Ultima oră
Știri
Lansare de carte
      Aula Mare a Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia va găzdui astăzi, de la ora 14.00, lansarea mai multor volume, rezultat al grantului "Preiluminism şi iluminism politic în Transilvania (sec. XVII - XVIII)" derulat de Centrul de cercetări istorice şi politologice "Iuliu Maniu" din cadrul universităţii albaiuliene: *Catehismul lui De Camillis, Tyrnavia, 1723" şi "Semantică politică iluministă în Transilvania sec. XVII - XIX". Lansarea va continua cu cărţile membrilor Catedrei de Istorie: *"Civilizaţii ale Orientului Antic", autor Ioan Andriţoiu; *"Cetate (Ucraina Transcarpatică): Aşezările din epoca bronzului, a doua vârstă a fierului şi din evul mediu timpuriu", autor Valentin Vasiliev Solotvino; *"Etape şi momente din istoria învăţământului românesc din Transilvania (sec. XVIII - XIX)", autor Iacob Mârza; *"Interferenţe cultural-artistice europene", autor Cornel Tatai-Baltă; *"Voluntarii transilvăneni şi bucovineni din Rusia în războiul pentru întregirea neamului", autor Ioan Şerban. (A.D.)
Societate româno-maghiară la Cugir
      În urma vizitei de lucru efectuată între 14-16 aprilie de către delegaţia CJ Alba compusă din vicepreşedintele Doru Cetean, consilierul Ion Dumitrel şi inspectorul de specialitate Cornelia Mădăraş, în judeţul maghiar Bacs-Kiskun, s-a stabilit înfiinţarea unei societăţi mixte româno- maghiare la Cugir. Societatea va produce paste făinoase şi cele aproximativ 40 de locuri de muncă nou-create vor fi ocupate de persoane cu handicap fizic. Doru Cetean a precizat, în cadrul conferinţei de presă săptămânale a CJ Alba, că vor fi vizaţi pentru aceste locuri de muncă în special tinerii cu handicap din Cugir şi nu numai, urmând să se propună autorităţii judeţene aprobarea unei hotărâri privind crearea societăţii mixte, astfel ca la toamnă noua fabrică să devină funcţională. (T.I.)
În judeţul Alba
Medici mai puţini decât media pe ţară
      La 10.000 de locuitori, în judeţul Alba există 16,4 medici, 1,7 stomatologi, un farmacist şi 47,8 persoane cu pregătire medie sanitară. Păstrând termenii comparaţiei, la nivelul întregii ţări se înregistrau, în anul 2000, 18,9 medici, 2,2 stomatologi, 0,7 farmacişti şi 49,6 personal mediu. La 100 de locuitori revin13,4 paturi.(F.R.)
Cei mai mulţi pensionari din Alba primesc pensii între 1 şi 2 milioane de lei
      În judeţul Alba 102.194 persoane sunt pensionari, din care 80.516 primesc pensii de stat iar 21.678 iau pensii de agricultori. Cei mai mulţi pensionari, adică 34.702, beneficiază de pensii cuprinse între 1 şi 2 milioane de lei, iar alţi 25.309 primesc pensii între 2 şi 3 milioane de lei. Nu mai puţin de 17.724 pensionari primesc pensii sub 1 milion de lei. La celălalt pol sunt 3 fericiţi pensionari care au pensii mai mari de 10 milioane de lei.(F.R.)
România solicitată în Irak
      SUA au cerut României să participe cu o forţă de protecţie şi stabilizare în Irak, a declarat Cristian Maior, secretar de stat în MApN. Este vorba despre o solicitare a coaliţiei care a participat la această acţiune militară de dezarmare a Irakului şi este posibil ca autorităţile române să trimită unităţi de geniu şi de poliţie militară, precum şi o grupă de medici militari. În acest moment, partea română se află în discuţie cu membrii coaliţiei - SUA şi Marea Britanie - şi, în funcţie de modelul convenit, forţele, care au fost deja aprobate de Parlament, ar fi capabile să se integreze relativ rapid într-o eventuală forţă internaţională. (T.I.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Eugen Popa rămâne pe poziţii în problema regionalizării
      Preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, a apreciat în cadrul conferinţei de presă a autorităţii judeţene de luni, 21 aprilie, că problema regionalizării rămâne la nivel de concept şi că UE nu forţează nota şi nici nu cere României o anumită structură administrativă. Se pare că există câteva scenarii privind regionalizarea: să se încorporeze doar trei judeţe într-o regiune şi astfel să apară mai multe regiuni, să se desfiinţeze regiunile actuale şi să rămână doar jumătate din judeţele actuale, însă toate acestea sunt la stadiul de păreri exprimate într-un cadru mai mult sau mai puţin oficial.
     Notabilă este aprecierea consilierului de preaderare, Carl Heller, exprimată la Braşov la recenta întâlnire ADR Centru referitoare la regiunea noastră: "cea mai frumoasă, cea mai puternică şi cu oamenii cei mai buni". De asemenea, au fost infirmate zvonurile privind mutarea sediului ADR Centru de la Alba Iulia, pe fondul creşterii capitalului agenţiei odată cu creşterea rulării fondurilor şi, deşi Braşovul şi Sibiul s-au oferit să asigure un nou spaţiu, judeţul nostru rămâne în continuare pe poziţii. Eugen Popa împreună cu vicepreşedintele CJ Alba, Ioan Florea, au efectuat în acest sens o vizită la sediul Agenţiei, constatându-se că această clădire corespunde şi că vor trebui efectuate doar unele reparaţii.
Teodora ILINCA

Propunerile prefectului (şi avocatului) Ioan Rus privind taxa obligatorie pe TV şi radio
      Într-o adresă înaintată ministrului Administraţiei Publice, d-lui Octav Cozmâncă, prefectul Ioan Rus supune atenţiei următoarele aspecte:
     Conform Ordonanţei de Guvern nr. 18/2003, veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin din taxele pentru serviciul public de radiodifuziune şi televiziune ce vor fi încasate de la toate persoanele fizice şi juridice, beneficiare ale acestor servicii.
     Din acest act normativ rezultă cu claritate că legiuitorul a dorit să impună aceste taxe numai acelor persoane fizice şi juridice care beneficiază de aceste servicii publice, înţelegând că obligativitatea acestei taxe este legată de executarea serviciului respectiv.
     De altfel, potrivit articolelor 44-45 din legea 189/1998 privind finanţele publice locale, şi la nivel local orice taxă devine obligatorie numai atunci când persoana fizică sau juridică este beneficiara unui serviciu prestat.
     Sub acest aspect considerăm că Ordonanţa de Guvern 18/2003 a stabilit principiul general ce urma să fie detaliat printr-o hotărâre de guvern.
     Toate dispoziţiile cuprinse în Hotărârile de Guvern 185 şi 186/2003 sunt date în aplicarea acestei ordonanţe, omiţându-se însă a se reglementa un element esenţial al Ordonanţei şi anume că toate persoanele fizice sau juridice vor plăti această taxă numai în măsura în care beneficiază de acest serviciu, fiind necesară de altfel şi reglementarea legală privind exceptarea de la plata acestei taxe.
     În acest sens se impune completarea celor două acte normative prin stabilirea obligativităţii plăţii acestor taxe numai de către persoanele fizice şi juridice beneficiare ale acestui serviciu.
     Necesitatea completării celor două acte normative menţionate mai sus este justificată şi de faptul că nu prevăd exceptarea de la plata acestei taxe a instituţiilor publice al căror buget este format din alocaţii de la bugetul de stat.
Prefect, av. Ioan RUS

Pentru înlăturarea guvernării locale PSD
PNL şi PD vor să coaguleze opoziţia democratică
      Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a anunţat ieri în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la sediul partidului că PNL-ul îşi va unifica forţele cu PD în scopul desfăşurării unei campanii electorale eficiente, cu scopul câştigării alegerilor locale şi judeţene din 2004. "În 6 mai, PNL şi PD invită partidele din opoziţia democratică la o întâlnire politică, pentru ajungerea la un acord, astfel încât acţiunile politice din următorul an să conducă la câştigarea alegerilor pe plan judeţean şi local" a spus Atanasiu. "Dorim să ne unificăm forţele şi să atragem şi celelalte partide din opoziţie în această luptă pentru înlăturarea PSD-ului de la guvernarea locală" a precizat Atanasiu. Preşedintele liberalilor din Alba a mai spus că încă de acum un an sondajele de opinie arătau că PNL-ul şi PD-ul depăşeau cu mult PSD-ul. Chiar şi un recent sondaj privind votul de încredere arătă că procentele PNL (28%) plus PD (12%) le depăşesc pe cele ale PSD-ului (31%). Referindu-se la opţiunea de vot a alegătorilor PSD (de 45%), Atanasiu a precizat că "bazinul electoral al unui partid nu poate depăşi cota de încredere pe care o are". Atanasiu a mai precizat că rezultatele unui sondaj efectuat în 3 oraşe şi 20 de comune din judeţul Alba au demonstrat creşterea PNL-ului şi a PD-ului în preferinţele electoratului din Alba.
     Păstrând tonul optimist al debutului anunţat de campania electorală, Dan Motreanu, preşedintele TNL a adăugat că PNL-ul a crescut chiar şi în preferinţele electoratului din Moldova, "o regiune neagră pentru PNL". "În plus, s-a constatat o stabilizare a preferinţelor electoratului din oraşele mici" a declarat Motreanu.
Nicoleta TOMUŢA

Program european pentru modernizarea oraşelor mici şi mijlocii
      380 de milioane de euro vor fi alocate pentru modernizarea şi extinderea infrastructurii de apă şi canalizare din oraşele mici şi mijlocii (care au mai puţin de 150.000 de locuitori), potrivit unui program lansat recent de guvern şi Delegatia Comisiei Europene la Bucureşti. Jumătate din finanţare va fi asigurată de BERD şi BEI, prin împrumuturi rambursabile, iar derularea programului va începe în primăvara lui 2004, în 230 de localităţi urbane, cu o populaţie totală de 6,2 milioane de locuitori, au anunţat oficialii guvernamentali.
     Ca să beneficieze de fonduri, autorităţile locale, care au încredinţat unui operator regional licenţiat proiectele de reabilitare a infrastructurii de apă şi canalizare, vor depune, până pe 14 iulie 2003, cereri de finanţare la Agenţiile de Dezvoltare Regională. În judeţul Alba, toate oraşele intră în categoria celor mici şi mijloci, nici unul dintre municipii nedepăşind 70.000 de locuitori.(D.M.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.