Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Datorii de milioane de dolari "compensate" cu vile de vacanță
      Instituțiile publice, regiile autonome și companiile naționale dețin peste 300 de case de vacanță și protocol, în condițiile în care majoritatea proprietarilor are datorii de mii de miliarde de lei față de bugetul de stat, relevă un raport al Corpului de Control al Primului-Ministru, dat publicității săptămâna trecută, la solicitarea premierului Adrian Năstase. Conform documentului amintit, cele mai multe dintre aceste vile se află în proprietatea regiilor sau a companiilor naționale - 212, în timp ce 76 aparțin ministerelor și 17 consiliilor județene.
     Inspectorii au verificat ministerele și instituțiile subordonate acestora, consiliile județene, companiile naționale și regiile autonome, constatându-se că dețin astfel de spații 8 ministere, 12 consilii județene și 22 de companii naționale sau regii autonome. Majoritatea regiilor și companiilor verificate și care dețin case de vacanță înregistrează debite restante la bugetul de stat. Lista datornicilor este următoarea: Petrom SA - 617,2 miliarde de lei - deține 15 case de vacanță sau vile de protocol, ROMGAZ SA - 214,1 miliarde de lei, CN a Lignitului Oltenia SA - 3.980,4 miliarde de lei, Transelectrica - 269,1 miliarde de lei, REMIN SA - 1,5 miliarde de lei - 8 locații fiecare, CN Huila Petroșani SA -6.634,6 miliarde de lei - 11 locații, Romarm - 234,9 miliarde - 9 locații. Dețin case de vacanță sau de protocol ministerele Apărării Naționale (Sinaia, Predeal, Cap Aurora, Olănești), Agriculturii, Alimentației și Pădurilor (Săftica), Justiției (Sovata, Eforie Sud, Amara, Codlea), Finanțelor Publice (Snagov), Apelor și Protecției Mediului (Colibița si Târgu Mureș), Sănătății și Familiei (Eforie Nord și Semenic), Culturii și Cultelor (trei în Sinaia, două în Eforie Nord, două în Bacău, una în Covasna), cel de Interne (53 de spații în Saturn, Mamaia, Predeal, Snagov, Brădet, Neptun, Eforie Nord, Bușteni, Poiana Brașov, Mangalia, Geoagiu, Padina etc.). Dintre regiile autonome și companiile menționate, în afara celor prezentate pe lista celor cu datorii, mai dețin astfel de case de vacanță CN de Radiocomunicații SA, CN a Uraniului SA București, CN de Administrare a Porturilor Maritime Constanța, Inspectoratul de Stat în Construcții, Electrica SA, Distrigaz Sud si Nord, CN Aeroportul Internațional București Otopeni, Administrarea Zonei Libere Sulina RA, INCERC, RA pentru Activități Nucleare, CFR Marfă, RN a Pădurilor, SAAF SA. Cele mai multe case de vacanță le au: Electrica - 15 și Poșta Română - 40. De remarcat este faptul că raportul a fost întocmit după ce pe scena politică a izbucnit scandalul articolelor atașate fără să știe "nimeni" la Legea Locuinței. O parte din regiile autonome care dețin astfel de imobile au datorii de peste 12.000 de miliarde de lei. Toate aceste facilități acordate instituțiilor bugetare sunt de fapt date din buzunarul fiecărui contribuabil, al salariatului care trudește pentru ca la sfârșit de lună să meargă acasă cu niște bănuți cu care să-și întrețină familia. Și din taxe peste taxe, biruri și măriri de prețuri venite ca un tăvălug peste capul românului, obligat să strângă cureaua de la o guvernare la alta.
     Prin vocea lui Victor Ponta, guvernul a anunțat că, în perioada următoare, Corpul de Control al premierului Adrian Năstase va verifica și situația imobilelor aflate în patrimoniul altor instituții de stat, utilizate ca hoteluri, case de vacanță sau de protocol.
Florin ROMAN