Prima pagină Ediția din: 2.4.2003
Știri
O nouă înfrăţire pentru Alba Iulia
      Recent, primarul oraşului italian Sizzano - dl. Antonio Conterbia a trimis consilierului local Vasile Voicu Bora o scrisoare prin care îşi exprimă dorinţa de înfrăţire dintre oraşul Sizzano şi municipiul Alba Iulia. Înfrăţirea este dorită pentru realizarea unor colaborări, schimburi de idei şi proiecte comune, finanţate de către comunitatea europeană. Luând în discuţie propunerea italiană, Consiliul local Alba Iulia şi-a dat acordul urmând ca detaliile tehnice ale înfrăţirii să fie perfectate. (A.D.)
România în atenţia Senatului american
      Comisia pentru relaţii externe a Senatului american a reluat marţi, 1 aprilie, audierile consacrate extinderii NATO în prezenţa ambasadorilor ţărilor care au semnat protocoalele de aderare la Alianţă, între care şi România. În acest sens, o senatoare democrată a prezentat o alocuţiune de susţinere a extinderii NATO, în care a menţionat în mod special contribuţia României la noile misiuni ale Alianţei, amintind că ţara noastră are peste 1300 de soldaţi angajaţi în misiunile aliate din Afganistan şi Kuweit, a pus la dispoziţie bazele aeriene şi maritime de la Marea Neagră, iar guvernul român va oferi adăpost unui număr de 1500 de refugiaţi irakieni. (T.I.)
Bani pentru dezvoltarea regională
      În România dezvoltarea regională este încă un lucru neclar, ca metodă şi tendinţe, dar de neevitat. Începută prin înfiinţarea celor 8 Regiuni de Dezvoltare, ea pare a se transforma într-un subiect de dispută politică. Dar nu vom intra acum în amănunte. Vom spune doar că, pentru funcţionarea regiunilor de dezvoltare existente, fiecare unitate administrativă plăteşte o contribuţie financiară. Pentru municipiul Alba Iulia ea se ridică în acest an la 132, 740 milioane lei, bani proveniţi din bugetul local. (A.D.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia a luat sfârşit
Aventura unei bande de traficanţi de maşini de lux
      Luni, 31 martie a.c., ofiţerii specialişti din CZCCOA Alba Iulia, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba şi sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, au finalizat cercetările într-un caz pe linia traficului internaţional cu autoturisme de lux furate. Au fost cercetaţi Emil Ştefan D. din municipiul Hunedoara, în vârstă de 28 ani, avocat, în stare de arest, Iosif I. din municipiul Lugoj, judeţul Timiş, în vârstă de 36 de ani, fără ocupaţie, în stare de arest, Francisc F. din municipiul Oradea, judeţul Bihor, în vârstă de 39 de ani, administrator al unei societăţi comerciale, cercetat în stare de arest, Ovidiu R. din municipiul Hunedoara, în vârstă de 30 de ani, fără ocupaţie, cu antecedente penale, cercetat în stare de libertate, Pavel K. din municipiul Timişoara, judeţul Timiş, în vârstă de 58 de ani, pensionar, în stare de libertate, Iosif V. din municipiul Timişoara, judeţul Timiş, în vârstă de 52 de ani, director economic, cercetat în stare de libertate, Ştefan D. din municipiul Hunedoara, în vârstă de 54 de ani, profesor, cercetat în stare de libertate. Persoanele cercetate au fost învinuite de săvârşirea mai multor infracţiuni de înşelăciune, fals material şi înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, prezentarea la autoritatea vamală de documente falsificate şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Astfel, avocatul Emil Ştefan D. a comandat unor persoane din lumea interlopă din judeţul Hunedoara, la sfârşitul anului 2000, procurarea unui autoturism de lux, la un preţ avantajos. La scurt timp, din parcarea unui restaurant Mc Donald's din Bratislava-Slovacia a fost furat un autoturism VW Passat 1,9 TDI, an de fabricaţie 2000, care ulterior a fost introdus în România pe baza unor documente falsificate.
     Francisc F., cetăţean român repatriat din Slovacia, a vândut autoturismul avocatului Emil Ştefan D., în staţiunea Băile Felix, judeţul Bihor, care pentru a putea înmatricula autoturismul în România a apelat la Ovidiu R., fost client cunoscut în lumea interlopă din Hunedoara la complicitate cu Iosif E., Pavel K. şi Iosif V.. Ovidiu R. a falsificat mai multe documente de provenienţă ale autoturismului, cărora prin autentificare notarială le-a conferit o aparenţă de autenticitate care a permis înmatricularea în circulaţie şi scutirea de taxe vamale. După înmatriculare, Emil Ştefan D. şi Ştefan D. au reuşit să inducă în eroare o persoană din judeţul Alba, vânzând autoturismul cu suma de 13.000 USD. Prejudiciul creat statului român prin eludarea plăţii drepturilor de import este de 133.893.136 lei. În prezent autoturismul este indisponibilizat pentru a fi restituit părţii vătămate din străinătate. Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a dispus cercetarea în stare de arest preventiv a lui Emil Ştefan D., Francisc F. şi Iosif I. aflaţi în prezent în arestul IPJ Alba.
Nicoleta TOMUŢA, Florin ROMAN

Stare tensionată la Baia de Arieş
Rămaşi în beznă şi fără bani, minerii stau pe un butoi de pulbere
      Poliţiştii au constatat cu îngrijorare că la Baia de Arieş există o stare tensionată, după ce SDFEE Alba a decis restricţionarea furnizării de energie electrică, încă din 20 martie a.c., din cauza neplăţii datoriilor de circa 180 miliarde de lei, din care 100 de miliarde de lei sunt doar penalităţi şi majorări. Din acest motiv, minerii de la Arieşmin Baia de Arieş şi-au încasat doar 60 la sută din salariile aferente lunii martie. Pe fondul acestor rezultate dezastruoase, circa 300 de mineri s-au înscris pe listele de disponibilizări. Nemulţumirile pleacă şi de la faptul că nu ştiu câte salarii compensatorii vor primi.(F.R.)
Domnilor din Administraţia judeţeană
Opriţi degringolada de la Comisia de expertizare a persoanelor cu handicap!
      Pentru că tot se vorbeşte de o Românie curată, a venit momentul ca autorităţile judeţene să facă ordine în cadrul Comisiei de expertiză medicală a persoanelor cu handicap Alba. Sute de cetăţeni, unii veniţi de la distanţe apreciabile, sunt nevoiţi să suporte zilnic trufia, aroganţa, jignirile, umilinţele şi câte şi mai câte, din partea unor membri ai acestui organism, pentru a beneficia de drepturile elementare prevăzute de lege. Indiferenţa lor faţă de aceşti amărâţi, oropsiţi de soartă, nu mai are nici o limită, deunăzi o persoană declarându-ne că a fost acuzată de faptul că şi-a "inventat" boala cu toate că de ani de zile acest lucru este dovedit printr-o serie de acte şi expertize. Ne oprim deocamdată aici, dar dacă se va continua în acelaşi hal fără de hal, vom reveni cu nominalizări concrete şi cu dezvăluirile celor trataţi ca nişte animale.(R.J.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.