Ultima oră
Știri
Astăzi este cea mai lungă zi a anului
      Începutul verii astronomice se va consemna astăzi, la la ora 21 și 10 minute. Este momentul solstițiului de vară, informează Institutul As­tro­no­mic al Academiei Române. Sâmbătă va fi cea mai lungă zi a anului, de 16 ore și 32 de minute. În același timp, sâmbătă spre du­mi­ni­că, vom avea cea mai scurtă noapte a anului.
     Soarele va răsări în fiecare zi ceva mai tarziu și va apune mai devreme, durata zilei începând să scadă. Vara astronomică va dura până în ziua echinocțiului de toamnă, la 23 septembrie, când soarele va trece din nou în emisfera sudică a sferei cerești.(F.R.)
Ministerul Administrației și Internelor va lovi în corupție
      Premierul Adrian Năstase a declarat recent că noul Minister al Administrației și Internelor care va fi condus de Ioan Rus reprezintă cea mai amplă și complexă modificare structurală a Guvernului și prin această instituție va fi dată o grea lovitură birocrației și administrației. Pe de altă parte, reprezentanții PD sunt nemulțumiți de unirea celor două ministere, o măsură prin care, consideră democrații, administrația publică locală va fi militarizată, în loc să se descentralizeze. În acest sens, prim-ministrul Năstase a comunicat că măsura comasării celor două ministere a fost luată împreună cu reprezentanții UE, în cadrul pro­ce­su­lui de reformă a administrației. (T.I.)
Restructurarea NATO
      În calitate de comandament strategic al NATO cu baza în SUA în ultimii 51 de ani, Comandamentul aliat al Atlanticului (ACLANT) a reprezentat stâlpul simbolic al po­du­lui transatlantic ce leagă Europa de America de Nord. Începând de vineri, 20 iunie, acest capitol al istoriei s-a încheiat, în locul lui creându-se în schimb Co­man­da­men­tul Suprem Aliat Transformare (ACT), acțiune apreciată drept un eveniment istoric care face parte din cea mai vastă restructurare a organismelor de comandă din istoria NATO. "Am schimbat obictivele acestor comandamente și vom crea împreună o nouă alianță NATO, în care ACT va transpune noul nostru potențial militar în realitate" a explicat secretarul general NATO, Lordul George Robertson, im­por­tan­ta restructurare a Alianței.(T.I.)
Șase noi specializări acreditate
      Prorectorul Universității "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, prof. univ. dr. ing. Moise Achim, ne-a informat că începând cu anul universitar 2003-2004, șase noi specializări au fost acreditate de Consiliul Național de Evaluare Academică și Acreditare. Noile specializări sunt: Informatică-4 ani; Istorie-Engleză-4 ani; Teologie ortodoxă didactică-Lb. și literatura română-4 ani; Teologie ortodoxă didactică-Istorie-4 ani; Finanțe-Bănci-4 ani și Marketing-4 ani.(F.R.)
România - O.K.-ul pentru aderare la UE
      La summitul UE de la Salonic, România a primit confirmarea oficială că va fi inclusă în valul de integrare din 2007. Astfel, în declarația o­fi­ci­a­lă de la conferința de presă de joi seara, Pat Cox, președintele Parlamentului E­u­ro­pean, a precizat următoarele în fața Consiliului E­u­ro­pean reunit la Salonic: "Am aprobat în mod călduros obiectivul aderării Ro­mâ­ni­ei și Bulgariei în 2007 și cerem un calendar precis pentru sfârșitul negocierilor". (T.I.)
PSD este optimist în privința adoptării Constituției
      Premierul Adrian Năstase a anunțat recent că în situația în care reprezentanții unui partid vor încerca blocarea lucrărilor în Parlament la dezbaterea Constituției, există și varianta aprobării unui proiect de lege care să conțină doar prevederi referitoare la integrarea europeană. Mai mult, președintele Ion Iliescu a apreciat că referendumul pentru adoptarea noii Constituții a țării ar putea avea loc în luna decembrie. (T.I.) Accidentat grav de o Dacie
     Joi, 19 iunie, în jurul orei 14.30, un băiat de 7 ani a fost accidentat grav de o Dacie 1310 în timp ce încerca să traverseze strada Vasile Goldiș din Alba Iulia fără să se asigure. Claus Ț. (de 7 ani, din Alba Iulia) a apărut brusc în fața Daciei 1310, condusă de Vasile Nistor (de 49 de ani, șofer la o firmă din Alba Iulia). În urma accidentului, băiețelul a fost transportat la Spitalul județean Alba, unde a fost diagnosticat cu fractură femurală dreapta cu deplasare. Din cauza neatenției sale, băiatul își va petrece vacanța de vară cu un picior în ghips. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Trei consilieri incompatibili ai CL Câmpeni și-au prezentat demisiile
Mihaela Mih Deheleanu, Dumitru Bobar și Nicolae Oneț au optat pentru celelalte funcții deținute
      Ședința de joi 19 iunie a.c. a Consiliului local al orașului Câmpeni a fost și ultima pentru trei consilieri, aceștia, în baza legii privind încompatibilitățile, alegând să-și prezinte demisiile. Este vorba despre Mihaela Mih Deheleanu - consilier PSD, care a optat pentru continuarea activității la CJ Alba, Dumitru Bobar - consilier PSD, care s-a orientat către locul de muncă de la Oficiul Prefectural și de Nicolae Oneț - consilier independent, care va rămâne în structura finanțelor publice. A mai fost în discuție și Nicolae Mera, însă în cazul lui s-a considerat că legea îi permite să rămână în continuare cu acest statut. Primarul Ioan Viorel Sicoe a spus că înlocuitorii celor doi consilieri ai partidului de guvernământ se vor stabili într-o ședință ulterioară a PSD Câmpeni, iar în cazul celui de-al treilea lucrurile sunt incerte, existând și posibilitatea ca locul să râmână vacant.(R.J.)
Bestiile trăiesc printre noi
O septuagenară a murit sufocată sub agresorul care o viola
      Maria Vințan, de 77 de ani, din Pianul de Jos a fost găsită moartă în casă, joi, 19 iunie, după ce vecinii săi au alertat poliția pentru că nu o mai văzuseră de trei zile. Polițiștii din Pianu, care au pătruns în casă, au avut parte de un peisaj terifiant: femeia, decedată de aproape 2 zile, zăcea în pat, cu corpul acoperit de sânge. A fost sesizată echipa operativă a IPJ Alba, existând suspiciuni serioase cu privire la faptul că femeia a fost ucisă. În urma necropsiei efectuată de medicul legist s-a constatat că decesul a survenit în urma unei insuficiențe respiratorii acute și traumatism toracic cu fracturi costale. De asemenea, femeia prezenta rupturi în zona genito-anală, concluzionându-se că aceasta a fost și victima unui viol barbar.
     În urma cercetărilor intreprinse de polițiști și procurori, în noaptea de 19/20 iunie a.c. a fost prins și autorul acestei fapte de o monstruozitate ieșită din comun. El se numește Gheorghe Tatie, de 35 de ani, din Pianul de Sus, recidivist, fără ocupație. În 17 iunie, în jurul orei 21.00, Tatie, aflat sub influența băuturilor alcoolice, și-a adus aminte că Maria Toader îi datora ceva bani (?!) și a vizitat-o la domiciliu. Între cei doi a izbucnit rapid o ceartă, bărbatul lovind-o pe Maria cu pumnii și picioarele. Amețită de lovituri, septuagenara a căzut pe pat iar Tatie, mânat de imbolduri animalice, s-a urcat peste ea și a violat-o. Se pare că în timpul violului, femeii i-au pocnit și câteva coaste sub greutatea agresorului, aceasta murind sufocată.
     Ieri, autorul acestei bestialități a fost arestat preventiv de procurorii albaiulieni pentru 30 de zile. Deși încadrarea inițială a infracțiunii a fost de "viol urmat de moartea victimei", procurorii își rezervă dreptul de a adăuga la acet cap de acuzare și "omorul deosebit de grav".
Nicoleta TOMUȚA

În opinia consilierilor județeni PNL
Actuala conducere a Consiliului județean Alba este cea mai neprofesionistă din toată istoria instituției
      În numele consilierilor județeni ai PNL Alba (Teodor Atanasiu, Dan Motreanu, Sorin Coșeriu, Nicolae Furdui-Iancu) colegul acestora, Georgel Tudose, a prezentat ieri bilanțul anual de activitate în cele 21 de ședințe de Consiliu Județean. Acesta a arătat că din șase proiecte de hotărâre inițiate de liberali, doar unul a fost votat, "existând o anumită tendință din partea PSD de a respinge fără nici un discernământ orice propunere sau amendament venit din partea opoziției". Georgel Tudose a arătat că în urma deselor interpelări liberale, numărul "excursiilor" în străinătate a consilierilor PSD s-a redus aproape la jumătate.
     În bilanț este denunțată atitudinea PSD față de grupul de consilieri PNL, aceștia fiind tratați ca o "oaie neagră" a CJ Alba, desconsiderarea fățișă fiind bazată pe majoritatea "mașinii de vot PSD". Georgel Tudose a precizat că, deși consilierii PNL au fost "uitați" din lista invitaților la evenimentelor din județul Alba, aceștia au reușit să-și facă prezența activ la toate aceste manifestări. "Analizând întreaga activitate, dar mai ales rezultatele obținute de la începutul mandatului și până în prezent, consilierii județeni PNL consideră că actuala conducere a Consiliului Județean Alba este cea mai neeficientă și neprofesionistă de la înființarea Consiliului județean și până în prezent" se arată în bilanțul consilierilor județeni ai PNL Alba.
Nicoleta TOMUȚA

În luna septembrie
Sondaj de opinie comandat de PSD Alba
      Anunțat de ceva vreme, sondajul de opinie ce va fi comandat de către PSD la nivelul județului Alba se va derula în cursul lunii septembrie a.c. Președintele PSD Alba av. Ioan Rus a precizat că se va urmări cu precădere imaginea partidului în perspectiva alegerilor locale și cele generale, dar și a actualilor aleși locali în rândul cetățenilor pe care îi reprezintă. Chestionat în legătură cu un recent sondaj neoficial conform căruia PSD s-ar plasa abia pe poziția a patra, după PRM, PNL și PD, Ioan Rus a spus că nu i se pare prea relevant. "Admit totuși că PRM ar putea avea o poziție solidă în Alba. În zona de munte lumea este mai naționalistă, dar aș pune aceste opțiuni și pe fondul lipsei de informație, care conduce inevitabil la o incultură politică".(R.J.)
Comunitatea își respectă aleșii
Primarul Ioan Viorel Sicoe - cetățean de onoare al orașului Câmpeni
      La propunerea d-nei Mihaela Mih Deheleanu, consilierii locali din Câmpeni au votat în unanimitate acordarea titlului de cetățean de onoare al orașului, primarului Ioan Viorel Sicoe, pentru întreaga activitate de peste 7 ani depusă în slujba comunității. A surprins deosebit de plăcut poziția consilierilor opoziției toți având numai cuvinte de laudă față de actualul primar."O mare calitate a d-nului Sicoe este acea că pe perioada mandatelor sale s-a făcut efectiv administrație, politica fiind lăsată pe planul secund. A făcut foarte multe pentru acest oraș și poate fi considerat un exemplu pentru toți ceilalți edili din județ. Deși ne este adversar în plan politic afirm cu toată convingerea că mi-aș dori să mai candideze și chiar să obțină un al treilea mandat de primar" a spus consilierul PNȚCD (de fapt singurul partid de opoziție din cadrul CL), Cristian Pașca. Diploma îi va fi înmânată primarului Sicoe la jumătatea lunii iulie cu prilejul unui spectacol folcloric, care precede manifestările de pe Muntele Găina. Tot atunci vor primi acestă distincție cântăreața Veta Biriș și actorul Ovidiu Iuliu Moldovan.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.