Ultima oră
Știri
Precizări juridice
      Referitor la articolul nostru de ieri "La SC Cugir SA - Un miliard de dolari pagubă..." precizăm următoarele:
     1. Articolul nu a fost redactat de către domnul consilier juridic Ioan Savin, ci după o informare primită la redacţie.
     2. Dintr-o regretabilă eroare, evident mai puţin gravă ca cele juridice, în titlu s-a strecurat suma de 1 miliard de dolari. În realitate, după cum reiese din text, este vorba de 1 milion de dolari.
     3. La Oficiul juridic de la SC Cugir SA există cinci consilieri juridici. O schemă ca la un mare cabinet de avocatură. Câştigurile în sălile de tribunale sunt însă cu mult sub nivelul schemei, dacă ne gândim numai la milionul de dolari în cauză!
     4. Dacă un şef de Oficiu juridic nu-şi asumă responsabilităţile firmei, ne întrebăm cine ar putea să o facă mai competent în faţa legii? (U.P.)
Prefectul a lansat Programul "România curată" în judeţul Alba
      În cadrul unei şedinţe desfăşurate ieri la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, în prezenţa şefilor serviciilor publice descentralizate şi a numeroşi primari, prefectul Ioan Rus şi preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, au lansat oficial la nivelul judeţului programul guvernamental "România curată". Coordonatele acestuia se axează cu precădere pe domeniile economic, social, sănătate şi mediu şi au drept scop "reaşezarea" României pe cu totul alte baze în perspectiva aderării la valorile democraţiei vest-europene. În ceea ce priveşte judeţul Alba, o primă etapă a fost deja demarată, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului înaintând mai multe adrese către factorii abilitaţi în vederea îmbunătăţirii simţitoare a calităţii mediului înconjurător sub toate aspectele sale.(R.J.)
Institutul American pentru Biografii a ales
Elena Anghel - Femeia anului 2003
      S-a mai scris în ziarul nostru despre recunoaşterea internaţională a meritelor unor personalităţi politice, ştiinţifice şi culturale din judeţul nostru. Aceste recunoaşteri au venit din partea Institutului American pentru Biografii, o instituţie recunoscută pentru seriozitatea cu care selectează candidaţii. Printre criteriile de bază luate în calcul sunt cel al implicării candidatului în viaţa comunităţii din care face parte, consistenţa demersului său în acest context şi cel al performanţei profesionale. Până acum din judeţul Alba au fost nominalizaţi în general bărbaţi. Iată că acum, după ce în anul 2000 "gheaţa a fost spartă" de Aurica Goleanu - cercetător, doctor în chimie, a venit din nou rândul unei femei. Ea este Elena Anghel, cadru didactic la Şcoala Română de Afaceri de pe lângă Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba şi referent la Casa Memorială "Lucian Blaga" din Lancrăm. De fapt, Elena Anghel este sufletul acestei case, pe care o îngrijeşte de ani buni, cu rezultate incontestabile. Casa memorială a devenit acum un loc de popas nu numai pentru participanţii la Festivalul Internaţional "Lucian Blaga" dar şi pentru grupuri de turişti de diferite vârste. Conferirea titlului de "Femeia anului 2003" a survenit în urma selectării din baza de date a Institutului American pentru Biografii, unde a intrat ca urmare a nominalizării pentru includerea în anuarul "The Contemporary Who's Who". Felicitări, Elena Anghel şi sperăm că şi alte doamne din judeţ vor reuşi performanţa. (A.D.)
Noi alegeri umaniste în judeţ
      "Ofensiva de primăvară" declanşată de PUR Alba continuă. Noi alegeri umaniste au avut loc în diferite localităţi judeţene. Astfel, în urma conferinţelor de alegeri, au fost desemnaţi noi lideri ai filialelor locale: Silviu Bârlea la Baia de Arieş, Iosif Coroiu la Sohodol, Gheorghe Gruiţă la Hopârta şi Traian Naşca la Livezile, din partea filialei judeţene PUR Alba participând preşedintele Nicolae Popa, Toader Ulise, Dan Costea şi Mihai Ciurtin. (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Potrivit unui sondaj de opinie realizat de voluntarii Fundaţiei "Conrad Adenauer"
Cetăţenii sunt mai mulţumiţi de primarul Hava şi de Consiliul local Alba Iulia decât de Consiliul judeţean
      În perioada 16-23 februarie a.c., în municipiul Alba Iulia a fost realizat un sondaj de opinie de către un grup de voluntari pregătiţi de Fundaţia "Conrad Adenauer" din Germania. Precizăm că acesta nu a fost realizat întru totul cu mijloace ştiinţifice, adică asupra unui "eşantion reprezentativ", cei intervievaţi fiind aleşi în mod absolut aleatoriu. Rezultatele sunt însă surprinzătoare, şi nu credem că metode neştiinţifice stau la baza lor, ci opinia reală a unor cetăţeni. Iată câteva dintre rezultatele obţinute: la prima întrebare- "Sunteţi satisfăcut de rezultatele obţinute de către primarul municipiului?", 39% dintre cei intervievaţi s-au declarat mulţumiţi, 17% s-au declarat foarte mulţumiţi, 35% nemulţumiţi şi 9% foarte nemulţumiţi. Consiliul municipal Alba Iulia a înregistrat un scor mai mic decât primarul Mircea Hava, după cum urmează: 37% dintre cetăţeni s-au arătat nemulţumiţi de activitatea Consiliului, 30% s-au declarat mulţumiţi, 18% foarte mulţumiţi şi 15% foarte nemulţumiţi. Mult mai ineficientă, în opţiunea cetăţenilor, este activitatea Consiliului judeţean: 46% dintre cei intervievaţi s-au arătat nemulţumiţi, 25% mulţumiţi, 23% foarte nemulţumiţi şi doar 6% foarte mulţumiţi. Nerealizările ce sunt imputate administraţiei municipale sunt următoarele: curăţenia (21%), spaţiile de parcare (19%), magazine, super-market-uri, pieţe (14%), săli de sport, facilităţi pentru sport (14%), cultură şi divertisment (teatru, cinema etc.) (11%), spaţii verzi, locuri de joacă pentru copii (9%).
     Scoruri cu adevărat surprinzătoare s-au înregistrat însă la secţiunea a II-a a sondajului de opinie, cu privire la formaţiunea politică din judeţ cea mai demnă de încredere. Iată rezultatele: 19,1% PSD, 16% PNL, 14,4% PNŢCD, 12% PD, 4,2% PUR, 4% PRM, 3% UDMR, 2% altele şi 25,3%... nu ştiu/ nu votează. Constatăm două mari surprize în aceste rezultate: situarea PNŢCD pe locul trei în opţiunile cetăţenilor, cu 14,4% dintre răspunsuri favorabile şi numărul mare al celor ce au preferat să nu răspundă: 25,3%! (I.H.)
Aflată la cea de-a VI-a ediţie
Albaconstruct 2003, o deschidere spre modernitate
      Cea de a VI-a ediţie a Expoziţiei cu structuri, instalaţii şi echipamente pentru construcţii - Albaconstruct 2003, organizată de CCIA Alba şi SC Alba Iulia SRL, în holul Casei de cultură a sindicatelor din Alba Iulia, este un eveniment notabil. Spre deosebire de ediţiile anterioare s-au făcut progrese evidente în organizarea expoziţiei într-o nouă viziune. Vizitatorii au acces direct la standurile celor 16 firme specializate de profil ce expun o mare varietate de tehnologii şi produse noi din domeniul construcţiilor.
     Au stârnit mare interes noul tip al maşinii de spălat automată Diamant 551 TW cu 16 programe, celelalte maşini de spălat Albalux 7.1, 12, 15.2, 15.3, maşinile de cusut "Nicoleta", "Monica" precum şi alte produse industriale, ale firmelor SC Uzina Mecanică Cugir SA, Coramet Alba Iulia; SC Monolit SRL Alba Iulia, SC Elis SRL Petreşti, SC Madiros SRL Alba Iulia, SC East Man Cluj, SC Diafan SRL Alba Iulia, Tehnometal Socom Teiuş. Expoziţia se închide astăzi, 28 martie. Cei care n-aţi apucat să-i treceţi pragul, grăbiţi-vă că aveţi ce vedea. (S.T.)
Şcoala Română de Afaceri - filiala Alba a împlinit 10 ani
      Astăzi, în sala de conferinţe a Hotelului Parc din Alba Iulia, va avea loc simpozionul cu tema "Prezent, trecut şi viitor în Învăţământul Cameral" dedicat împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea Şcolii Române de Afaceri a Camerelor de Comerţ şi Industrie Filiala Alba. Evenimentul a fost prefaţat ieri de o conferinţă de presă susţinută de domnii Vasile Ursu - responsabilul compartimentului preuniversitar, Ilarie Oargă - director economic şi Dorel Ursu - director executiv, cu alte cuvinte, elita Şcolii Române de Afaceri Filiala Alba. "De la înfiinţarea sa, activitatea şcolii s-a axat pe mai multe module: învăţământ superior, şcoală postliceală de afaceri, cursuri de scurtă durată, de iniţiere, de calificare, reconversie sau perfecţionare profesională. În intervalul 1992 - 2002 au fost licenţiaţi în ceea ce priveşte învăţământul superior 500 de absolvenţi, din care peste 90% sunt încadraţi în muncă pe profilul pregătirii lor sau şi-au deschis propriile afaceri. În cadrul Şcolii postliceale cu durata de 2 ani, pe parcursul celor 10 ani, au abvsolvit 233 de elevi, care au acoperit nevoile agenţilor economici şi ale instituţiilor din zonă cu specialişti de nivel mediu într-o serie de domenii cum ar fi finanţe - contabilitate, funcţionar bancar şi asistent de gestiune. De remarcat că planurile de învăţământ şi programele şcolare au fost preluate din Programul Phare - Vet de perfecţionare a învăţământului vocaţional, certificatele de absolvire fiind recunoscute în toate ţările UE. La ora actuală, fără falsă modestie, credem că suntem cea mai performantă filială a învăţământului cameral românesc", a trecut succint în revistă traiectoria ascendentă a instituţiei lect. univ. dr. Dorel Ursu. Planurile de viitor întrevăd de asemenea frumoase perspective şi poate cel mai important lucru de semnalat este constituirea fundaţiei Apulum prin fuziunea Şcolii Române de Afaceri Alba cu Şcoala de Cooperaţie.
Răzvan JURCĂ

Partidul Ardelenilor - o aiureală regionalistă
      Perseverentul Sabin Gherman a lansat miercuri, la Cluj Napoca, noul său demers de realizare a regionalizării României după propriul gust. Dacă încercarea de a înscrie Liga Transilvania-Banat ca partid politic a eşuat, ideea este acum reiterată sub un nou nume: Partidul Ardelenilor. Ca şi până acum, Sabin Gherman mizează că va câştiga adepţi din rândul ardelenilor nemulţumiţi că o mare parte a banilor proveniţi din judeţele transilvănene nu se mai întorc aici, ci contribuie la dezvoltarea zonelor mai sărace ale ţării, cum ar fi Moldova, de exemplu. Ce nu spune Sabin Gherman celor pe care doreşte să-i atragă în această aventură este că şi în cazul în care regionalizarea României se va face aşa cum vrea el, 15% din veniturile unei regiuni vor merge spre un fond creat pentru ajutarea regiunilor mai sărace. Pe de o parte el ne arată că a înţeles că în graniţele aceluiaşi stat este perfect normală şi de dorit o dezvoltare armonioasă a tuturor zonelor şi regiunilor ca întreg, dar putem presupune şi că acest fond este constituit doar pentru a ne adormi (prin implicaţiile sale) bănuielile mai vechi pe care le avem în privinţa acţiunilor sale. Şi atunci care sunt avantajele regionalizării în varianta sa? Cumva acela că bazându-se pe vechile regiuni istorice şi pe principiul subsidiarităţii el facilitează apariţia unor atitudini ce se pot transforma din concurenţă în secesiune? Cumva acela că facilitează constituirea unor regiuni pe criterii etnice? Doar nu degeaba a stat Sabin Gherman ani întregi la Budapesta? De ce este nevoie de apariţia unui partid al cărui singur ţel să fie regionalizarea României, mai ales acum când şi guvernul discută constituirea de regiuni, dar bazându-se în primul rând pe criteriul economic?
Anca DINICĂ

Războiul din Irak
Operaţiunea "Şoc şi groază"
Încă 30.000 de soldaţi americani pleacă la război
      Situaţia de pe frontul din Irak evoluează contrar aşteptărilor administraţiei americane, astfel că Pentagonul a decis să suplimenteze logistica, armamentul şi, bineînţeles, numărul soldaţilor. Deja, câteva sute de militari americani au fost paraşutaţi în nordul Irakului şi au preluat controlul unui aerodrom. Este primul desant american de proporţii care are loc la nord de Bagdad, iar oficialii americani din Ministerul Apărării spun că trupele paraşutate nu au întâmpinat până acum nici un fel de rezistenţă. În plus, Divizia a 4-a de infanterie, al cărei efectiv numără aproximativ 30000 de militari, se va alătura trupelor prezente în teatrul de operaţiuni, unitatea militară fiind una din forţele americane care utilizează cele mai avansate tehnologii militare. Pe lîngă soldaţi, Pentagonul va mai trimite în zona Golfului şi câteva zeci de avioane.
Viitoarea conducere irakiană a fost pregătită de americani
      Potrivit planurilor prezentate de secretarul de stat american Colin Powell, ONU va avea un rol limitat în guvernarea Irakului după război. Este vorba despre un coordonator special al ONU care să lucreze la început cu o administraţie americană şi apoi cu un guvern interimar irakian, dar nu este limpede dacă acest coordonator va putea avea alte însărcinări decât cele umanitare. Americanii continuă să aducă în zona Golfului soldaţi ai opoziţiei din Irak al căror obiectiv este asigurarea legăturii dintre armata americană şi populaţia irakiană. Cei 100 de soldaţi opozanţi ai regimului lui Saddam aduşi până acum în Irak au fost instruiţi în cadrul unui program de antrenament iniţiat de SUA, la unitatea militară Tazsar, în Ungaria, şi fac parte din Forţa irakienilor liberi, care va număra, la încheierea programului, peste 3000 de soldaţi. Opozanţii au fost instruiţi pentru a fi interpreţi sau agenţi de legătură pentru problemele civile, iar în pregătirea lor s-a pus accentul pe învăţarea legilor şi a convenţiilor internaţionale privind conflictele armate.
Kuweitienii se antrenează în folosirea măştilor contra gazelor
      Irakul este pregătit să recurgă la arme de distrugere în masă, susţine ministrul britanic al Apărarii, Geof Hoon, care afirmă că Londra deţine şi dovezi în acest sens, inclusiv informaţii importante obţinute de la prizonierii de război irakieni. În acest sens, diviziile coaliţiei din sudul Irakului au primit deja echipamente de protecţie. Pe de altă parte, autorităţile kuweitiene au declanşat joi alerta chimică în Capitală, unde în premieră de la debutul ostilităţilor din Irak, au fost auzite explozii, iar civilii şi militarii şi-au pus măşti de gaze, dar nu a fost vorba decât de o rachetă irakiană interceptată de bateriile americane Patriot.
Grupaj realizat de Teodora ILINCA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.