Ultima oră
Știri
Facilităţi de transport pentru studenţii la particular
      Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Ecaterina Andronescu, a declarat, recent, într-o conferinţă de presă la Constanţa, că studenţii de la universităţile particulare ar putea beneficia de subvenţia de 50 la sută pentru transportul feroviar. Potrivit precizărilor ministrului Andronescu, această problemă urmează să fie "remediată" în cel mai scurt timp posibil. (T.I.)
Conducere nouă la Liga Studenţilor
      Sediul Ligii Studenţilor din Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia a găzduit de curând, adunarea de desemnare a noului Consiliu Director al organizaţiei. În urma voturilor exprimate, preşedintele ligii este studentul Liviu Petruţ, vicepreşedinte - Dan Opruţa, iar secretar - Adriana Popa. Noul consiliu mulţumeşte şi pe această cale studenţilor care au participat la adunare şi îi invită pe toţi studenţii să participe mai activ la viitoarele acţiuni ale ligii. (A.D.)
Granturi pentru IMM
Comunicat de presă
      Ministerul Dezvoltării şi Prognozei, Delegaţia Comisiei Europene şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru vor lansa, marţi, 8 aprilie 2003, la Braşov, Schema de granturi pentru IMM din cadrul Programului PHARE 2001 Coeziune Economică şi Socială. Evenimentul va fi găzduit, începând cu ora 11.00, de Sala Băiculescu a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Bariţiu" din Braşov.
     La eveniment şi-au anunţat participarea domnul Mihai David, secretar de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării şi Prognozei, alături de reprezentanţi ai delegaţiei Comisiei Europene. De asemenea vor fi prezenţi reprezentanţi ai ADR Centru, ai prefecturilor, ai consiliilor judeţene şi locale, ai camerelor de comerţ şi industrie din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu, care compun Regiunea Centru, precum şi oameni de afaceri. (director Simion CREŢU)
Marţi, 8 aprilie a.c. la Alba Iulia
ZIUA MONDIALĂ A ROMILOR
      Programul manifestării, ocazionate de sărbătorirea Zilei Mondiale a Romilor, ce va avea loc marţi, 8 aprilie, în Alba Iulia se va desfăşura astfel: * ora 13.30 - marşul comemorativ (adunarea participanţilor şi plecarea din zona industrială - ţigănime)
     * ora 15.30 - evocarea momentului şi spectacolul la Casa de cultură a Studenţilor (Parc). (V. Bumbu, preşedinte Uniunea Democratică a Romilor Alba)
Parcelele de viţă-de-vie trebuie declarate
      Potrivit unui ordin al Ministerului Agriculturii, parcelele cultivate cu viţă de vie, mai mari de 100 de metri pătraţi, vor trebui declarate de proprietarii acestora până la data de 15 iunie a.c., în vederea întocmirii Registrului plantaţiilor viticole. Declaraţia de sortiment agricol va constitui, practic, o carte de identitate a parcelei respective. Astfel, până la mijlocul lunii iunie toate suprafeţele viticole din România vor trebui identificate atât din punct de vedere topografic, cât şi tehnic. Registrul plantaţiilor viticole se va întocmi şi va funcţiona la nivelul fiecărei localităţi, centralizarea completă a datelor revenind, în cazul judeţului nostru, Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Alba, iar apoi MAAP. Prin elaborarea Registrului viticol se va ţine o evidenţă mai bună a producătorilor şi calităţii vinurilor, pe baza situaţiei existente fiind apoi stabilită o strategie de dezvoltare a acestui sector. (A.D.T.)
Pompierii din Alba în... foc continuu
      *Pompierii militari din Aiud au intervenit vineri, 4 aprilie, în jurul orei 23.30, la stingerea unui incendiu izbucnit în gospodăria lui Gheorghe Călin, din satul Cicău, comuna Mirăslău. Potrivit cercetărilor derulate la faţa locului, incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit apărut la un conductor electric vechi, instalat în grajd. Pagubele au fost estimate la circa 30 de milioane de lei.
     *Pompierii militari din Alba Iulia au intervenit sâmbătă, 5 aprilie, ora 16.30, la stingerea unui incendiu izbucnit la o pepinieră de pini din Vinţu de Jos, în locul numit "Saroşa". Au ars 0.8 ha puieţi de pin şi o mare parte din liziera pădurii. În urma cercetărilor derulate de poliţie şi pompieri s-a descoperit că incendiul a izbucnit din cauza unei femei din Vinţu de Jos, Maria G. (47 de ani) care a aprins unele resturi şi a lăsat focul nesupravegheat. Aceasta riscă să primească o amendă consistentă şi din partea reprezentanţilor Romsilva. (N.T.)
Negocieri la minister
Pensionarii au fost asiguraţi că vor primi bani mai mulţi
      Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marian Sârbu, promite pensionarilor că toate revendicările lor vor fi rezolvate, după ce la ultima întâlnire pe care a avut-o cu reprezentanţii acestora, el a declarat că soluţionarea cererilor formulate depinde de bugetul asigurărilor sociale şi că rezolvarea este de durată. Reprezentanţii pensionarilor au cerut creşterea cuantumului ajutorului de deces, acordarea celor 6 tichete de călătorie gratuite pe calea ferată şi pentru trenurile rapide şi accelerate, precum şi reducerea contribuţiei pentru biletele de tratament în cazul celor care au pensii mai mici decât salariul minim pe economie. Următoarea întâlnire cu reprezentanţii pensionarilor va avea loc vineri, 11 aprilie, când aceştia speră să primească răspunsuri favorabile. (T.I.)
Cum creşte preţul carburanţilor
      SNP Petrom va majora, începând de astăzi, cu 400 lei/ litru preţurile de referinţă pentru comercializarea benzinelor cu plumb şi cu 350 lei/litru preţul benzinelor fără plumb, în timp ce contravaloarea unui litru de motorină va creşte cu 200 de lei. Astfel, noul preţ pentru un litru de benzină premium este de 24.150 de lei, în timp ce preţul stabilit pentru benzină premium fără plumb este de 23.150 de lei/litru, benzina super plus cu plumb: 24.550 de lei/litru, iar benzina euro-premium: 26.150 de lei/litru. Reprezentanţii Petrom afirmă că majorarea preţurilor la carburanţi este motivată de creşterea cu 3,04% a monedei euro faţă de leu în perioada 1 ianuarie-31 martie 2003. (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Războiul din Irak
Asaltul asupra Bagdadului
7.000 de militari americani pe aeroportul din capitală
      Tancuri şi vehicule blindate americane au traversat fluviul Eufrat pentru a întări poziţiile deţinute de coaliţie în jurul Bagdadului. Oficiali militari americani au declarat că o unitate de genişti se îndreaptă spre aeroportul internaţional pentru a face reparaţiile necesare şi a pregăti pista. De asemenea, pe aeroport au fost masaţi 7.000 de soldaţi şi se lucrează intens pentru amplasarea unei baze militare. Aceiaşi oficiali au informat că mai multe unităţi de puşcaşi marini se află la sud de Bagdad, iar altele la nord, la circa doi kilometri de oraş, în vreme ce unităţi ale Diviziei 3 de infanterie se îndreaptă spre capitală dinspre nord şi sud-vest.
Raidurile americane în Bagdad - mii de morţi şi răniţi
      Mai multe sute de irakieni răniţi au fost internaţi în spitalele din Bagdad după ce trupele conduse de SUA au ajuns în capitală şi au izbucnit lupte de stradă, a afirmat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii cu sediul la Geneva. ''Situaţia din Bagdad este din ce în ce mai dificilă, acum că se duc lupte în oraş'', a afirmat purtătorul de cuvânt al CICR, Florian Westphal, care a adăugat că numărul persoanelor rănite aflate în spitalele din Bagdad a crescut simţitor. În privinţa victimelor din rândul forţelor combatante, oficialii armatei americane au declarat că un număr de 3000 de luptători irakieni au fost ucişi în timpul raidului pe care elemente ale diviziei 3 de infanterie americană l-au efectuat sâmbătă în sud-vestul Bagdadului.
Irakienii nu renunţă
      Principalele străzi ale Bagdadului sunt blocate de tancurile şi trupele Gărzii Republicane, după cum precizează reporterii de război aflaţi în capitala irakiană, deşi asaltul trupelor americane asupra Bagdadului ar putea însemna că trupele aliate se apropie din ce în ce mai mult de punctul final al operaţiunilor militare în Irak. Totuşi, rezistenţa opusă de către soldaţii credincioşi lui Saddam nu poate fi neglijată, când rezultatul acestor confruntări ar putea avea consecinţe dezastruoase pentru populaţia irakiană. În momentele cele mai intense ale luptelor purtate între militarii diviziei 3 de infanterie americană şi unităţile Gărzii Republicane, numărul răniţilor irakieni transportaţi la spitalele din Bagdad era de cel puţin 100 pe oră, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Crucii Roşii aflat în metropola irakiană.
Accesul în capitala irakiană - interzis pe timp de noapte
      Autorităţiile irakiene intenţionează să interzică, ieşirea şi intrarea în Bagdad pe timp de noapte (între 5 seara şi 5 dimineaţa), pe măsură ce forţele americane încercuiesc capitala irakiană. Până la anunţarea acestei măsuri, numeroşi locuitori ai capitalei irakiene epuizaţi de bombardamentele fără sfârşit, au părăsit Bagdadul, în căutarea unei siguranţe relative în spatele liniilor armatei Statelor Unite sau îndreptându-se către nord, pentru a se feri din calea trupelor aliate.
Grupaj realizat de Teodora ILINCA

Corupţia din sănătate şi criza de medicamente
      Trăim astăzi un fenomen odios: populaţia ţării se confruntă cu umilinţa de a se bate pentru a primi medicamentele de pe reţetele compensate şi gratuite prescrise de medici. Bugetul alocat pentru aceste medicamente mai ajung pentru 2-3 luni şi aceasta în situaţia în care cota lunară se epuizează din farmacii în primele zile ale fiecărei luni. Ar exista doar două soluţii: suplimentarea bugetului amputat aberant de Ministerul de Finanţe sau diminuarea accesului la medicamente. MSF se pare că a optat pentru cea de-a doua alternativă, impunând plafoane derizorii la farmacii şi plafoane pentru medici. Cu aceste măsuri, chiar dacă ele vor rezolva problema contabililor, în sensul că nu se vor cheltui mai mulţi bani decât au binevoit a aloca, oamenii mor de boli netratate sau ajung să-şi ia viaţa sătui de neputinţă.
     Populaţia ţării trebuie să ştie adevărul. Guvernul României refuză să aloce fonduri suficiente şi persistă în a pune cel mai groaznic impozit: impozitul pe boală. Bolnavul român plăteşte 19% TVA, plăteşte taxe vamale pentru unele medicamente de până la 10%, suportă o marjă de devalorizare de 9% pentru că statul vrea în mod deliberat să plătească cu 6 luni întârziere marfa cumpărată. Numai aceste taxe suportate de bolnavi încarcă nota de plată cu aproape 50%! În acelaşi timp, Guvernul a scutit Ministerul Muncii de virarea unei sume de 8.400 de miliarde de lei către Fondul de asigurări sociale de sănătate! Din datele de mai sus reiese clar cine se face vinovat de lipsa de acces a bolnavilor la medicamente şi de consecinţele dramatice asupra stării lor de sănătate.
     În urmă cu 2 zile am putut vedea cu toţii declaraţia secretarului de stat de la MSF, domnul dr. Sorin Simion, care a dezvăluit opiniei publice faptul că în România medicamentele se importă la preţuri de 3-4 ori mai mari decât în ţările de origine. Mecanismul pe care domnia sa l-a descoperit este aşa numitul import paralel, prin care medicamentele sunt întâi trecute printr-o firmă fiică a importatorului sau producătorului undeva în afara graniţelor ţării, unde, este mărit în mod artificial preţul de la poarta fabricii.
     Această dezvăluire a secretarului de stat este acoperită de doamna dr. Daniela Bartoş, Ministrul Sănătăţii şi Familiei care a încercat să convingă opinia publică din România de preocuparea domniei sale privind preţurile la medicamente prin promisiunea de a îngheţa preţurile la aceste produse. În condiţiile în care MSF are dovezi că preţurile practicate în farmaciile României sunt de 3-4 ori mai mari ca în ţările occidentale, îngheţarea, menţinerea nivelului acestor preţuri, este cea mai crasă dovadă de cinism şi complicitate la jefuirea noastră a tuturor.
     PNL solicită imperativ să se facă lumină în această problemă, altminteri, MSF trebuie să accepte statutul său de complice la un jaf făcut cu legea în mână.
dr. Călin CRIŞAN
Vicepreşedinte PNL Alba, membru în Comisia de Sănătate PNL

Dezaprobare ţărănistă
      Conducerea PNŢCD Alba dezaprobă sancţiunile instituite de Delegaţia Permanentă Naţională asupra unor ţărănişti vechi *De asemenea, reprezentanţii tinerilor ţărănişti consideră că măsurile de sancţionare puteau fi chibzuite mai bine şi aplicate într-o altă manieră.
      În cadrul conferinţei de presă de săptămâna trecută a PNŢCD Alba, preşedintele organizaţiei, av. Marcel Simion, a prezentat ziariştilor o sinteză a evenimentelor tensionate din interiorul partidului la nivel naţional. Presa centrală a consemnat deja despre iniţiativa unui grup de ţărănişti de a propune ca soluţii pentru revitalizarea partidului diferite fuziuni şi absorbţii, iniţiativă împinsă până la acordarea unui ultimatum preşedintelui ţărănist, Victor Ciorbea. Acest subiect a fost abordat şi dezbătut în şedinţa Delegaţiei Permanente Naţionale care a avut loc duminică, 30 martie a.c., la sediul central al partidului.
     Conducerea centrală a partidului a considerat că această scrisoare este un act de indisciplină, prin care s-au încălcat rezoluţiile adoptate la Congresul PNŢCD, şi a prezentat demersul respectiv (înaintarea scrisorii la nivelul Partidului Popular European prin intermediul tinerilor ţărănişti români) ca o apropiere cu scop destabilizator de Alianţa Populară creată de Emil Constantinescu. Cei trei reprezentanţi ai PNŢCD Alba în Delegaţia Permanentă Naţională (preşedintele Marcel Simion şi vicepreşedinţii Mihai Zgâia şi Ananie Gârbovean) au apreciat ca forţată legătura cu Alianţa Populară şi au dezavuat sancţiunile instituite.
     Vă reamintim că acest demers s-a soldat cu excluderea din partid a lui Tănase Barde (care şi-a asumat paternitatea scrisorii), suspendarea din calitatea de membru a unui număr de 10 membri (printre care se află "veteranii" Remus Opriş şi Constantin Dudu Ionescu!) şi acordarea unui avertisment pentru alţi trei semnatari ai documentului. Dezaprobarea ţărăniştilor din Alba s-a materializat în vot, aceştia aflându-se printre cei 12 care au votat împotrivă. (Decizia a venit ca urmare a celor 55 de voturi în favoarea sancţionării şi a celor 10 abţineri). "Considerăm, a afirmat preşedintele Simion, că sancţionarea nu este benefică pentru imaginea partidului şi că nu ne putem permite acum să pierdem cadre, mai ales dintre cele de talia domnilor Opriş şi Dudu Ionescu, cu o vechime în partid de 13 ani. Noi apreciem că acest demers este o dovadă de implicare în viaţa partidului, în interiorul căruia trebuie să aibă loc o dezbatere democratică în jurul ideilor. Este regretabil faptul că scrisoarea a fost prezentată pe această cale indirectă (când putea veni direct în Delegaţie), dar şi faptul că mesajul transmis de aceste tensiuni interne în rândurile electoratului este unul negativ..."
     Odată cu sancţiunile, după cum ştiţi, s-au desfiinţat Birourile Naţionale ale OT şi TUNŢ (structurile ţărăniste de tineret), fiind înlocuite de o comisie delegată (coordonată de Ion Caramitru şi Adrian Ghiţă), până la alegerile din vara acestui an. În acest context, este firesc că poziţia tinerilor ţărănişti din judeţul Alba este în defavoarea sancţiunilor, d-ra Ioana Gârlea, fost vicepreşedinte în BN al OT- PNŢCD, considerându-le prea dure faţă de aşa zisa "culpă" şi apreciind maniera de aplicare a acestora ca total nepotrivită (decizia luându-se într-un moment în care liderii tinerilor se aflau la Bruxelles). În legătură cu acest "seism" din interiorul structurilor ţărăniste, atât preşedintele Simion cât şi reprezentanta tinerilor şi-au exprimat speranţa că sancţiunile vor fi ridicate. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.