Ultima oră
Știri
Victime ale caniculei
      La sfârșitul săptămânii trecute, zeci de albaiulieni, în special persoane vârstnice, au ajuns la serviciul de urgențe al spitalului județean Alba, după ce au căzut în locuință sau pe stradă, din cauza căldurii. Pe același fond atmosferic s-au înmulțit cazurile de accidente vasculare și astm bronșic, ne-a informat medicul de gardă de la Urgențe, dr. Călin Gheorghiu. (F.R.)
O tânără a încercat să-și pună capăt zilelor
      O tânără de 23 de ani, din Alba Iulia a ajuns la spital după ce a încercat să se sinucidă. M.E. a înghițit o supradoză de distonocalm, pe fondul consumului excesiv de alcool. Pacienta a fost restabilită și, în cursul zilei de ieri, a părăsit spitalul județean Alba pe propriile picioare. Ea nu a făcut public motivul care a împins-o spre tentativa de sinucidere. (F.R.)
Egiptenii caută fizioterapeuți români
      Fizioterapeuții și specialiștii români în acupunctură și-ar putea găsi locuri de muncă extrem de tentante, în țara sfincșilor și a piramidelor. Oferta pentru Egipt a fost lansată vineri, 13 mai, de Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă. Oficiul organizează pentru ocuparea acestor posturi o preselecție, în zilele de 18 și 19 iunie la care pot să participe persoane cu vârsta între 30 și 45 de ani, de preferință femei. Participanții trebuie să fie calificați în fizioterapie și acupunctură, să aibă experiență de cel puțin doi ani și să știe limba engleză. Contractele de muncă se vor încheia pe o perioadă de un an, programul de lucru fiind de opt ore pe zi și una liberă la sfârșit de săptămână. Persoanele selectate au posibilitatea să-și negocieze salariul, care se încadrează între 600 și 700 de dolari lunar, fără taxe sau impozite. (T.I.)
Olimpicii din Roșia Montană sunt răsplătiți de primărie
      Elevii din Roșia Montană, su­per­do­tați și participanți la o­lim­pi­a­dele școlare au fost premiați și din fondurile administrației locale. Pri­ma­rul Virgil Narița le-a acordat ce­lor 20 de olimpici câte un milion de lei. Demn de remarcat faptul că prin­tre olimpici se regăsesc și copii de romi, încă o dovadă a faptului că mișcarea de integrare în societate a comunității de romi dă rezultate. (N.T.)
Salariul mediu brut în creștere
      Potrivit datelor statistice, câș­ti­gul mediu brut pe ansamblul ju­de­țu­lui a fost în luna aprilie 2003 de 6.326.450 lei. Aceasta înseamnă o creștere de 10 la sută în luna aprilie față de luna precedentă. Câștigul mediu net a fost de 4.680.756 lei, cu 8,2 la sută mai mare decât cel din luna anterioară. (A.D.T.)
România și Ungaria pe calea reconcilierii
      Guvernele român și maghiar au realizat pași importanți pentru sprijinirea afirmării identității etnice, culturale și religioase a minorităților naționale: aceasta este concluzia Co­mi­si­ei mixte româno-maghiară pentru respectarea minorităților. În acest sens, a fost semnat, la Sf. Gheorghe, un document care cu­prin­de o serie de recomandări pen­tru rezolvarea problemelor cu care se confruntă minoritățile din cele două țări și cu privire la dezvoltarea învățământului în limba maghiară la toate nivelele și la accelerarea retrocedării bunurilor bisericești. De asemenea, au fost făcute re­co­man­dări în legătură cu reprezentarea în Parlament și în structurile ad­mi­nis­tra­ției locale a minorității din Un­ga­ri­a, extinderea rețelei școlare în limba română și pregătirea pedagogilor români. (T.I.)
Incendiu la Aiud
      La sfârșitul săptămânii trecute, pompierii aiudeni au intervenit cu două autospeciale la stingerea unui incendiu ce a izbucnit la o societate comercială de prelucrare a lemnului. Focul a fost declanșat de un scurtcircuit la o instalație și a dus la arderea rumegușului. Din fericire, pagubele au fost mici, de doar 500.000 de lei, pompierii reușind să salveze de la distrugere hala de producție și depozitele.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Subiectele pentru BAC sunt gata
      Au mai rămas puține zile până la debutul sesiunii de vară a examenului de Bacalaureat din acest an, care se va desfășura în perioada 23 iunie - 4 iulie. De aceea, Serviciul Național de Evaluare și Examinare (SNEE) a anunțat că a finalizat pregătirea subiectelor pentru acest examen. Este vorba de aproape 2000 de pagini cu subiecte, conținând peste 10.000 de întrebări, marea lor majoritate traduse în limbile minorităților. Pentru probele unde examinarea se face în sistemul clasic au fost realizate câte trei variante de subiecte dintre care cea de examen va fi extrasă de ministrul Ecaterina Andronescu în dimineața examenului, într-o transmisiune directă TV, așa cum s-a întâmplat și în anii anteriori. Altă noutate a sesiunii din acest an a Bacalaureatului este aceea că la examenele orale elevii vor putea trage doar un subiect. Reamintim că examenul de Bacalaureat se poate susține gratis doar de două ori, pentru a treia examinare condidatul trebuie să plătească o taxă de 1.480.000 lei.
Anca DINICĂ

Moșii de Vară
      Pentru creștinii ortodocși, ziua de astăzi este dedicată amintirii morților. Potrivit tradițiilor, se fac pomeniri pentru toți cei din familie trecuți la cele veșnice; moșii au fost reprezentați de 9 uncheși bătrâni care, pe unde mergeau, făceau minuni. Se spune că, în această zi morții se deșteaptă și se duc pe Valea cu Dor. Acolo găsesc tot ce li s-a dat de pomană în cursul anului; cine nu găsește nimic ia țărâna în poală și se întoarce mâhnit. Femeile prgătesc friptură de miel, plăcinte și alte bunătăți, dau de pomană mâncare, dar și 9 oale, 9 linguri și apă de la fântâna proprie sau cumpărată cu bani. Oalele se împart pentru ca cei morți să aibă cu ce bea apă. Nu se mătură de Moși, pentru că astfel se dă praful în ochii morților, care stau după ușă până a doua zi când, după liturghie, își iau zborul spre cer. Tinerii taie crenguțe de tei, cu care împodobesc gospodăria; când plouă cu piatră, se aruncă afară câte o crenguță de tei uscat, sperând că astfel ploaia va înceta. Ușile și ferestrele se ung cu usturoi și leuștean, spre a feri gospodăriile de duhuri necurate. Femeile țin Moșii de Vară ca să nu îmbătrânească repede. Dacă plouă în această zi, anul va fi mănos. (A.D.T.)
Propunere de revizuire a Constituției
Doi profesori cer Parlamentului includerea românilor ardeleni pe Stema și Drapelul României
      Către,
Parlamentul României
     Profităm de faptul că se lucrează la revizuirea Constituției pentru a cere următoarele:
     1. În cartierul patru al Stemei României să figurăm și noi românii ardeleni.
Argumente:
     Pe stema actuală sunt reprezentate numai "națiunile" privilegiate din Transilvania și anume: *ungurii cu acvila; *secuii cu aștrii (luna și soarele); *sașii cu cele șapte turnuri.
     Românii ardeleni, fiind tolerați, nu figurăm pe stema Transilvaniei aprobată de Maria Tereza la 1765 și nici pe stema actuală a României, din care facem și noi parte. Nimic nu este mai ofensator decât să vezi în sălile de curs, birouri etc., o stemă care să nu te reprezinte, nici acum, ca și atunci când eram doar tolerați în propria țară. Revoluționarii români de la 1848/1849 au propus ca stema Ardealului să cuprindă pe lângă aștri, acvilă și turnuri "și imaginea Daciei Felix simbolizată printr-o femeie dacă ținând în mâna dreaptă un arpi (pumnal dac) și în cea stângă un stindard roman cu inițialele D și F (Dacia Felix), flancați la dextra de o acvilă ținând în cioc o cunună de laur, iar in senestra un leu leopardat". Cererea îndreptățită a revoluționarilor poate fi îndeplinită azi.
     2. Stema întregită, cu simbolul românilor ardeleni, să figureze pe Drapelul României.
     Bibliografie: Dan Cernovodeanu, Știința heraldică în România, Editura Științifică și Enciclopedică București, 1977
Prof. Ilie Furdui
Conf. univ. dr. Nicolae Ludușan
Alba Iulia, 2 iunie 2003

Viol moțesc cu parfum de telenovelă
O tânără din Iara susține că a fost abuzată sexual de trei bărbați
      În cursul săptămânii trecute, Poliția Câmpeni a fost sesizată de paznicul de la SC Montana Câmpeni care a declarat că o tânără, T.M. de 16 ani, din localitatea Iara, județul Cluj, susține că a fost violată de trei bărbați. Din cercetări a rezultat că minora a fost la o discotecă din Baia de Arieș împreună cu o prietenă, după care s-a deplasat cu un autoturism spre Câmpeni. Fetele au fost lăsate pe jos înainte de a ajunge la destinația dorită, iar la un moment dat, lângă ele a apărut o mașină în care erau trei bărbați.
     Victima susține că cei trei ocupanți ai mașinii au forțat-o să urce, iar ulterior au constrâns-o să întrețină relații sexuale cu fiecare dintre ei și au supus-o la perversiuni sexuale, în timp ce prietena ei a reușit să scape. Zgomotul făcut a atras atenția paznicului de la SC Montana SA, care a anunțat Poliția. Povestea fetei nu a fost confirmată însă de medicii legiști care au investigat medical cazul și care au apreciat din examinările făcute, că minora nu a fost violată.(F.R.)
Spanioli interesați să investească la Ocna Mureș
      Președintele CJ Alba, Eugen Popa, s-a întâlnit în urmă cu două zile cu un grup de oameni de afaceri din Spania interesați să investească în județul Alba și cu precădere în orașul Ocna Mureș. "I-am văzut efectiv interesați de această posibilitate, eu comunicându-le în amănunțime ofertele economice ale județului și am stabilit ca ei să studieze tot ce poate oferi Ocna Mureș înainte de a lua o decizie. Oricum cred că vor veni în orașul sării, de altfel am fost informat că au contribuit deja la sprijinirea echipei de fotbal locale cu suma de 5000 Euro", ne-a spus președintele Consiliului județean.(R.J.)
I-a scuipat pe cei care îl ajutau
      Nu de puține ori, medicii de la seviciul de Urgențe al Spitalului județean Alba se confruntă cu tot felul de indivizi certați cu bunul simț, care vin în acest loc pentru a se "răcori", după ce în prealabil au luat câte ceva la "bord". Din acest motiv, cadrele medicale se confruntă permanent cu pericolul de a fi ținte ale acestor haimanale. Un astfel de caz a fost semnalat și vineri noaptea, când un rrom din Teiuș a ajuns la spital, după ce a fost bumbăcit la o discotecă. El și-a vărsat năduful pe personalul medical, scuipând și înjurând persoana care încerca să-i acorde asistență medicală, deși erau și alți bolnavi cu probleme de sănătate mai grave. Recalcitrantul a putut fi oprit doar prin intervenția polițiștilor, care l-au amendat.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.