Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Haiducul Ion Iliescu
      Românii au apreciat întotdeauna filmele cu haiduci, fie în varianta clasică-istorică, fie în cea modernă. "Să luăm de la cei bogați și îmbuibați și să dăm celor săraci și mulți!", este un deziderat pe care mulți români vor să-l audă dar și mai mulți vor să fie pus în practică. Este un slogan mult exploatat în campaniile electorale, mai ales de partidele de stânga. Vă aduceți poate aminte de figurile crispate, de gesturile ferme ale candidaților locali care arătau cu degetul înspre multele și frumoasele vile construite în zona Schitului, ori pe drumul Miceștiului și promiteau o... renaționalizare! Doamne ferește, au spus mulți albaiulieni, dar au fost și oameni care chiar își doreau acest lucru...
     Totul pleacă de la veniturile românilor, multe câștigate ilegal și mai ales prin expolierea statului; dar sunt și averi construite cinstit. Puține ce-i drept în comparație cu prima categorie. Noua lege anticorupție urmărea în principiu tocmai identificarea corupților, a averilor de carton iar declararea averilor celor care ne conduc, fie că sunt de la nivel central sau local se dorea a fi acel "punct 0" al reconstrucției încrederii în clasa politică. Ce a ieșit s-a văzut. Un test grilă cu X și 0 la care mulți demnitari au picat cu brio și ne-am ales cu o gașcă de conducători săraci dar cu soții ori părinți, copii și alte rubedenii foarte bogate. Liderul acestei categorii pare să fie premierul Adrian Năstase. La polul opus, apărătorul prototipului "sărac dar cinstit!", stă președintele României, Ion Iliescu, cel care și-a declarat salariul de 600 de dolari pe lună drept singura sursă a averii sale. Dincolo de aceste aspecte, Ion Iliescu vrea să rămână în ochii poporului drept haiducul salvator, cel care ia de la bogați și dă la săraci. Poate că vă aduceți aminte tema lansată de președinte în urmă cu câteva luni prin care solicita găsirea unor pârghii prin care impozitul pe veniturile mari să se situeze în jurul procentului de 70-80%! Iată că această idee , dar reluată sub altă formă a fost abordată la lansarea "Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a Țării în următorii 25 de ani". Astfel, după ce a cerut reprezentanților Guvernului să studieze oportunitatea înlocuirii unor taxe, impozite și contribuții printr-o Contribuție Socială Generalizată, Ion Iliescu a ajuns la subiectul preferat: președintele a cerut din nou ca cei cu venituri foarte mari să fie impozitați cu cote mai mari iar pentru cei cu venituri mici, impozitul uniform actual de 18% să fie redus.
     Că vorbele și faptele sunt de multe ori ca două drepte paralele care nu se întâlnesc niciodată o dovedește chiar ultima intervenție a aceluiași Ion Iliescu care a spus despre conturile demnitarilor următoarele: "Să spună fiecare ce depozit are: 10 mii, 10 milioane de euro. Care e problema?". Problema ar fi că în locul testului grilă cu X și 0, domnul președinte avea o pârghie legală, cea a nepromulgării legii în această formulă aberantă. Și totuși președintele nu a făcut-o. A promulgat-o așa proastă cum e. Văzând impactul negativ în rândul opiniei publice care nu dă doi bani pe declarațiile de avere ale demnitarilor, președintele a dat-o la întors... Haiducismul președintelui este extrem de bun, electoral vorbind, însă în practică ar putea genera multe inechități, în ciuda aparentelor intenții bune. Aplicarea "teoriei iliesciene" ar sufoca pătura subțirică a clasei de mijloc pentru că pe lângă taxele mari pe care le suportă acum, reprezentanții acestei clase vor trebui să plătească la stat un impozit și mai mare. Și aceasta pentru simplul fapt că au avut curajul să lase serviciul la stat, sigur dar cu venituri modeste și să se orienteze spre sectorul privat, unde jobul este nesigur dar mai bine plătit! Câți dintre români aleg să stea cu mâna întinsă pentru venitul minim garantat în loc să se aventureze într-o slujbă privată dar unde cuvintele de ordine sunt nesiguranța și multă muncă? Vă spunem noi, destul de mulți. Iar aceștia încă visează la mitul haiducului modern!
Dana MOTREANU