Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ambiția militară a Europei
      Recent, Marea Britanie a cerut UE să se implice și mai mult în procesul de pace din Orientul Mijlociu. În cursul săptămânii trecute, la Paris într-o acțiune efectuată simultan în 13 locații diferite au fost arestați 150 de membri ai mișcării iraniene de opoziție "Mujahedinii Poporului" în ceea ce a fost considerată o desfășurare de forțe fără precedent a poliției franceze. Tot UE cere Iranului pe ton de ultimatum să permită inspecții la amplasamentele nucleare, iar miniștrii de externe ai Uniunii s-au pus de acord să recurgă la forță ca o măsură de ultimă instanță pentru împiedicarea proliferării armelor nucleare. Într-o scrisoare- manifest semnată de floarea politicii și diplomației europene și publicată în cotidianul francez "Le Monde", Europa transmite un mesaj puternic: cele două puteri de pe malurile Atlanticului au nevoie una de cealaltă pentru a reuși în lumea de mâine. Terenul comun vizat: securitatea globală. "Uniți, noi suntem percepuți de restul lumii ca exponenții unei mari viziuni și ai unei la fel de mari înțelepciuni. Despărțiți vom fi învinși!" scrie negru pe alb în documentul european care propovăduiește "o ordine mondială dreaptă și echitabilă".
     În primul rând, se pare că dorința de apropiere de SUA merge mână în mână cu impulsul european de a forma și legitima cât mai rapid un sistem comun de apărare continental, un punct central al summitului UE de la Salonic recent încheiat. Sistemul adus în discuție de Franța și Germania,alături de Belgia și Luxemburg, presupune o susținere de pe ambele maluri ale Atlanticului în ideea că nu ar compromite NATO, ci mai degrabă l-ar face mai puternic în fața amenințărilor globale: terorismul și proliferarea armelor de distrugere în masă, teme extrem de sensibile pentru americani. Serviciul britanic de informații MI 5 avertiza discret acum câteva zile: "un atac asupra unei metropole continentale cu arme biologice, chimice sau nucleare este doar o chestiune de timp". În aceste condiții, strategia de securitate a Uniunii Europene, definită în cadrul oficial de la Salonic, pune accent pe multilateralismul efectiv ca o variantă posibilă unilateralismului SUA, oferind un motiv concret: din 2004, Europa se extinde spre Est, astfel că UE va avea de două ori populația Statelor Unite. Poate nu lipsit de interes este faptul că la acest important summit UE un loc special a fost acordat României, Bulgariei și Turciei, a căror poziție geopolitică apare de maxim interes în clipele în care Europa își definește strategia de apărare, cu atât mai mult cu cât aceste țări au dovedit că se poate pune bază pe ele în cazul unei susțineri: România și Bulgaria ori al unui refuz: Turcia. Termeni precum doctrină și proiect de securitate și-au făcut loc în dezbaterile Uniunii pentru că, după criza irakiană, până acum admirabil gestionată de americani, Europa vrea să arate că joacă și ea un rol important în acest război al securității.
     Dacă doar cu numai două-trei luni înainte, vechea Europă își arăta dezaprobarea față de metodele atacului preventiv, marcă înregistrată americană, iată că acum a fost hotărâtă la Salonic o strategie de securitate "autonomă" inspirată din generosul model american recent pus în practică în Irak. Este însă doar ambiția militară a unui puternic colos adormit sau o nouă luptă pentru veșnicul război al supremației mondiale? Este important de știut răspunsul pentru că România va fi, în primul caz, punctul de hotar într-o strategie de apărare a Europei ori va eșua într-un simplu cap de pod și o zonă de tampon între interesele americane și cele ale vechiului continent, din ce în ce mai puternic.
Teodora ILINCA