protestatari. El a adăugat că era corect să le spună oamenilor adevărul şi că doar aceştia vor decide unde îşi vor îngropa morţii.
     Despre dezinformare e vorba şi atunci când într-un protest semnat de cele două se aminteşte că în Corna sunt " 300 de familii de fermieri " (bine ar fi să fie aşa). Preotul susţine că cele 300 de familii sunt de fapt...124, în mare majoritate credincioşi ortodocşi. Ecologistele încearcă să inducă în eroare opinia publică şi atunci când afirmă că bisericile şi cimitirele vor fi distruse. Atât reprezentanţii companiei, cât şi ai bisericii susţin că este vorba despre relocare, adică de mutarea acestora în locurile convenite sau de ridicarea unor noi lăcaşuri de cult. Totul pe banii companiei!
     Contactat telefonic, IPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, ne-a declarat: "Sigur că noi nu ne-am bucurat şi nu ne bucurăm că bisericile şi cimitirele vor fi reconstruite în altă parte. Însă, dacă proiectul de la Roşia Montană se va materializa, este firesc să ne gândim ce se va întâmpla cu bisericile şi cu cimitirele. Nu avem toate datele să spunem dacă punerea în valoare a acestui proiect este benefică sau nu pentru România. Asupra acestui lucru se vor pronunţa cei competenţi, nu noi. Cred că în spatele acestor atacuri stau altfel de interese, decât cele declarate."
Comisie parlamentară pentru Roşia Montană
     Premierul Adrian Năstase a trimis Senatului o scrisoare în care solicită să se analizeze oportunitatea constituirii unei comisii parlamentare care să discute proiectul de dezvoltare Roşia Montană. Primul ministru a cerut ca această comisie să formuleze un punct de vedere unitar în ceea ce priveşte aspectele de natură politică, economică şi de mediu, pe care le implică acest proiect. Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat că analizarea acestei solicitări este de competenţa Birourilor Permanente reunite ale celor două camere, care s-ar putea întruni luni.
Radu CĂLIN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.