Prima pagină Ediția din: 13.5.2003
Știri
Electrocutat la 220 V
      Dumitru Rad, de 52 de ani, din satul Gârda - Bărbuleşti, comuna Roşia Montană, a suferit arsuri de gradul IV după ce s-a electrocutat, sâmbătă, 10 mai, la o tensiune de 220V. Rad se urcase pe un stâlp de înaltă tensiune pentru a monta un izolator. Victima a fost transportată la spitalul din Câmpeni şi ulterior la Alba Iulia pentru îngrijire medicală de specialitate. (N.T.)
SAPARD- primul venit, primul servit
      Agenţia SAPARD a finalizat evaluarea proiectelor depuse în cadrul Măsurii 2.1. "Dezvoltarea şi îmbunătăţirea infrastructurii rurale", aferente sesiunii octombrie 2002. Cum însă fondurile disponibile la SAPARD pot acoperi doar 43 de proiecte eligibile din 482 depuse, restul de 439 de proiecte vor fi finanţate în ordinea punctajului obţinut după principiul "primul venit, primul servit." În baza SAPARD, un program special de preaderare destinat susţinerii agriculturii şi dezvoltării rurale, România va primi 150 de milioane euro anual până în 2006, fiind a doua ţară, după Polonia, în privinţa dimensiunii fondurilor primite. (T.I.)
Imaginea României în Europa se îmbunătăţeşte
      Numărul românilor repatriaţi din spaţiul Schengen a scăzut semnificativ: în aprilie au fost trimise în ţară 1579 de persoane, reprezentând doar 0,32 % din cei 500 de mii de cetăţeni care au călătorit în străinătate luna trecută. Cei mai mulţi returnaţi au fost bărbaţii, respectiv 1102, motivul returnării fiind şederea ilegală şi munca la negru. Specialiştii au constatat că infracţionalitatea românilor în străinătate a scăzut simţitor, iar genul de infracţionalitate este de "vitrină", adică la vedere: cerşetorie, prostituţie, violenţă publică, fără periculozitate pentru statul unde trăiau. (T.I.)
La Sebeş
Întâlnirea generaţiilor
Colegiul Naţional "Lucian Blaga"
      Cu ocazia ANIVERSĂRII a 55 ani de la prima promoţie de absolvenţi ai Liceului din Sebeş, INVITĂM toate cadrele didactice, întregul personal care şi-a desfăşurat activitatea în şcoală, precum şi pe toţi elevii absolvenţi la ÎNTÂLNIREA GENERAŢIILOR din 24 mai 2003. Informaţii la 0258/731217. (Comitetul de organizare, Preşedinte prof. Ionel CÂRCOANĂ)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Guvernul va fi restructurat în toamnă
      Restructurarea Guvernului, propusă pentru toamna acestui an, se va efectua prin reducerea numărului actual de ministere cu cel puţin 7. Membrii executivului s-au întâlnit astfel, duminică, 11 mai, într-o reuniune informală pentru a discuta, timp de aproape 8 ore despre activitatea guvernamentală din perioada următoare, inclusiv despre viitoarea structură a Cabinetului. Una din variantele aflate în discuţie este reducerea celor 23 de ministere la cel mult 16 prin transformarea unora dintre ministere în agenţii sau departamente guvernamentale, Autoritatea pentru Privatizare urmând să îşi înceteze activitatea până la sfârşitul anului. Trei din ministere vor fi comasate: al Educaţiei, al Sportului şi al Culturii, iar cinci ministere: cel al Turismului, al Mediului, al Administraţiei Publice, al Dezvoltării şi Prognozei şi cel pentru Relaţia cu Parlamentul vor fi transformate în agenţii guvernamentale. Pentru restructurarea Guvernului este nevoie însă de modificarea legii după care funcţionează Guvernul, precum şi de un vot al parlamentului. (T.I.)
Finanţele vor publica lista datornicilor la buget
      Până la data de 21 mai, Ministerul Finanţelor Publice şi cel al Muncii şi Solidarităţii Sociale vor publica lista contribuabililor care au restanţe la bugetul asigurărilor sociale şi la cel al asigurărilor pentru şomaj, înregistrate până la data de 31 decembrie 2002. Veţi putea afla astfel dacă patronul dumneavoastră a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor sociale şi la cel al asigurărilor pentru şomaj. Pentru a evita situaţiile în care pe listă apar firme care între timp şi-au plătit dările, debitorii vor fi mai întâi notificaţi. Ei se vor pune de acord cu Finanţele asupra cuantumului datoriilor şi vor semna că recunosc conformitatea informaţiilor care urmează a fi publicate pe site. Dacă debitorii nu se prezintă la administraţia financiară pentru a se pune de acord asupra obligaţiilor restante, se consideră că recunosc, în mod tacit, sumele restante. (T.I.)
Simpozion ştiinţific la Blaj
      Mâine, la Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj are loc Simpozionul ştiinţific anual "Rezultate ale cercetării în viticultură şi vinificaţie". Participă cu comunicări ştiinţifice profesori universitari şi cercetători de la universităţi, institute şi staţiuni de profil din întreaga ţară. Manifestarea face parte din programul "Zilele culturii blăjene". (Dr. ing. Dan Sergiu Moldovan)
La plesneală, prin trenurile patriei
      Duminică, 11 mai, ora 13.50, Postul de Poliţie TF Coşlariu a fost sesizat de Florian Cristea, de 34 de ani, din Sinaia, despre faptul că persoane necunoscute i-au furat din tren un transformator electric pentru aparatul de sudură, aparat estimat la circa 10 milioane de lei. Efectuând cercetări, poliţiştii din Coşlariu i-au identificat rapid pe hoţi: Cristian Lefter (32 de ani) şi Valentin Miheţ (de 17 ani), ambii din Alba Iulia. Aceştia, profitând de un moment de neatenţie al proprietarului, au coborât cu transformatorul în staţia CFR Sântimbru. Aparatul a fost găsit la domiciliul lui Lefter din Alba Iulia. Cei doi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud cu propunere de arestare preventivă pentru furt calificat. (N.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.