Ultima oră
Știri
50 la 1
      În ultimele trei luni de zile, președintele CJ Alba, Eugen Popa, a avut în audiență 80 de persoane, dintre care 50 au discutat personal despre problemele lor cu șeful administrației județene. În aceeași perioadă au fost soluționate 76 de petiții, cereri și plângeri ale cetățenilor.(F.R.)
Producătorii români pot recâștiga piața rusă
      Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat recent că producătorii români au șansa de a reveni pe piața rusă, după câțiva ani mai puțin favorabili pentru exporturile românești. "Am primit întotdeauna multe bunuri din România, dar în ultimii ani acestea au fost înlocuite cu produse din Europa Occidentală", a precizat Putin, apreciind că producătorii români au acum "șansa de a-și recâștiga avantajul". "România este un partener tradițional și pe termen lung în Europa și nu văd nici o problemă care să împiedice dezvoltarea relațiilor noastre", a mai adăugat liderul de la Kremlin. (T.I.)
Ședința Comisiei Consultative județene
      Prefectul Ioan Rus și președintele CJ Alba, Eugen Popa, au aprobat ordinea de zi a ședinței ordinare a Comisiei Consultative a județului Alba ce se va desfășura pe data de 26 iunie a.c. la sediul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. În cadrul acesteia se vor discuta stadiul colectării veniturilor la bugetul de stat, bugetele locale, fondul de șomaj etc, raporturi ale Direcției de Tineret, Biroului Vamal și Inspectoratului de Concurență, precum și prezentarea rezultatelor preliminare ale recensământului agricol.(R.J.)
Misiune îndeplinită
      "Efectivele de cadre și militari angajați din cadrul Co­man­da­men­tu­lui Județean de Jandarmi Alba, angrenate în misiunea de siguranță în zona instituțiilor de învățământ pre­u­ni­ver­si­tar, a parcurilor și a locurilor de agrement, în conformitate cu programul «Școli și parcuri în siguranță» elaborat de MI pentru anul 2002-2003, nu au avut probleme deosebite" ne-a informat purtătorul de cuvânt al CJJ Alba, mr. Ovidiu Gostian. Au fost avute în obiectiv 26 de instituții de învățământ din 6 orașe cu câte 36 de jandarmi zilnic. În semestrul II al anului școlar au fost aplicate 56 de sancțiuni contravenționale în valoare de 41 de milioane de lei. Mr. Gostian ne-a precizat că jandarmii au asigurat buna desfășurare a examenului de capacitate la 13 centre școlare din 5 orașe, cu câte 52 de jandarmi zilnic. Pentru sesiunea de bacalaureat jandarmii au fost solicitați să asigure paza în 8 centre școlare. (N.T.)
Muntele Găina - tot mai sărac
DJCCPCN Alba a solicitat doar 50 de milioane de lei
      Direcția pentru Cultură a județului Alba a prezentat Prefecturii un deviz estimativ în valoare de numai 50 de milioane de lei, în vederea susținerii unor manifestări ce se vor derula luna viitoare pe Muntele Găina. Se speră ca acești bani să fie alocați din partea Ministerului Culturii și Cultelor, în acest sens prefectul Ioan Rus înaintând o adresă ministrului Răzvan Theodorescu. Suma va fi folosită cu precădere pentru acoperirea cheltuielilor generate de transmisia pe Internet a acțiunilor, care, la premiera de anul trecut, s-a bucurat de un real succes.(R.J.)
ÎPS Andrei în Germania
      La sfârșitul săptămânii trecute, ÎPS Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, s-a aflat în Germania, la Koblenz, pentru a participa la manifestările dedicate aniversării a 150 de ani de activitate a Societății de ajutor maltez. Această asociație este una dintre cele mai active în județul Alba, în domeniul social, în parteneriat cu Arhiepiscopia Alba Iuliei.(F.R.)
Abrudenii nu-și plătesc apa
      Președintele CJ Alba, Eugen Popa, și-a manifestat nemulțumirea vis-a-vis de faptul că locuitorii orașului Abrud nu-și achită facturile pentru apa potabilă pe care o consumă. "Noi ne-am onorat pro­mi­si­u­nea de a rezolva problema apei la Câmpeni și Abrud. Culmea este că, după ce s-au plâns că nu au apă, când au primit apă din belșug, abrudenii nu au plătit-o", a declarat președintele CJ Alba.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Juriștii lu' Pește
      Ca o bombă, chiar dacă previzibilă, a explodat joi, 19 iunie, anunțul că judecătoarea Andreea Ciucă a fost pusă în libertate de un complet de nouă judecători ai Curții Supreme de Justiție, care a respins astfel un recurs al Parchetului Național Anticorupție. Instanța supremă a apreciat că procurorii nu au dovezi suficiente pentru inculparea judecătoarei și că arestarea preventivă a fost o măsură ilegală. Că deliberarea a decurs rapid, că argumentele Parchetului Național Anticorupție n-au reușit să-i convingă pe judecătorii CSJ, că mita s-a transformat brusc într-un împrumut, că cel mai vehement apărător al Andreei Ciucă a fost chiar președintele completului de judecată, că PNA tace mâlc după această sentință, în ansamblul general nici nu prea contează. Oricum cercetarea cazului Andreei Ciucă se derulează în continuare, dar cu judecătoarea mureșeană în libertate, cu atât mai mult cu cât ministrul Justiției Rodica Stănoiu, și-a dat deja acordul pentru demararea cercetărilor în alte trei cauze având-o ca protagonistă pe fosta președintă a Tribunalului Mureș. Și oricum ca neprofesioniști nu avem noi căderea să ne pronunțăm asupra justeței deciziei CSJ.
     Contează în schimb, foarte mult, motivul principal care i-a determinat pe judecătorii CSJ să ia hotărârea care a reușit să împartă în două tabere lumea justiției. O decizie care zdruncină și mai mult încrederea și așa pe sponci pe care cetățenii o mai au în Justiția Română. O decizie care întărește convingerea tuturor că ceva este putred în Justiție pentru că, nu-i așa, ne-au spus-o de atâtea ori și comisarii UE și înalți funționari NATO... Dar nu numai magistrații sau Ministerul Justiției poartă această vină. Principalul factor care a eliberat-o pe Andreea Ciucă este decizia Curții Europene a Drepturilor Omului în cazul Pantea. Adresându-se CEDO, Pantea a obținut o decizie favorabilă lui și plata unor daune din partea statului român în valoare de 40.000 EURO pentru că a fost arestat abuziv și a fost tratat rău în arest. Mai pe șleau mandatul său de arestare a fost emis de procurori și nu de un judecător așa cum prevede dreptul european și internațional ale cărui convenții România le-a semnat deja de ceva vreme. Și astfel prevederile dreptului internațional primează asupra prevederilor dreptul român. România trebuia să armonizeze prevederile din Codul de procedură penală și Codul Penal dar nu a făcut-o nici până acum . Codurile au stat mai multă vreme prin Parlament, unde este plin de juriști. Care juriști ar fi trebuit să-și de-a sema de implicațiile care decurg din tărăgănarea lor. Dar Parlamentul român are alte priorități, se pare. Iar cele două coduri nu au fost promulgate nici până acum. Și uite așa, odată o speță câștigată la CEDO, precedentul s-a creat și înțelegem decizia Curții Supreme de Justiție în cazul Ciucă. Tot joi am aflat că procurorii PNA au mai emis un mandat de arestare preventivă pentru omul de afaceri vâlcean Ion Marin, acuzat că ar fi cauzat un prejudiciu de 780 de miliarde de lei prin obținerea unor credite ilegale de la BCR Novaci. Infracțiunile de care este acuzat sunt înțelăciune bancară, fals și uz de fals, folosirea creditelor obținute în alte scopuri etc. Este foarte probabil ca și el să fie acum pus în liberate. Desigur că cercetarea sa va continua, ca și cercetarea Andreei Ciucă, dar să ne amintim că și Fane Spoitoru a fost cercetat în libertate, dar până la finalizarea cercetărilor a fugit în Canada de unde a fost extrădat abia după 4 ani. În acest context nu mai înțelegem deloc tărăgănarea armonizării legislației interne cu cea internațională.
Anca DINICĂ

Ministerul Administrației Publice și Internelor - instrumentul PSD pentru fraudarea alegerilor
      În cadrul conferinței de presă de la sfârșitul săptămânii trecute, deputatul PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru, a spus că trecerea Ministerului Administrației Publice la Ministerul de Interne este o manevră a PSD prin care se pregătește fraudarea alegerilor din 2004. "PSD simte că a scăzut în sondaje și a trecut Ministerul Administrației Publice la MI pentru a putea frauda alegerile și pentru a avea un control strict în teritoriu. De aceea MI trebuie să controleze Administrația Publică și prin această Administrație Publică, bineînțeles, inclusiv alegerile. De aceea trebuie să fie un ministru care să știe tot ce se întâmplă, pentru a putea fura la momentul oportun", a precizat Simedru. Noi vorbim de descentralizare-centralizând și de demilitarizarea MI în condițiile în care îl facem un mega-minister și punem la Administrația Publică un general în funcția de ministru delegat pentru Administrația Publică" spune Simedru. "Mai au nevoie și de bani pentru partid, trebuie să controleze absolut toate investițiile publice, nu ajung investițiile publice de la nivel central, trebuie să le controleze și pe cele de la nivel local", a completat deputatul PNL de Alba.
Nicoleta TOMUȚA

Republica Moldova legalizează cetățenia dublă
      Parlamentul de la Chișinău a adoptat un amendament la Constituție care legalizează dubla cetățenie în această țară. Amendamentul este necesar pentru a permite moldovenilor să studieze și să lucreze în străinătate mai ușor, după cum a declarat un consilier al președintelui Vladimir Voronin. Peste 500000 moldoveni, adică o treime din populația activă, aveau și naționalitatea unei alte țări, iar zeci de mii de locuitori au obținut cetățenia română în anii' 90. Legalizarea dublei cetățenii este legată și de chestiunea reglementării. Conflictului cu Transnistria, republica separatistă autoproclamată, ai cărei locuitori dețin adesea mai multe naționalități. (T.I.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.