Prima pagină Ediția din: 23.6.2003
Știri
Azi începe Bacul!
     Peste 3000 de candidaţi din şcolile judeţului Alba vor intra de azi în febra examenelor pentru că, începând cu această dată se va desfăşura sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat. Pri­me­le zile sunt alocate probelor orale, după cum urmează: 23-24 iunie, limba şi literatura română, 25-26 limba şi literatura modernă, 27-28 limba şi literatura maternă (pentru candidaţii care au studiat într-una dintre limbile minorităţilor naţionale). În acest an, în judeţul nostru, Bac-ul se desfăşoară în zece centre de examen, cu un singur centru de corectură, la Grupul Şcolar "Dorin Pavel" din Alba Iulia. (A.D.)
Parlamentul a aprobat trimiterea de trupe în Irak
     Parlamentul a aprobat, recent, în unanimitate, participarea Ro­mâ­ni­ei cu trupe la Forţa pentru stabilizare şi reconstrucţie în Irak. România va trimite un batalion de infanterie format din 405 militari, o companie de poliţie militară din 100 de militari, un detaşament de geniu compus din 149 militari, precum şi 20 de ofiţeri de stat major şi 4 ofiţeri de legătură. (T.I.)
Contribuţii financiare ale CJ Alba
     Consilierii judeţeni trebuie să decidă în prima şedinţă dacă în buget va fi nominalizată suma de 21.000 de dolari, reprezentând cota de participare a CJ Alba la Programul "O Românie fru­moa­să". De asemenea va fi pusă în discuţie, asigurarea suportului fi­nan­ci­ar pentru pregătirea logistică a adunării ordinare a Asociaţiei Directorilor Economici din cadrul consiliilor judeţene, ce se va desfăşura în luna septembrie la Alba Iulia. Este vorba de o sumă de 70 milioane de lei. Consilierii judeţeni se vor pronunţa şi asupra creşterii cotizaţiei anuale la ADR Centru, de la 450 milioane de lei la 1,2 miliarde de lei.(F.R.)
Tabere pentru azilanţi
     Ţara noastră ar putea adăposti pe viitor tabere pentru solicitanţii de azil în Marea Britanie, fiind inclusă pe lista ţărilor-tampon cu UE, în care vor fi amplasate astfel de tabere, destinate exclusiv azilanţilor din Balcani şi estul Europei. Susţinătorii noului plan consideră că măsura va descuraja imigrarea ilegală. Prima astfel de tabără se va deschide în Croaţia, iar costurile pentru amenajare vor depăşi 1 milion de lire sterline, fonduri suportate de CE. (T.I.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
O reparaţie istorică după 42 de ani
Celebrele tăbliţe de la Tărtăria au de-acum un monument
     Cea de-a patra ediţie a Congresului Internaţional de Dacologie, desfăşurat la Bucureşti săptămâna trecută s-a încheiat efectiv ieri, la Tărtăria (jud. Alba); nu întâmplător pentru că tema din acest an a Congresului care a reunit cercetători din România, Italia, Franţa, Germania, SUA, etc., a fost cel mai vechi mesaj scris din lume: "tăbliţele de la Tărtăria". Reamintim că în anul 1961, arheologul Nicolae Vlasa a descoperit aici trei tăbliţe de lut ars acoperite cu pictograme care sunt considerate ca reprezentând cel mai vechi scris din lume. Tăbliţele sunt datate aprox. 4500 î. Ch., cu aproape 1000 de ani mai vechi decât scrierile sumeriene, Sumerul fiind considerat prima civilizaţie din lume. Controversa ştiinţifică pe marginea tăbliţelor însă continuă încă. De aceea, publicul larg ştie prea puţine despre ele, mai ales cel român.
     Tăbliţe similare au fost descoperite de arh. Gheorghe Lazarovici în localităţile din preajma Tărtăriei, ceea ce înseamnă că ele sunt produsul unei culturi şi nu al unei singure persoane geniale. Pentru marcarea acestei descoperiri şi pentru a scoate din "anonimat" tăbliţele de la Tărtăria, la iniţiativa Dacia Revival Society din New York, condusă de dr. Napoleon Săvescu, la intersecţia DN 1 cu drumul care duce spre satul Tărtăria a fost dezvelit un monument realizat de sculptorul Ioan Şeu, din Deva. Monumentul este un bloc de andezit de câteva tone, nefasonat, pe care sunt reproduse cele trei tăbliţe. Dezvelirea monumentului este considerată o reparaţie istorică, la 42 de ani de la descoperirea lor. La ridicarea monumentului au contribuit, pe lângă societatea amintită, CJ Alba, CJ Hunedoara şi Prefectura Alba.
     După dezvelire, monumentul a fost sfinţit de un sobor de preoţi, iar cele câteva sute de persoane adunate cu acest prilej, săteni şi invitaţii lor, au participat la o serbare câmpenească. Au fost prezenţi prefectul Ioan Rus, vicepreşedintele CJ Alba, Ioan Florea, subprefectul Ioan Maier, preşedintele CJ Hunedoara Mihail Rudeanu şi alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai vieţii politice, toţi foarte bine primiţi de ospitalierele gazde, în frunte cu primarul comunei Săliştea, Ioan Stupar.
Anca DINICĂ

Sebeşul - un oraş frumos, elegant şi modern
Interviu cu dl. dr. ing. ec. Liviu Mugurel SÂRBU, primarul municipiului Sebeş
     - D-le primar se poate spune referitor la mandatul dvs. că mult a fost puţin a mai rămas având în vedere că anul următor este unul electoral. De la preluarea portofoliului din iunie 2000, imaginea municipiului a cunoscut o transformare continuă sub toate aspectele fiind apreciată în tot judeţul. Care ar fi bilanţul primarului Sebeşului la trei ani de mandat?
     - Mărturisesc că, în această perioadă am făcut tot ce mi-a stat în putinţă ca să îmbunătăţesc imaginea localităţii noastre. Aş începe întâi cu localităţile componente ale Sebeşului pentru că şi aici, s-au făcut foarte multe lucruri bune, demne de a fi menţionate. De pildă, la Răhău s-a reuşit modernizarea străzii principale - lucrare în valoare de 3,2 miliarde lei, s-au efectuat parcelări ale păşunilor astfel încât întregului efectiv de animale pe specii, să-i fie asigurată suprafaţa necesară, iar pe linie de fond funciar au fost discutate toate cererile pentru care s-au întocmit anexe trimise spre validare Comisiei judeţene. Aş mai menţiona că se află în curs de realizare problema alimentării cu gaz metan a localităţii precum şi cea a alimentării cu apă, aceasta din urmă prin prisma încheierea unui parteneriat public-privat. Tot la Răhău facem demersuri pentru organizarea unei manifestări de amploare "Fii Satului" în cursul lunii septembrie. În cazul localităţii Lancrăm au fost finalizate lucrările de reparaţie a alimentării cu apă, lucrare cifrată la peste 800 milioane lei, a fost executat proiectul pentru rezolvarea problemei canalizării de pe strada Principală (execuţia va fi demarată în 2004) şi au fost finalizate lucrările de modernizare a Străzii Vechi, unde se află situată Casa Memorială "Lucian Blaga". Aş aminti aici şi unele realizări care nu au fost cuprinse în programul electoral şi aş exemplifica prin demersurile făcute la societăţile furnizoare de utilităţi de a deschide puncte de lucru în localitate în vederea achitării contravalorii serviciilor oferite de locuitorii din Lancrăm. De asemenea se află în curs de elaborare documentaţia tehnică privind construirea unei săli de sport la şcoala generală Lancrăm şi amenajarea unui complex cultural la Casa Memorială "Lucian Blaga". La Petreşti, în cursul anului 2002 s-au executat lucrări pentru introducerea apei şi canalizării în valoare de 3 miliarde lei, s-au amenajat şi curăţat şanţurile de pe străzile din localitate cu sprijinul nemijlocit al cetăţenilor, s-a modernizat Căminul cultural şi s-a refăcut trotuarul către şcoala generală şi rigola situată în faţa SC Pehart. Tot la Petreşti s-a amenajat un parc de joacă pentru copii, s-a finalizat accesul la izvorul de apă potabilă şi nu în cele din urmă susţinerea de către primărie a manifestărilor din Petreşti cu ocazia sărbătorii "Fii Satului", sfinţirea bisericii ortodoxe şi a monumentului eroilor precum şi inaugurarea muzeului "Văii Sebeşului".
     - Vă propun să facem un scurt "popas" în centrul oraşului.
     - Un lucru pe care unii l-au considerat imposibil de realizat este refacerea centrului istoric al Sebeşului prin renovarea faţadelor imobilelor situate aici, pavarea trotuarelor şi repararea rigolelor din zonă, toate acestea fiind realizate într-un timp foarte scurt. Folosind fotografii şi documente scrise din acele vremuri s-a reuşit reconstituirea cromaticii şi designului fiecărei clădiri, aşa cum a fost gândită de foştii proprietari. În ceea ce priveşte curăţenia, cetăţenii municipiului Sebeş au fost obligaţi să încheie contracte de salubritate cu firme specializate, fiind distribuite pubele în tot oraşul. Au fost curăţate şi amenajate parcurile de agrement din localitate şi în special s-a avut în vedere aspectul parcului din faţa primăriei. S-au reparat străzile şi trotuarele prin plombări şi covoare asfaltice subţiri. S-a păstrat mai bine ordinea, s-a respectat dreptul de proprietate al cetăţenilor atât în interiorul localităţii cât şi în afara ei. În piaţa Dacia, în cursul anului 2002 a fost amenajat un grup sanitar nou dotat cu duşuri. Au fost plantaţi pomi atât în Sebeş, cât şi în localităţile aparţinătoare prin atribuirea de responsabilităţi precise pentru salariaţii de la Serviciul de Gospodărie Comunală. Împreună cu Regia autonomă Apa Mare a fost refăcută albia râului Sebeş.
     - Ce loc a ocupat pe agenda dumneavoastră sportul, cultura, învăţământul, sănătatea?
     - În ceea ce priveşte sportul, s-a constituit Clubul Sportiv Municipal Sebeş, stadionul din parcul Arini a revenit în posesia Primăriei şi a fost pregătit pentru a fi folosit de sportivi, tot aici amenajându-se noi terenuri de tenis. Echipele de handbal feminin şi masculin ale clubului au fost susţinute de către municipalitate fiind premiate în funcţie de performanţele obţinute, amintind, de asemenea, şi premierea echipei Hârtia Petreşti pentru promovarea în divizia C. Nu în cele din urmă, se organizează în fiecare an diverse concursuri de biciclete, triciclete, patinaj şi altele. În domeniul culturii a fost continuată tradiţia organizării Festivalului Internaţional "Lucian Blaga", manifestare ce a fost susţinută consistent şi de Primărie alături de alte instituţii. S-a acordat tot sprijinul pentru organizarea şi desfăşurarea la Centrul cultural Sebeş a unor activităţi culturale de către formaţii de dansuri, muzică populară, inclusiv punerea la dispoziţie a spaţiilor de la Casa de Cultură în vederea repetiţiilor. De asemenea începând cu 2001, primarul a fost alături de Centrul Cultural "Lucian Blaga" la editarea ziarului reprezentativ localităţii noastre "Sebeşul", care va împlini 2 ani în septembrie. Începând cu 2001 s-a organizat la Sebeş, Festivalul Naţional de Muzică Populară - "Felician Fărcaşiu". În acest sens, Grupul Şcolar Industrial (de mecatronică) va avea în viitorul apropiat un nou şi modern sediu. Personal m-am implicat în introducerea în profilul acestei unităţi de învăţământ, prin intermediul Catedrei de specialitate a Universităţii Tehnice din Cluj a mecatronicii. Apoi au fost susţinute toate şcolile de pe raza municipiului Sebeş în vederea obţinerii avizului sanitar şi ne-am implicat în procesul de întreţinere şi reparare a lor. La sănătate, prin intermediul Biroului autorizare şi Control Comercial şi prin colaborarea cu Sanepidul s-au demarat activităţi privind igienizarea localurilor. Nu aş trece cu vederea nici îmbunătăţirea serviciilor oferite cetăţănilor de către primar şi funcţionarii primăriei.
     - Referitor la delicata problemă a locuinţelor, ce ne puteţi spune?
     - S-au construit două blocuri cu 56 apartamente în regim ANL în cartierele Lucian Blaga şi Valea Frumoasei, primele construite după 1990. Toate acestea nu ar fi fost posibile dacă primarul municipiului Sebeş nu ar fi efectuat numeroase demersuri şi deplasări la Bucureşti, la Ministerul Lucrărilor Publice şi Locuinţei. Apoi împreună cu CL Sebeş am încercat să soluţionăm pe cât posibil problema spaţiului locativ, prin achiziţionarea unui bloc de 36 garsoniere în cartierul Mihail Kogălniceanu, urmând a fi amenajate aici locuinţe pentru tineret. În acest sens s-a întocmit expertiza tehnică pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind reabilitarea acestui imobil în perioada 2002-2003.
     - Ce alte realizări necuprinse în oferta dvs electorală, ar mai putea fi evidenţiate?
     - S-a executat lucrarea "Ansamblul 124 apartamente - Valea Frumoasei" şi lucrările de amenajări exterioare ce dau o notă plăcută zonei prin crearea a două benzi de circulaţie şi amenajarea unui parking modern. Apoi, cu plata ajutorului social am ajuns la zi încă din cursul anului 2000. Au continuat lucrările de renovare a faţadelor municipiului Sebeş pentru imobilele situate pe str. 24 Ianuarie, Piaţa Libertăţii, Piaţa Primăriei, Mihai Viteazu, Bistrei, Mioriţa, IL Caragiale şi V. Frumoasei. În anul 2001, a fost renovată sala de şedinţe "Radu Stanca" din cadrul Primăriei, iar cu această ocazie s-a refăcut pictura descoperită pe bolta sălii. În noiembrie 2002 s-a inaugurat supermarketul Ecostar construit la iniţiativa administraţiei locale şi a 8 agenţi economici, fiind primul magazin în care se comercializează produse în regim economat. Tot în aceeaşi perioadă s-a semnat actul constitutiv şi statutul asociaţiei "Cetăţi de odinioară - Ehemaluge Burgen" având ca scop asocierea celor 7 burguri în vederea colaborării şi ajutorării reciproce a membrilor, schimburi de experienţă între localităţi din România şi străinătate. Aş mai menţiona şi faptul că pentru o mai bună dezvoltare a municipiului, au fost emise 10000 de obligaţiuni municipale ce au fost vândute în totalitate.
     - Au rămas promisiuni neonorate?
     - Nu am izbutit încă să asfaltăm un nou drum de acces în parcul Arini, nu s-a găsit un spaţiu adecvat pentru funcţionarea bibliotecii municipale Lucian Blaga, nu s-au identificat soluţii în vederea rezolvării apei sărate pentru secţia de fizioterapie a spitalului, şi nu s-a amenajat rampa de gunoi existentă sau construirea alteia noi. Mai pot fi amintite amenajarea drumului de acces către Râpa Roşie, punerea în funcţiune a WC-ului public din centrul municipiului, iar la Răhău nu am reuşit încă amenajarea unui teren de fotbal. Nici în cazul localităţilor Lancrăm şi Petreşti nu am făcut tot ce am promis, dar mai avem încă timp.
A consemnat Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.