Curier județean
Rugăciunea de azi
    Doamne, Cel ce te-ai rugat pentru răstignitorii Tăi, Iubitorule de suflete, și ai poruncit și robilor Tăi să se roage pentru vrăjmași, iartă pe cei ce ne urăsc și ne apasă pe noi. Îndepărtează-ne de la orice răutate și vicleșug, îndreptându-ne către viața cea cu dragoste frățească și lucrătoare de bine. Pentru aceea, cu smerenie ne rugăm și într-un gând Te slăvim pe Tine, Unule Iubitorule de oameni. Amin!
Calendar religios
Ortodox: Sfânta Treime; Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (Sânzâienele); Aducerea moaștelor Sf. Mare. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava
Catolic: Nașterea Sf. Ioan Botezătorul
Greco-catolic: Nașterea cinstitului și înslăvitului pf. înaintemergător și botezător Ioan (Sânzienele).
Meteo
     Astăzi: Vremea se păstrează fru­moa­să și căduroasă pentru a­ceas­tă perioadă, cerul este parțial acoperit de nori, iar temperaturile se încadrează între 31 grade C și 16 grade C.
     Mâine: Temperaturile se vor afla în ușoară scădere, maximele nu vor depăși 28 grade C pe parcursul zilei, iar minimele vor fi în jurul valorii de 12 grade C pe timpul nopții.

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

"A doua Zi a Muntelui" la Albac: cântec, joc și voie bună!
      Dacă sâmbătă, la Albac, cu prilejul organizării "Zilei Internaționale a Muntelui" au fost mai mulți oaspeți decât gazde, nu același lucru s-a întâmplat a doua zi, duminică, 23 iunie 2003. De data aceasta, deși oaspeții importanți de la București nu au sosit (Ion Iliescu, Adrian Păunescu, Florin Piersic, Draga Olteanu Matei ș.a.), în schimb localnicii au fost prezenți în număr foarte mare, din Albac și din localitățile învecinate. După ce sâmbătă participanții au rămas haiducește până către dimineață în jurul focurilor, la slănină, pălincă și la un purcel "scrumit" în proțap, (inclusiv la discoteca susținută "logistic" și muzical de Casa de cultură a studenților din Alba Iulia), duminică marea problemă a constituit-o... deșteptarea. Ca un cosaș, primarul Pașca a fost prezent la fața locului odată cu răsăritul soarelui, pe rouă, așteptându-și oaspeții și cunoscuții. Și toți cei prezenți au avut multiple modalități de distracție. Și de câștig, pentru că, la tombola organizată, marele premiu a fost un vițel, premiul doi un purcel, iar pe lângă acestea au fost acordate vreo 20 de alte premii atractive. După cum se anunța în program, mai multe personalități care au fost prezente au primit diplome de cetățean de onoare al Albacului: Maria Mărginean (poeta Maria D'Alba, fiică a Albacului, soția binecunoscutului poet Ion Mărginean), Amalia Mihuț, o altă albăceancă ajunsă la celebra universitate britanică Oxford, consulul Germaniei, Peter Adamek, prefectul Ioan Rus, părintele Doru Gheaja, dr. Vasile Iacob etc. Marele punct de atracție al duminicii l-a constituit însă spectacolul folcloric, la care au participat, în calitate de capete de afiș, Dumitru Fărcaș, soții maramureșeni Florentina și Petre Giurgi, Mădălina Nagy, Marinela Baba, ansamblul folcloric "Rapsozii Zarandului" etc.
     Demn de menționat este faptul că printre participanți, depășind delimitările politice, s-au aflat "greii" liberali Teodor Atanasiu, Simion Crețu, Dorel Călian și Tiberiu Bărbulețiu, precum și președintele PUR Alba, Nicolae Popa. Tot depășind o barieră (cea a concurenței continue dintre Albac și Horea), la "Ziua Muntelui" a fost prezent și celălalt primar extrem de activ al moților, Corneliu Olar. Și nu a rămas insensibil la această manifestare nici PD-istul Călin Potor, (viceprimarul Alba Iuliei), chiar dacă acesta a ajuns la munte doar duminică seara. Reușită completă, așa că merită felicitări organizatorii, participanții, precum și cei aflați în dublă calitate, de oaspeți și de profesioniști (precum șeful IPJ Alba, comisarul șef Marin Aron, șeful Inspectoratului pentru cultură Dumitru Mălin, reprezentanții Centrului de creație populară și mulți alții). (I.H.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.