Ultima oră
Știri
Laboratorul de legislaţie rutieră pentru elevi
      Ieri dimineaţă, la Şcoala generală nr. 3 din Alba Iulia a poposit, pentru prima dată în judeţul nostru, maşina cu laboratorul de legislaţie rutieră pentru elevi. În colaborare cu ACR Alba, laboratorul auto sosit de la Bucureşti a oferit ocazia elevilor să înveţe noţiunile elementare privind circulaţia rutieră, ne-a declarat directorul ACR Alba, Ion Popescu. O asemenea manifestare educativă se va desfăşura azi la Abrud, acţiunea fiind găzduită de Autosport Fair Play Abrud, Poliţia Abrud şi ACR Alba. (N.T.)
Arestat pentru furt
      Călin Cristian Radu, de 25 de ani, recidivist, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de procurorii aiudeni pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. În noaptea de 26/27 martie, Radu a intrat prin efracţie într-un magazin din Teiuş de unde a furat 10 milioane de lei. În cauză, cercetările continuă, cu hoţul în stare de arest preventiv. (N.T.)
Convocare
      Membrii Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici sunt chemaţi să participe la Adunarea Generală a filialei AFDPR Alba ce va avea loc în ziua de marţi, 20 mai 2003 orele 10.00, la sediul Asociaţiei din strada Zorilor nr. 28, cu următoarea ordine de zi: 1. Dare de seamă a Comitetului de conducere 2. Raportul Comisiei de cenzori 3. Alegerea organelor de conducere a filialei şi a delegaţilor la Congresul AFDPR, care va avea loc în 26-28 iunie 2003, la Braşov. 4. Diverse.
     În cazul în care nu se va întruni numărul statutar de membri, adunarea va avea loc la data de 3 iunie 2003, ora 10.00, cu numărul de membri prezenţi. (Preşedinte Traian MITROFAN)
Târg de animale şi mărfuri la Almaşu Mare
      Primăria Almaşu Mare vă invită să participaţi la târgul de animale şi mărfuri ce va avea loc duminică, 18 mai 2003. Nu se percep taxe de intrare. (Primar, Zaharie ARON)
Accident rutier la Abrud
      Miercuri, 14 mai, ora 13.10, pe calea Bradului din Abrud s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane. Gabriel Ceani, de 20 de ani, din Roşia Montană, în timp ce conducea un autoturism VW aparţinând unei fundaţii din Turda, din cauza neatenţiei şi a vitezei, a intrat într-un autocar marca ICARUS, parcat la marginea drumului. În urma impactului, Gabriel Ceani a fost grav rănit în zona capului, fiind spitalizat la Abrud. Un pasager de ocazie, aflat în VW, Emil Morar, de 22 de ani, din Abrud, a suferit leziuni uşoare la faţă. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Revoluţia de la 1848 - sărbătorită la Blaj fără prea mare entuziasm
      BlajIeri, la Blaj, s-a desfăşurat pe Câmpia Libertăţii momentul cel mai semnificativ din cadrul manifestărilor cul­tu­ra­le şi ştiinţifice reunite sub genericul "Ser­bă­ri­le Libertăţii" de­di­ca­te aniversării a 155 de ani de la Marea Adunare Naţională care a avut loc la 3-15 mai 1848. A fost vorba aşa cum au subliniat toţi vorbitorii, inclusiv ministrul Culturii - Razvan Theodorescu, de o reparaţie istorică. Concret, a fost vorba despre dezvelirea busturilor episcopilor Andrei Şaguna şi Ioan Lemeni, cei doi copreşedinţi ai Marii Adunări Naţionale. Iniţiativa, foarte valoroasă prin semnificaţiile sale, a fost oarecum umbrită însă de participarea puţin numeroasă a blăjenilor, care poate şi pentru că evenimentul a fost programat într-o zi lucrătoare, mai mult, într-o zi de târg, au preferat să-şi vadă de treburile proprii lasând ceremoniile aniversative în seama oficialităţilor blăjene şi judeţene, a reprezentanţilor Guvernului României, Senatului şi Preşedinţiei. Nu vrem să căutăm nod în papură, dar absenţa publicului venit de bună voie ne-a lăsat un gust amar. Mai ales că aniversarea Revoluţiei de la 1848 în Transilvania este cel mai important eveniment de acest fel al anului în curs alături de sărbătorirea la 1 Decembrie a 85 de ani de la Marea Unire. Poate că ar fi fost mai bine, cu atât mai mult cu cât ceremonia de pe Câmpia Libertăţii a fost destul de scurtă, ca ea să fie programată pentru duminică, 18 mai, când tot pe Câmpia Libertăţii va avea loc o serbare câmpenească şi mai multe spectacole. Aşa s-au petrecut lucrurile în anii precedenţi şi a ieşit bine. Vom trece cu lejeritate peste gafa secretarului primăriei municipiului Blaj care a uitat că un microfon deschis redă şi remarcile mai puţin ortodoxe chiar rostite în barbă, dar nu putem să nu spunem că nu înţelegem defel de ce, în loc să fie pavoazat cu Tricolorul, Monumentul "Gloria" de pe Câmpia Libertăţii era frumos decorat cu două reclame de la o societate de televiziune prin cablu. Foarte nepotrivit!
     La fel de nepotrivită ni s-a părut, în ziua precedentă (miercuri, 14 mai, când s-au deschis "Serbările Libertăţii", atitudinea consilierilor locali din Blaj, care după ce au asistat la simpozionul "Blajul - trecut, prezent şi viitor" în cadrul căruia patru personalităţi care au contribuit la dezvoltarea economică a Blajului au primit titlul de "Cetăţean de onoare", au plecat in corpore la agapa oferită de aceştia, ignorând cu desăvârşire toate celelalte acţiuni care s-au aflat în program: vernisajul unor expoziţii documentare sau de carte, de artă plastică şi artizanat, precum şi întâlnirea de suflet de la sediul Despărţământului ASTRA "Timotei Cipariu" Blaj în cadrul căreia au fost lansate mai multe volume dedicate evenimentului.
     Remarcăm însă, la superlativ, slujba dedicată celor doi episcopi - unul ortodox şi celălalt greco-catolic, oficiată în comun de ÎPS Andrei - arhiepiscop ortodox de Alba Iulia şi ÎPS Lucian - mitropolitul greco-catolic al Blajului, care împreună au sfinţit cele două busturi reamintind că aşa cum la 1848 ortodocşii şi greco-catolicii au conlucrat spre binele românilor, lucrurile, cu puţină bunăvoinţă, se pot petrece la fel şi astăzi. De altfel cei doi înalţi prelaţi au primit tot ieri, în cadrul festiv oferit de sesiunea de comunicări ştiinţifice "Luminile Blajului - amintirea revoluţiei de la 1848", titlul de "Cetăţean de onoare" al municipiului Blaj. Sesiunea de comunicări a reunit specialişti în istorie din Alba Iulia, Blaj, Cluj Napoca, Târgu Mureş, fiind unul din punctele de greutate din cadrul "Serbărilor Libertăţii". În deschiderea ei au prezentat mesaje acad. Ioan Scurtu - consilier al preşedintelui Ion Iliescu, ministrul Culturii Răzvan Theodorescu, senatorul PSD - Cornel Filipescu, prefectul judeţului Alba - Ioan Rus, preşedintele CJ Alba - Eugen Popa, vicepreşedintele ASTRA - Dumitru Borţan şi alţii. De asemenea, vom remarca eforturile Despărţământului ASTRA "Timotei Cipariu" pentru ca acţiunile în care a fost implicat să iasă bine (ceea ce au şi reuşit) şi prezenţa masivă a membrilor a nu mai puţin de zece filiale ale Societăţii cultural-patriotice "Avram Iancu."
     Manifestările găzduite în aceste zile de municipiul Blaj vor continua până duminică 18 mai, iar noi sperăm că participarea publicului va fi mult mai numeroasă.
Anca DINICĂ

Dr. Liviu STOICA ia apărarea persoanelor cu handicap
      Asistenţa socială a persoanelor cu handicap din România, comparativ cu cea din Statele Uniunii Europene, este deficitară atât în domeniul resurselor financiare cât şi în plan organizatoric şi legislativ. Birocraţia cu greu poate fi învinsă, mai ales datorită persoanelor incompetente, respectiv specialiştii care au funcţii de conducere în acest domeniu. "Deşi avem o generaţie nouă de asistenţi sociali, foarte bine pregătiţi teoretic, aceştia cu greu pot pătrunde în posturile cheie din asistenţa socială", ne-a declarat dl. Liviu Stoica, consilier judeţean PSD. Tot dânsul este de părere că noţiunea de "handicap social" este de mare actualitate, iar la eliberarea certificatului de persoană cu handicap este necesar să ne ghidăm după "criteriile medico-sociale" şi nu numai după cele medicale.
     "S-a făcut o mare nedreptate bolnavilor paralizaţi şi oamenilor cu tulburări psihice. Voi recurge la toate mijloacele posibile pentru ca aceştia să-şi re­do­bân­deas­că drepturile iniţiale şi în completare unele drepturi speciale", ne-a mai spus d-l dr. Liviu Stoica. (Răzvan JURCĂ)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.