Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Studenția - articol de lux
      În plină perioadă a examenelor de tot felul - de la ultima sesiune de vară a examenului de Capacitate, la Bacalaureat sau sesiunea de examene a studenților - în timp ce și noul guvern Adrian Năstase se pregătește de examenul aprobării în Parlament, este firesc să ne îndreptăm atenția asupra învățământului. Mai ales că în restructurarea-remaniere a guvernului unul dintre miniștrii care au rămas fără portofoliu este chiar ministrul Educației și Cercetării - Ecaterina Andronescu. Despre ordinele și contraordinele ministeriale care au pus în mare dificultate pe parcursul ultimilor ani învățământul preuniversitar s-a tot scris. S-a întâmplat asta tocmai când formele domnului Marga începeau să prindă fond. În loc s-au pus prea puține lucruri, ori doar s-au modificat numele unora deja existente: este cazul școlilor profesionale și de ucenici care de-acum se vor numi pompos "școli de arte și meserii".
     Și pentru că spuneam că despre învățământul preuniversitar s-a tot scris, să vedem acum ce se întâmplă în învățământul superior. Marea problemă cu care se confruntă toate universitățile, de stat sau particulare, sunt banii. Dacă veniturile universităților particulare sunt clare și, se spune, mult mai substanțiale decât ale celor de stat, acestea din urmă caută cu disperare noi metode de a-și înmulți veniturile mai ales că banii pe care-i primesc de la buget nu le sunt suficienți. Spre comparație să spunem că în România pentru finanțarea unui student se cheltuiesc 638 euro/an în timp ce în Grecia (nu unul dintre statele cele mai bogate ale UE!) suma se ridică la 4000 de euro/an. Pentru rezolvarea acestei probleme atât rectorii, cât și președinții comisiilor de învățământ din Parlament se gândesc la generalizarea taxei de școlarizare și pentru învățământul superior de stat. În acest fel se dorește oprirea hemoragiei studenților, dar și a profesorilor celor mai buni spre universitățile particulare unde sunt plătiți mult mai bine. În plus prin introducerea taxei pentru toți studenții din învățământul superior de stat în sumă care trebuie să fie egală - spune Anghel Stanciu, președintele comisiei de învățământ din Camera Deputaților - cu taxele percepute de universitățile particulare, se elimină concurența neloială dintre universitățile de stat și cele particulare. Astfel ele se vor concura numai pe criteriul calității pregătirii oferite studenților. O măsură cu atât mai bună cu cât numărul universităților în țara noastră este destul de mare, situându-ne pe unul dintre locurile fruntașe ale Europei, dar numărul studenților a început să scadă în ultimii ani, făcând concurența dintre universități tot mai acerbă.
     Ce se va întâmpla însă cu elevii foarte buni, dar săraci, care nu vor putea plăti taxele anuale care se ridică acum la aproximativ 500 euro/an? Anghel Stanciu spune că va exista o lege a burselor care va permite celor săraci să studieze. În plus pentru studenții care obțin note între 9 și 10 se propune ca taxa să nu se plătescă pentru anul următor, cei care obțin note între 8 și 9 vor plăti 50%, cei cu note între 7 și 8 vor achita 75%, iar restul taxa integrală. Ministerul Educației și Cercetării a elaborat un proiect de lege a învățământului superior ce nu a fost încă depus în Parlament. Oricum, se pare că taxele pentru toți studenții de la stat vor fi introduse cel mai probabil după anul universitar 2004-2005, mai ales că anul 2004 este an electoral. Iar universitățile de stat vor trebui să supraviețuiască până atunci cum știu.
Anca DINICĂ