Curier județean
Rugăciunea de azi
    Doamne, Dumnezeul nostru, Ție mă rog, cu toată umilința: ține pe frații mei și pe surorile mele în sănătate deplină și împărtășește-le lor darul Tău cel sfânt, ca să umble întotdeauna pe cărările Tale și să facă întotdeauna cele plăcute Ție. Dă-ne, Doamne, ca, de acum și până la capătul vieții noastre, să ne iubim și să ne cinstim unii pe alții; căci ce este mai bun și mai frumos decât a locui frații împreună? Așa, Doamne, ascultă rugăciunea mea și Te îndură spre noi. Că bun și iubitor de oameni ești și Ție slavă înălțăm: Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sf. Muceniță Agripina; Sf. Mucenic Aristocle (Începutul Postului Sâmpetrului).
Catolic: Sf. Alice
Greco-catolic: Sf. mc. Agripina (Începutul postului Sâmpetrului).
Meteo
     AZI: Temperatura aflată în ușoară scădere în ultimele zile va crește până la 28 grade C în cursul după amiezei. Cerul se va menține senin și în cursul nopții, când temperatura va atinge 12 grade C.
     MÂINE: Sunt posibile des­căr­cări electrice pe fondul unei vremi calde, cu 30 grade C, urmând ca norii să se risipească în cursul nopții.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Efectivele de animale - în creștere
      Efectivele de animale din județ au ajuns în prezent la aproape 84.000 de bovine, 124.500 porcine, 293.000 ovine și caprine și circa 2.670 mii capete de păsări. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, efectivele au crescut cu 1,9 la sută la bovine, 5,4 la sută la porcine, 6,2 la sută la păsări și au scăzut cu peste 19 la sută la ovine și caprine. De la începutul anului și până în prezent, producția agricolă animală a ajuns la peste 9.381 tone de carne, a depășit 405 mii hl lapte și 49.350 mii bucăți de ouă. Față de perioada corespunzătoare a anului trecut, producția de carne a crescut cu mai bine de 46 la sută, producția de lapte a fost mai mare cu peste 10 la sută, iar cea de ouă a scăzut cu 0,8 la sută. (A.D.T.)
225 de miliarde de lei pentru exporturi de alimente
      Venind în întâmpinarea producătorilor agricoli, MAAP a stabilit ca de la 1 ianuarie 2004, cei ce vor comercializa anumite produse pe piețele externe să beneficieze de prime la export. Pentru început, se vor acorda subvenții la exportul lactatelor, brânzeturilor și cărnii de pasăre. În acest scop, vor fi alocate de la bugetul de stat 225 de miliarde de lei. O parte din această sumă va fi destinată organizării și participării la târguri și expoziții internaționale. Anul viitor, vor beneficia de subvenții la export și vinurile de calitate superioară. (A.D.T.)
SAPARD acordă 83 de milioane de euro
      Promovarea și finanțarea a tot mai multe proiecte eligibile a de­ter­mi­nat SAPARD să-și îndrepte mai mult atenția spre instruirea și pregătirea profesională a be­ne­fi­ci­a­ri­lor unor fonduri ne­ram­bur­sa­bi­le. Potrivit programelor întocmite, SAPARD a destinat finalizării acestui proiect suma de 83 milioane de euro. Sunt vizate circa 35.000 de persoane din mediul rural, mai cu seamă tineri care îndeplinesc condiții de accesare a creditelor, atât întreprinzători particulari, cât și persoane care fac parte din unele instituții locale. Participanții vor beneficia de cursuri de pregătire, inclusiv de transport, cazare și masă, toate gratuite. (A.D.T.)

Birouri de consiliere a cetățenilor
      36 de organizații neguvernamentale din România au deschis birouri de consiliere a cetățenilor. Aici poate veni orice român, nelămurit de legile care ne guvernează sau nesigur pe drepturile lui și poate cere sfaturi în probleme care îl frământă. Sfaturile sunt gratuite și furnizate de consilieri pregătiți pe mai multe domenii, cunoscători ai legislației. Rețeaua birourilor de consiliere este înființată recent, prin asocierea tuturor ONG-urilor fondatoare, dar birourile propriu-zise funcționează de jumătate de an în diverse orașe ale țării. Informația trebuie să circule în două sensuri - de la autoritate la cetățean și invers. Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Europene în România, a declarat la lansarea asociației BCC, că programul de birouri de consiliere este inspirat de experiența similară, veche de 50 de ani, din Marea Britanie. "Românii trebuie să fie informați despre schimbările care se produc în țară. Pentru a fi eficiente, politicile publice trebuie alimentate permanent cu informații de la grupurile vizate", a comentat Scheele. Uniunea Europeană finanțează rețeaua BCC din România cu patru milioane de euro, bani cuprinși în programele Phare pentru Societatea Civilă pe 2000 și 2001.
     În județul Alba funcționează două astfel de birouri la Alba Iulia ( B-dul Ferdinand, nr.14, manager Alin Dumitru) și Aiud ( str. Cuza Vodă, nr.1, manager Anca Costea).
Florin ROMAN

Târgul de Fete de pe Muntele Găina
Concursul de satiră și umor moțesc
      Regulament
      În cadrul tradiționalei manifestări populare Târgul de Fete de pe Muntele Găina organizată de Consiliile județene, Centrele județene ale creației populare, Prefecturile județene și Direcțiile pentru cultură, culte și patrimoniu cultural național din județele Alba, Cluj, Arad, Hunedoara și Bihor va avea loc și Concursul de satiră și umor moțesc. Concursul va avea loc la Câmpeni în data de 18 iulie și își propune îmbogățirea repertoriului unor grupuri artistice de satiră și umor. La concurs pot participa 1-2 interpreți individuali, sau 1-2 grupuri umoristice din fiecare județ organizator, cu valoare interpretativă recunoscută. Durata interpretării trebuie să fie de 5 minute, deoarece concursul se va desfășura în paralel cu concursul de interpretare a muzicii populare românești "Sus, sus, sus, la moți, la munte". Câștigătorii locurilor I, II și III vor participa pe Muntele Găina în după-amiaza zilei de 19 iulie la spectacolul care va începe la ora 18.00. Confirmarea participării la concurs și relații suplimentare se pot obține la telefon 0258/813076 - Centrul județean al creației populare Alba. (A.D.)
     Rus și fiică-saPrefectul Ioan Rus, alături de fiica sa, Ioana, în drum spre... NATO. Tâ­nă­ra avocată a absolvit recent cursul "NATO Senior E­xe­cu­ti­ve Master" și va lucra, mai mult ca posibil, în administrația NATO. Iată că în familia Rus, problemele administrației se transmit de la o generație la alta și pe trepte tot mai... euroatlantice.

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.