Curier județean
Rugăciunea de azi
     Din somn sculându-mă, mulțumesc Ție, Preasfântă Treime, că pentru multă bunătatea Ta și pentru îndelungă-răbdarea Ta nu te-ai mâniat pe mine, leneșul și păcătosul, nici nu m-ai pierdut cu fărădelegile mele; ci ai făcut iubire de oameni după obicei; și întru deznădăjduire zăcând eu, m-ai ridicat ca să mânec și să slăvesc puterea Ta. Deci, acum luminează-mi ochii gândului, deschide-mi gura ca să învăț cuvintele Tale, să înțeleg poruncile Tale, să fac voia Ta, să-Ți cânt întru mărturisirea inimii și să laud Preasfânt Numele Tău: al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, acum, și pururea și în vecii vecilor.Amin!
Duminica Orbului
      Știm că rostul ochilor ce avem este acela de a face să fim cu văz curat, sănătos, să nu trăim în beznă. Aceasta-i cu putință numai în cazul în care ochii noștri sunt într-o stare bună, curați, cum am zis. Dacă nu-s ca atare, dacă gingașul lor mecanism nu funcționează în chip normal, dacă solzii orbiei îi acoperă, atunci înseamnă că trupul nostru se află într-o stare cât se poate de jalnică: în întuneric își duce viața, așa cum s-a întâmplat până la vindecare cu tânărul orb din naștere, de care-i vorba în Sfânta Evanghelie a duminecii a șasea după Paști.
     Nu numai trupul nostru este înzestrat cu ochi care pot fi în stare bună, să vadă sau să ne țină trupul întunecat, să ne dea numele de orbi. Și sufletul nostru are un ochi, un organ luminator: inima. Și, precum este cazul cu ochii cei trupești, la fel stau lucrurile și cu ochiul acesta al nostru, sufletesc. poate fi curat, sănătos, să vadă bine, să provoace pe seama sufletului nostru întuneric și moarte.
     Noi susținem că vedem, dar, totodată nu vedem. Vedem cu ochii trupului, dar nu prea vedem cu ceilalți ochi, cu ochii sufletului. Nu prea vedem cu ochii sufletului - de ce? - pentru că am lăsat să se aștearnă pe ei un strat gros de păcate, solzii păcatelor. De aceea nu-L vedem pe Domnul, nu-l "avem în vedere" pe Domnul, orbecăim în întunericul păcatelor, cădem sufletește și nu-i departe, vai, prăbușirea în întunericul cel mai dinafară, în osânda groaznică.
     Da, frați creștini, repet, vedem cu ochii trupului. Nu-i deajuns, însă. Mai trebuie o vedere. Vederea sufletească. Să căutăm a vedea cu ochii sufletului, să ni-i însănătoșim, să ne îndepărtăm de pe ei solzii orbitori ai păcatelor și ai patimilor: să ni-i facem curați, să ni-i luminăm, să vedem mereu pe Domnul, să-L avem în vedere, mereu să fim aproape de El. Și văzându-L bine, să-L rugăm stăruitor, cu credință, să ne miluiască pentru că și El ne va avea "în vedere", ne va milui și se va îmbucura.
     Să ne rugăm Domnului Iisus așa: "Întinde mâna Ta, Doamne, cum ai întins-o odinioară orbului din naștere și spală ochii sufletului nostru, luminează-l cu lumina Ta cea prealuminoasă, ca într-însa să vedem lumina, într-însa să umblăm, fii ai luminii să fim, faptele să le plinim. În Tine credem și Ție ne închinăm, acum și totdeauna". Hristos a înviat!
Pr. Ioan SUCIU
Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Ermia; Sf. Sfințit Mc. Ermei, Eusebiu și Haralambie
Catolic: Vizita Sfintei Fecioare Maria
Greco-catolic: Sf. Mc. Ermie
Meteo
     
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri


Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.