Prima pagină Ediția din: 18.4.2003
Știri
Permanenţă de sărbători la DGPDC Alba
      Directorul general al DGPDC Alba, prof. Lenica Bucur, ne-a informat că în perioada vacanţei de Paşti, adică în intervalul 26.04-4.05.2003, la sediul in­sti­tu­ţi­ei va fi asigurată permanenţa în activitatea de protecţie a co­pi­lu­lui, prin unităţile de specialitate. Orice sesizare sau apel de urgenţă vor fi preluate la telefon 058/811535.(F.R.)
Romii din Apuseni se consfătuiesc
      La sediul Biroului Prefectural Cîmpeni, în prezenţa directorului Nicolae Puiuleţ, recent a avut loc o şedinţă de lucru cu preşedinţii organizaţiilor locale ai Partidei Romilor Social Democrată din zo­na Munţilor Apuseni. La această întâlnire au mai participat Gheorghe Drăgoi, directorul Şco­lii Generale Cîmpeni, preşedinte al organizaţiei PSD Cîmpeni, cpt Vasile Jude - din partea Poliţiei oraşului Cîmpeni şi Ştefan Nuţu - liderul romilor din zona Apuseni. Au fost purtate discuţii cu reprezentanţii comunităţilor de romi din Albac, Horea, Avram Iancu, Roşia Montană şi Bistra, principalele subiecte abordate fiind securitatea socială, ad­mi­nis­tra­ţia publică, justiţie, ordine publică, învăţământ. (R.J.)
Consultaţii pentru mame
      De curând au fost publicate în Monitorul Oficial unele modificări ale ordonanţei referitoare la indemnizaţiile primite de mame pentru creşterea copilului. În scopul unei informări corecte a femeilor interesate, d-na Ileana Ion, directorul Direcţiei colectare contribuţii din cadrul Casei Judeţene de Pensii, va oferi consultaţii de specialitate sâm­bă­tă, 19 aprilie a.c., între orele 8,00 - 16,00. D-na Ileana Ion va oferi amănunte cu privire la recentele modificări legislative la sediul PSD Alba Iulia, domnia sa deţinând şi funcţia de preşedinte al Organizaţiei de femei mu­ni­ci­pa­le a PSD. (A.D.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Un duel al orgoliilor ce nu foloseşte nimănui
Politica "alba-neagra" aruncă speranţele cetăţenilor în abis
      Imediat după Revoluţia din 1989 a apărut la români o nouă modă - cea a "cărţilor albe". Despre orice şi oricine în încercarea de a lămuri "misterele" trecutului. Ulterior cărţile albe s-au referit în principal la activitatea unor instituţii sau a guvernelor în ansamblul lor. A tuturor guvernelor. Evident tot în încercarea de a lămuri românilor procesele misterioase prin care activitatea extraordinar de laborioasă, aplicată şi competentă a acestora nu se regăsea deloc în creşterea nivelului de trai, în stoparea inflaţiei, în reforma economică, în..., în tot ce pentru cetăţeanul de rând reprezintă probleme a căror rezolvare cade în competenţa statului.Şi dacă s-a constituit o tradiţie a cărţilor albe, oarecum firesc există acum şi o tradiţie a cărţilor negre. Acestea din urmă, editate de adversarii politici, încearcă să arate cetăţenilor că cei care-i conduc la un moment dat sunt mincinoşi, nu-şi îndeplinesc promisiunile, pe baza cărora au fost aleşi, sau programul de guvernare pe care tot ei şi l-au fixat. Numai că, prinşi în problemele cotidiene, prea puţini sunt românii care mai găsesc răgazul şi răbdarea de a mai citi aceste producţii, fie ele albe sau negre. În general ele au trecut aproape nebăgate în seamă, chiar de cei cărora li se adresează - electorii. Întotdeauna însă ele au fost subiect de mediatizare, bună-rea oricum nu contează, important este să fii băgat în seamă, pentru că astfel exişti.
     Câţi dintre dumneavoastră au citit vreuna dintre cărţile albe sau negre? Prea puţini! Dar ministrul Vasile Dâncu le citeşte de zor. Şi cum în perpetuul război politic, bătălia PSD-ului cu PD-ul are conotaţii aparte, fratricide, s-a grăbit să vină cu un răspuns. Chiar în ziua în care PD lansa "Cartea Neagră a guvernării PSD - nerealizările anilor 2001-2002" la grupul parlamentar PSD din Camera Deputaţilor se organiza o conferinţă în care dl. Dâncu şi numeroşii săi specialişti dădeau replica pediştilor. Noul volum pesedist "Politica inutilă a cărţilor negre" încearcă să combată, în 680 de pagini, cele 112 ale volumului coordonat de Radu Berceanu, volum care nu face nici un comentariu, ci este un simplu inventar de promisiuni, eventualul cititor fiind lăsat să tragă singur concluziile. Ne miră însă că din partea unui specialist în comunicare vine o asemenea acţiune. Oare să fi uitat domnia sa că cine se scuză se acuză? O fi inutilă strategia cărţilor negre, dar nici cea a cărţilor albe nu este mai prejos. Cetăţenii pot vedea zi de zi care este situaţia. De ani şi ani, guvern după guvern nu a respectat ce a promis în campaniile electorale. Dacă totuşi s-a făcut câte ceva, este urmarea obligaţiilor impuse de îndeplinirea criteriilor de aderare la NATO şi UE. Ne-a spus-o clar ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti - Michael Guest, care ne-a îndemnat, sau mai bine zis i-a îndemnat pe politicienii noştri, indiferent de culoare şi orientare doctrinară, să facă politică pentru cetăţeni, pentru România. Politica şi politicianismul nu sunt totuna. Din păcate, noua clasă politică din România nu pare să înţeleagă acest fapt. Iar politica alba-neagra a aruncat speranţele cetăţenilor în abis.
Anca DINICĂ

A fost întocmită lista reconstrucţiei
Guvernul a propus 30 de firme care să participe la refacerea Irakului
      Autorităţile române au transmis administraţiei americane o listă cu 30 de societăţi propuse pentru a participa la procesul de reconstrucţie a Irakului, au declarat surse guvernamentale iar selecţia s-a făcut dintr-o listă de 90 de oferte. Lista a fost înmânată de ministrul Mihai Tănăsescu secretarului adjunct al Trezoreriei americane, John Taylor. Printre societăţile înscrise se află societăţile Romelectro, CCCF Construcţii Bucureşti, Astra Vagoane Arad, SC Construcţii Transporturi Bucureşti, Rombeton, Tunele Braşov, Energomontaj, Electromontaj Bucureşti, SNP Petrom, Rompetrol, Energoreparaţii Bucureşti, Oil Constanţa, Electrica, Hidroconstrucţia, Hidroelectrica, Uzinexportimport, Upetrom, Upet, Silcotub , Romenergo, Industrial Export, Construcţii Muntenia, Automatica, SN Radiocomunicaţii, Romsys, SC Construcţii Feroviare Bucureşti, Intrarom, Electromagnetica, precum şi Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice, respectiv Institutul de Studii şi Proiectări Energetice. Sursele citate au precizat că aceste societăţi au fost selectate, în principal, pe baza experienţei şi capacităţii lor de a realiza proiectele de construcţii care vor fi aplicate în Irak. (D.M.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.