Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
România, la 45 de ani de UE
      O analiză recentă a Uniunii Europene plasează România pe penultimul loc în rândul celor zece țări candidate în ceea ce privește competitivitatea economică. Doar Bulgaria mai este încă sub noi. Indicele de competitivitate calculat de economiștii UE a fost determinat în funcție de costul resurselor naturale și al produselor unice ale unei țări, cotate pe o scală de la 1 la 7. De asemenea, ei au calculat și intervalul de timp necesar țărilor candidate pentru a recupera decalajul venitului pe locuitor (la paritatea puterii de cumpărare) cu Uniunea Europeană. Ei, cam cât credeți că i-ar trebui României să ajungă doar la nivelul de convergență cu media UE? Calculul analiștilor europeni ne arată că în timp ce Sloveniei, țara cea mai bine plasată în clasamentul economic al candidatelor, i-ar fi necesari 13 ani, României i-ar trebui nu mai puțin de 45 de ani, iar Bulgariei 50. Asta în condițiile în care rata de creștere anuală se va menține la 5% la nivelul economiei fiecărei țări, în timp ce rata similară în UE ar rămâne în continuare în jurul a 2%. După cum se observă, decalajul este foarte mare chiar și între primele și ultimele țări candidate. Spre exemplu, Cehiei, pe locul doi în clasament, i-ar trebui doar 18 ani, Ungariei 24 de ani (aproape jumătate din timpul necesar României), Slovaciei - 31, Estoniei - 34, Poloniei - 34, Letoniei - 40, Lituaniei - 40. Trist, dar adevărat, aceasta este situația economiei românești la ora actuală. Întârzierea reformelor structurale a dus în cele din urmă la mărirea decalajului chiar și față de celelalte țări candidate.
     În conjunctura actuală de bulversare a pieței europene, cauzată în principal de aprecierea prea puternică a euro în raport cu dolarul american, apar noi riscuri și pentru economia românească. Ascensiunea euro și aprecierea sa și față de leul românesc produc presiuni inflaționiste destul de mari, ținând cont că accizele sunt deja calculate în moneda unică europeană. Indirect, un euro din ce în ce mai greu încetinește ritmul de creștere în UE, zonă care atrage aproape 70 la sută din exporturile românești. După o serie de rectificări în sens negativ ale prognozelor ce vizează spațiul euro, pentru anul 2003 s-a ajuns să fie admisă doar o creștere cuprinsă între 0,5 și 1%!, unul dintre cele mai scăzute ritmuri din ultimele decenii. Or această încetinire, desigur, va avea la rându-i alte urmări nefaste asupra economiei țării noastre. Practic, chiar dacă în primul trimestru al acestui an volumul exporturilor românești a stabilit un nou record, depășind 1,4 miliarde USD/lună, rezultatul a fost în mare măsură influențat de raportarea sa la dolarul american.
     Apoi, structura exporturilor ne menține în continuare în rândul țărilor slab dezvoltate, 90% din exporturile din anul trecut fiind reprezentate de materii prime și produse manufacturate în sistem lohn. Acest lucru ne poate pricinui în anii următori mari necazuri. Pe măsura creșterii salariilor, deoarece exportăm în prezent în mare parte forță de muncă ieftină, investitorii străini își vor deplasa capacitățile de producție mai mult spre est, unde vor găsi o piață a muncii mai accesibilă din acest punct de vedere.
     Așadar, anii următori vor fi de importanță capitală pentru economia românească, pentru a putea să ne menținem pe trendul necesar integrării în Uniunea Europeană. Țara noastră are nevoie de o perioadă lungă de stabilitate economică și de o creștere a PIB-ului de cel puțin 5% anual. Acest lucru ar trebui să constituie un important semnal de alarmă pentru partidele politice, pentru a abandona bătălia electorală începută încă de pe acum, și a se bate în continuare pe programe economice care pot să atragă noi investiții străine atât de necesare la ora actuală. Este, de asemenea, necesară o politică monetară înțeleaptă la nivelul Băncii Naționale, astfel încât, pe cât posibil să fie menținut actualul coș valutar (60% euro + 40% dolari SUA), care ne conferă în continuare o anumită stabilitate atât în ceea ce privește inflația, cât și în privința derulării în bune condițiuni a exporturilor și importurilor. Mai ales că într-o perioadă de câteva luni se întrevede o armonizare a intereselor economice ale SUA și ale Uniunii Europene, mizându-se pe o stabilizare a raportului euro-dolar într-o zonă cuprinsă între 1,12 - 1,10. Cât va fi de adevărat, rămâne de văzut.
Tinu MATEȘ