Ultima oră
Știri
Zilele Universității
      Astăzi debutează la U­ni­ver­si­ta­tea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia sesiunea științifică "Zilele U­ni­ver­si­tă­ții", la care vor participa cu comunicări studenți și cadre didactice din Alba Iulia, dar și din mai multe alte centre universitare din țară. Festivitatea de deschidere va avea loc în Aula "Du­mi­tru Stă­ni­loa­ie" a Facultății de Teologie, în­ce­pând de la ora 9.00. Programul zilei va continua de la ora 10.00 cu inaugurarea Bibliotecii virtuale, iar la ora 10.45 va începe sesiunea propriu-zisă. (A.D.)
UE ne cere 1 milion de ferme viabile
      Potrivit unor date statistice re­cen­te, în țara noastră există în prezent în jur de 6 milioane de gospodării rurale. Din totalul a­ces­to­ra, numai 10.000 sunt socotite exploatații agricole viabile. Pentru a avea o structură de proprietate apropiată Uniunii Europene, va fi nevoie de concentrarea micilor gos­po­dă­rii individuale în circa 1 milion de ferme agricole comerciale care să exploateze cu randament sporit pământul și să facă față concurenței de pe piața UE. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Care Românie curată?
Excepții de la regula anticorupție
Drumul celor 10000 de euro
      O călătorie de 10000 de mile începe întotdeauna cu primul pas, care statuează că acel drum lung și anevoios începe acolo, cu acel timid mers înainte. Când, însă, pe un drum care nu este doar o simplă călătorie solitară, ci una decisivă pentru o întreagă societate și poartă numele anticorupție, primul pas este un pas înapoi, există multe semne de întrebare asupra soartei pe care o va avea lunga călătorie a țării către cât mai puțină corupție. Pasul înapoi este un demers pe ocolite al Legii anticorupție: Ordonanța de Urgență nr.40/ 2003 emisă de Guvern și care modifică temuta lege, propunându-se o derogare pentru persoanele numite de președintele României, de către Parlament la propunerea șefului statului sau de către CSAT și care vor putea astfel să ocupe în continuare postul care îi face incompatibili cu funcția în care au fost numiți de șeful statului. Printre norocoșii cadoului de la guvern se numără șefii serviciilor secrete, SRI, SIE, STS, SPP și adjuncții lor, ambasadorii, șeful PNA sau judecătorii de la Curtea Supremă. La început, guvernul a anunțat că va modifica prin această ordonanță de urgență pachetul anticorupție numai ca demnitarii să își declare sumele din conturi: adică sumele mai mari de 10000 de euro aflate în conturile demnitarilor. Noua derogare introdusă de executiv, fără a fi anunțată public, se adaugă excepțiilor de la Legea anticorupție care permitea parlamentarilor să fie membri ai consiliilor de administrație, ai regiilor sau companiilor naționale dacă acest lucru era cerut de primul ministru. O altă "portiță" a fost găsită într-un alt act legislativ, Legea locuinței și poartă numele "Casa de vacanță". Prin acest capitol, se prevedea acordarea către ministere, consilii județene și locale a posibilității de a construi și administra case de vacanțe, de care vor beneficia demnitarii. Adusă în prim-plan, "Casa de vacanță" a fost înfierată atât de premierul Adrian Năstase, cât și de ministrul MLPTL, Miron Mitrea, care au precizat că nu știu cum s-a strecurat "înzestrarea" demnitarilor în proiectul de modificare a Legii locuinței.
     Probabil că soarta celui care a conceput aceată derogare va fi aceeași cu cea a funcționarului care, tot în "exces de zel" a propus facturarea populației pentru căldura scursă prin pereți și care acum, potrivit promisiunilor ministrului Cozmâncă, se odihnește pe Vârful Omu, însă metodele neconvenționale prin care se fac legile în România nu mai sunt de mult timp motive de glumă. Pentru că destinația atinsă la capătul călătoriei făcute ne privește pe noi toți, mai devreme sau mai târziu. Iar excepțiile de la regulă nu înseamnă întotdeauna că acea regulă funcționează, ci, mai mult, că, uneori, este foarte greu să ne adaptăm legilor în drumul nostru către o societate mai bună, către o Românie mai curată.
Teodora ILINCA

Ziua Eroilor
La Cugir, eroii morți omagiați cu slujbe, iar supraviețuitorii... cu promisiuni!
      Joi, 5 iunie, Ziua Eroilor a fost celebrată la Cugir și Vinerea, la monumentele închinate acestora fiind oficiate slujbe de pomenire. Manifestările au fost organizate de Primăria Cugir în colaborare cu Asociația Veteranilor de Război Cugir și școlile generale Cugir și Vinerea. Conform unei statistici recente a ANVR Alba, în Cugir și localitățile aparținătoare Vinerea, Bucuru, Bocșitură, Călene, Goasele și Mugești mai sunt în viață 91 de veterani de război și 143 de soții.
     În mare parte, de gratuitățile oferite de Legea 44/1996 veteranii de război au apucat să beneficieze, pe timpul vieții (fără să mai punem la socoteală "bonusul" reprezentat de locul de veci, gratuit, în cimitire). Scutirile de la plata a tot felul de taxe, bilete de călătorie, biruri și impozite au fost obținute după alergături insistente și repetate pe la sediul ANVR din Alba. La capitolul "noi vrem pământ", respectiv "pământul pentru care am luptat și am fost răniți în război, deportați sau închiși în lagăre", veteranii din Cugir (și poate că nu numai de aici) sunt încă în stand-by. Deoarece Primăria Cugir nu dispune de suficient pământ în intravilan (intravilan care se extinde oricum, mărindu-se de la an la an, prin hotărâri repetate de Consiliu Local, pentru varii societăți comerciale), până în prezent doar 5 veterani de război au primit terenul prevăzut de legile 18 și 44. La primărie mai există încă 11 cereri a căror soluționare depinde de răspunsul Prefecturii Alba la un memoriu înaintat de Primăria Cugir, în care se solicita preschimbarea modului de recompensare. Veteranii, sau soțiile acestora, care mai supraviețuiesc până la venirea răspunsului guvernamental, vor primi bani în schimbul pământului stipulat în lege. Glumind amar, am putea spune că veteranii sunt totuși consolați de o rezervă: aceea a terenului, din cimitirele din ce în ce mai mari ale orașului....
Nicoleta TOMUȚA

Cricău
      În prezența oficialităților locale și județene, și la Cricău a fost sărbătorită Ziua Eroilor. În memoria celor ce s-au jertfit pe altarul scump al patriei a fost dezvelită o placă comemorativă gravată cu bustul lui Axente Sever, deasupra ei fiind amplasat bustul marelui luptător Avram Iancu. Monumentul se află în parcul din apropierea Bisericii ortodoxe, în acea zonă fiind situat și un catarg pe care a fost arborat tricolorul. Primarul Cricăului, Nicolae Muntean, ne-a declarat că manifestarea a cuprins și o slujbă de pomenire a eroilor ce și-au dat viața pentru libertate, dreptate și demnitate; de asemenea, s-au sfințit monumentul și catargul din incinta bisericii. (A.D.T.)
Un neamț de naționalitate kurdă băgat la mititica
Abdusselam și-a ascuns pistolul și muniția, introduse ilegal în țară, într-o scobitură din ușa de la baie
      Lucrătorii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Alba Iulia l-au prezentat pe cetățeanul german, de naționalitate kurdă, Abdusselam A. de 38 de ani, cu domiciliul în Deva, Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, care a emis mandat de arestare preventivă de 30 de zile, pentru mai multe infracțiuni. Acesta este cercetat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor și contrabandă calificată, fapte pentru care riscă închisoare de la 3 la 12 ani. Comisarul Centrului Zonal Alba Iulia, Todor Grindean, ne-a informat că la locuința acestuia din Deva, cu ocazia unei percheziții, s-au găsit un pistol cu glonț, calibru 7,65 și un încărcător cu 8 cartușe aferente în stare de funcționare. Cetățeanul german se află în România din 1997, când a înființat o firmă cu sediul în Deva, ce avea ca obiect de activitate alimentația publică (magazin alimentar) și vânzarea de îmbrăcăminte second-hand. El locuia împreună cu concubina sa Rodica V. și cu fiica lor în vârstă de doi ani. Pistolul a fost descoperit într-o scobitură situată în partea superioară a canatului ușii de acces spre baia de serviciu. Din primele cercetări a rezultat că pistolul a fost adus în țară de inculpat, din Turcia, în 2001, iar când a trecut frontiera României l-a ascuns în interiorul autoturismului său marca NISSAN PRIMERA.
Nicoleta TOMUȚA, Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.