Ultima oră
Știri
Alarmele încep să vuiască
      Potrivit planului cu principalele activități pe linie de protecție civilă, în cursul acestei săptămâni, IPC Alba și Romtelecom vor efectua verificarea sistemului de înștiințare și alarmare în orașele și municipiile orașului. "Se va verifica întreaga aparatură, inclusiv prin atenționarea sirenelor timp de două minute", ne-a informat șeful IPC Alba, col. Dumitru Ghețe.(F.R.)
Locuitorii Albei, mari băutori de bere Ursus
      Într-o conferință de presă consacrată împlinirii a 125 de ani de fabricare a cunoscutei mărci de bere Ursus, Ioan Pop, directorul co­mer­cial al firmei, a precizat că în județul Alba se consumă anual peste 50.000 de hectolitri de bere Ursus. Un calcul simplu confirmă că un locuitor matur al județului consumă anual în medie 25 de litri de Ursus. Dacă ținem seama de faptul că pe piața liberă se comercializează în jur de zece sortimente de bere, atunci ne putem lăuda că la consumul de bere românii au intrat binișor în Europa. Jubileul berii Ursus a fost sărbătorit cu mare fast în zilele 23-25 mai. În marea piață din fața Sălii Sporturilor din Cluj Napoca au fost amenajate 90 de puncte de vânzare a berii. Mici și grătare, concerte live ale trupelor românești: Akcent, Kripton, Cargo, Voltaj, Spitalul de urgență au evoluat pe scenele amenajate în aer liber. Sloganul sub care s-a desfășurat jubileul celor 125 de ani este: Ursus - Regele inovațiilor în fabricarea berii românești! (S.T.)
TSD Alba - locul 8 pe țară
      Recent, la Sibiu a avut loc Consiliul Național al Tineretului Social Democrat, la care au fost prezenți printre alții premierul Adrian Năstase, Octav Cozmâncă, Cozmin Gușă, Victor Ponta și Ecaterina Andronescu. Județul Alba a fost reprezentat de către președintele organizației județene a TSD, Nicolae Mera, care ne-a comunicat faptul că, în urma analizelor efectuate pe baza a 18 criterii, filiala pe care o conduce ocupă locul 8 pe țară. De asemnea, TSD a prezentat PSD și oferta privind candidații propuși a se regăsi pe liste cu prilejul alegerilor de anul viitor.(R.J.)
La Alba Iulia
Spectacolul Primăverii
      Astăzi și mâine, Școala cu clasele I-VIII "Mihai Eminescu" Alba Iulia vă invită să participați la "Spectacolul Primăverii" susținut de formațiile cultural-artistice ale școlii. Astăzi, începând cu ora 17.00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor vor evolua formațiile artistice din ciclul primar iar mâine, începând de la aceeași oră, cele din ciclul gimnazial. (T.M.)
Zilele Radio Reîntregirea
      Ieri au debutat la Alba Iulia manifestările culturale reunite sub genericul "Zilele Radio Re­în­tre­gi­rea", care se desfășoară la Alba Iulia în perioada 26 mai - 1 Iunie. Programul activităților cuprinde astăzi, la ora 10.00, la Centrul Misionar Reîntregirea (Schit) o întâlnire cu oameni de radio din Cluj Napoca, București, Brașov, Constanța și Craiova "Antena Bisericii - radioul ortodox din România: evaluare, perspective și strategii"; *Miercuri, 28 mai: ora 11.00, la sediul Radio Reîntregirea - întâlnire cu mass-media locală, ora 19.00, la Centrul Eparhial - masa rotundă "Dialog cultural - Rugul aprins"; *Joi, 29 mai: ora 18.00, la Casa de cultură a sindicaltelor - spectacol "Pentru prieteni" - muzică folk, chitară clasică, pantomimă, poezie; *Vineri, 30 mai: ora 19.00 - Concert de muzică religioasă în Ca­te­dra­la Reîntregirii Neamului: Co­rul Seminarului Teologic Ortodox "Mi­tro­po­lit Simion Ștefan" și Corul Facultății de Teologie Ortodoxă; *Sâmbătă, 31 mai: ora 10.00 la Teatrul de păpuși "Prichindel" din Alba Iulia - Spectacolul "Orele copilăriei"; *Duminică, 1 Iunie: ora 12.00, în fața Catedralei Reîntregirii Neamului - desene pe asfalt, ora 20.00 - Premierea ascultătorilor fideli ai emisiunii pentru copii "Păhărelul cu nectar'. (A.D.)
Scade suprafața cultivată cu tutun în Alba
      În județul Alba, suprafața cultivată cu tutun este mai mică în acest an cu aproximativ 25 la sută față de 2002, în pofida anumitor facilități oferite de societatea națională de resort. În aceste zile au fost plantate cu tutun aproximativ 350 de hectare, a declarat contabilul-șef al sucursalei Ocna-Mureș a Societății Naționale "Tutunul Românesc" RA, d-na Cornelia Oltean. Toată suprafața cultivată cu tutun se găsește în zona Ocna-Mureș, majoritatea cul­ti­va­to­ri­lor fiind persoane particulare. Societatea de resort le-a oferit acestora anumite gratuități, ca de exemplu sămânță, pesticide și folie pentru acoperirea răsadurilor, pre­cum și asistență tehnică.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
"Cotețele" din centrul municipiului Alba Iulia se vor demola după ce justiția își va spune cuvântul
      Recent au apărut în presă unele critici la adresa pasivității Primăriei municipiului Alba Iulia, care nu a luat măsuri pentru demolarea construcțiilor provizorii din centrul municipiului, vis-a-vis de Casa de cultură a studenților. Primarul Mircea Hava face pe această temă câteva precizări: "Consiliul local Alba Iulia a decis în urmă cu câteva luni ca aceste construcții să fie demolate, mai ales că zona în cauză este parte a proiectului noului centru civic al municipiului. Numai că, auzind despre această intenție a primăriei, firma care deține aceste construcții, SC FLIPS SA Alba Iulia, a înaintat o contestație în instanță. Ea se va judeca la 2 iunie. Până atunci orice acțiune este suspendată, chiar dacă primăria a pregătit deja tot ce este necesar pentru demolare."
Anca DINICĂ

La Blaj
O turdeancă a fost arestată pentru înșelăciune
      Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj a emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele Nicoletei Maria Șuvaina (38 de ani, din Turda) pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune. Verificând reclamațiile unor cetățeni, polițiștii din Blaj au aflat că Șuvaina, în perioada martie-mai 2003 a înșelat cel puțin 5 persoane din localitate, promițându-le locuri de muncă în Cluj Napoca. Dându-se drept contabilă la SC Monac SRL Cluj Napoca, Nicoleta Șuvaina a pretins și primit sume de bani cuprinse între 5 și 20 de milioane de lei, pentru a le "facilita" oamenilor angajarea la respectiva firmă. În prezent, invinuita este cercetată în stare de arest preventiv, polițiștii urmând să identifice și alte posibile victime ale înșelăciunii. (N.T.)
PNL Alba avertizează
PSD urmărește controlul deplin asupra organizațiilor de tineret
Fundația pentru Tineret Alba este manipulată invocându-se unele norme... inexistente
      În 2002, Guvernul Năstase a emis Ordonanța de Urgență nr. 166 prin care modifică Legea nr. 146/2002 privind regimul juridic al fundațiilor județene pentru tineret și a municipiului București și al Fundației Naționale pentru Tineret. Ordonanța prevedea ca majoritatea membrilor Consiliului de conducere al acestora (trei din cinci) să fie numiți de către consiliile județene, în loc să fie aleși de către reprezentanții fundațiilor pentru tineret. "Prin aceasta se urmărește doar controlul deplin asupra organizațiilor de tineret și asupra patrimoniului acestora" a opinat consilierul județean PNL Dan Motreanu.
     Potrivit OUG 166/2002, art. 7 "procedura de numire și alegere a membrilor consiliului de conducere, cazurile de încetare a mandatului acestora, precum și funcționarea consiliului de conducere se stabilesc prin regulamentul de aplicare a prezentei legi". Respectivul regulament nu a fost elaborat nici până la această dată, în consecință, consiliile județene nu au, cel puțin teoretic, criteriile de selecție pentru cei trei membri care ar trebui "infiltrați" în conducerea fundațiilor județene pentru tineret. "Dar acesta nu a fost un impediment pentru Consiliul Județean Alba, în graba sa de a pesederiza și Fundația pentru Tineret Alba", ne-a declarat consilierul județean PNL. "În ședința CJ Alba din 27.02.2003, au fost numiți deja cei trei reprezentanți prevăzuți de lege, fără a avea normele tehnice de aplicare a OUG 166/2002.
     În prezent, cei trei numiți de CJ Alba au solicitat Fundației pentru Tineret Alba informații din baza de date a acesteia și au solicitat controale. În aceste condiții, încercările de preluare, chiar și prin metode de intimidare, a conducerii Fundației de Tineret Alba, reprezintă un nou abuz al PSD în încercarea de a controla și subordona activitatea societății civile", a subliniat Motreanu. Pentru a contracara "expansiunea roșie", PNL Alba va cere în prima ședință a CJ Alba abrogarea Hotărârii nr. 26/27.02.2003, privind numirea celor trei și sancționarea celor care și-au depășit atribuțiile, încălcând flagrant legea.
     Venind în sprijinul afirmațiilor colegului său de partid, deputatul PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru, a precizat că "acesta este încă un exemplu în care PSD folosește instituțiile statului pentru a-i pedepsi pe cei care nu li se alătură, indiferent dacă aceștia reprezintă societăți comerciale sau ONG-uri".
Nicoleta TOMUȚA

Prefectul Ioan Rus pune opoziția la colț
Principalul vizat este primarul Mircea Hava "care dovedește lipsă totală de transparență în relația cu autoritățile județene"
      Prefectul județului Alba, av. Ioan Rus, a răspuns ieri în cadrul unei conferințe de presă acuzelor aduse de reprezentanții opoziției vizavi de unele aspecte ale activității domniei-sale. Primul subiect abordat a fost interpelarea din Parlament a deputaților Dan Simedru și Alexandru Pereș în legătură cu manifestarea de la Alba Iulia organizată de PSD împotriva taxelor de parcare. "Nici nu am cuvinte pentru a caracteriza această acțiune. În primul rând, nu prefectul s-a ocupat de această manifestare care a fost foarte bine primită de populația municipiului. Ea a fost organizată de Biroul municipal Alba Iulia al PSD, de către consilierii noștri locali și au fost invitați să participe atât membri cât și nemembri PSD. Afirmațiile lor țin de infantilismul politic și m-am convins încă o dată că în aceste partide nu există persoane cu care să se poată dialoga civilizat. Hotărârile respective de consiliu nu au putut fi atacate în contencios întrucât ele sunt legale, oportunitatea lor este în schimb de discutat. Oricum, în ședința de astăzi a CLM Alba Iulia, consilierii PSD vor supune votului un proiect de hotărâre care să le revoce pe cele cu pricina". Apoi prefectul de Alba s-a referit la un presupus diferend al său cu Mircea Hava în prezența ministrului Cozmâncă în legătură cu pregătirile în vederea sărbătoririi Zilei Naționale din acest an. "Ne-am înțeles clar în privința proiectului de hotărâre de guvern pe care l-am inițiat împreună cu președintele Eugen Popa, toți au fost de acord înclusiv primarul Hava și acum văd că se încearcă practic schimbarea destinației fondurilor prin renunțarea la edificarea unor grupuri statuare a iluștrilor noștri înaintași. Nu am putut fi de acord cu așa ceva și consider că aceste afirmații aduc ofensă istoriei acestor meleaguri". În continuare, șeful administrației publice județene s-a referit și la manifestarea "Zilele municipiului Alba Iulia" organizată de către Primărie. "Este de neconceput faptul că Mircea Hava nu colaborează pe linie administrativă cu autoritățile județene. La această acțiune sunt implicate și 6 servicii publice descentralizate - Poliție, Jandarmerie, Pompieri, OPC, DSP și DSV care sunt subordonate Prefecturii. Ne-am întâlnit de multe ori cu prilejul ședințelor Comitetului Operativ Consulativ, unde se discută probleme importante ale județului, iar Hava a tăcut ca mutu' fără a ne spune nimic. I-am spus și astăzi (n.r. - ieri) că nu mai putem tolera această manieră. Noi toți trebuie să colaborăm pentru ca lucrurile să iasă bine".
     Nu în cele din urmă prefectul Ioan Rus s-a arătat deranjat și de "atenția subită pe care Hava o acordă acum fotbalului albaiulian arogându-și merite fără suport în promovarea echipei FC Unirea în divizia A. Ar fi fost de admirat dacă dădea bani din propriul buzunar, dar fondurile au provenit de la bugetul Consiliului municipal. Această formație și performanța sa de răsunet au fost susținute de numeroși sponsori care au răspuns apelurilor lansate de mine de nenumărate ori de-a lungul întregului campionat. Când a văzut că este rost de capital electoral a ieșit și Hava din umbră". Ioan Rus a mai spus în încheiere că în cursul acestei săptămâni se va finaliza și controlul la Comisia municipală de fond funciar, rezultatele acestuia urmând să fie dezvăluite în cadrul unei noi conferințe de presă.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.