Prima pagină Ediția din: 27.5.2003
Știri
Criză de sânge în județul Alba
      Dr. Elena Popescu, șefa Centrului de Transfuzii Sanguine Alba, ne-a declarat că unitatea pe care o administrează se confruntă din nou cu o criză de sânge, referindu-se cu precădere la cel din grupa A. În acest context se face apel la persoanele cu vârsta de peste 18 ani, sănătoase, care nu au avut hepatită, să doneze sângele atât de necesar bolnavilor aflați în suferință. Cei care donează benevol sânge vor fi răsplătiți cu câte 200.000 de lei, două zile libere plătite iar pentru cei aflați la cea de-a 5-a donare se oferă un premiu de 500.000 de lei. (N.T.)
Un tânăr s-a înecat în Târnava Mică
      Duminică, 25 mai, Ștefan Vasile Ghenescu, de 16 ani, elev la Școala Ajutătoare din Blaj, s-a înecat în râul Târnava Mică, în timp ce se afla la scăldat cu alți prieteni. Tânărul a fost dus la spitalul Blaj unde a fost necropsiat, medicul legist constatând că decesul a survenit în urma asfixiei mecanice prin înec. (N.T.)
Mort în fața spitalului
      Duminică, 25 mai, medicul aflat la Centrul de Permanență Medicală Alba Iulia a sesizat Poliția Alba Iulia că pe gazonul din fața unității spitalicești se află un bărbat decedat. Polițiștii sosiți la fața locului au descoperit asupra bărbatului decedat un bilet de trimitere de la Spitalul Deva-secția Neurologie, pe numele de Mihail Punga (35 de ani, din Arad). Bărbatul, care a murit cel mai probabil din cauza unei afecțiuni interne cronicizate, a fost dus la Medicină Legală pentru efectuarea autopsiei. Polițiștii vor identifica victima și vor anunța aparținătorii. (N.T.)
Peste două zile
Prima descindere pe Muntele Găina
      Prefectul Ioan Rus a precizat, în cursul zilei de ieri, faptul că joi, 29 mai a.c., însoțit de către alți factori de răspundere va efectua o primă deplasare pe Muntele Găina." Vom inventaria toate problemele existente și, treptat, se va trece la rezolvarea lor, întrucât timpul este înaintat", a declarat șeful administrației publice județene. Domnia - sa a mai spus că nu va fi însoțit de către reprezentanții altor județe, pentru că "oricum nu ne ajută cu nimic". De menționat că tradiționala sărbătoare de pe Muntele Găina se va desfășura în zilele de 20 și 21 iulie a.c.(R.J.)
Ieri, la Alba Iulia
Un bloc din Cartierul Cetate a fost cuprins de flăcări
      Pompierii militari din Alba Iulia au intervenit ieri, în jurul orei 11.10, la stingerea unui incendiu izbucnit într-un bloc de locuințe de pe strada Vasile Goldiș din cartierul Cetate. La fața locului, ei au constatat că ardea izolația din bitum a blocului iar locatarii reușiseră deja să izoleze focarul. S-a constatat că incendiul a izbucnit din cauza lui Irimie Petrușe, care avea un apartament la ultimul etaj al blocului și care se apucase să recondiționeze izolația cu smoală și bitum. Din cauza vântului, flăcările au scăpat de sub control iar bitumul încins s-a scurs pe conducta de ape pluviale a blocului, topind-o. Mai mult, bitumul încins a ajuns până în apartamentul vecinilor lui Petrușe, situat tot la nivelul patru al blocului. Conducta pentru apele pluviale, fiind din plastic, s-a topit iar smoala încinsă s-a răspândit în apartament. Intervenția rapidă a pompierilor a salvat de la distrugere apartamentul cu pricina și pe cele învecinate. Pentru neglijența sa, Irimie Petrușe a fost amendat de pompieri cu 800.000 de lei. Din fericire, acesta nu a suferit arsuri grave în încercarea de a stinge singur focul scăpat de sub control. (N.T.)
Din cauza furtunii
78 de localități din Apuseni au rămas în beznă
      În noptea de 24/25 mai a.c. o furtună puternică însoțită de căderi masive de precipitații s-a abătut asupra munților Apuseni. Una dintre cele mai afectate localități a fost comuna Albac, unde din cauza alunecărilor de teren a fost blocat accesul pe DN 75 pe o porțiune de 25 de metri liniari. Din pricina unui copac doborât de furtună peste linia de curent electric, mai multe gospodării au rămas în beznă. O parte dintre localnici au ieșit la degajarea DN 75 de nămol și pietriș iar reprezentanții din Câmpeni ai Sucursalei de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice Alba au fost anunțați să intervină la remedierea defecțiunilor. Potrivit informațiilor furnizate de Electrica Alba, furtuna a afectat două linii de alimentare cu energie electrică, aparținând de stațiile Câmpeni și Baia de Arieș, în total 120 de posturi de transformare care alimentau 78 de localități. " Azi (n.r. luni, 26 mai 2003), ca urmare a intervenției echipelor din cadrul SDFEE Alba s-a reușit realimentarea marii majorități a consumatorilor. În jurul amiezii mai erau afectate 45 de posturi de transformare din 30 de localități iar lucrările continuau astfel încât toate localitățile să primească în cel mai scurt timp energie electrică", ne-a declarat directorul SDFEE Alba, ing. Ioan Perju.
Nicoleta TOMUȚA

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Sâmbătă și duminică, "Zilele Orașului"
"Să veniți, să vedeți, să vă distrați!"
Interviu cu Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia
      Hava- În acest sfârșit de săptămână, la Alba Iulia va fi organizată prima ediție a "Zilelor Orașului". Ca principal organizator, ce vă doriți de la această acțiune?
     - De la început vreau să spun ceva ce am mai spus și toată lumea sper că a înțeles. Cine nu... Vrem să facem, nu eu personal, sau Călin Potor, sau celălalt viceprimar, Marius Rotar, ci Consiliul local și Primăria, o sărbătoare despre care discutăm de mai mulți ani, o sărbătoare pentru oameni. Va fi o sărbătoare fără "zona zero", fără elemente de protocol, fără ecusoane pentru invitați speciali, o sărbătoare la care toți vom avea același ecuson, cel de cetățean al municipiului Alba Iulia. Asta dorim să facem, o sărbătoare în care oamenii să se simtă bine. Lumea vrea să asculte muzică, să iasă la picnic, să vadă lucruri amuzante... Iar Consiliul local și primăria sunt datoare să le ofere aceste lucruri.
     - Care sunt atracțiile programului?
     - Noi încercăm să creăm prilej de voie bună, iar fiecare cetățean va alege activitatea la care dorește să participe. De aceea avem un program foarte variat. M-aș opri acum asupra momentului cascadei lui Lae Drăghici, un om care prin activitatea sa a dus numele Alba Iuliei și în afara țării, un om care face lucruri interesante, care creează momente de suspans și de descărcare de adrenalină. Pe scurt, o atracție. Este apoi spectacolul folcloric care va reuni interpreți cunoscuți din această zonă, un spectacol făcut de oameni care se pricep foarte bine la așa ceva. Mai avem focul de artificii, spectacolele de muzică pentru tineret, discoteca... plus toate celelalte atracții presărate printre aceste momente mai de greutate. Nu le vom divulga acum pentru că vrem să păstrăm și unele surprize. Va mai fi un moment deosebit, care cred că va ieși foarte bine, vom prezenta în acest cadru popular stema orașului, așa cum a fost ea stabilită de Comisia națională de Heraldică, după propunerile noastre și steagul municipiului Alba Iulia, de asemenea făcut de oameni care se pricep. Va fi un moment emoționant pentru că, pe lângă distracție, avem nevoie și de asemenea momente, mai ales că dorim ca la prezentare să ne ținem toți de mână, să încercăm să înconjurăm astfel simbolic Cetatea, adică să o luăm la sufletul nostru. Poate că unii ne vor acuza de cine știe ce nostalgii, dar nu este așa, de vreme ce serbarea va avea loc în întregime în șanțurile Cetății. S-a ales această locație dintr-un motiv foarte întemeiat: în Cetate trebuie să existe, să pulseze viața. Acum Cetatea este doar un loc de trecere dinspre casă spre serviciu și invers. Trebuie să determinăm lumea să se oprească în Cetate. Este pentru prima oară după 1990 când lumea are acces în spațiile dintre zidurile Cetății. Asta nu înseamnă că monumentul va avea de suferit ci, dimpotrivă, Cetatea va trăi și se va dezvolta numai dacă aici va exista activitate, viață. Este un lucru pe care nu-l spune Mircea Hava, ci este unul pe care l-am învățat și eu de la specialiști din alte țări, unde aceasta a fost soluția pentru situații similare și lucrurile merg foarte bine. Ei ne-au explicat acest lucru și noi trebuie să învățăm de la cei care știu.
     - Ați fost acuzat recent, dumneavoastră dar și primăria în general, că nu vă preocupați suficient de Cetate...
     - Cu acuzele care au început de o lună de zile deja m-am obișnuit. Eu mă ocup de Cetate la modul concret. Vorbesc mai puțin și fac mai multe, iar lucrurile acestea se vor vedea. Se va vedea ce se va întâmpla în parcul din Cetate, se va vedea investiția durabilă pe care noi am făcut-o în șanțuri, investiție care nu s-a făcut numai pentru "Zilele Orașului", ci s-a făcut pentru ceea ce înseamnă acest spațiu, pentru oameni, pentru valorificarea posibilităților Cetății exact în felul în care am spus anterior. Aici va fi un loc în care evenimentele culturale și sportive să se poată desfășura în condiții foarte bune și într-un cadru deosebit. Vrem ca această zonă să fie una în care lumea să se poată plimba, să poată ieși "la iarbă verde". "Zilele Orașului" sunt din acest punct de vedere o avanpremieră la programul de marketing urban al Cetății care a fost discutat recent la Alba Iulia și care va fi supus analizei în Consiliul local, în luna iunie. Printre amenajările definitive menționez introducerea curentului electric, nivelarea platformelor, curățarea spațiilor de tot felul de molozuri și deșeuri adunate în ani. Acestea sunt lucruri care vor rămâne și după încheierea sărbătorii. Mai avem încă multe de făcut, dar este un început bun. Vom amenaja și partea de amfiteatru, care acum este cum este, dar la anul va fi cu totul altceva.
     Vreau să spun că multe din lucrurile pe care le gândim pentru Cetate n-ar fi fost posibile fără sprijinul și colaborarea consistentă a Guvernului României. Este programul care a fost discutat recent cu ministrul Cozmâncă, este programul cu Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței, este programul "România frumoasă", la semnarea căruia nu am putut participa pentru că am fost ocupat aici cu pregătirea "Zilelor Orașului". Dacă s-ar fi semnat programul în Filipine, m-aș fi bucurat foarte mult (așa cum am auzit că se spune), sau în Congo sau la Viena... Era un lucru interesant pentru oamenii care nu știu că astfel de lucruri bune se petrec în România, dar neparticiparea mea nu denaturează cu nimic rezultatul pentru că acest program a fost discutat la Alba Iulia cu oameni din Ministerul Culturii, cu doamna director general, arhitect Irina Arabagiu, și sunt sigur că și Consiliul local va aproba cei 30.000 USD pentru derularea programului. Mă bucur și salut inițiativa Consiliului Județean Alba de a veni și el cu un program legat de Cetate. Eu cred că numai împreună și conjugându-ne eforturile, vom reuși să facem ceva. Eu sunt primar, chiar dacă unora nu le convine. Normal că primarul trebuie să se ocupe de niște chestiuni... Eu trebuie să execut lucrări care sunt hotărâte și trebuie făcute. Dacă deranjează pe unii, este problema lor, eu mă bucur că orașul arată cu totul altfel decât arăta acum câțiva ani.
     - Revenind la "Zilele Orașului", aveți invitați din orașele înfrățite?
     - Din păcate, deși invitațiile au fost trimise din vreme, nu cred că din toate orașele înfrățite vom avea reprezentanți de primul rang. Avem confirmarea primarului din Arnsberg, a unei delegații din Alessandria și din Sliven - de unde va veni și un grup folcloric de copii care va prezenta folclor bulgar. Avem și confirmarea unei delegații din Szekesfehervar și, dacă se mai hotărăște cineva în ultimul moment să vină, noi îi primim cu bucurie, dar asta depinde de programul lor și de timpul pe care-l au la dispoziție. Și noi primim destule invitații pe care nu le putem onora.
     - S-a spus că nu colaborați în pregătirea "Zilelor Orașului" cu instituțiile care v-ar putea sprijini și îndruma.
     - Această acuzație nu este fondată. Am citit și eu în presă că nu colaborez cu Poliția, cu Jandarmii, cu DSP. Cert este că exact în ziua în care domnul prefect a ținut comandamentul pentru Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cu două ore înainte m-am întâlnit cu reprezentanți de la Jandarmi, cu Pompierii, cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică, ai Armatei..., am fost chiar în teren să vedem cum stau lucrurile și să stabilim toate măsurile care se impun. Nici nu s-ar putea face o asemenea sărbătoare fără implicarea acestor instituții. Acum... poate am greșit, deși nu cred, că n-am cerut ca toate acestea să se facă prin Prefectură. Dar trebuie să înțelegem că, într-o democrație, chiar dacă ea este tânără și chiar dacă unii își amintesc cu plăcere, se gâdilă, când se gândesc la chestiunea cu primul secretar, că primarul este o autoritate publică locală și aceste servicii publice descentralizate sunt obligate prin lege să colaboreze cu primarul și cu instituția Primăriei. Ei au înțeles și asta fac. De asemenea, orice sprijin, orice idee bună din partea Prefecturii, ai cărei reprezentanți au fost invitați să participe la deschiderea "Zilelor Orașului" ca și cei ai Consiliului Județean Alba, sunt binevenite. Subliniez încă o dată că sărbătoarea nu are nici o conotație politică. Cine va încerca s-o politizeze nu va face altceva decât să-și atragă huiduielile cetățenilor. Eu am fost plăcut impresionat ascultându-l pe ministrul Cozmâncă cerându-ne să colaborăm pentru pregătirea Zilei Naționale a României, să nu o transformăm într-o sărbătoare politică. Ideea se extrapolează și pentru "Zilele Orașului". Vor veni, poate, oameni de marcă dintr-un partid sau altul, dar ei se vor afla acolo ca simpli cetățeni.
     - Știm că fiind o sărbătoare a întregului municipiu ați cerut sprijin din partea mai multor sponsori. Care a fost răspunsul lor?
     - Răspunsurile sunt bune și în special cele din partea oamenilor de afaceri, cetățeni ai municipiului. Sponsorizări au venit și sunt sigur că vor mai veni, mai ales că unii dintre ei așteaptă confirmarea de la superiorii lor. Avem și sponsorizări "în natură". După prima "rețetă" costul sărbătorii este de circa 1 miliard de lei. În urma sponsorizărilor, suma pe care o va suporta bugetul local va scădea, dar, spun din nou, s-au făcut lucruri din acești bani care vor rămâne și după încheierea sărbătorii. Sunt sigur că se vor găsi voci care să spună că puteam face altceva în oraș din acești bani. Eu cred însă că nu trebuie să ajungem la așa ceva. Banii au fost cuprinși de la începutul anului în bugetul local, există o hotărâre a Consiliului local pe această temă, cu anexe de cheltuieli... Din păcate sunt unele lucruri scumpe - efecte speciale, sonorizări - dar care trebuie făcute pentru o sărbătoare de ținută, așa cum dorim să fie. Sunt sigur că pentru foarte mulți va fi un element de noutate și emoție chiar și numai pătrunderea în șanțurile Cetății, într-un spațiu până acum interzis.
     - Zona va rămâne deschisă și după sărbătoare?
     - Da, va rămâne deschisă și luminată și vom avea și supraveghere cu gardieni publici. De această supraveghere trebuie însă să se teamă doar cei certați cu legea sau cu bunul simț, pe ceilalți astfel îi protejăm. Invitația mea este ca oamenii să vină, să vadă, să se distreze.
A consemnat Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.