Ultima oră
Știri
Consilierul prefectului la Ambasada Italiei
      Ambasadorul Italiei în România, excelenţa sa Anna Blefari Scheneider, şi-a încheiat mandatul prilej cu care aseară, la sediul Ambasadei, a fost oferită o recepţie de despărţire. Alături de numeroşi invitaţi din rândul administraţiei centrale şi corpului diplomatic de la Bucureşti, a fost prezent şi consilierul prefectului Ioan Rus, Nicolae Mera.(R.J.)
Pensionarii îşi vor primi pensiile începând de luni
      Casa Naţională de Pensii a informat că pensionarii îşi vor primi drepturile băneşti pentru luna aprilie mai repede, astfel încât ei să aibă bani în perioada sărbătorilor de Paşti. Plata pensiilor va începe de luni,14 aprilie 2003.(D.M.)
Telefonul nemulţumiţilor de taxa radio - tv
      Începând de luni 14 aprilie a.c. prefectul Ioan Rus pune la dispoziţia cetăţenilor din judeţul Alba numărul de telefon 813713 prin intermediul căruia aceştia îşi pot exprima nemulţumirile şi sugestiile în legătură cu mult controversatele hotărâri de guvern care vizează taxa radio-tv. După ce va analiza cu atenţie opiniile populaţiei, şeful administraţiei publice judeţene va face la Bucureşti propuneri de modificare a HG 185 şi 186/2003, care au stârnit deja multă dezaprobare în sânul opiniei publice.(R.J.)
Buletine pentru romi
      Şeful Biroului judeţean pentru Romi Alba, d-nul Petru Ilie, ne-a comunicat faptul că, până la ora actuală, au fost identificaţi 316 cetăţeni de etnie romă din judeţ, care nu posedă buletine de identitate. În colaborare cu organele de poliţie, dl Petru Ilie a rezolvat parţial această problemă, astfel că în Alba Iulia au fost eliberate 36 de acte de identitate, iar în Blaj a fost achitată contravaloarea a 50 de buletine pe care romii urmează să le primească săptămâna viitoare. Sponsorii acestei acţiuni, care este în plină desfăşurare, sunt Partida Romilor, PSD şi SC Jidvei SRL.(R.J)
Controale cu nemiluita, amenzi pe măsură
      Potrivit informaţiilor furnizate de dr. Ioan Dârzu, directorul DSV Alba, în cursul lunii martie a.c., inspectorii de specialitate au controlat 699 de obiective, fiind aplicate amenzi contravenţionale de 94 milioane de lei. Valoarea estimativă a produselor confiscate este de 37,4 milioane de lei, fiind retrase din consum carne, ouă, lapte şi alte produse. (F.R.)
Tânăr rănit de cal
      Un tânăr de 34 de ani din Geoagiu a ajuns în stare gravă la spitalul judeţean Alba după ce a fost rănit de calul său pe care încerca să-l bage în curte. La un moment dat, calul s-a speriat şi în zmucitură l-a accidentat pe proprietar. Victima a fost internată la secţia de chirurgie plastică suferind un hematom frontal şi alte leziuni.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Reorganizare experimentală în "laboratoarele lui Cozmâncă"
Alba Iulia va dispărea de pe harta economică a Uniunii Europene!
      Referitor la declaraţia liderului UDMR, Marko Bela, potrivit căreia la ultima întâlnire cu liderii PSD s-a căzut de acord că este necesară o analiză a evoluţiei de până acum a regiunilor de dezvoltare economică şi că regiunea Harghita-Covasna-Mureş trebuie să cuprindă şi Braşovul pentru echilibrare etnică, Dan Motreanu, preşedintele TNL, a concluzionat că acesta este un semnal că în "laboratoarele lui Cozmâncă" se pregăteşte ceva, cu un rezultat, din păcate, nefavorabil judeţului Alba şi municipiului Alba Iulia. "Cu toate că înfiinţarea unor regiuni pe criterii etnice nu este recunoscută de UE, este grav că PSD-ul încurajează totuşi această iniţiativă" a subliniat Motreanu. "Este evident că PSD-ul munceşte în ascuns la reorganizarea României pe regiuni.
     Deoarece partidul de guvernământ are datorii faţă de UDMR, îi va face concesii, acceptând reorganizarea regiunilor economice. Dacă la regiunea Covasna-Harghita-Mureş, organizată deocamdată în ONG, se va alipi Braşovul, Regiunea 7 Centru - cu sediul la Alba Iulia- se va desfiinţa cu siguranţă, deoarece vor mai rămâne doar Alba şi Sibiul. În aceste condiţii, cel mai probabil judeţul Alba va fi alipit Regiunii de Vest cu sediul la Timişoara. Astfel, Alba Iulia îşi va pierde şi statutul de capitală de suflet a regiunii" a precizat preşedintele TNL. Dan Motreanu a mai spus că Braşovul are cele mai mari şanse să fie capitala viitoarei regiuni în condiţiile în care vine cu o ofertă financiară imbatabilă (o logistică impresionantă) şi chiar în prezent numai municipiul Braşov are un aport financiar la ADR 7 Centru egal cu al celorlalte 5 judeţe. "Autorităţile judeţului Alba nu au pus la dispoziţia ADR Centru, aşa cum au promis, o bază logistică performantă. Mai mult, în condiţiile în care cei de la Braşov se luptă deja pentru transferarea sediului ADR Centru la ei în judeţ, la noi în Alba nici nu se discută această problemă, de parcă ea nici nu ar exista. PNL trage în acest sens un semnal de alarmă, încercând să atenţioneze PSD Alba, care ar trebui să se implice în rezolvarea acestei probleme" a precizat Motreanu.
     "Deocamdată, Alba Iulia încă apare pe harta Uniunii Europene ca şi capitală de Regiune. Nu pentru mult timp însă, dacă PSD nu va preîntâmpina reorganizarea administrativă a regiunii maghiare" a concluzionat Motreanu.
Nicoleta TOMUŢA

Filialele PNL şi PD Aiud vor veghea astăzi un
"Zâmbet şi joc de copil"
Părinţii sunt aşteptaţi azi să protesteze împotriva măsurilor "abramburite" ale guvernanţilor
      La iniţiativa Organizaţiei de femei a PD Aiud astăzi în Piaţa Iuliu Maniu din Aiud, cu începere de la ora 17.00, va avea loc un miting de protest împotriva deciziei ministrului MEC, Ecaterina Andronescu, cu privire la modificarea vârstei de începere a şcolii de la 6 ani şi împotriva ordonanţei nr. 9 dată de ministrul muncii, Aurel Sârbu, cu privire la indeminzaţia fixă de creştere a copilului. În contextul colaborării dintre PD şi PNL iniţiativa a fost rapid îmbrăţişată şi de Organizaţia locală a PNL care a facilitat participarea la protest a vicepreşedintei PNL - Mona Muscă însoţită de reprezentanţii Biroului Permanent al PNL Alba.
     Manifestanţii vor solicita amânarea deciziei MEC, considerând că aplicarea acesteia de la 15 septembrie 2003 reprezintă clar formarea de clase mixte de copii cu vârste între 6 şi 8 ani, cu capacităţi diferite de percepţie şi asimilare. De asemenea, protestanţii vor cere anularea aberantei Ordonanţe nr. 9, prin care se nivelează veniturile viitoarelor mămici.
     După acest miting, sub simbolul "Zâmbet şi joc de copil", se vor organiza două concursuri pentru copii de 4-8 ani, de triciclete şi desene pe asfalt. Toţi copiii praticipanţi vor fi premiaţi.
     Vicepreşedinta organizaţiei de femei a PD - Oana Badea a precizat însă că iniţiativa de organizare a acestei acţiuni a fost primită cu nepăsare (ca să nu spunem mai mult) de către primarul PSD al municipiului Aiud, care a respins cererea organizatorilor de a închide circulaţia în Piaţa Iuliu Maniu pe durata acţiunii, nu mai mult de 2 ore. Oricum, a spus ea, marşul eşarfelor albastre şi galbene va avea loc. Referindu-se la poziţia PD faţă de ordonanţa nr. 9, Oana Badea a declarat că modificările aduse de MMPS după mitingul din Bucureşti nu sunt mulţumitoare. Doar abrogarea actului normativ ar putea linişti spiritele.
Nicoleta TOMUŢA, Anca DINICĂ

Adio, PUR-itate!
      Deşi eforturile Partidului Umanist Român de a se prezenta ca un partid puternic au fost multe şi agresive, imaginea pe care partidul lui Dan Voiculescu o are de fapt în ochii electoratului este dovedită de procentele obţinute în sondajele de opinie, unde PUR nu prea trece pragul celor 5% necesare pentru intrarea în Parlament. Şi cum anul electoral 2004 se apropie, cei care doresc să-şi continue cariera politică încep să părăsească corabia, îndreptându-se spre orizonturi mai senine. Evadările sunt în ultimele zile tot mai numeroase şi mai răsunătoare: purtătorul de cuvânt al PUR - senatorul Alin Teodor Ciocârlie şi-a dat demisia, primarii şi consilierii judeţeni şi locali ai PUR Constanţa au plecat la PD în frunte cu fiul rătăcitor Stelian Duţu, care s-a reîntors la partidul unde şi-a început ascensiunea politică, iar la Suceava un grup consistent de membri ai PUR şi-au dat demisia, înscriindu-se în PSD. Adică au plecat tocmai la aliaţi. La PSD cu care PUR are încheiat un protocol de colaborare care prevede, printre altele, că ambele partide se vor abţine de la a racola membrii partenerului. Numai că fiecare persoană îşi decide singură soarta, chiar şi în politică, iar efectele acestei prevederi protocolare s-au dovedit nule. Cât despre contingentul Duţu, PUR refuză pur şi simplu să recunoască evidenţa. Că imaginea PUR este tot mai maculată de la o zi la alta ne spun şi zvonurile (din surse credibile însă) că există negocieri între membri PUR şi PD la Alba şi Arad. Şi poate şi în alte judeţe, cu alte partide...
Anca DINICĂ

IRAQ - O ECUAŢIE ÎNCĂ NEREZOLVATĂ
Saddam Hussein - retras în fortăreaţa Tikrit
      Potrivit ultimelor evoluţii de pe teatrul de operaţiuni din Irak, Saddam Hussein este în viaţă, însă locaţia sa lasă loc multor speculaţii. Presa rusă este de părere că preşedintele irakian se ascunde în sediul ambasadei ruse de la Bagdad, însă cele mai multe voci susţin că ar fi la Tikrit ori că a fugit în Siria. Capturarea sau asasinarea lui Saddam rămâne una din principalele priorităţi ale Statelor Unite şi se apreciază că liderul irakian s-a retras pentru o ultimă mare confruntare la Tikrit unde încă beneficiază de sprijinul covârşitor al populaţiei. Tikrit este şi singura zonă din Irak unde se mai află suficiente unităţi militare şi paramilitare irakiene pentru a organiza rezistenţa, iar forţele americane dispun de informaţii potrivit cărora prima soţie a lui Saddam şi alte rude se află deja în oraşul natal al liderului irakian.
Mossul - ultimul bastion irakian cucerit
      Administraţia din oraşul petrolifer Mossul negociază termenii capitulării cu liderii kurzi care controlează acum nordul Irakului. Negocierile, care au scopul de a stabili termenii capitulării paşnice a celui de-al treilea oraş ca mărime din Irak şi totodată una din cele mai mari exploatări petroliere ale ţării, aşteaptă reacţia părţii americane, însă se apreciază că la Mossul va avea loc un transfer paşnic al puterii.
Voluntarii arabi renunţă la Jihad
      Arabii care s-au pus în slujba Jihadului se întorc acasă, dezamăgiţi de eşecul războiului sfânt dus de Saddam Hussein împotriva invadatorilor americani şi britanici. Solidaritatea arabă a funcţionat: sute de tineri au mers în Irak pentru a lupta împotriva invadatorilor, însă cum Bagdadul a căzut, iar conducerea irakiană s-a volatilizat, luptătorilor nu le rămâne decât să facă, frustraţi, cale-ntoarsă. Nemulţumiţi că au fost folosiţi pe post de scuturi umane, voluntarii arabi nu mai văd nici un sens în lupta lor, de vreme ce însuşi comandantul suprem Saddam Hussein şi-a părăsit oamenii după ce a chemat întregul Islam la Jihad.
SUA oferă recompense pentru prinderea liderilor irakieni
      După ce apropiaţi ai dictatorului de la Bagdad şi membri marcanţi ai partidului Baas, conducerea Gărzii Republicane şi armatei au fugit la ordinul lui Saddam, predând, practic, fără luptă, capitala irakiană, autorităţile americane încearcă să dea de urma foştilor reprezentanţi ai regimului. Potrivit serviciilor secrete americane, o parte din liderii regimului s-au ascuns la Tikrit, oraşul natal al dictatorului de la Bagdad, iar alţi fugari, inclusiv Saddam Hussein, s-ar fi refugiat în Siria. Ministrul american al apărării, Donald Rumsfeld, a anunţat că Statele Unite vor acorda recompense băneşti şi, în unele cazuri, imunitate în faţa justiţiei, acelor irakieni care vor furniza informaţii utile pentru prinderea foştilor lideri irakieni. Nu s-a precizat valoarea recompensei, dar se apreciază că aceasta va fi de circa 25.000 de dolari, mai mică decât cea promisă în cazul lui Osama ben Laden.
Grupaj realizat de Teodora ILINCA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.