Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne, scăpare Te-ai făcut nouă, din neam în neam, eu am zis: Doamne miluiește-mă, vindecă sufletul meu, că am greșit Ție! Doamne, la Tine am scăpat, învață-mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu. Că la Tine este izvorul vieții, întru Lumina Ta vom vedea lumină. Întinde mila Ta celor ce Te cunosc pe Tine.
     Învrednicește-ne, Doamne, în noaptea aceasta fără de păcat să ne păzim noi. Bine ești cuvântat Doamne, Dumnezeul părinților noștri, și lăudat și preaslăvit este Numele Tău în veci. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Tihon Episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu Episcopul Apoloniadei.
Catolic: Sf. Francisc Regis.
Greco-catolic: Lunea Sf. Spirit. Cel între Sf. pr. Tihon Taumaturgul, ep. Amatuntei din Cipru.
Meteo
     Astăzi: Vremea se menține frumoasă și călduroasă, cu tem­pe­ra­tu­rile aflate în ușoară scădere: maxim 28 g C în timpul zilei și 14 g C pe parcursul nopții.
     Mâine: Cerul va fi senin, vremea frumoasă, iar temperaturile se încadrează între 26 g C și 12 g C.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Premiul "Iuliu Maniu" pentru o șefă de promoție
      În acest an, tradiționalul premiu "Iuliu Maniu", acordat de PNȚCD Alba i-a revenit unei eleve din comuna Vințu de Jos. Și nu oricărei eleve, ci șefei de promoție, Simona Candea. Din partea PNȚCD au oferit premii în bani și pachete cu cărți primilor trei absolvenți din clasa a VIII-a, Diana Suciu, secretar al partidului la Vințu de Jos, și Vasile Voicu Bora, vicepreședinte al PNȚCD Alba.(F.R.)
Premiul pentru elevi merituoși
      A devenit deja o tradiție ca la încheierea fiecărui an școlar, Societatea "Avram Iancu" - Filiala Alba Iulia să-i premieze pe unii dintre cei mai merituoși elevi. Vineri, 13 iunie a.c., cu ocazia festivităților de sfârșit de an școlar, d-l. prof. Emil Jurca, președintele societății, a acordat premii în cărți, alte tipărituri, precum și în bani, în valoare de 800.000 de lei fiecare, elevilor Dobrescu Rodica Adriana, clasa a VIII-a B de la Șc. nr. 3 "Avram Iancu" și Gherman Nicolae - clasa a XII-D de la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" Alba Iulia. De menționat că eleva Dobrescu Rodica Adriana a obținut rezultate deosebite la olimpiada de istorie, iar Gherman Nicolae s-a remarcat prin obținerea unor rezultate foarte bune la învățătură, îndeosebi la istorie și informatică. Felicitări atât premiaților cât și celor care au acordat premiile. (T.M.)

Eminescu, erou al limbii române
      La Biblioteca județeană "Lucian Blaga" Alba, precum și în toate celelalte biblioteci publice și școlare din județul Alba au avut loc zilele trecute numeroase activități cu cartea, dedicate lui Mihai Eminescu. Reunite sub genericul "Eminescu, erou al limbii române", aceste activități au ajuns acum la cea de-a XXXI-a ediție. Ele au inclus prezentări de carte, expoziții, recitaluri de poezie și emisiuni radiofonice. Aceasta din urmă a fost și noutatea acestei ediții. Concret este vorba de o dezbatere radiofonică "Îmbătat în cântec veșnic/Îndrăgit de-o sfântă rază" (Eros și Thanatos în poezia eminesciană)", realizată de Biblioteca județeană "Lucian Blaga" în colaborare cu Radio Reîntregirea Alba Iulia, care a inclus și prezentarea volumului "Arhetipuri, simboluri și substanță filosofică în creația eminesciană" donat de curând cititorilor bibliotecii județene de autoarea lui, Sorina Creangă. Pentru albaiulieni Biblioteca județeană "Lucian Blaga" a pregătit la Filiala Ampoi o expoziție de carte, la Filiala de la Școala generală "Dorin Pavel" - expoziție de carte și recital de poezie susținut de elevi, iar la Filiala de lângă Căminul de pensionari - expoziție de carte și moment liric. (A.D.)
Năstase vrea ca prefecturile să fie mult mai intens mediatizate
      În cursul acestei săptămâni, premierul Adrian Năstase și ministrul Administraței Publice Octav Cozmâncă s-au întâlnit, la București, cu toți purtătorii de cuvânt ai prefecturilor județene. Printre alte sarcini, Năstase le-a cerut acestora să fie și mai activi în relația cu mass-media, să manifeste o transparență totală și mai ales să prezinte mult mai des și elaborat activitatea prefectului și a instituției respective. Referitor la acest din urmă aspect, primul ministru a afirmat că ziariștii s-au plâns în dese rânduri de rigiditatea și de lipsa de substanță a comunicatelor emise, iar în anumite județe responsabilii cu presa sunt foarte greu de abordat. Octav Cozmâncă le-a mai comunicat că în viitorul apropiat va fi emisă o ordonanță prin care se va crea efectiv o instituție a purtătorului de cuvânt, atribuțiile și responsabilitățile urmând să fie pe măsura funcției. Ca amănunte de culoare, vă putem informa că media de vârstă a responsabililor cu imaginea din cadrul prefecturilor este de 36 de ani (cel mai tânăr - 25 ani, cel mai vârstnic - 63 ani!), 72% au profil umanist, iar 62% au lucrat în trecut în presă.
     Județul Alba a fost reprezentat de către d-ra Georgiana Jurcă - purtătorul de cuvânt al Prefecturii.
Răzvan JURCĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.