Ultima oră
Știri
22 martie - Ziua Mondială a Apei
      În fiecare an, la data de 22 martie se sărbătoreşte în întreaga lume "Ziua Mondială a Apei". Anul 2003 are ca temă "Apa pentru viitor", ea fiind dezbătută la toate nivelurile (atât la nivel naţional, cât şi la marile forumuri mondiale legate de apă). Gospodărirea resurselor de apă se face ţinându-se seama de principiul de bază al gospodăririlor de apă: "Apa este o resursă limitată şi vulnerabilă". Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba, dl. Traian Matiş, ne-a declarat în legătură cu această zi: "Apa înseamnă viaţă, nici un domeniu de activitate a omului nu se poate lipsi de apă, care este un factor de mediu important, mijloc de transport, materie primă, într-un cuvânt, reprezintă cu siguranţă... sângele albastru al planetei".(R.J.)
La Alba Iulia s-a deschis
Filiala bolnavilor de epilepsie
      Ieri, 21 martie a.c., la Alba Iulia a avut loc inaugurarea filialei judeţene a Asociaţiei Naţionale a Bolnavilor de Epilepsie, situată pe strada Vasile Goldiş, nr. 7. Această asociaţie are drept scop ajutorarea bolnavilor de epilepsie, ea fiind înfiinţată de un grup de persoane diagnosticate cu această boală.(F.R.)
"Curat murdar, nene Iancule"
Asociaţia "ASMEA" din Ocna Mureş lansează campania "Ai grijă de oraşul tău"
      Asociaţia "ASMEA" ("Acţiuni Sociale prin Metode Educative Active"), din Ocna Mureş, ne anunţă că sâmbătă, 22 martie a.c., are loc lansarea campaniei "Ai grijă de oraşul tău", într-un mod foarte original: sute de baloane colorate, conţinând mesaje ale copiilor membri "ASMEA", vor fi eliberate în aer de pe dealul "Banţa", din preajma localităţii. Această campanie se înscrie în calendarul activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului "Curat murdar, nene Iancule", finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat, care este derulat de organizaţia neguvernamentală res­pec­ti­vă în perioada 1 martie- 31 decembrie 2003. Printre obiectivele proiectului se numără o campanie de informare-formare a 100 de tineri şi copii cu privire la problemele de mediu, plantarea de puieţi într-o zonă expusă pericolului de erodare a solului, realizarea unui studiu numit "curat-murdar" în cartierele oraşului Ocna Mureş şi organizarea unui spectacol tematic. (I.H.)
Alegeri umaniste în judeţ
      În judeţul nostru au avut loc recent conferinţe de dări de seamă şi alegeri ale filialelor locale PUR în care au fost desemnaţi noi aleşi în fruntea centrelor umaniste locale în comunele Berghin, Ighiu şi Jidvei. Astfel, la Berghin, a fost desemnat preşedinte Vasile Petrescu, la Ighiu, Daniel Dănilă, iar la Jidvei, Doru Mihai Ilea, la conferinţe participând şi preşedintele filialei judeţene PUR Alba, Nicolae Popa, alături de alţi reprezentanţi ai formaţiunii umaniste: Ioan Toma, Dan Costea şi Alexandru Sideraş. (T.I.)
Moldova la cârma Europei
      De la 1 mai a.c., Republica Moldova va prelua preşedinţia prin rotaţie a Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei. În urma controlului de la Strasbourg, s-a stabilit că 80% din recomandările forului european au fost îndeplinite şi astfel reprezentanţii regimului comunist de la Chişinău vor ajunge la conducerea celui mai important for european: Consiliul Europei. (T.I.)
Încă 500 de consilieri pentru integrarea europeană
      Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de guvern, numărul consilierilor ministeriali pe probleme de integrare europeană va creşte cu 500, titularii urmând să fie remuneraţi cu un salariu echivalent cu cel acordat secretarilor generali din ministere. Funcţiile de consilieri vor putea fi ocupate de tineri absolvenţi ai universităţilor din străinătate, cu specializarea în domeniile care fac obiectul procesului de aderare în structurile europene. (T.I.)
Accident rutier soldat cu 2 morţi la Oiejdea
      Ieri după-amiază, la ora 17.24, autospeciala de descarcerare a pompierilor militari din Alba Iulia a fost solicitată să intervină la un accident rutier produs pe DN 1 în zona localităţii Oiejdea. Potrivit unor informaţii neoficiale, în accident au fost au fost implicate o Dacia Nova înmatriculată în judeţul Mureş şi un camion. Pompierii militari au aşteptat la faţa locului sosirea procurorului criminalist fără a mai recurge la descarcerare, deoarece ambii ocupanţi ai Daciei Nova, soţ şi soţie, îşi pierduseră viaţa în accident. În cauză, poliţia rutieră Alba efectuează cercetări. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Javre după tufe de trandafiri
      În cadrul conferinţei de presă desfăşurată vineri, 21 martie, la sediul PNL Alba, deputatul Dan Coriolan Simedru a făcut următoarele precizări în legătură cu unele acuzaţii aduse de "Biroul de presă al PSD" referitoare la situaţia materială a unor lideri ai PNL Alba: "Nu discut decât cu cei care pot să scoată pieptul în faţă. Laşii care se ascund după tufe de trandafiri nu sunt demni decât de tratamentul pe care îl merită o javră care te prinde de pantaloni: un şut şi o sterilizare marca Băsescu. Vina o poartă care asmute câinii şi chiar dacă momentan a reuşit să instituie cenzura, această blocadă nu va dura mult, pentru că democraţia se va instaura până la urmă în România. trebuie să ştie că javrele cu ochii roşii de răutate pot să turbeze şi să-şi muşte stăpânul, de aceea noi îi recomandăm să îi ţină în lanţ".
     Simedru a mai precizat: "Vreau să cer, public, biroului de presă PSD Alba să retracteze tot ce a scris despre mine, fals şi mincinos. Pentru că, dacă nu o face, eu am să-i dau îi judecată. Am aflat despre proprietăţi şi construcţii pe care nu le am, inclusiv despre proprietăţi şi construcţii de la Totoi. Vreau să vă spun că soacră-mea nici un coteţ de găini nu a construit de 20 de ani şi acum, casa ei este vilă. Ba mai mult, m-a făcut şi pe mine proprietar, fără ştirea ei sau a cumnatului meu. Asemenea minciuni grosolane, menite să inducă în eroare opinia publică, pentru a-mi face mie o imagine negativă, sunt sub orice comentariu, mai ales din punct de vedere al deontologiei profesionale şi politice. Nu ştiu ce se va face proprietarul firmei, trecută acum în "proprietatea" mea. Şi nu este o singură situaţie de acest gen. Cei care umblă pe la Camera de Comerţ şi Industrie ca să afle, chipurile, la câte firme sunt eu acţionar şi pe ce grămadă de gologani trăiesc eu, trebuie să ştie că nu numai eu port numele de Simedru (...) şi s-ar putea să nimerească în altă parte." În acest context, deputatul Simedru şi-a prezentat în conferinţa de presă declaraţia de venit global pentru anul 2002, în care se menţionează că diferenţa de impozit, în afara celei pe salariu, este de 834.360 lei. "Sunt unele societăţi la care am fost sau sunt acţionar, de exemplu Flash Marketing Group (...) unde eu am sub 1% acţiuni. Nu încerc să mă disculp. Faptul că eu am încercat să fac afaceri, îl consider foarte bun şi îi recomand fiecărui cetăţean român să facă la fel. Îmi pare rău că nu am reuşit să produc mai mult decât 1,5 milioane de lei. Poate pe viitor reuşesc să produc mai mult.... (...) Ba mai mult, este trecută şi firma la care eu sunt . Mi-a dat dreptul Văcăroiu să-mi depun cuponul. Vrea să mi-l ia Babiţchi, sau care este problema?! Eu nu m-am apucat să scot nici firmele lui Babiţchi, nici "Bab", nici alte chestii şi nu cred că asta este important, să ne apucăm să ne numărăm firmele, soţiile, amantele, copiii (...) Vă declar că maşina mea personală este o Dacie. Opelul Vectra este un dar din partea mamei mele, de 6 ani de zile. (...) Nu ştiu cum au reuşit să stabilească ei preţurile la maşinile second-hand. Rus are voie să-şi cumpere o necăjită de Nubira, căreia noi îi ştim preţul, după 30 de ani, dar noi ne-am cumpărat numai în anii de guvernare maşinile. Nu se socoteşte că şi-a cumpărat Nubira când era în opoziţia fostei guvernări, când toată lumea a dus-o prost, iar Rus a dus-o foarte bine.(...) Vă spun eu de ce: Rus - avocatul, făcea bani pe ceea ce greşise Rus-prefectul. Rus-avocatul contesta acte emise de Rus-prefectul şi vă pot dovedi asta. De aceea probabil a făcut bani să-şi cumpere Nubira. (...)" Deputatul Simedru a precizat în final că a făcut aceste declaraţii în nume personal, urmând ca într-un drept la replică ulterior să-şi precizeze poziţia şi preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu.
Nicoleta TOMUŢA

Răspuns "Armaghedonului"
      Apărut sub un titlu spectaculos, cu trimiteri apocaliptice, articolul din "Curentul" de miercuri, 19 martie a.c. a fost preluat, e drept că fără comentarii, de către ziarul "Unirea" din 20 martie.
     Este a doua "exploatare" a textului din "Curentul", după cea operată de postul de televizune Antena 1, în jurnalul de seară din 19 martie. Cel puţin, despre Antena 1, ştim cu toţii că aparţine unor declaraţi "prieteni" ai cooperaţiei, care, prin intermediul unui minister aflat în continuă lipsă a obiectului de activitate, încearcă, de mai bine de un an, aşezarea unor sisteme private - cooperaţia de consum şi cea meşteşugărească - sub tutela statului, redus, în fapt, la un anume grup de interese.
     Că nu au învăţat încă să facă distincţia între cele două feluri de cooperaţie, deşi se erijează în apărători fervenţi ai membrilor cooperatori, o dovedeşte ilustrarea unui text despre preşedintele organizaţiei de reprezentare a cooperaţiei de consum cu imagini şi fragmente de interviuri luate unor reprezentanţi ai cooperaţiei meşteşugăreşti.
     Dincolo de aceste inadvertenţe, textul în sine constituie un grav atac la persoană. Sunt acuzat, nici mai mult nici mai puţin, de eludarea legii şi a reglementărilor statutare, de fraudă, de luare de mită şi de favorizare a corupţiei, toate acestea dublate de inactivitate.
     Las pe seama organelor abilitate, invocate şi de detractorii mei, să stabilească adevărul în legătură cu toate capetele de acuzare ce mi-au fost aduse. E drept că-mi va fi greu să chem în judecată pentru calomnie pe autorii "Armaghedonului", pentru simplul motiv că sunt protejaţi de pavăza anonimatului. (Până şi articolul din "Curentul" e semnat doar cu iniţialele jurnalistului).
     Acest drept la replică m-am simţit dator să-l dau din respect pentru concetăţenii mei, locuitori ai judeţului Alba, care se întreabă probabil cum am reuşit să mă schimb atât de radical în doar un an de viaţă în Bucureşti.
     Dar nu pot să închei fără să constat că o astfel de murdară campanie de presă are cel puţin două categorii de beneficiari cărora terfelirea imaginii mele publice - şi implicit a instituţiei pe care o conduc - le convine în mod indubitabil: cei care vor cooperaţia sub influenţa directă a PUR-ului, via Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, şi cei care nu vor să vadă, de fapt "noua faţă a cooperaţiei", respectiv cei ce se tem de orice schimbare şi care contestă orice măsură ieşită din tiparele cu care s-au obişnuit de zeci de ani.
Nicolae GAVRILĂ, preşedintele CENTROCOOP

Prefectul dă ultimatum subordonaţilor indisciplinaţi
"Absenteismul de la videoconferinţe va fi "tratat" cu demiterea din funcţii!"
      La sfârşitul videoconferinţei de ieri, prefectul Ioan Rus a făcut din nou prezenţa şefilor serviciilor publice descentralizate judeţene la această întâlnire săptămânală cu premierul Adrian Năstase şi alţi membri ai guvernului. Şi de această dată, s-au înregistrat mai mult de 10 absenţi, fapt ce l-a determinat pe şeful administraţiei publice judeţene să anunţe că împotriva lor se vor lua măsuri dintre cele mai drastice. "Până acum am fost prea blând şi drept urmare, o parte dintre dvs. tratează cu sictir aceste videoconferinţe în care se dezbat importante probleme de interes naţional, judeţean şi local. Aceste acte de indisciplină crasă vor fi sever penalizate de acum înainte", s-a exprimat prefectul de Alba. Ioan Rus a menţionat în acest sens că se va merge chiar până la retragerea avizelor din funcţiile de şefi, cu alte cuvinte "ne vom despărţi prieteneşte chiar dacă suntem colegi de partid". Până acolo însă, prefectul Ioan Rus a mai spus că vor fi înaintate adrese către ministerele de care aparţin, iar pe viitor orice cauză obiectivă de absenteism va trebui adusă în prealabil la cunoştinţa domniei sale.(R.J.)
15.000 de miliarde de lei din banii pentru sănătate au fost deturnaţi!
PNŢCD Alba consideră că "Guvernul Năstase continuă cu o perseverenţă criminală distrugerea sistemului sanitar al ţării"!
      La prima conferinţă de presă organizată de PNŢCD-Alba, prin noul său purtător de cuvânt, d-ra Ioana Gârlea (vicepreşedintele Biroului Naţional al OT PNŢCD), presa a fost informată cu privire la poziţia ţărăniştilor în legătură cu ceea ce se întâmplă în România, în domeniul sănătăţii. "Guvernul Năstase, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al PNŢCD Alba, continuă cu o perseverenţă criminală distrugerea sistemului sanitar al ţării. La sfârşitul anului 2002, în ciuda protestelor vehemente ale corpului medical, Guvernul a trecut Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în subordinea Ministerului Sănătăţii şi Familiei, iar fondul colectat pentru sănătate a fost ascuns în hrubele mereu goale ale Ministerului de Finanţe. În felul acesta, 15.000 de miliarde de lei din banii colectaţi pentru sănătate au fost deturnaţi şi folosiţi în alte scopuri". În continuarea comunicatului se arată că în aceste condiţii nu este de mirare că farmaciile nu mai eliberează medicamente compensate sau gratuite şi că spitalele au datorii imense către furnizorii de medicamente, materiale sanitare, alimente, utilităţi etc. În opinia ţărăniştilor, măsurile aberante luate în acest domeniu afectează preponderent copiii şi persoanele de vârsta a treia, şi cu toate că salariaţii achită lunar cota de 6,5% din salariul de încadrare, iar angajatorii 7% din fondul de salarii, statul nu-şi respectă obligaţia de a asigura în mod corespunzător asistenţa medicală. "Asistăm la un furt fără precedent, susţin ţărăniştii, pentru că aceşti bani se pierd în ingineriile financiare ale Ministerului de Finanţe." (I.H.)
La Alba Iulia
Scandalul parcărilor cu plată revine în actualitate
      Iniţiatorii acţiunii în contencios administrativ împotriva Consiliului Local Alba Iulia, cetăţenii Viorel Jidveianu şi Nicolae Popa, au redeschis chestiunea parcărilor cu plată din municipiul nostru, afirmând în cadrul unei conferinţe de presă organizate vineri, 21 martie, că taxa de parcare este nelegală. Av. Viorel Jidveianu apreciază că se încalcă dispoziţiile legale, deoarece străzile şi parcurile fac parte din domeniul public unde proprietar nu este consiliul local, ci municipiul Alba Iulia. De asemenea, în baza Legii Administraţiei Locale 215/2001, municipalitatea a instaurat taxa fără a oferi contraservicii, hotărârile nu au fost publicate, ci doar afişate la avizierul primăriei, iar situaţia este confuză: pe acelaşi panou în oraş apare şi oprirea interzisă şi parcare cu plată. Jidveianu şi Popa au solicitat ca echipa care stabileşte locurile parcărilor cu plată în Alba Iulia să cuprindă şi un expert autorizat de Autoritatea Naţională Rutieră, în oraşul nostru existând trei specialişti în acest sens. (T.I.)
Şoc şi groază în Irak
Forţele aliate îşi continuă asaltul terestru
      Forţele americane îşi continuă ofensiva terestră în sudul Irakului, primul atac terestru de anvergură al războiului care are scopul de a-l răsturna de la putere pe Saddam Hussein. După artilerie, peste 1.000 de militari ai primului Corp Expediţionar al Infanteriei marine si din Divizia a 3-a de infanterie, sprijiniţi de blindate, înaintează dinspre Kuweit, fără să întâmpine nici o rezistenţă. Cel puţin 250 irakieni s-au predat puşcaşilor marini americani, iar infanteria marină americană a ridicat drapelul american deasupra oraşului Umm Qasar, ce constituie principala poartă maritimă prin care se intenţionează aducerea de ajutoare umanitare pentru Irak. (T.I.)
Trupele turceşti au pătruns în Kurdistan
      Mai multe unităţi turce, staţionate de mai mult timp la frontieră, au preluat controlul unor drumuri din Kurdistan. Parlamentul turc a aprobat cu dată recentă trimiterea de trupe turce în Irak, în contextul în care Statele Unite se opun oricărei acţiuni unilaterale a Turciei. Toate acestea în condiţiile în care spaţiul aerian turc continuă să fie închis pentru avioanele militare americane, în pofida autorizaţiei de survol acordate de Parlamentul de la Ankara, demonstrând că Turcia este hotărâtă să cucerească nordul Irakului, mai precis provincia Kurdistan, cu sau fără ajutorul SUA. (T.I.)
Trupele americane au preluat controlul asupra a două baze aeriene
      Forţele americane şi britanice au preluat controlul asupra a două baze aeriene foarte importante din vestul Irakului, considerate de către SUA depozite strategice de arme de distrugere în masă. Cunoscute sub numele de H-2 şi H-3, bazele aeriene irakiene au fost cucerite fără dificultăţi şi reprezintă o altă reuşită a trupelor americane care au preluat controlul şi asupra peninsulei Al-Faw din sudul Irakului, prin care se asigură accesul la câmpurile petroliere din sudul Irakului. (T.I.)
Rusia va pune problema legalităţii războiului la ONU
      Rusia va pune, împreună cu alte state, problema legalităţii operaţiunii militare americane în Irak "în faţa serviciilor juridice ale ONU", a declarat vineri, 21 martie, în Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului de la Moscova, ministrul rus de externe Igor Ivanov. Şeful diplomaţiei ruse a calificat drept "ilegală" acţiunea americană contra Irakului, afirmând că este foarte important ca aceste argumente să fie vizate de serviciile juridice ale ONU pentru a deveni o armă puternică în mâinile celor care se opun războiului din Irak. (T.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.