Curier județean
Rugăciunea de azi
     Preaslăvită Maica lui Dumnezeu, care eşti mai sfântă decât Sfinţii Îngeri, neîncetat te cântăm cu inima şi cu gura, mărturisindu-te că tu eşti de Dumnezeu Născătoare, căci cu adevărat ne-ai născut nouă pe Dumnezeu întrupat şi te rogi neîncetat pentru sufletele noastre. Amin.
Duminica a cincea din Postul Mare
Sfânta Cuvioasă Maria Egipteanca
      Maria Egipteanca. De ce s-a făcut vrednică această Marie a fi aşezată în rândul sfinţilor, de ce a ajuns să fie venerată, cinstită de drept-măritorii creştini? Este lungă, întinsă viaţa interesantă şi tare minunată viaţa de sfântă, nu prea cunoscută de popor. Iată, pe scurt, cine a fost şi cum a ajuns sfânta noastră, acum, pomenită. Maria Egipteanca a văzut lumina zilei în Ţara Egiptului din nişte părinţi bogaţi. La vârsta de 12 ani a părăsit casa părintească şi a plecat în oraşul Alexandria. Frumoasă, seducătoare, a ajuns într-o teribilă situaţie: s-a avântat în spurcata desfrânare. Şi-a pierdut fecioria, a practicat dragostea publică, cu pofte nesăţioase. Într-o zi, amăgind nişte tineri, a reuşit să intre în compania lor, care erau gata să plece cu corabia în Ţara Sfântă, la Ierusalim, pentru prăznuirea Înălţării Sfintei Cruci (14 septembrie). Maria, învoită pe corabie, şi-a continuat păcătosul nărav. Ajungând la Ierusalim, cu netrebnice doriri, a vrut să intre în Sfânta Biserică, de mai multe ori, dar n-a izbutit în nelegiuita ei încercare. A fost împiedicată de ceva nevăzut să intre în Casa Sfântă. Atunci Maria, zguduită de plâns, s-a trezit la realitate, şi-a dat seama că nu poate exista nici o legătură între sfinţenie şi desfrânare. A început, atunci, şiroiul de lacrimi şi căinţă adâncă, zărind deasupra unui colţ al curţii bisericii, icoana Maicii Domnului, Maria, a făgăduit Născătoarei de Dumnezeu că-şi va curma prihănirea trupească, se va lepăda de spurcatele plăceri lumeşti, va săvârşi pocăinţa trebuincioasă. Aşa a reuşit marea păcătoasă să pătrundă în Casa lui Dumnezeu şi să se închine şi să sărute Sfânta Cruce şi alte lucruri sfinte. A cerut Maicii Domnului să-i arate drumul pe care să-l urmeze. I s-a răspuns: "Dacă vei trece Iordanul, vei găsi acolo liniştea". Maria a făcut întocmai. Dispreţuind lumea şi ale ei deşertăciuni, având asupră-şi doar trei pâini uscate drept hrană, a trecut apa Iordanului şi s-a sălăşluit în pustiu. Aici a zăbovit 47 de ani. Cum a dus-o? Nu prea uşor. Iată din propria ei mărturisire făcută unui venerabil monah, Zosima: "mă luptam cu poftele mele nebuneşti ca şi cu nişte fiare sălbatice. Când începeam să gust din hrană, doream cărnurile şi peştii pe care le are Egiptul. Doream băuturi de vin, atât de plăcute mie, căci am băut mult vin pe când eram în lume. Aici, însă nici apă nu aveam să gust. Ardeam de sete în chip groaznic, dar, de nevoie, sufeream. Intra în sufletul meu şi pofta necugetată a cântecelor desfrânate, tulburându-mă chinuitor să cânt cântecele drăceşti pe care le-am învăţat. Dar eu, îndată lăcrămam şi-mi loveam pieptul cu mâinile şi îmi aduceam aminte de făgăduielile ce-am făcut când am plecat în pustie... mă luptam cu mii de primejdii. Dar ajută-mă ajutătoarea mea, Maica Domnului, a fost lângă mine în toate, călăuzindu-mă prin toate".
Preot Ioan SUCIU

Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Sava de la Buzău; Cuv. Vasile Mărturisitorul
Catolic: Sf. Iuliu I
Greco-catolic: Acatistul Maicii Domnului; Pc. pr. Vasile Mărturisitorul, ep. de Parion
Meteo
     * În acest week-end procesul de încălzire va continua, temperaturile minime se vor situa în jurul valorilor de +3, +4 grade C, iar la orele amiezii, pot creşte până la +15, +16 grade C. Cerul va fi însă noros şi vor cădea ploi, chiar sub formă de aversă, însemnate cantitativ. Vântul va sufla slab, până la moderat, cu unele intensificări în zonele de deal şi munte.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Miting de protest
      În cursul zilei de ieri, circa 40 de persoane, reprezentând Partidul ecologist şi o asociaţie neguvernamentală de care nu am mai auzit, au participat la un miting de protest ce a avut la Roşia Montană, aproape de centrul comunei. Potrivit informaţiilor furnizate de primarul Virgil Nariţa, protestatarii solicită ca investitorul să păstreze situurile arheologice descoperite, tehnologia folosită să nu afecteze mediul înconjurător şi depunerea unor garanţii înainte de începerea lucrărilor, lucruri pe care compania a anunţat de mai multe ori că le va respecta conform legislaţiei româneşti şi internaţionale. Primarul Nariţa ne-a declarat că deşi protestatarii au cerut trei zile pentru a manifesta, ei s-au răzgândit, spunând că renunţă la mitinguri pentru sâmbătă şi duminică.(C.P.)

La Ocnişoara - Lopadea Nouă
Peste 100 de oameni s-au luptat cu focul
      Joi, 10 aprilie, în jurul orei 18.15, pompierii militari din Aiud au intrat în alertă de incendiu după o sesizare potrivit căreia o plantaţie de puieţi de pini din satul Ocnişoara, comuna Lopadea Nouă, era în pragul unui dezastru. Din cauza unui foc în loc deschis, lăsat nesupravegheat, s-a aprins o plantaţie de pini, aparţinând Ocolului Silvic Aiud. La faţa locului s-au deplasat 10 militari în termen, însoţiţi de un ofiţer. Ajunşi la faţa locului, pompierii au constatat adevărata dimensiune a dezastrului: 10 ha din plantaţia de pini căzuse pradă focului iar incendiul se extinsese în pădure, la coronamentul foioaselor. Pompierii au solicitat întăriri, în condiţiile în care terenul era inaccesibil autospecialelor iar motopompele nu erau utile din cauza distanţei prea mari faţă de sursele de apă. Instituindu-se starea de urgenţă, cadrele de la Unitatea de Pompieri Militari din Aiud au fost chemate de acasă, la locul sinistrului deplasându-se încă 23 de militari şi ofiţeri, conduşi de comandant, lt. col. Iosif Cristea Bradea. De asemenea, OS Aiud, Poliţia şi Primăria Lopadea Nouă au dat alarma în comună, reuşind să strângă încă 50 de voluntari pentru stingerea incendiului.
     Lupta cu focul a durat mai bine de 5 ore, circa 100 de oameni luptându-se cu flăcările înalte de 10-20 metri. Vântul puternic cu schimbări bruşte de direcţie a dat serios de furcă pompierilor şi voluntarilor, în efortul supraomenesc de salvare a pădurii de foioase şi răşinoase. În incendiu au ars 60 ha de păşune şi 10,4 ha de pădure. Din fericire, nu s-au semnalat victime în rândul pompierilor sau al voluntarilor. Dacă persoana care a aprins focul şi l-a lăsat nesupravegheat va fi depistată de poliţie, aceasta riscă să primească de la Romsilva o amendă mai mare de 10 milioane de lei.
Nicoleta TOMUŢA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.