Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Locomotivele electorale
      Săptămâna trecută, președintele Ion Iliescu a avut la Palatul Cotroceni o serie de întâlniri cu reprezentanții partidelor parlamentare pe tema modificării legilor electorale. Ca de obicei, discuțiile au avut loc separat, întrucât nici de această dată Puterea și Opoziția n-au putut trece peste orgoliile de partid.
     Cel mai înverșunat a fost premierul Adrian Năstase, care s-a supărat pe gestul Opoziției de a părăsi sala Parlamentului la acordarea votului de încredere noului Cabinet, declarând: "Nu mi s-a părut normal ca în aceeași zi să stăm la aceeași masă să discutăm politică, când în Parlament nu putem să facem acest lucru". Însă așa după cum a apreciat în final și președintele Iliescu, "totul spre bine, întrucât nu era benefic să se transfere toate tensiunile și încrâncenările din Parlament și în discuțiile de la Cotroceni". Numai că, deși s-a discutat pe îndelete, cu fiecare în parte, soluția s-a amânat pentru... mai la toamnă. Totul s-a rezumat în cele din urmă la alcătuirea unei comisii parlamentare mixte care să analizeze în această vară propunerile partidelor privind modificarea legilor electorale astfel încât, în septembrie, să fie prezentate Parlamentului noile proiecte ale legilor.
     Desigur, în abordarea acestui subiect "fierbinte", fiecare actor de pe scena politică a țării și-a făcut tot felul de calcule, în așa fel încât, dacă totuși legile electorale vor fi modificate, să poată ieși în avantaj.
     Mergând pe firul acestei idei, PNL și PD au afirmat la unison că nu sunt de acord cu decalarea alegerilor parlamentare de cele prezidențiale, susținând că acest lucru va însemna "schimbarea regulilor jocului în timpul jocului", și că o eventuală decalare este de dorit doar la alegerile din 2008. La rândul său, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a susținut că este total împotriva acestei soluții, motivând că "toate tratativele de modificare a ciclurilor electorale sau a calendarului alegerilor reprezintă încercări de fraudare a alegerilor". Chiar și UDMR - aliatul PSD la guvernare, s-a declarat sceptic, afirmând prin vocea președintelui Marko Bela că "actualul sistem electoral este bun", și că n-ar trebui să se mai consume atâta energie pe modificarea legilor electorale.
     La toate aceste luări de poziție, liderul PSD, Adrian Năstase, a replicat, în stilu-i specific: "la nivelul PSD nu s-a luat nici o decizie", așteptându-se forma finală a noilor legi electorale. Asta deoarece încă nu se poate ști deocamdată ce tip de alegeri vom avea: uninominale sau pe liste? Apoi, intrând în miezul problemei, liderul PSD a arătat că, de fapt, toată miza decalării alegerilor parlamentare de cele prezidențiale o reprezintă locomotivele electorale. "Noi, ca partid, nu avem nici un fel de probleme cu oricare dintre sisteme. Spre deosebire de alte partide, noi avem locomotive pentru toate șinele, și pentru cele cu ecartament larg și pentru cele înguste. N-avem probleme cu locomotivele. Alții e adevărat că au numai vagoane. Și alea încărcate cu fier vechi", a spus domnia sa.
     Acum, multă lume se întreabă de ce s-a întors Adrian Năstase la 180 de grade, întrucât tocmai el a fost cel ce a lansat această idee în luna februarie 2003, după ce președintele i-a refuzat organizarea alegerilor anticipate. Analiștii politici spun că există deja voci puternice în PSD, între care Miron Mitrea și Mircea Pascu, care susțin că ar fi o mare greșeală să se facă alegeri parlamentare în plină iarnă a anului 2005, atunci când toată lumea s-ar putea prezenta la urne cu facturile de încălzire și de energie electrică! Ar însemna curată sinucidere pentru PSD, chiar dacă, între timp, "locomotiva Iliescu" ar putea ajunge din nou la conducerea partidului. Pe de altă parte, partidul de guvernământ trebuie să ia în calcul și locomotivele Opoziției, unele dintre ele fiind foarte eficiente în alegerile din 2000.
     Dar, oare ce-ar fi ca măcar până în 2004 partidele politice să se bată pentru locomotive care să tracteze economia națională, agricultura, turismul și serviciile? Cu siguranță, ar fi mult mai bine, deoarece asta așteaptă toată lumea de la ele.
Tinu MATEȘ