Curier județean
Rugăciunea de azi
    Doamne, Iisuse Hristoase, Dum­ne­ze­ul nostru, Cel ce ești "calea, adevărul și viața" și ai călătorit împreună cu sluga Ta, Iosif, precum și cu cei doi Ucenici, care au mers la Emaus: Însuți, Stăpâne, că­lă­to­reș­te și cu mine, robul Tău, bine­cu­vân­tând călătoria mea. Trimite-mi pe îngerul păzitor, ca lui Tobie, să-mi fie povățuitor și să mă ferească nevătămat de toată întâmplarea cea rea, pentru ca, în felul acesta, cu pace, sănătate și bună sporire, să mă întorc întru ale mele și toată viața mea să preaslăvesc preacinstit și de mare cuviință numele Tău: al Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfințit Mc. Iulian din Tars și Afrodisie
Catolic: Sf. Alois de Gonzaga
Greco-catolic: Încheierea Praznicului Rusaliilor. Sf. mc. Iulian din Tars
Meteo
     Ne așteaptă două zile cu adevărat frumoase în care canicula nu ne va mai chinui iar cerul va fi senin.
     ASTĂZI: Cerul va fi senin atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime nu vor depăși 25 grade C iar cele nocturne se vor situa în jurul valorii de +14 grade C.
     MÂINE: O zi ușor mai răcoroasă, cu câțiva nori răzleți. Temperatura va oscila în intervalul +10 grade C noaptea și +23 grade C peste zi.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

Duminica Tuturor Sfinților
      icoanaÎn prima duminică după Pogorârea Sfântului Duh, Biserica a rânduit să facem pomenirea Tuturor Sfinților pentru că ei au fost și sunt oameni plini de Duhul Sfânt, ei au făcut ex­pe­ri­en­ța lucrării Du­hu­lui Sfânt în viața lor. Sfinții sunt oamenii plăcuți lui Dumnezeu, sunt prietenii lui Dum­ne­zeu, care trebuie să devină și prietenii noștri.
     În calendarul nostru îi pomenim pe sfinți în fiecare zi, după nume; și mai mulți găsim în Sinaxar și în cartea Viețile Sfinților. Însă numărul lor este mult mai mare. Au fost și mai sunt și astăzi sfinți pe care doar Dumnezeu îi știe, pentru aceștia Dumnezeu ține lumea, cu toate păcatele și nelegiuirile din ea. De aceea s-a rânduit această duminică din an când facem pomenirea Tuturor Sfinților știuți, dar mai ales neștiuți, care se roagă pentru noi și pentru lume.
     Când zicem Toți Sfinții avem în vedere pe:
     Maica Domnului - cinstită mai presus decât toți oamenii sfinți și chiar decât sfinții îngeri: „cea mai cinstită decât heruvimii și mai slăvită fără de asemănare decât serafimii".
     Sfinții îngeri - cele 9 cete: Serafimi, Heruvimi, Scaune, Domnii, Puteri, Stapânii, Începătorii, Arhangheli și Îngeri: ei ascultă și împlinesc voia lui Dumnezeu și sunt și păzitori ai noștri. Îi cinstim apoi pe sfinții care au trăit pe pământ, pe cei care s-au umplut de Duhul Sfânt, pe cei care au împlinit poruncile lui Hristos și care au ajuns la măsura bărbatului desăvârșit:
     Sfântul Ioan Botezătorul și toți proorocii Vechiului Testament - prin care Dumnezeu a făcut cunoscute voile Sale. Sfinții Apostoli - cei 12 al căror Sobor îl pomenim la 30 iunie, cei 70 și toți bărbații și femeile apostolice. Sfinții ierarhi - mari teologi, mari dascăli și mari trăitori. Sfinții mucenici (martirii) - care și-au dat viața pentru Hristos. Sfinții cuvioși - călugări și pustnici, care și-au asumat o altfel de mucenicie: mucenicia interioară, lupta cu patimile. Sfinții doctori fără de arginți și făcători de minuni. Sfinții Părinți Ioachim și Ana - părinții Maicii Domnului.
     Cu această rânduială sunt pomeniți sfinții și la Sfânta Liturghie, în cadrul Proscomidiei: Agnetul, în dreapta Maica Domnului, în stânga cetele sfinților de la sfinții îngeri până la Ioachim și Ana.
     De ce îi cinstim noi pe Sfinți? Pentru că ei L-au mărturisit prin viața, cuvintele, faptele, sângele lor pe Hristos. În Evanghelia acestei duminici vom auzi că însuși Mântuitorul zice despre ei: „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri." (Mt. 10, 32). Au împlinit poruncile lui Hristos: „Atunci Petru, răspunzând, I-a zis: Iată noi am lăsat toate și ți-am urmat Ție. Cu noi oare ce va fi? Iar Iisus le-a zis: Adevărat zic vouă că voi cei ce Mi-ați urmat Mie, la înnoirea lumii, când Fiul Omului va ședea pe tronul slavei Sale, veți ședea și voi pe douăsprezece tronuri, judecând cele douăsprezece seminții ale lui Israel." (Mt. 19, 27-28). Și-au curățit, luminat și desăvârșit sufletele și trupurile lor - de aceea noi și cinstim Sfintele lor moaște ca o mărturie a lucrării și prezenței Duhului Sfânt în ei. Sfinții au fost oamenii virtuților: mucenicie, asceză, smerenie, răbdare, delicatețe ș.a.
     Sfântul Petru Damaschim spune că: cel care vrea să-L primească pe Domnul Hristos în sufletul său trebuie să-și alcătuiască o casă vrednică de Domnul Hristos; iar casa se alcătuiește pe pământul răbdării, pe piatra credinței, cu cărămizile faptelor bune lipite cu lut luat din pământul smereniei.
     Așadar, sfinții au fost oameni asemenea nouă, dar care și-au sfințit viața: să-i cinstim, să le citim viețile, să ne rugăm lor, să ne alegem un sfânt patron al nostru și-al familiei; să știm că există și astăzi oameni sfinți - prin ei și pentru ei Dumnezeu ține lumea.
     Să ne rugăm Tuturor Sfinților pe care îi pomenim astăzi să ne ajute și pe noi să le urmăm exemplul și ajutați de rugăciunile lor să dobândim și noi darurile Duhului Sfânt: pacea, bunătatea, bucuria, dragostea și celelalte (Gal. 5, 22- 23). Amin.
diacon Sabin VODĂ,
Consilier mass-media tineret,
Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.